• maatwerkspecialist
  • snel & professioneel contact
  • onbezorgd op reis
Snel contact
030 - 230 80 10

Eten en drinken

De avondmaaltijd is de hoofdmaaltijd voor de IJslanders en een belangrijk moment van de dag. Er wordt regelmatig traditioneel gekookt, te beginnen met soep, gevolgd door een hoofdgerecht vaak bestaande uit vis of lam geserveerd met aardappelen. De basis van de IJslandse keuken is versheid en het gebruik van lokale ingrediënten. Dat betekent veel vis, vlees en zuivel. Gelukkig is er tegenwoordig ook een goed assortiment groente en fruit, door import en het gebruik van kassen. Houd je van vis, dan ga je zeker genieten van de vele visgerechten in IJsland. Het meest voorkomende is zalm, kabeljauw, zeeduivel, zeewolf en tong. Er wordt zowel vis uit de oceaan als (zoetwater-)vis uit de rivieren en meren gegeten. Om het geschikt te maken voor consumptie wordt de vis gebakken, gedroogd, gegrild, gemarineerd, gerookt, gekweekt of gezouten.

Vlees en vega
Voor de vleesliefhebbers staan er veel lamsgerechten op het menu, zoals Kjötsúpa (lamssoep met groenten), lamssteak, de IJslandse hotdog (Pylsa) of een lamsburger. Dit wordt meestal gereserveerd met aardappelen en wat groente. Een rund- of gevogelte maaltijd kun je in de meeste restaurants ook verkrijgen. Ondanks de vleesrijke keuken van IJsland, kun je er ook prima vegetarisch eten. In de grotere steden zoals Reykjavik en Akureyri hebben meeste restaurants ook één of meerdere vegetarische gerechten op het menu staan. In deze steden zijn inmiddels ook restaurants speciaal voor de vegetariër of veganist. Naarmate het toerisme groeit, groeit ook het aanbod aan eten. Lekker, lokaal en traditioneel eten op reis, zonder dierlijke producten vereist soms de nodige creativiteit. Zorg dat je van te voren een idee hebt van de lokale gerechten en koop voor de zekerheid een voorraadje snacks tijdens de reis vanuit de supermarkt/bakkerij.

Snacks
Skyr is een belangrijk zuivelproduct voor IJsland, heerlijk als ontbijt (samen met een stukje IJslandse roggenbrood “Rúgbrauð”) of tussendoortje. Het is een soort vetarme dikke kwarkachtige substantie die men met room losroert, erg voedzaam. Het is in verschillende smaken verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld zwarte bessen. Een ander gerecht is súrmjólk, een magere yoghurt met bruine suiker. Zin in iets zoets? Naast wat er verkrijgbaar is in de supermarkten, kun je bij een bakker terecht voor allerlei soorten taartjes, zoete broodjes, cup cakes etc. Of ga voor de favoriet van de IJslanders; het soft ijsje, in bijna ieder dorp vind je een ijssalon. Naast water, drinken de IJslanders veel koffie. Men drinkt dit meestal zwart, maar de bekende varianten zoals cappuccino, espresso etc. zijn er ook. De koffiecultuur verschilt niet veel ten opzichte van hetgeen wij gewend zijn, maar de kwaliteit van de koffie in IJsland ligt hoger.

Alcohol
Bier en wijn is verkrijgbaar in de meeste restaurants, maar het kost je al snel 10 euro per glas. Houd de “happy hours” goed in te gaten (vaak 50% korting) of koop alcoholhoudende drank bij aankomst op Keflavik Airport. Door het gehele land (in grotere plaatsen) vind je Vinbudins, staatswinkels waar alcohol te verkrijgen is. Houd hiervan openingstijden in de gaten, want in de supermarkten wordt geen alcohol verkocht.

Wist je trouwens dat IJslanders meer Coca Cola per persoon drinken dan in andere landen?!

Feestdagen

Naast Pasen, Hemelvaartsdag, Pinksteren en Kerstmis gelden de onderstaande feestdagen. Op officiële feestdagen kunnen winkels en kantoren gesloten zijn.

  • Nieuwjaarsdag op 1 januari
  • Witte Donderdag “Maundy Thursday” (donderdag voor de Pasen)
  • Goede Vrijdag
  • Eerste zomerdag (eerste donderdag na 18 april)
  • Dag van de Arbeid op 1 mei
  • Onafhankelijkheidsdag op 17 juni
  • Dag van de handel “Bank Holiday” (1e maandag van augustus)
N.B. op 24 en 31 december sluiten de winkels om ca. 12.00 uur.

Zwembaden

In bijna iedere plaats of dorp vind je een openlucht warmwater zwembad met zogenaamde “hot pots” (ronde circulaire baden), die in temperatuur variëren van 37⁰C tot 42⁰C. Er heerst een heuse zwembadcultuur op IJsland. Waar wij 'gebruikelijk' onder het genot van een pilsje de laatste roddels uitwisselen in de kroeg, gebeurt dat op IJsland in het zwembad.

100% op maat

een reis speciaal voor jou samengesteld

Ons team gaat graag aan de slag met het regelen van jouw ultieme reis op maat! Geef je wensen door en je ontvangt snel een vrijblijvend voorstel voor jouw droomreis!

Het team van IJsland Tours staat voor je klaar om jouw droomreis te realiseren.

Stel jouw reis op maat samen
Expert in maatwerk voor jouw droomreis | IJsland Tours