• maatwerkspecialist
  • snel & professioneel contact
  • onbezorgd op reis
Snel contact
030 - 230 80 10

Eysturoy is in grootte het tweede eiland en is door een brug met het eiland Streymoy verbonden. Hierover wordt gezegd dat het de enige brug over de ‘North Atlantic’ is. Het eiland heeft zijn bezoekers veel te bieden, uiteraard prachtige natuur maar bijvoorbeeld ook musea in overvloed.

Eysturoy heeft veel interessante plekjes tussen bergen, valleien en fjorden en overal worden verhalen over de voorouders van de inwoners haast ingefluisterd. Dit eiland kent veel goede wandelroutes, sommigen leiden zelfs over oude gerestaureerde wandelpaden.

Eén van die verhalen gaat over Risin en Kellingin, de reus en de heks. Deze twee kunnen wel de eerste toeristen genoemd worden, toen ze besloten een souvenir mee naar huis te nemen hebben ze een touw gespannen om de berg Eidiskollur. Terwijl ze druk bezig waren met het “verslepen” van de berg naar IJsland, zijn ze de tijd uit het oog verloren. Zodra de eerste zonnestralen over het land schenen veranderden ze in steen. Er zijn nog altijd mensen die Risin en Kellingin beklimmen, hoewel het merendeel ze simpelweg bewonderd door verrekijkers die je kunt vinden vlakbij Gjógv.

Op Eysturoy is de hoogste berg van de Færøer te vinden. De is 882 meter hoog, maar vanaf de oostelijke bergrug is de top relatief makkelijk te bereiken. Het uitzicht is adembenemend omdat je het gevoel hebt vrijwel de gehele eilandengroep te kunnen bewonderen. De weg die onder deze berg loopt, verbindt twee van de leukste dorpen van de Faeröer. Het dorp Eiði ligt schrijlings op een smalle platte landengte en het uitzicht van boven het dorp over de fjord, met Slættaratindur in de verte, is prachtig. Er is een uitstekend erfgoedmuseum, Látrið, in Eiði, een gerenoveerde boerderij met veel bezienswaardigheden uit de oudheid in de Faeröer.

Het tweede dorp is Gjógv, het meest noordelijke dorp op het eiland en vernoemd naar een 200 meter lange, met zeewater gevulde kloof, die van het dorp naar de oceaan loopt. Dit plekje is misschien wel het meest gefotografeerde plekje van de Færøer. Desondanks is dit prachtige én rustige dorp idyllisch gelegen, omringd door bergen. Gjógv (spreek uit: Djek of Gjek) heeft minder van 50 inwoners die allemaal een typisch houten huisje met grasdak hebben. Hierdoor heeft het dorp een overvloed aan charme en aantrekkingskracht. We voegen hier enkele geweldige wandelpaden aan toe inclusief spectaculair uitzicht, en het wordt automatisch een must-see tijdens je vakantie op de Færøer. Je vindt Gjógv op ca. 1 uur rijden van Tórshavn en je kunt er overnachten in Guesthouse Gjáargardur (of op de camping).

Het gebied rond Oyndarfjørður is een prachtig wandelgebied, maar de geheime attractie ligt eigenlijk onder zeeniveau. Rinkusteinar, of de ‘rocking stones’, zijn twee enorme rotsblokken net buiten de kust bij het dorp. Terwijl de zee wegebt en om hen heen stroomt, schommelt de Rinkusteinar zachtjes heen en weer. Waarom deze enorme stenen in de zee schommelen blijft een mysterie, maar volgens de legende heeft een oude tovenares in Oyndarfjørður twee piratenschepen betoverd, waardoor ze keien werden die voor altijd rusteloos aan de rand van de kust zouden staan. Midden in het dorp vind je de kerk, dit is één van de mooiste kerken uit de 19e eeuw met een prachtig altaarstuk van de Deense schilder Eckersberg.

Fuglafjørður is de op vier na grootste stad. De haven is een levendige plek vol lokale en buitenlandse boten die de plek kleur geven. Het culturele leven hier is groots en biedt een cultuurhuis met ruimte voor theaterproducties, concerten, dans en conferenties. Op historisch cultureel vlak biedt Fuglafjördur ruïnes van een boerderij uit het Vikingtijdperk van vóór het jaar 1000, die in de stad gevonden zijn. De omgeving is perfect voor buitenactiviteiten, zoals wandelen langs het oude stenen pad naar het dorp Hellur, dat bij Fuglafjørður hoort. Er is een kleine warmwaterbron aan de zuidkant van Fuglafjørð genaamd Varmakelda. Er wordt gezegd, uit de oudheid, dat het bronwater een genezende werking heeft tegen verschillende ziekten. Het jaarlijkse Fuglafjørð zomerfestival is vernoemd naar de bron.

Vanaf de bron rijd je door de bergtunnel en kom je uit bij het dorp Leirvík. Het uitzicht wat je hebt vanaf dit dorp op o.a. Kalsoy en de andere eilanden in het noorden is wederom spectaculair. In Leirvík vind je overblijfselen van een 1000 jaar oude Viking boerderij in Toftanes die ontdekt is bij archeologische opgravingen.

De kerken in Eysturoy zijn een bezoek waard. Vijf van de prachtige oude houten kerken die bewaard zijn gebleven, en de moderne kerken van Fuglafjørður, Gøta en Toftir zijn van groot architectonisch belang.

100% op maat

een reis speciaal voor jou samengesteld

Ons team gaat graag aan de slag met het regelen van jouw ultieme reis op maat! Geef je wensen door en je ontvangt snel een vrijblijvend voorstel voor jouw droomreis!

Het team van IJsland Tours staat voor je klaar om jouw droomreis te realiseren.

Stel jouw reis op maat samen
Expert in maatwerk voor jouw droomreis | IJsland Tours