Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Vulkanen en gletsjers

Vulkanisme

IJsland - StrokkurDe meest beruchte vulkanen van IJsland zijn de Hekla in het zuiden en de Krafla in het noorden. Daarnaast liggen er veel vulkanen onder gletsjerkappen, zoals de Vatnajökull en de Myrdalsjökull. Interessant zijn de talloze vulkanische verschijnselen die in IJsland te vinden zijn, zoals heetwaterbronnen, de spuitende ‘Strokkur’ in het geisergebied, zwavelbronnen, borrelende modderpoelen, fumarolen (openingen waar hete stoom uit komt) en prachtig gekleurde ryoliet bergen.

Vulkaanuitbarsting BardarbungaRegelmatig vinden er aardbevingen en ook vulkaanuitbarstingen plaats, waarvan de meest bekende uitbarsting die van de vulkaan Eyjafjallajökull is in 2010. Dit vanwege de aswolk waardoor bijna al het vliegverkeer in Europa plat lag. De meest recente uitbarsting is die van de Bárdarbunga vulkaan onder de gletsjer Vatnajökull.

Gletsjers en ijsbergen

IJsland - Jökulsárlón, 10Ruim 10% van het land is bedekt met gletsjers, waarvan de Vatnajökull met een ijskap van wel 1000m dikte net zo groot is als de provincies Groningen, Friesland en Drenthe samen. Onder deze gletsjer bevindt zich de hoogste berg van IJsland, de 2119m hoge Hvannadalsnjúkur. Hier ligt ook het beroemde ijsbergenmeer Jökulsárlón waarin grote stukken ijs, die afgebroken zijn van één van de gletsjertongen van de Vatnajökull, naar zee drijven.