• maatwerkspecialist
  • snel & professioneel contact
  • onbezorgd op reis
Snel contact
030 - 230 80 10

Een van de best bewaarde geheimen van IJsland is ongetwijfeld de noordwestelijke hoek van het land, genaamd de Westfjorden. Isolatie en schaarse bevolking hebben de ongerepte natuur van de Westfjorden en de IJslandse folklorecultuur behouden. De Westfjorden zijn zeker een must-see voor elke serieuze ontdekkingsreiziger.

Látrabjarg

Látrabjarg, aan de zuidwestkant van de Westfjorden, is de grootste vogelklif van Europa en de thuisbasis van meer dan een miljoen zeevogels, waaronder papegaaiduikers, zeekoeten en de grootste alkenkolonie ter wereld. De vogelklif is een broedgebied (van mei t/m ca. half augustus) voor maximaal de helft van sommige van de soortenwereldpopulaties en staat daarom op de lijst van internationaal belangrijk vogelgebied (IBA) en natuurreservaat. Látrabjarg is ook het meest westelijke punt van IJsland en een van de meest westelijke buitenposten van Europa.

Een papegaaiduiker op een rots | IJsland Tours

Isafjördur

Ísafjörður is veruit de grootste stad in de Westfjorden, aan alle kanten ingesloten door torenhoge bergtoppen en het kalme water van Skutulsfjörður. Het Westfjords Heritage Museum in Ísafjörður, gevestigd in een 18e-eeuws gebouw, biedt ook een uitgebreid inzicht in het rijke maritieme leven van de Westfjorden. Van bootrestauraties tot de kabeljauwoorlogen tussen IJsland en Groot-Brittannië, maar ook de productie van gezouten vis: diverse tentoonstellingen behandelen uiteenlopende onderwerpen die verband houden met de geschiedenis en cultuur van het gebied. Naast de deur ligt het sfeervolle restaurant Tjöruhúsið, waar de vangst van de dag op een vast uur in buffetvorm wordt geserveerd.

In Aðalstræti (hoofdstraat) zijn vele leuke cadeauwinkels te vinden. Knitwear studio Ívaf heeft wollen kledingstukken met leuke kleurencombinaties en klassieke texturen. Voor meer traditionele wollen truien en wanten is Karitas een coöperatieve winkel die eigendom is van lokale breiers. De studio Fjord People verkoopt handgetekende kaarten, aquarellen en een kookboek van Þingeyri café Simbahöllin. En voor een ander soort ambacht serveert bierbrouwerij Dokkan ales gemaakt van lokale ingrediënten, zoals een rood bier met zeewier.

Excursie-opties:

  • Kajakken. Tours die vertrekken vanuit Ísafjörður en Mjóifjörður variëren van twee uur tot meerdere dagen, waarbij je ergens op een afgelegen strand slaapt in het gezelschap van zeehonden en zeevogels.
  • Vaar naar het eiland Vigur, de thuisbasis van een ongelooflijk aantal Noordse sterns en kustvogels tijdens de zomer. Het zeilen duurt een uur vanaf Ísafjörður, meestal in kalme zee, omdat de inham beschut is tegen de open oceaan.
  • Wandel over de berg Bolafjall naar het puntje van een klifuitzicht met uitzicht op het wilde fjordgebied van Ísafjarðardjúp.
  • Met kinderen: Raggagarður is een grote speeltuin in Súðavík, 20 km van Ísafjörður, met picknick- en barbecuefaciliteiten.

Route in de Westfjorden van Sudureyri naar Isafjordur | IJsland Tours

Hornstrandir

Aan de noordkant van de Ísafjördur-fjord ligt het natuurreservaat Hornstrandir. Het is een populair wandelgebied voor de geoefende wandelaar. Dit natuurreservaat met een oppervlakte van circa 580 km² is het woon- en leefgebied van vogels, walvissen, de poolvos en zeehonden. Tijdens de zomerperiode is Hornstrandir per boot te bereiken. Isafjardardjúp is de naam van de 75 km lange fjord die Hornstrandir en de rest van de Westfjorden van elkaar scheidt. De fjord deelt zich op in andere fjorden, die zich uitstekend lenen voor het maken van een kajaktocht. De rit langs de fjord van Ísafjördur naar het noordwesten van IJsland biedt prachtige vergezichten.

