• maatwerkspecialist
  • snel & professioneel contact
  • onbezorgd op reis
Snel contact
030 - 230 80 10

De hoofdstad van IJsland telt ruim 130.000 inwoners en ligt op circa 50 km afstand van de internationale luchthaven Keflavík. Reykjavík biedt een gevarieerd aanbod aan accommodaties, restaurants, winkels en musea, wat het een zeer geschikte uitvalsbasis maakt voor een vakantie IJsland zoals een stedentrip of stopover, onderweg naar een bestemming in de USA of Canada. Deze hippe stad heeft een levendige culturele scene, het biedt de lokale bevolking en de bezoekers een uitgebreid aanbod aan evenementen en festivals om het hele jaar door van te kunnen genieten. Reykjavík is de thuisbasis van het Ámi Magnússon Instituut voor IJslandse studies, het centrum van de IJslandse Sagen (traditionele volksverhalen) en andere middeleeuwse literatuur die IJsland naam heeft laten maken als één van de meest gerenommeerde literaire naties van de wereld.

Reykjavík en zijn voorsteden

Het Reykjavík Hoofdstedelijk Gebied is de grootste en meest bevolkte stad van het land en biedt momenteel onderdak aan 245.000 mensen (september 2022), dat is tweederde van de gehele IJslandse bevolking!

Niet veel reizigers weten dat 6 verschillende gemeenten het hoofdstedelijk gebied combineren. Deze gemeenten zijn Kópavogur, Hafnarfjörður, Garðabær, Mosfellsbær en Seltjarnarnes. Hoewel elke stad zijn eigen bestuur heeft, werken ze samen op het gebied van vervoer, waardoor ze allemaal goed verbonden blijven. Meer informatie over deze voorsteden van de hoofdstad vind je hier.

Een stad van contrasten

Het centrum van Reykjavík is de kern van de IJslandse cultuur- en kunstscene. Overdag heerst de cafécultuur, met het levendige gezoem van gesprekken. Als de avond aanbreekt, komen mensen terecht in de uitstekende restaurants van de stad, waar lokale ingrediënten worden geserveerd met heerlijk vers lamsvlees, zeevruchten of wild.

Reykjavík is een stad met gedurfde contrasten: het is zowel kosmopolitisch als kleinstad; levendig en verfijnd; jong van hart en toch vol geschiedenis. Veel monumenten, nieuw en oud, zijn ook een kijkje waard, waaronder het nieuw gebouwde muziek- en conferentiecentrum aan de oceaan, Harpa. Gelukkig is alles in Reykjavík dichtbij, musea, galeries, theaters, cafés en zwembaden bijvoorbeeld. Daarom kun je de stad misschien het beste te voet of met de fiets verkennen.

Perfecte plek voor een mini-break

Het pulserende ritme van energie en levendige evenementen houden Reykjavík levend en spannend en mensen zijn vaak verrast en onder de indruk van de mate waarin cultuur, kunst en activiteiten in de stad gedijen. Maar naast dat het wereldberoemd is vanwege zijn levendige cultuur, is Reykjavík werkelijk de toegangspoort tot IJsland. Het hoofdstedelijk gebied heeft genoeg natuurlijke wonderen voor de deur om te dienen als een handige uitvalsbasis voor het verkennen van een groot deel van het spectaculaire landschap in verschillende richtingen.

Vanuit de stad zijn er dan ook vele dagtochten te maken naar de omliggende bergen, gletsjers, vulkanen en warmwaterbronnen. Dagexcursies vanuit Reykjavík omvatten paardrijden, gletsjerklimmen, raften op de rivier, speleologie, walvissen spotten en nog veel meer.

De belangrijkste attracties

  • De Harpa concerthal vind je bij de haven van Reykjavík. Het is een kunstwerk op architectonisch gebied en de gekleurde glazen panelen leveren, vooral wanneer het donker wordt, een adembenemend schouwspel op.
  • Vanaf de Hallgrímskerk in het centrum van Reykjavík heb je bij helder weer een prachtig uitzicht over de stad. Naast de kerk is het Einar Jónson museum met een beeldentuin.
  • Perlan is een glazen koepel gebouwd op de voormalige warmwaterreservoirs van Reykjavík, dichtbij Berjaya Hotel Reykjavík Natura. Op de begane grond worden regelmatig interessante exposities gehouden. Er is een koffieshop met uitzichtpunt en op de bovenste verdieping een eersteklas restaurant dat in ca. 2 uur om zijn as draait. Op de begane grond van Perlan bevindt zich het Sagamuseum.
  • In het Nationaal Museum worden het cultureel erfgoed van IJsland en vooral de geschiedenis op een mooie, moderne manier uitgelegd.

Winkelen en uitgaan

Laugavegur is de belangrijkste winkelstraat van Reykjavík. Hier en in de omliggende straten vind je naast winkels die gespecialiseerd zijn in outdoor kleding, de jonge moderne IJslandse ontwerpers die Icelandic Design promoten. Op zondag zijn veel winkels gesloten, met uitzondering van een souvenir shop. Een dagje shoppen doe je daarom het beste op één van de andere dagen van de week. Het uitgaansleven van Reykjavík speelt zich in het centrum en de haven af. Vrijdag en zaterdag zijn de uitgaansdagen, waarbij bars en cafés tot de late uurtjes open zijn.

Openbaar vervoer

Reykjavík is niet groot en zeker vanuit het centrum kan alles belopen worden. Wil je gebruik maken van stadsbussen, dan geldt een vast bedrag in kronen per traject. Tijdens de zomermaanden rijdt de Hop on Hop off sightseeing bus, een leuke manier om de stad te verkennen. Ook kun je een Reykjavík City Card met een geldigheidsduur van 24 tot 72 uur aanschaffen, waarbij busvervoer en entrees tot diverse attracties zijn inbegrepen.

De Hallgrimskerk met standbeeld Leifur Eiriksson | IJsland Tours

Excursies

Er zijn veel mogelijkheden variërend van bus-, jeep- en vliegexcursies tot sneeuwscootertours, snorkelen en raften. Vanuit de haven van Reykjavík worden het hele jaar door dagelijks walvisexcursies gemaakt. Tijdens de zomermaanden (mei t/m september) heb je de grootste kans om grotere walvissen, zoals de bultrug, te zien. Ook het musea-aanbod in Reykjavík is groots, naast het reguliere aanbod vind je hier ook FlyOver Iceland of Aurora Reykjavik, wat meer op de reiziger is ingesteld. Je vindt ons excursieaanbod hier.

100% op maat

een reis speciaal voor jou samengesteld

Ons team gaat graag aan de slag met het regelen van jouw ultieme reis op maat! Geef je wensen door en je ontvangt snel een vrijblijvend voorstel voor jouw droomreis!

Het team van IJsland Tours staat voor je klaar om jouw droomreis te realiseren.

Stel jouw reis op maat samen
Expert in maatwerk voor jouw droomreis | IJsland Tours