• maatwerkspecialist
  • snel & professioneel contact
  • onbezorgd op reis
Snel contact
030 - 230 80 10

Suduroy is het zuidelijkste eiland van de Færøer en wellicht verklaart zijn ligging ten opzichte van de rest zijn unieke karakter. Niet alleen geografisch gezien, maar ook wanneer je het hebt over taal en cultuur is Suduroy duidelijk anders dan de rest. Er wordt gezegd dat inwoners van Suduroy temperamentvoller en makkelijker benaderbaar zijn dan mensen op de andere eilanden. Of dit waar is kun je alleen maar zelf ervaren, door dit eiland toe te voegen aan je reis!

Suduroy is het zuidelijkste eiland van de Færøer en wellicht verklaart zijn ligging ten opzichte van de rest zijn unieke karakter. Niet alleen geografisch gezien, maar ook wanneer je het hebt over taal en cultuur is Suduroy duidelijk anders dan de rest. Er wordt gezegd dat inwoners van Suduroy temperamentvoller en makkelijker benaderbaar zijn dan mensen op de andere eilanden. Of dit waar is kun je alleen maar zelf ervaren, door dit eiland toe te voegen aan je reis!

Het landschap is prachtig en idyllisch, groen, licht en gastvrij met betoverende steile kliffen naar het westen. Het lijkt een perfect evenwicht, het eiland kan een bijna surrealistische schoonheid oproepen zowel overdag als ’s nachts. In plaats van in één dag met de auto of bus door alle dorpen te rennen, rade wij je aan twee dagen te blijven, het is een keuze waar je zeker geen spijt van zult krijgen.

De gehele westkust bestaat uit steile vogelkliffen welke door slechts vier fjorden onderbroken worden, te weten bij Hvalba, Lopra en Vágur. Je kunt heel gemakkelijk met de auto vrijwel overal op het eiland komen waardoor je optimaal kunt genieten van de prachtige natuur die zowel idyllisch als dreigend kan zijn, afhankelijk van het weer.

Hvalba
Als je na aankomst eerst noordwaarts gaat kom je uit bij Hvalba. Als je de kaart bekijkt lijkt het wel een glimlach waarin Hvalba gelegen is, waarbij de mondhoeken gericht zijn op het sprookjesachtige Lítla Dímun. Vroeger waren Sumba in het zuiden en Hvalba in het noorden belangrijke dorpen. Hvalba werd prominenter, omdat de enige minister op het eiland hier leefde én de verbinding met Tórshavn via Sandoy het kortste was vanuit het noorden. In Hvalba zijn restanten van de mijnbouw te vinden en wanneer je de tijd neemt om 10 minuten voorbij Hvalba de tunnel te nemen kom je uit in Sandvík, een vaak genoemd dorp in de Færøerse sagen.

In 1836, twintig jaar voordat de Deense handelsmonopolie eindigde, werd een winkel gevestigd aan de noordkant van de natuurlijke haven, Trongisvágsfjørður. Dit stond al snel bekend als Tvøroyri en groeide snel uit tot de belangrijkste handelsplaats op de Faeröer. De oude winkel, het magazijn en de zeilloft zijn liefdevol gerestaureerd en worden gebruikt als café, restaurant en museum. Tvøroyri is in de loop der jaren zo gegroeid dat het nu samenkomt met de oude dorpen Trongisvágur en Froðba, waar enkele bijzondere basaltkolomformaties de moeite waard zijn om te bekijken. Froðba is de plaats waar de beroemde Brendan aan wal is gestapt. Brendan was een Ierse Monnik (484-577) die als eerste genoemde persoon, de Faroer bereikte. Op minder dan een (aangenaam) uur wandelen ten noorden van Tvøroyri kom je uit bij het idyllische en rustige gebied dat bekend staat als Hvannhagi met zijn prachtige meer en buitengewoon uitzicht.

Fámjin
Het kleine dorp Fámjin ligt aan de westkant van het eiland en kijkt uit over de zee. Dit vredige dorp is de perfecte plek voor het aanschouwen van de zonsondergang. In de kerk vind je de allereerste Faroese vlag en houd je van wandelen? Klim dan vanuit het dorp omhoog naar het meer Kirkjuvatn (kerk meer), één van de grootste op het eiland. Aan de oostkust, onder Tvøroyri vind je het dorp Hov, ongeveer 5 minuten rijden vanuit Øravík. Volgens de Faroese sagen en verhalen leefde hier Viking Havgrímur. Hij fungeerde als soort ‘opperhoofd’ over het merendeel van het eiland. Dit dorp is vernoemd naar zijn altaar ‘Hov’, waar hij nogal heidense offers bracht aan de Noordse Goden. Als je toch in de buurt bent is het de moeite waard in het buurdorp Porkeri de ouden houten kerk uit 1847 te bezoeken.

Vágur
In het zuiden vind je Vágur, de grootste stad in het dit deel van Suduroy. Halverwege 1900 heeft ook Vágur een flinke groei meegemaakt, net als Tvøroyri, doordat veel mensen naar de stad trokken. Tekenen van deze grootse tijd zijn nog altijd te zien in beide steden, grote huizen met privé tuin en commerciële panden maken onder andere deel uit van het straatbeeld. In Vágur zijn zowel oude als nieuwe dingen te zien en te doen, denk hierbij aan het recent gerenoveerde warenhuis en de Ruth Smith kunstgalerij. Op de Faroer zijn ze dol op kunst en Ruth Smith was één van de voornaamste tekenaars van Scandinavië van de vorige eeuw, ze heeft jaren in Vágur gewoond.

Sumba
Tot slot hebben we Sumba, gelegen in het zuiden van Suduroy. Het is hier dat je de traditionele ‘chain dance’ het meeste tegenkomt. Vanuit Sumba is het de moeite waard door te rijden naar Akraberg en zijn vuurtoren op het meest zuidelijke puntje van het eiland. Onderweg naar Sumba kom je langs de berg Beinisvørd, wat in feite een lange met gras begroeide heuvel is die eindigt met een nogal dramatische rotspartij die recht naar beneden valt. Bovenop Beinisvørd heb je een fantastisch panorama. In een oogwenk zie je de ware essentie van de Faroer met bergen en fjorden, dorpen en valleien, vogels en schapen, mens en natuur.

100% op maat

een reis speciaal voor jou samengesteld

Ons team gaat graag aan de slag met het regelen van jouw ultieme reis op maat! Geef je wensen door en je ontvangt snel een vrijblijvend voorstel voor jouw droomreis!

Het team van IJsland Tours staat voor je klaar om jouw droomreis te realiseren.

Stel jouw reis op maat samen
Expert in maatwerk voor jouw droomreis | IJsland Tours