• maatwerkspecialist
  • snel & professioneel contact
  • onbezorgd op reis
Snel contact
030 - 230 80 10

Misschien het minst bekende deel van IJsland, met slaperige vissersplaatsjes en diepe fjorden. Oost IJsland is, geologisch gezien, het oudste deel van IJsland waar je o.a. kwarts en andere mineralen vindt. Dit is een gebied waar je tijdens je vakantie IJsland fantastisch kunt wandelen en het enige gebied waar rendieren voorkomen. Ook wanneer je van vissen houdt, kun je hier je hart ophalen.

Er is zoveel te ontdekken in Oost IJsland. De grootste ryolietformaties van IJsland, die rechtstreeks toegankelijk zijn vanuit een bewoond gebied, zijn die rond Borgarfjörður Eystri, terwijl langs de oostkust indrukwekkende magmakamers gevuld met kleurrijke minerale afzettingen te zien en te bezoeken zijn. In de zomermaanden wordt het oosten van IJsland een creatief centrum voor artiesten en jongeren uit heel IJsland en het buitenland, aangezien er de afgelopen jaren een verscheidenheid aan muziek- en kunstfestivals is opgedoken en gestaag uitgebreid. De wandel- en paardrijmogelijkheden zijn ook talrijk, ook in uitgestrekte maar goed in kaart gebrachte onbewoonde gebieden. Wintertoerisme, bijvoorbeeld skiën of rijden in de sneeuw, is ook belangrijk.

Oostfjorden rit

De fjordvormige kustrit van Djúpivogur naar Borgarfjörður Eystri. Roadtrips kunnen eenvoudig worden aangepast aan tijd en lengte; elke stad heeft zijn eigen omweg en sommige fjorden zijn met elkaar verbonden door een tunnel.

Reizigers op de ringweg zien soms de Oostfjorden over het hoofd vanwege het gebrek aan iconische attracties en geven het daardoor lang niet altijd de aandacht die het verdiend. Maar dat is nu juist de aantrekkingskracht ervan.

Als IJslandse dorpen zouden worden gerangschikt op basis van de schoonheid van hun havens, zou Djúpivogur een winnende zetel zijn. Het dorp was ooit een regionaal handelsknooppunt en de 18e-eeuwse houten huizen kijken uit op de natuurlijke baai waar kleine vissersvaartuigen komen en gaan.

Officieel bestaat de bevolking van Breiðdalsvík uit 139 personen. Maar ze lijken allemaal hun tijd buiten door te brengen! In de zomer is dit een levendig dorp met een populaire brouwerij en een openbaar zwembad met één hotpot.

Een van de vele aangename delen van de ringweg is de rit door de Stöðvarfjörður, waarbij je een dorp met een bijpassende naam passeert. De plaats staat bekend om zijn musea en kunst, waaronder Petra's Stone Collection, gevestigd in een privéhuis.

De enige stad in IJsland waar Frans spreken gepast is, is de stad Fáskrúðsfjörður, ooit een knooppunt voor Franse zeilers. Ze zijn allang verdwenen, maar de honger naar croissants en Franstalige trots blijft bestaan. Hier kan je overnachten in het oude ziekenhuis!

Automonteur nodig? Een stomerij? Reyðarfjörður is een kruispuntstad en een regionaal knooppunt met 1300 inwoners. Boven de stad liggen kazernes uit de Tweede Wereldoorlog en een museum gewijd aan deze historische Britse buitenpost.

Eskifjörður is een vissersdorpje met uitzicht op de berg Hólmatindur. Aan de rand ligt de Helgustadir-mijn, waar vroeger de ooit kostbare IJslandse sparkristallen werden gedolven en geëxporteerd.

De stad Neskaupstaður is een favoriet onder bezoekers van de Oostfjorden. De hoofdstraat ligt aan zee, aangezien de stad zelf op een heuvel is gebouwd. Het openbare zwembad heeft twee (!) glijbanen en de nabijgelegen plaatselijke bakker is ook een breiwinkel. De Páskahellir-grot ligt vlakbij.

