• maatwerkspecialist
  • snel & professioneel contact
  • onbezorgd op reis
Snel contact
030 - 230 80 10

De duisternis van de IJslandse winter heeft een paar voordelen. Tussen september en april kunnen de mensen in IJsland getrakteerd worden op een prachtig natuurverschijnsel: het fenomeen aurora borealis, of wat wij gewoonlijk het noorderlicht noemen. De Aurora Borealis ontleent zijn naam aan de Romeinse godin van de dageraad, Aurora, en het Griekse woord voor de noordenwind, Boreas.

Ontstaan

Het poollicht hangt samen met uitbarstingen op de zon, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal ingeslingerd worden. Het aardmagnetisch veld zorgt ervoor dat de deeltjesstroom in de omgeving van de aarde wordt afgebogen en in de buurt van de Noord- en Zuidpool met verhoogde snelheid de atmosfeer binnendringt. De van de zon afkomstige deeltjes bevatten veel energie, die in de bovenste kilometers van de atmosfeer door botsingen wordt overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen. Die energie komt uiteindelijk weer vrij en wordt op 80 tot 1000 km hoogte uitgestraald in de vorm van het kleurrijke poollicht.

Beste periode

Het noorderlicht is te zien vanaf ca. half september t/m eind maart. Hoe donkerder het is, hoe beter, waardoor de maanden november t/m februari het meest geschikt zijn. Het is een natuurlijk verschijnsel en niemand kan de garantie geven dat je het ook echt zult zien. Vermijd gebieden waar veel verlichting is, zoals dorpen en stadskernen, hier kun je het moeilijker waarnemen. Houd er rekening mee dat het spektakel slechts een half uur kan duren, maar ook meerdere uren. Als het noorderlicht zich laat zien, is het aan te raden direct te gaan kijken.

'Patience is key'

Hoe spot je het noorderlicht het beste? Allereerst: je hebt duisternis en een heldere hemel nodig, of op zijn minst openingen in de bewolking. Als het weer meewerkt, ben je al halverwege. Je kunt de weersomstandigheden, bewolking en Aurora-activiteit altijd bekijken op de IJslandse Met Office-website en ook op de website Auroraforecast.is. Er zijn uiteraard ook meerdere apps te downloaden die je helpen bijhouden wat de kansen zijn.

Als de bewolking in je voordeel is, is het tweede criterium de zonnewindactiviteit boven normaal. Het noorderlicht kan op elk moment van de dag of nacht verschijnen, het hele jaar door (mits het donker is). De activiteit is echter meestal het sterkst rond middernacht en een paar uur ervoor en erna.

Wanneer de activiteit begint, verschijnt er meestal een groene boog richting het noorden. De beste gids voor oriëntatie op een sterrennacht is de poolster die vanaf de aarde in het ware noorden schijnt. De beste manier om de poolster te vinden is door het sterrenbeeld Grote Beer te vinden, dat naar de poolster wijst. Als je de groene boog ziet, is de kans groot dat je het ziet bewegen. Houd er rekening mee dat de jacht op het noorderlicht soms veel geduld vergt, maar wie wacht, wordt vaak enorm beloond.

Fotograferen

Wat de uitrusting betreft, is het belangrijkste dat je een statief en een kabelontspanner om het gevreesde shaken-photo-syndroom te voorkomen, meeneemt op reis. Als je geen draadontspanner hebt, stel dan de zelfontspanner van je camera in op een sluitervertraging van twee of tien seconden, indien beschikbaar.

Fotografietip 1

Een goed statief is een vereiste i.v.m. de langere sluitertijden (10-30 seconden). Uit de hand fotograferen is hierdoor niet mogelijk.

Fotografietip 2

Neem de snelste groothoeklens mee, f2.8 volstaat, f2.4 is beter maar f1.4 is de beste keuze.

Fotografietip 3

Gebruik een goede digitale- of filmcamera met minimum 400 ASA film.

Fotografietip 4

Draag warme kleding en laarzen, het kan zijn dat je een aantal uren stil moet staan in koude weersomstandigheden. Liever een extra laag kleding dan één te weinig.

100% op maat

een reis speciaal voor jou samengesteld

Ons team gaat graag aan de slag met het regelen van jouw ultieme reis op maat! Geef je wensen door en je ontvangt snel een vrijblijvend voorstel voor jouw droomreis!

Het team van IJsland Tours staat voor je klaar om jouw droomreis te realiseren.

Stel jouw reis op maat samen
Expert in maatwerk voor jouw droomreis | IJsland Tours