• maatwerkspecialist
  • snel & professioneel contact
  • onbezorgd op reis
Snel contact
030 - 230 80 10

Dit deel van IJsland wordt overheerst door Europa’s grootste gletsjer Vatnajökull, die qua grootte gelijk is aan de provincies Groningen, Friesland en Drenthe samen, en het gelijknamige Nationaal Park. Het huidige park beslaat 13% van IJsland en behoort tot de grootste Nationale Parken van Europa. De meest bezochte plek tijdens een vakantie in Zuidoost IJsland is het ijsbergenmeer Jökulsárlón.

Kirkjubæjarklaustur

Kirkjubæjarklaustur is een klein dorpje met ca. 300 inwoners, omgeven door een imposant landschap, dat bestaat uit uitgestrekte lavavelden bedekt met een dikke laag mos, diepe kloven, basaltrotsen en watervallen. Even landinwaarts ligt Lakagígar, waar in het jaar 1783 een allesvernietigende vulkaanuitbarsting plaatsvond en zich een lange rij van meer dan 100 kraters vormde.

Vatnajökull Nationaal Park

De zuidkant van Vatnajökull wordt gekenmerkt door vele hoge, majestueuze bergruggen, met daartussen gletsjers die afdalen naar de laaglanden. Het zuidelijkste deel van de gletsjer omhult de centrale vulkaan Öræfajökull en de hoogste top van IJsland, Hvannadalshnúkur. Beschut door het hoge ijs kijkt de begroeide oase van Skaftafell uit over het zwarte zand dat in het westen is afgezet door de rivier de Skeiðará. Dit zand bestaat grotendeels uit as die voortkomt uit de frequente uitbarstingen van de Grímsvötn-vulkaan en door gletsjeroverstromingen of jökulhlaups naar de kust wordt gebracht.

De grootste gletsjerlagunes van IJsland, Jökulsárlón en Fjallsárlón, liggen binnen de grenzen van het Vatnajökull Nationaal Park, beide gemakkelijk bereikbaar via ringweg nr. 1, tussen Skaftafell en Höfn in Hornafjörður. De gletsjerlagunes ontstonden als gevolg van een terugtrekking van de gletsjers, toen de uitlaatgletsjers zich begonnen terug te trekken van de kust van de Atlantische Oceaan. Er worden boottochten aangeboden op beide lagunes en vooraf reserveren wordt geadviseerd.

Het Nationale Park Skaftafell

Het Nationale Park Skaftafell, dat tussen de plaatsjes Kirkjubæjarklaustur en Höfn ligt, heeft een oppervlakte van 1700 km². Hier vind je de waterval Svartifoss, de vallei Morsárdalur en de gletsjer Skaftafellsjökull, een onderdeel van de Vatnajökull. Er is een goed uitgeruste, maar drukke camping. In Skaftafell N.P. zijn prachtige wandelroutes uitgezet. Er worden diverse actieve excursies aangeboden, waaronder een gletsjerwandeling op de Svinafellsjökull.

Jökulsárlón

Jökulsárlón is een ijsbergenlagune waar ijsbergen, afkomstig van de gletsjertong Breidamerkurjökull, in een meer afkalven. Het meer heeft een open verbinding met zee, waardoor het strand vaak bezaaid ligt met prachtige ijssculpturen. Van eind april tot eind oktober worden er korte bootexcursies op het meer gemaakt. Een tweede wat kleiner ijsbergenmeer, dat Fjallsárlón heet, ligt ten westen van Jökulsárlón. Tussen het ijsbergenmeer en Höfn (afslag weg F985) bevindt zich het vertrekpunt voor een jeeptocht inclusief een sneeuwscootertocht op de gletsjer Vatnajökull.

Höfn

Höfn, een charmant vissersdorpje in de omgeving van Hornafjörður in het zuidoosten van IJsland, fungeert als het belangrijkste knooppunt van de regio. Het staat bekend om zijn heerlijke zeevruchten en prachtige omgeving en biedt een toegangspoort tot talloze natuurlijke IJslandse bezienswaardigheden, met name de kolossale Vatnajökull-gletsjer.

Höfn, wat zich vertaalt naar 'haven', claimt op unieke wijze de titel als de enige havenstad aan de zuidkust van IJsland. De afgelopen jaren heeft deze charmante badplaats zich onderscheiden als gastronomisch centrum, met restaurants die verse, lokaal geproduceerde zeevruchten serveren.

Bezoek het Thorbergur Cultuurcentrum (Þórbergssetur), gelegen in Hali. Het Cultuurcentrum Þórbergssetur is een eerbetoon aan de beroemde IJslandse auteur Þórbergur Þórðarson (1888 – 1974), die in dezelfde plaats werd geboren. Het centrum herbergt een erfgoedmuseum met speciale tentoonstellingen gewijd aan zowel de wijk Sudursveit als het leven en de literaire bijdragen van Þórbergur Þorðarson. Þórbergssetur herbergt ook een restaurant met volledige vergunning, dat een scala aan gerechten biedt, waaronder zelfgebakken taarten, koffie en lokale specialiteiten, zoals op de boerderij gekweekte Arctische zalmforel en traditionele IJslandse lamsgerechten. Hali ligt aan de ringweg nr. 1 tussen de gletsjerlagune Jökulsárlón en Höfn.

100% op maat

een reis speciaal voor jou samengesteld

Ons team gaat graag aan de slag met het regelen van jouw ultieme reis op maat! Geef je wensen door en je ontvangt snel een vrijblijvend voorstel voor jouw droomreis!

Het team van IJsland Tours staat voor je klaar om jouw droomreis te realiseren.

Stel jouw reis op maat samen
Expert in maatwerk voor jouw droomreis | IJsland Tours