• maatwerkspecialist
  • snel & professioneel contact
  • onbezorgd op reis
Snel contact
030 - 230 80 10

Het schiereiland Reykjanes is een geologisch wonder, waar het aantal vuurtorens groter is dan het aantal dorpen. Naast de internationale luchthaven Keflavík en, op slechts een paar minuten afstand, de spectaculaire Blue Lagoon en de Fagradalsfjall-vulkaan, is het schiereiland Reykjanes een bestemming op zich. Iedereen die landt op Keflavik Airport heeft het gevoel op de maand te landen, zo bizar en goed zichtbaar is het vervreemdende IJslandse landschap, al direct bij aankomst!

Reykjanesbær

Terwijl reizigers landen op Keflavik International Airport, worden bezoekers begroet door een maanachtig landschap. Tenzij verborgen door sneeuw, bedekt een schijnbaar eindeloos lavaveld bedekt met groengrijs mos een groot deel van het schiereiland Reykjanes, en dit nogal buitenaardse zicht blijkt voor de meeste mensen de eerste glimp te zijn van IJsland, het land van vuur en ijs.

Reykjanesbær is de grootste gemeente op het schiereiland Reykjanes en omvat verschillende havens en dorpen. Het museum Viking World toont een zeevarende replica van het beroemde Gokstad-schip en informeert de bezoeker over vele aspecten van het Viking-leven, naast het bieden van een prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan. De plaats is er trots op de bakermat te zijn van de IJslandse pop- en rockmuziek, een genre dat gemakkelijk kan worden verkend in het Museum of Rock 'n' Roll.

Geothermische activiteit

Reykjanes heeft verschillende geothermische gebieden met hoge temperaturen, waarvan er drie zijn benut om elektriciteit op te wekken. In de geothermische energietentoonstelling in de lavavelden van Hellisheiði kunnen bezoekers niet alleen leren over geothermische energie, maar ook over de lokale geologische geschiedenis. Op het schiereiland is de kruising tussen de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen van de aardkorst beter zichtbaar en begrijpelijker dan waar dan ook. Het is dan ook geen wonder dat het schiereiland nu is aangewezen als het UNESCO Global Geopark, dat naast een landschap om te bewonderen en te bestuderen ook een waar broeinest van recreatieve, culturele, geografische en historische activiteiten is.

Blue Lagoon

De Blue Lagoon is een van de populairste baden in IJsland en je kunt ook wel zien waarom. Het prachtige melkblauwe water contrasteert schitterend met het omringende zwarte lavaveld en het kruipende grijze IJslandse mos. Het water heeft het hele jaar door een temperatuur van 39 °C, de perfecte temperatuur om te baden. De lagune ligt op slechts 15 minuten rijden van Keflavík International Airport en op ongeveer 30 minuten rijden van de hoofdstad van IJsland, Reykjavík. Dat maakt dat het de perfecte eerste stop is bij aankomst in IJsland of de laatste stop voordat je het land weer verlaat. Dankzij de hulp van wereldberoemde mediakanalen, zoals National Geographic die de lagune uitriep tot een van de 25 mooiste wereldwonderen en Condé Nast Traveler die de spa een plaats gaf in de top 10 van spa's in de wereld, is de Blue Lagoon nu internationaal beroemd en staat deze hoog op vele bucketlists over de hele wereld. De Blue Lagoon is nu zo populair geworden dat je dagen of zelfs weken van tevoren moet boeken als je ernaartoe wilt, en dat kan natuurlijk ook bij ons!

Goed voor de huid
Het is niet precies bekend waarom het water zo goed is voor de huid, maar er wordt aangenomen dat dit te danken is aan de mix van opgeloste mineralen in het water, de blauwgroene algen die in het water gedijen en een soort bacteriën die alleen in de Blue Lagoon wordt aangetroffen. De algen zijn de oorzaak van de blauwe, melkachtige kleur van het water, maar wanneer ze op zonnige dagen in bloei staat, geven ze de lagune een groenere tint. Sommige van de opgeloste mineralen in het water zijn chloride en natron (die samen zeezout vormen) en calcium. Er zijn ook sporen van zwavel, carbonaat en magnesium in het water aanwezig.

Geschiedenis van het bad
De geschiedenis van de Blue Lagoon gaat terug tot 1976 toen de lagune werd aangelegd naast de geothermische centrale Svartsengi. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de lagune geen natuurlijke warme bron, maar een zwembad dat door mensen is gemaakt. Het is in feite afvalwater van de energiecentrale, die om warmte op te wekken naar stoom en warm water boort. Maar maak je geen zorgen, want het water is volledig schoon en bevat geen chemicaliën, alleen natuurlijke mineralen waarvan is bewezen dat ze zeer goed zijn voor de menselijke huid. Omdat er continu water de lagune instroomt, wordt al het water elke 48 uur ververst, zodat het schoon blijft.

