• maatwerkspecialist
  • snel & professioneel contact
  • onbezorgd op reis
Snel contact
030 - 230 80 10

De hooglanden van IJsland zijn de pareltjes van het land en bevatten veel van de onschatbare wonderen van de wilde natuur van IJsland. Het landschap, de natuurlijke krachten en de natuur zijn divers en hebben voor iedereen iets te bieden.

Sprengisandur en Kjölur

De Sprengisandur en de Kjölur zijn de twee bekendste hooglandenroutes en lopen beide van noord naar zuid. De Kjölur (weg 35) is de best begaanbare route, hier hoeven geen rivieren doorstoken te worden. Op deze route vind je de heetwaterbronnen van Hveravellir en het spectaculaire gebied Kerlingarfjöll, waar je kunt wandelen in het dal van de hete bronnen (Hveradalir). Het bergmassief Kerlingarfjöll (800 - 1500 m) is het belangrijkste ornament in de keten van bergen en gletsjers die het Kjölur-gebied omlijsten. Het gebied staat vol met kleine stomende warmwaterbronnen, modderpoelen en waterfonteinen. Het is werkelijk een paradijs voor wandelaars. Het is een van de grootste geothermische gebieden van heel Europa. Het gebied is zeer uniek, gevoelig en prachtig.

Op de Sprengisandur (F26), moeten diverse rivieren doorkruist worden. Op deze route vind je de waterval Aldeyjarfoss met prachtige basaltformaties en Landmannalaugar.

Landmannalaugar

Landmannalaugar is ongetwijfeld het meest bekende gebied in de hooglanden. Met zijn geelachtige ryoliet bergen, afgewisseld met een scala van andere kleuren, is dit een plek die je gezien moet hebben. De warme natuurlijke beek is een geliefde locatie om te ontspannen.

Landmannalaugar ontleent zijn naam aan een hete poel die oprijst onder het Laugahraun-lavaveld. Landmannalaugar is al eeuwenlang een stopplaats voor mensen, en de bergherders op Landmannaafréttur blijven daar terwijl ze schapen van de berg hoeden zolang er berichten zijn over dergelijke reizen. Vanuit Landmannalaugar zijn veel prachtige bergen te zien: Barmur, Bláhnúkur, Brennisteinsalda, Suðurnám en Norðurnám. Het gebied heeft aanzienlijke afzettingen van ryoliet, obsidiaan en ryolietlava, en het landschap van Landmannalaugar staat bekend om zijn kleurrijkheid en unieke omgeving.

Het begin van een van de populairste wandelroutes in IJsland, Laugavegur, is bij Landmannalaugar. De route loopt langs Hrafntinnusker, Álftavatn, Hvanngil, Emstrur en eindigt in Þórsmörk (ca. 50km in 4 dagen).

Lakagígar

Lakagígar is een keten van meer dan 100 kraters, die ontstaan zijn tijdens de grote uitbarsting van 1783. Hierbij werden enorme hoeveelheden vulkaangas uitgestoten, wat tot gevolg had dat er in IJsland en de rest van Europa grote hongersnood ontstond. Deze voortdurende reeks uitbarstingen stootte een enorme hoeveelheid lava en aanzienlijke hoeveelheden vulkanische as uit, uit een kloof die zich 25 km uitstrekte over het gebied ten westen van de ijskap. De kraters worden beschouwd als een wereldwijd uniek fenomeen en worden als zodanig beschermd binnen het Vatnajökull National Park.

Alle wegen in het westelijke deel van het nationale park zijn bergpaden, die alleen begaanbaar zijn voor voertuigen met vierwielaandrijving; sommige alleen voor grote jeeps. Sommige delen van de weg zijn rotsachtig en vol kuilen, en los grind komt vaak voor. Soms is het nodig om beken en rivieren te doorwaden (door te rijden) die plotseling kunnen opzwellen, waardoor het moeilijk of zelfs onmogelijk wordt om ze over te steken. Het is afhankelijk van het weer wanneer de wegen open zijn. Meestal zijn ze geopend van begin juni tot de herfst. Er mag alleen worden gereden op de wegen die op de kaarten zijn aangegeven. Alle andere wegen of sporen zijn afgesloten voor het publiek. Hier, net als elders in IJsland, is off-road rijden bij wet verboden.