De rit naar Seyðisfjörður gaat via een bergpas met een prachtig uitzicht. Sommige mensen komen per schip aan: de enige passagiersveerboot die IJsland met Europa verbindt, de Smyril Line, meert hier aan. Seyðisfjörður staat bekend om zijn kunstfestivals en residenties en is een stad die zichzelf opnieuw heeft uitgevonden als een plek waar bohemiens en toeristen elkaar ontmoeten aan de bar.

Vanaf 2021 is de weg naar Borgarfjörður Eystri volledig verhard. In de zomer, van juni tot augustus, komen bezoekers voor de papegaaiduikers in Hafnarhólmi en de uitstekende wandelpaden rond het monumentale Stórurð. De winter is kalm en donker: de tijd van het noorderlicht.

Djúpivogur

Djúpivogur is een klein stadje aan de oostkust van IJsland, vlakbij de monding van de Berufjörður-fjord. Het heeft ongeveer 600 inwoners en staat bekend om zijn prachtige natuurlijke omgeving en rijke culturele geschiedenis. De stad is een populaire bestemming voor buitenliefhebbers en een uitvalsbasis voor het verkennen van de omgeving. Tegenover het stadje ligt het onbewoonde eiland Papey, waar veel papegaaiduikers nestelen. De karakteristieke berg Búlandstindur (1069m), met z´n piramidevorm domineert het landschap.

De stad dankt zijn naam aan de "diepe inham" die uitstekende natuurlijke havenomstandigheden biedt. Het werd in de 16e eeuw gesticht als handelspost en tegenwoordig draait de haven om de visserij en het verwelkomen van bezoekers.

Djúpivogur ligt op het schiereiland Búlandsnes, tussen de fjorden van Hamarsfjörður en Berufjörður, en is de thuisbasis van de iconische, door gletsjers uitgehouwen hoorn, Búlandstindur. De omgeving van de stad, inclusief stranden, wetlands en talloze eilanden en scheren, biedt leefgebieden voor een breed scala aan vogels. Er zijn verschillende gemarkeerde wandelroutes in de gebieden rond Djúpivogur, waarvan sommige naar de uitgestrekte zwarte zandstranden nabij de punt van het schiereiland leiden, en andere naar de omliggende bergen. De luchthaven met één landingsbaan van de stad beschikt ook over uitstekende faciliteiten voor vogelspotten, waar je talloze soorten zeevogels, steltlopers en watervogels, maar ook roofvogels kunt observeren.

Egilsstadir

Egilsstadir, gelegen aan het Lögurinn meer, is de hoofdplaats en handelscentrum van het oosten. Dit maakt het een uitstekende plek om de (eet)voorraden aan te vullen. Aan de zuidkant van het meer ligt Hallormsstadur, het enige echt beboste deel van IJsland. Aan de noordkant bevindt zich de waterval Hengifoss. Op ca. 20 minuten rijden ligt Seydisfjördur, waar de ferry uit Denemarken aankomt. Ten noordoosten van Egilsstadir ligt Bakkagerdi, bekend om z’n elvenburcht (IJslanders geloven heilig in het bestaan van elven) en kwarts-gesteente. Hier bevindt zich ook een vogelrots, waar ’s zomers veel papegaaiduikers van dichtbij te bewonderen zijn.

100% op maat

een reis speciaal voor jou samengesteld

Ons team gaat graag aan de slag met het regelen van jouw ultieme reis op maat! Geef je wensen door en je ontvangt snel een vrijblijvend voorstel voor jouw droomreis!

Het team van IJsland Tours staat voor je klaar om jouw droomreis te realiseren.

Stel jouw reis op maat samen
Expert in maatwerk voor jouw droomreis | IJsland Tours