Strandir

The road less traveled: beter bekend als Strandir, is de oostelijke ruggengraat van de Westfjorden. De dramatische kustrit, van Hólmavík naar Norðurfjörður, passeert verlaten haringfabrieken en stranden vol drijfhout.

Hólmavík (370 inwoners) is de enige nederzetting van formaat op Strandir. Het dorp staat bekend om het promoten van de studie van de IJslandse folklore en is de thuisbasis van het Hekserijmuseum en het Schapenboerderijmuseum.

Drangsnes:
Wat doet een IJslands dorp als puur geluk de ontdekking van geothermisch water met zich meebrengt? Uiteraard bouwen ze hottubs. De Drangsnes Hot Pots zijn de lokale ontmoetingsplaats in het kleine dorpje Drangsnes. Het zijn drie badkuipen met verschillende temperaturen, gelegen direct aan zee. Ze zijn altijd open, je doucht aan de overkant van de weg voordat je erin duikt, en draag na afloop van je bad vooral even bij aan de donatiebox.

Krossneslaug is een zwembad aan zee dat wordt verwarmd door de afvoer van warmwaterbronnen. Net als bij de baden in Drangsnes heeft het zwembad geen dagelijks personeel en wordt de toegang gewoon verzameld in een donatiebox aan de muur. Dat betekent dat ook dit zwembad altijd open is, een beloning voor de avontuurlijke reiziger na een dag op ontdekkingsreis door de natuur.

Van half juni tot half augustus zijn er rondleidingen beschikbaar naar het eiland Grímsey in Steingrímsfjörður (niet te verwarren met het grotere Grímsey ten noorden van Siglufjörður), op slechts 10 minuten varen van de Dransnes-dok. Gasten wandelen ongeveer twee uur over het eiland en tijdens het papegaaiduikerseizoen is het spotten van de stoïcijnse ‘pinguïns van het Noorden’ een belofte: het eiland herbergt naar schatting 1 procent van de gehele IJslandse papegaaiduikerpopulatie – ergens rond de 4 miljoen in totaal. De tour is uiteraard bij ons te boeken en zo toe te voegen aan jouw reis door de Westfjorden: klik hier voor meer informatie.

Djúpavík:
Djúpavík is een vakantiedorp in de stijl van de Westfjorden. Hotel Djúpavík, opgericht in 1985, werd oorspronkelijk gebouwd voor seizoenarbeiders in de visverwerking, voornamelijk vrouwen. En de haringfabriek die ooit het grootste betonnen gebouw van IJsland was, is een rustieke galerieruimte met een internationaal bereik. Het dorp weerspiegelt de rustige energie van het Strandir-gebied. Om van het landschap te genieten, loop je de 5 km lange lus met uitzicht vanaf de berg boven de stad. Hótel Djúpavík verhuurt kajaks en mountainbikes voor een redelijke prijs. Tijdens de zomers geven begeleide wandelingen uitleg over het haringtijdperk. Je hoeft hier niet persé te overnachten, bij 2 nachten in Strandir kan je een dagje heen en weer rijden.

Het afgelegen zewmbad Krossnes met uitzicht over de oceaan, Westfjorden | IJsland Tours

Vestfjarðaleiðin

Wat is deze route?
De Vestfjarðaleiðin (vrij vertaald: Westfjordsway) is een toerroute die je 950 km door het ruige en dramatische landschap van de Westfjorden voert. Deze route is gevuld met bochten in elke betekenis van het woord en geeft je een voorproefje van wat IJsland buiten de gebaande paden te bieden heeft. De route is op ca. 25% na volledig geasfalteerd.

Dramatische en adembenemende wegen:
Vestfjarðaleiðin neemt je mee door een landschap dat nergens anders te vinden is, langs vredige kusten, door allerlei soorten tunnels, steile dramatische bergwegen, over kleine charmante bruggetjes en langs stranden met zand in alle kleuren. Wees voorbereid op het immense en meeslepende deel van de IJslandse natuur, op zijn eigen charmante en gastvrije manier.

100% op maat

een reis speciaal voor jou samengesteld

Ons team gaat graag aan de slag met het regelen van jouw ultieme reis op maat! Geef je wensen door en je ontvangt snel een vrijblijvend voorstel voor jouw droomreis!

Het team van IJsland Tours staat voor je klaar om jouw droomreis te realiseren.

Stel jouw reis op maat samen
Expert in maatwerk voor jouw droomreis | IJsland Tours