• maatwerkspecialist
  • snel & professioneel contact
  • onbezorgd op reis
Snel contact
030 - 230 80 10

IJsland, ontstaan zo’n 20 miljoen jaren geleden door vulkanische activiteiten is een geologisch wonder! Met een gletsjer van maar liefst 8100km2 en een vulkanisch actieve zone, vanwege de ligging op de Mid-Atlantische Rug (scheur in de oceaanbodem) veroorzaakt door de separatie van de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen, wordt IJsland ook wel ‘het land van vuur en ijs’ genoemd

Vulkanisme

IJsland herbergt 32 vulkanische systemen die ongeveer 130 vulkanische bergen omvatten, waarvan er 18 zijn uitgebroken sinds de nederzetting van IJsland rond 871 CE. De vulkanische systemen onder het eiland zijn te vinden in alle delen van het land behalve de Westfjorden.

Feitje

De Westfjorden is het oudste deel van IJsland, 16 miljoen jaren geleden gevormd en sindsdien weggeduwd van de Mid-Atlantische Rug. Hierdoor zijn de Westfjorden het enige deel van het land dat zijn water met elektriciteit moet verwarmen in plaats van met geothermisch verwarmd water. De uitbarsting van Laki in 1784 was ongetwijfeld de grootste uitbarsting van IJsland ooit. Een oppervlakte van 565 km2 werd met lava bedekt. Gewassen in het hele land waren oneetbaar en rivieren werden vergiftigd. De helft van al het vee werd weggevaagd en een derde van de IJslanders kwam om het leven door de hongersnood. Een deel van de mensen verlieten zelfs het land en emigreerde naar Noord-Amerika.

Eyjafjallajökull

Een veelbesproken uitbarsting die wij kennen was die van de Eyjafjallajökull in 2010. Het samenkomen van twee soorten magma uit zogenoemde ‘magmakamers’ zorgde voor een spontane eruptie. Met gevolg een enorme aswolk, welke voor enorme problemen zorgde in het vliegverkeer binnen Europa. De meest recente uitbarsting is die van de Bárdarbunga vulkaan onder de gletsjer Vatnajökull in 2014. Een zeer indrukwekkende uitbarsting, de grootste in Europa in ruim 200 jaar. Een behoorlijke hoeveelheid gloeiend hete lava spoot naar de oppervlakte en verspreidde zich over een gebied van 75 km2. Hierbij kwamen veel giftige gassen vrij. Men vreesde een catastrofe, gelukkig bleven de gevolgen beperkt tot het onherbergzame gebied waarin de vulkaan ligt.

Typen vulkanen

De meest beruchte vulkanen van IJsland zijn de Hekla in het zuiden en de Krafla in het noorden. Daarnaast de vulkanen onder gletsjerkappen, waaronder de Vatnajökull en de Myrdalsjökull. Maar wees niet bezorgd; uitgebreide monitoring biedt tijdige waarschuwingen voor het opnieuw ontwaken van vulkanen. Bij een bezoek aan IJsland is het absoluut een aanrader om je in te lezen over de verschillende soorten vulkanen vertegenwoordigd op IJsland en de talloze vulkanische verschijnselen, zoals heetwaterbronnen, de spuitende ‘Strokkur’ in het geisergebied, zwavelbronnen, borrelende modderpoelen, fumarolen (openingen waar hete stoom uit komt) en prachtig gekleurde ryoliet bergen.

Gletsjers en ijsbergen

Wanneer sneeuwvlokken van een luchtige structuur langere tijd op de grond hebben gelegen, veranderen deze in zwaar en korrelig materiaal. De druk, uitgeoefend door later gevallen sneeuwlagen, duwt de korrels steeds dichter samen tot ze uiteindelijk worden samengeperst tot (gletsjer)ijs. Meestal is dit doorschijnend en het heeft een ijsblauwe kleur. Wanneer sneeuw en ijs op een helling liggen en het gewicht maar groot genoeg is (of de helling steil genoeg is), begint de massa heel langzaam naar beneden te schuiven en ontstaat er een gletsjer, ook wel een ijsrivier genoemd. Ruim 10% van IJsland is bedekt met gletsjers. Een gletsjer kan zich vanaf de berghelling naar beneden bewegen een vallei in. IJskappen daarentegen beperken zich niet tot berggebieden. Deze verspreiden zich in alle richtingen en bedekken alles om hen heen met een dikke laag van ijs, inclusief valleien, vlaktes en zelfs hele bergen; onder de gletsjer Vatnajökull bevindt zich de hoogste berg van IJsland de 2119m hoge Hvannadalsnjúkur. Op aarde bevinden zich twee grote ijskappen; Groenland en de Antarctica. Daarnaast bestaan er nog talloze kleinere ijskappen, zoals bijvoorbeeld de Vatnajökull. Vatnajökull met een ijskap van wel 1000m dikte is net zo groot is als de provincies Groningen, Friesland en Drenthe samen, de grootste ijskap van Europa! Wanneer stukken gletsjers afbreken en in het water vallen, dan kunnen deze blijven drijven of zinken. Wanneer ze blijven drijven zijn het ijsplaten en wanneer ze zinken zijn het kalvende gletsjers. Als een kalvende gletsjer afbreekt, ontstaan er onder water kleinere gletsjers die men ijsbergen noemt. De meeste ijsbergen liggen voor meer dan 90% onder water en drijven vrij in zee rond en worden door zeestromingen meegevoerd. Ten oosten van de 2119m hoge Hvannadalsnjúkur vind je ook het beroemde ijsbergenmeer Jökulsárlón waarin grote stukken ijs, die afgebroken zijn van één van de gletsjertongen van de Vatnajökull, naar zee drijven. Een indrukwekkend geheel, zeker in de wintermaanden! Wist je dat…op de Vatnajökull ’s winters tot wel 10 meter sneeuw kan vallen?!

100% op maat

een reis speciaal voor jou samengesteld

Ons team gaat graag aan de slag met het regelen van jouw ultieme reis op maat! Geef je wensen door en je ontvangt snel een vrijblijvend voorstel voor jouw droomreis!

Het team van IJsland Tours staat voor je klaar om jouw droomreis te realiseren.

Stel jouw reis op maat samen
Expert in maatwerk voor jouw droomreis | IJsland Tours