• maatwerkspecialist
 • snel & professioneel contact
 • onbezorgd op reis
Snel contact
030 - 230 80 10

West IJsland is een van de meest geologisch diverse regio's van IJsland. De natuurlijke wonderen zijn een vrijwel volledige greep uit alles wat IJsland te bieden heeft, variërend van sluimerende vulkanen en majestueuze watervallen tot verschillende flora en fauna. Natuurliefhebbers, avonturiers en fotografen ervaren onvergetelijke schoonheid. In dit deel van IJsland is overal geschiedenis te ontdekken. Het is een wereld waar cultuur, natuur en historie elkaar aanvullen waardoor een unieke ervaring ontstaat. Dit uitgestrekte gebied bestaat uit fjorden, valleien, kraters, gletsjers en vulkanen, met prachtige watervallen, warmwaterbronnen en grotten om te verkennen.

Borgarfjördur regio

De regio Borgarfjörður kan worden beschouwd als het decor voor de meeste IJslandse sagen. Het landschap, de natuur en de cultuur van het gebied weerspiegelen dit erfgoed en brengen de geschiedenis tot leven. Borgarfjörður biedt veel mogelijkheden voor wie avontuurlijke activiteiten wil in een waar natuurparadijs. Er zijn ongekende mogelijkheden voor openluchtrecreatie, zodat iedereen iets zal vinden om van te genieten.

Enkele highlights:

 • Borgarnes is de belangrijkste plaats en handelscentrum van het westen. Naast een grote concentratie aan supermarkten vind je hier een interessant sagamuseum. Via de tunnel of langs de fjord Hvalfjördur rijd je van hier naar Reykjavík.
 • Deildartunguhver is de krachtigste warmwaterbron van Europa. Het levert 180 l/sec warm water van 100°C. Het grootste deel van het water dat wordt gebruikt voor de centrale verwarming in de steden Borgarnes en Akranes komt uit Deildartunguhver. De warmwaterleiding naar Akranes is 64 km lang, de langste van IJsland en het water is ongeveer 78 - 80 graden wanneer het Akranes bereikt. Als je ergens binnen een straal van 65 km rond de bron gaat douchen, heb je al gebaad in het hete water van deze krachtige bron!
 • Hraunfossar - Lava Falls - zijn prachtige en ongewone natuurverschijnselen. Heldere, koude bronnen van ondergronds water sijpelen door de lava en stromen als kleine watervallen en stroomversnellingen de Hvita-rivier in. Hraunfossar is sinds 1987 beschermd. Er is een uitkijkpunt op de parkeerplaats met een prachtig uitzicht over de Lava Falls en de Hvita-rivier.
 • Vanaf de top van de Grabrok-krater heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Het is de grootste van drie kraters in een korte vulkanische kloof. De berg Grabrok kan worden beklommen via een gemarkeerd pad vanaf de ringweg nr. 1.
 • Er wordt gezegd dat de Glanni-waterval aan de rivier de Norðurá de woonplaats is van elfen en trollen.
 • De berg Hafnarfjall bij Borgarnes maakt deel uit van dezelfde uitgedoofde centrale vulkaan als Skardsheidi en is eveneens ongeveer 4 miljoen jaar oud. De berg is 844 m hoog en de zijkanten zijn behoorlijk geërodeerd. Het grootste deel van de berg bestaat uit basalt, maar aan de noordkant bevindt zich een kleine rots, die is gemaakt van granofyr. Aan de voet van de berg ligt een klein berkenbos waar de autoriteiten van IJsland aan herbebossing doen. Het is mogelijk om de berg op te wandelen, beginnend bij de brug over de fjord bij Borgarnes.
 • In de omringende natuur van Húsafell kun je dichte bossen, watervallen, gletsjers, ruige lava, kristalheldere bronnen, wilde bloemen en opmerkelijke archeologische overblijfselen verwachten. Je kunt hier dan ook fantastisch wandelen! In de buurt vind je tevens de Vidgelmir grotten en het startpunt naar de Into the Glacier excursie.
 • Reykholt is een van de meest opmerkelijke historische bezienswaardigheden van IJsland. Het herbergt een cultureel centrum en een kerk. Reykholt is het meest bekend omdat het de thuisbasis was van IJslands bekendste schrijver Snorri Sturluson in de jaren 1206-1241. Een oud geothermisch verwarmd zwembad, Snorralaug, is naar hem vernoemd. Het is een van de weinige dingen die in zijn geheel bewaard zijn gebleven uit de middeleeuwse periode van IJsland. Snorrastofa is een cultureel centrum en instituut voor onderzoek op het gebied van middeleeuwse studies. Snorrastofa biedt historische tentoonstellingen, rondleidingen en lezingen.