Het jongste deel van IJsland

De Fagradalsfjall-vulkaan begon op 19 maart 2021 uit te barsten en creëerde na zes maanden activiteit een klein vulkanisch schild dat een oppervlakte van 5 km2 besloeg. De prachtige krater- en lavaformaties zijn een van de populairste bestemmingen van IJsland en zijn gemakkelijk bereikbaar als het weer en de omstandigheden op de berg gunstig zijn. Vervolgens was er in augustus 2022 op vrijwel dezelfde locatie een uitbarsting, die maar een veel kortere periode duurde en in drie weken voorbij was.

10 juli 2023 begon een nieuwe vulkaanuitbarsting begonnen bij Litli-Hrútur op het schiereiland. Deze drie uitbarstingen waren vooral mooi om te zien en leverden geen gevaar op voor de omgeving. De 3e uitbarsting was relatief klein maar begon groter dan de afgelopen twee jaren. De intensiteit nam al af sinds de 1e dag. Sinds 5 augustus 2023 lijkt de uitbarsting weer over te zijn.

Tien highlights

1. Grindavík-stad.
Het kleine vissersdorpje Grindavík ligt op slechts 10 km van de uitbarstingslocatie van Fagradalsfjall. Perfecte locatie voor een pitstop voor en na het wandelen naar de vulkaan. Je kunt kiezen uit verschillende restaurants die lokale vis serveren, winkels voor voedsel en benodigdheden en na een wandeling een duik nemen in de bubbelbaden in het plaatselijke zwembad.

2. Brimketill
Dit is een natuurlijke vijver aan de rotskust ten westen van Grindavík. Het vergroot de golven van de oceaan en maakt grote spatten die leuk zijn om te zien - vanaf een veilige afstand. De folklore vertelt dat de vijver door de reuzin Oddný als bad werd gebruikt. Zwemmen in Brimketill is niet geschikt voor mensen en voorzichtigheid rond de vijver is geboden vanwege onverwachte golven.

3. Reykjanestá
Dit is het uiterste zuidwestelijke puntje van het schiereiland met een adembenemend landschap waar de Noord-Atlantische Oceaanrug aan land komt en zich laat zien in kloven, fumarolen, kraters en lava van recente uitbarstingen. De Zwarte Zee-stapels dicht bij de kust zorgen voor extra decor, evenals het verre Eldey (wat vuureiland betekent) dat steil aan de horizon oprijst. Eldey Island herbergt een van de grootste noordelijke jan-van-gentkolonies ter wereld, met ongeveer 16.000 broedparen. Eldey is gesloten vanwege vogelbescherming, maar je kunt de jan-van-genten hier live op een webcam bekijken.

4. Gunnuhver
Dit is een krachtige fumarole gelegen op het puntje van Reykjanes. De stoomrijke warmwaterbron ontleent zijn naam aan de folklore over Gunna, de geest die in de fumarole werd gelokt.

5. Stampar-kraters
De kleine, prachtig gevormde Stampar is een reeks kraters gevormd tijdens de Reykjanes-branden in 1210-1240. Ze liggen langs een NO-ZW-spleet die de richting van de kloofzone tussen de continenten markeert.

6. De Brug Tussen Continenten
Dit is een symbolische voetgangersbrug over een van de kloven die de grens markeren tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen. Het bevindt zich in de baai van Sandvík, een van de belangrijkste locaties voor de films Flags of our Fathers en Letters from Iwo Jima van Clint Eastwood.

7. Hafnaberg
Een vogelklif aan de zuidkust van Reykjanes die zich 15 km uitstrekt en 40 m hoog is. Tijdens het broedseizoen (van april tot juli) is Krísuvíkurbjarg de thuisbasis van verschillende zeevogels, stormvogels, drieteenmeeuwen en alken zoals papegaaiduikers en zeekoeten.

8. Selatangar
Een historische plek met overblijfselen van een middeleeuws vissersstation dat in 1880 werd verlaten. De overblijfselen van de vissershutten en schuren waar stokvis werd opgeslagen, zijn nog steeds te zien.

9. Seltún
Seltun is een kleurrijk geothermisch gebied gelegen aan de oevers van het Krýsuvík-meer in het centrale deel van het schiereiland Reykjanes, met borrelende modderpotten, stomende fumarolen en kokende bronnen.

10. Garðskagaviti
Een vuurtoren in het kleine dorpje Garður op het noordwestelijke puntje van het schiereiland en een populaire plek om vogels te kijken in de zomer en voor het noorderlicht in de winter. Twee vuurtorens, de oude en de nieuwe, weerspiegelen verschillende stijlen en architectuur die opvallen als je door IJsland reist.

100% op maat

een reis speciaal voor jou samengesteld

Ons team gaat graag aan de slag met het regelen van jouw ultieme reis op maat! Geef je wensen door en je ontvangt snel een vrijblijvend voorstel voor jouw droomreis!

Het team van IJsland Tours staat voor je klaar om jouw droomreis te realiseren.

Stel jouw reis op maat samen
Expert in maatwerk voor jouw droomreis | IJsland Tours