Thórsmörk

Þórsmörk (Thórsmörk) is een natuurlijk juweeltje dat tussen Mýrdalsjökull in het oosten, de rivier de Krossá in het zuiden, en de rivieren Markárfljót en Þröngá in het noorden ligt. Beschermd door 3 gletsjers is dit één van de weinige gebieden waar berkenbos te vinden is. Het gevarieerde landschap wordt gekenmerkt door indrukwekkende kloven, ravijnen, ruige hellingen en een grote verscheidenheid aan unieke vegetatie. Vroeger lieten de boeren van Fljótshlíð en het gebied onder Eyjafjall hun schapen het hele jaar door grazen vanwege het milde klimaat in þórsmörk.

Sinds de uitbarsting van Katla in 1918 werd Þórsmörk aangewezen als natuurlijk bergreservaat. Er zijn veel merkwaardige natuurlijke rotsformaties in de omgeving, zoals Snorraríki, de Sóttarhellar-grot, Álfakirkja (de Elfenkerk), de Stakkholtsgjá-kloof en de stenen boog in Stóra Enda. Alleen grote jeeps en bussen kunnen over de weg naar Þórsmörk navigeren vanwege het steeds veranderende watervolume, dat kleine en gemakkelijk begaanbare zijrivieren binnen enkele uren in tumultueuze rivieren kan veranderen.

Askja en Herdubreid

Askja is een caldera (komvormige krater) van 50 km2 in het Dyngjufjoll-gebergte. De bergen ontstonden in uitbarstingen onder een gletsjerkap uit de ijstijd. Askja zelf werd voor het grootste deel aan het einde van de ijstijd gevormd door een grote asuitbarsting, waardoor het dak van de magmakamer in het hart van de centrale vulkaan zakte. Askja maakt deel uit van het Vatnajökull Nationaal Park.

De caldera bevat verschillende vulkanen, waaronder Víti (explosieve vulkanische krater). Er heeft zich water verzameld in de krater, de temperatuur is variabel: gemiddeld ligt deze rond de 30°C. Víti is een populaire badplaats, maar als je van plan bent een duik te nemen, houd er dan rekening mee dat het pad bij nat weer erg glad is! De weg naar Askja gaat van weg 1 naar weg 901 en naar bergweg F905. Verder naar de F910 naar Drekagil. Op deze route zijn er twee doorwaadbare plaatsen die meestal klein zijn. Vanaf Drekagil gaat de bergweg F894 (8 km) naar de parkeerplaats bij Vikraborgir. Een andere optie is om van weg 1 naar bergweg F88 te gaan via natuurreservaat Herðubreiðarlindir (met tafelberg Herdubreid) naar Drekagil. Op deze weg liggen doorwaadbare plaatsen op de rivieren Grafarlandsá en Lindá die overgestoken moeten worden. De doorwaadbare plaatsen kunnen moeilijk of zelfs onbegaanbaar zijn voor kleine jeeps.

Kaldidalur

Kaldidalur is een hooglandenroute die West-IJsland verbindt met het nationale Park Thingvellir. Weg 550 begint even voorbij het recreatiegebied Húsafell, aan de westkant van de gletsjer Langjökull, en voert langs diverse gletsjers in zuidelijke richting.

100% op maat

een reis speciaal voor jou samengesteld

Ons team gaat graag aan de slag met het regelen van jouw ultieme reis op maat! Geef je wensen door en je ontvangt snel een vrijblijvend voorstel voor jouw droomreis!

Het team van IJsland Tours staat voor je klaar om jouw droomreis te realiseren.

Stel jouw reis op maat samen
Expert in maatwerk voor jouw droomreis | IJsland Tours