Snæfellsnes schiereiland

Het schiereiland Snæfellsnes is een regio in West IJsland, gelegen tussen Reykjavík en de Westfjorden. Het gebied, dat het hele jaar door gemakkelijk bereikbaar is en op slechts twee uur rijden van de hoofdstad ligt, is een populaire bestemming onder zowel reizigers als IJslanders.

Het schiereiland staat bekend om zijn ongelooflijk mooie en dramatische landschappen, en het is algemeen bekend onder de IJslanders dat dit gebied het enige deel van IJsland is waar je alle unieke natuurlijke elementen op één plek kunt zien. Met andere woorden: het schiereiland Snæfellsnes heeft alles te bieden, van ongerepte lavavelden, hoge vulkanen, mystieke gletsjers en zwarte stranden tot witte stranden, een Nationaal Park en gevaarlijke kliffen langs de kustlijn. Uniek gevarieerde geologie, folklore, sagen, ecologie, eten en meer hebben genoeg te bieden voor meerdere dagen.

Enkele highlights:

 • Snæfellsjökull Nationaal Park wordt gedomineerd door de 1446m hoge vulkaan Snæfellsjökull, die ca. 2000 jaar geleden voor het laatst is uitgebarsten. Het grootste deel van het schiereiland Snæfellsnes, met zijn prachtige vogelkliffen en rotsformaties, maakt deel uit van het nationaal park.
 • Búdir, aan de zuidkant, heeft een prachtig zwart houten kerkje, wat het een geliefde locatie voor bruiloften maakt. Midden tussen de lavavelden en zandstranden ligt het romantische Hotel Búdir, dat als een locatie voor fijnproevers bekend staat.
 • Arnarstapi en Hellnar zijn 2 slaperige dorpjes aan de voet van de gletsjer. Via een ca. 2,5 km lange wandelroute kun je de prachtige kustlijn, met zijn vele rotsformaties, tussen Arnarstapi en Hellnar verkennen.
 • Hellissandur, Rif en Olafsvík zijn 3 kleine stadjes aan de westpunt van Snæfellsnes. Hellissandur heeft een maritiem museum, Rif een grote kolonie arctische sternen en Olafsvík een opmerkelijk moderne kerk. Het vissersstadje Grundarfjördur, aan de voet van een ca. 3000 jaar oude vulkaan, is ’s winters de locatie om orka’s te spotten.
 • Stykkishólmur en de fjord Breidafjördur. Het gezellige havenstadje Stykkishólmur, met leuke restaurants en een interessant vulkaanmuseum, ligt aan de noordkant van de fjord. Vanuit de haven worden boottochten op de fjord aangeboden. Een ferry, vaart ’s zomers 2 x per dag naar de Westfjorden, waarbij er onderweg gestopt wordt op het vogeleiland Flatey.

100% op maat

een reis speciaal voor jou samengesteld

Ons team gaat graag aan de slag met het regelen van jouw ultieme reis op maat! Geef je wensen door en je ontvangt snel een vrijblijvend voorstel voor jouw droomreis!

Het team van IJsland Tours staat voor je klaar om jouw droomreis te realiseren.

Stel jouw reis op maat samen
Expert in maatwerk voor jouw droomreis | IJsland Tours