Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Het Noorderlicht IJsland

Noorderlicht

Het Noorderlicht (of poollicht) is een lichtverschijnsel in de aardatmosfeer dat bij helder weer, vooral ’s winters zichtbaar te zien is op vooral hoge geografische breedtes. Andere benamingen zijn Aurora Borealis (noorderlicht) en Aurora Australis (zuiderlicht).

Ontstaan

Het poollicht hangt samen met uitbarstingen op de zon, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal ingeslingerd worden. Het aardmagnetisch veld zorgt ervoor dat de deeltjesstroom in de omgeving van de aarde wordt afgebogen en in de buurt van de Noord- en Zuidpool met verhoogde snelheid de atmosfeer binnendringt. De van de zon afkomstige deeltjes bevatten veel energie, die in de bovenste kilometers van de atmosfeer door botsingen wordt overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen. Die energie komt uiteindelijk weer vrij en wordt op 80 tot 1000 kilometer hoogte uitgestraald in de vorm van het kleurrijke poollicht.

Wanneer is de beste periode om het Noorderlicht waar te nemen?

Het Noorderlicht is te zien vanaf ca. half september t/m eind maart. Hoe donkerder het is, hoe beter, waardoor de maanden november t/m februari het meest geschikt zijn. Het is een natuurlijk verschijnsel en niemand kan de garantie geven dat je het ook echt zult zien. Vermijd gebieden waar veel verlichting is, zoals dorpen en stadskernen.

Fotografie tips:

  1. Een goed statief is een vereiste i.v.m. de langere sluitertijden (10-30 seconden). Uit de hand fotograferen is hierdoor niet mogelijk.
  2. Neem de snelste groothoeklens mee, f2.8 volstaat, f2.4 is beter maar f1,4 is de beste keuze.
  3. Gebruik een goede digitale of filmcamera met minimum 400 ASA film
  4. Draag warme kleding en laarzen, het kan zijn dat je een aantal uren stil moet staan in koude weersomstandigheden. Liever een extra laag kleding dan één te weinig.

De volgende websites geven informatie over het ontstaan en het zien van het Noorderlicht en de activiteit op de zon:

1. Activiteit op de zon
2. Noorderlicht voorspellingen worldwide
3. 30-Minuten voorspelling
4. Noorderlicht voorspelling IJsland