Bel mij terug

Vul je telefoonnummer in en wij bellen je zo snel mogelijk terug

Alleen mogelijk op maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

Faroer eilanden

De Færøer Eilanden zijn een nog "onontdekte" vakantiebestemming, die vooral de echte natuurliefhebber zal aanspreken. Of je nu een autorondreis wilt maken of gewoon heerlijk wilt wandelen of wilt ontspannen in een van de vele vakantiewoningen, deze vakantiebestemming zal je zeker verrassen. En nog prettiger: onze autoreizen zijn allemaal op maat samen te stellen!


Bekijk direct al onze reizen op deze pagina, of bekijk meer informatie voor tips en wetenswaardigheden over een vakantie naar de Faroer Eilanden!

Vertrekmaand


Reisduur


Thema


Soort reis


Faroer Eilandhoppen10 dagen

Færøer ontdekkingsreis! Je reist per bus en ferry naar de verschillende eilanden, waaronder het zuidelijke Suduroy. Lees verder ›

Faroer Fly-Drive8 dagen

Tijdens deze Fly-Drive reis je per huurauto langs de bekendste plekjes van deze fascinerende en nog 'onontdekte' eilandengroep. Lees verder ›

Faroer met Eigen Auto15 dagen

Autoreis inclusief ferryovertocht vanaf Denemarken, waarbij je in een rustig tempo de diverse eilanden van de Færøer ontdekt. Lees verder ›

Faroer in een huisje8 dagen

De Færøer heeft onbeperkte mogelijkheden tot rust te komen in de mooie natuur. En hoe kan dat beter dan vanuit een heerlijke vakantiewoning naar keuze? Lees verder ›

Faroer Winter Fly-Drive5 dagen

Tijdens deze winterse Fly-Drive reis je per huurauto ontdek je op eigen tempo de 'pareltjes' van deze fascinerende eilandengroep. Lees verder ›

Faroer met lokale gids8 dagen

Tijdens deze semi groepsreis ontdek je vanuit standplaats Torshavn de bekendste plekjes van deze prachtige eilandengroep onder leiding van lokale gids(en). Lees verder ›

 

Vágar

Vágar (land van baaien) ontleent zijn naam aan de drie baaien, met gelijknamige plaatsnamen, die het eiland rijk is. Van deze drie is Sandavágoy de bekendste; men heeft hier een oude steen met runetekens gevonden, die het bewijs levert dat de Viking Torkil Onudarson zich hier als eerste bewoner heeft gevestigd. Op Vágar bevindt zich de luchthaven. Het is het op twee naar grootste eiland en heeft een goede verbinding met hoofdstad Tórshavn. Vanaf Vágar kun je o.a. een bootexcursie maken naar de vogelkliffen van Vestmanna op het eiland Streymoy en naar het meest westelijke eiland, Mykines. Wanneer je van wandelen houdt is de tocht naar Gásadalur een absolute aanrader. Let wel, het is een tamelijk stevige klim langs kliffen met steile hellingen en de wandeling duurt ongeveer 6 uur.

Mykines

Mykines is een eldorado voor vogelliefhebbers, met als grootste trekpleisters de papegaaiduikers en de grote kolonie Jan-van-Genten die hier nestelt. Experts vertellen ons dat men hier meer dan drie-kwart van de totale vogelpopulatie van de Færøer kan vinden. Mykines is zowel per ferry als per helicopter te bereiken. Mist of een ruwe zee kunnen je reisplannen hier flink verstoren. Plan je bezoek aan Mykines zodanig dat de terugreis niet in gevaar komt. Zeer populair is de wandeling op Mykineshólm naar de vuurtoren. Tegenwoordig (2017) mag dit niet meer zelfstandig om de natuur niet aan te tasten. Er zijn verschillende tours te boeken waarbij een gids je meeneemt, een grote plus is dat je hierdoor meer informatie zult ontvangen dan wanneer je zelfstandig zou gaan wandelen. De gids is meestal een lokale, of zelfs iemand die woonachtig is op Mykines.

Streymoy

Streymoy is het grootste eiland. Hierop ligt de hoofdstad Tórshavn, tevens aankomsthaven van de ferry Norröna, die ‘s zomers twee keer per week tussen Denemarken en IJsland vaart. Tórshavn is een gezellig stadje, met in het oude stadsdeel smalle steegjes tussen kleurrijke huizen met gras bedekte daken. Hier vind je een aantal goede hotels en pensions, evenals een ruime selectie aan eetgelegenheden. Vanuit Tórshavn kun je een avondexcursie naar het eiland Nólsoy maken, naar de kolonie stormvogeltjes die zich alleen ‘s nachts laat zien. Aan de zuidkant van Streymoy bevindt zich de historische plaats Kirkjubour, met de koningshoeve, de grootste prachtboerderij van de Færøer en de niet afgebouwde kathedraal, daterend uit ongeveer 1300. Het noorden van Streymoy heeft ook een aantal interessante bezienswaardigheden zoals het eerder genoemde Vestmanna en Saksun met z’n oude herenboerderij, nu in gebruik als museum. Op het noordelijk deel van het eiland vind je eveneens de hoogste waterval, de Fossá en het plaatsje Tjörnuvík. Hier heb je het beste uitzicht op de ruim 70m hoge rotsen Risin en Kellingin. Volgens de overlevering overblijfselen van 2 reuzen die probeerden de Færøer naar IJsland te slepen maar bij de dageraad verrast werden door het licht en ter plekke versteenden.

Eysturoy

Eysturoy is in grootte het tweede eiland en is door een brug met het eiland Streymoy verbonden. Hier bevindt zich de hoogste berg, de 882m. hoge Slaettaratindur, die je kunt beklimmen. Eysturoy kent diverse goede wandelroutes, waarvan sommige over oude gerestaureerde wandelpaden voeren. Aan de noordkant ligt het meest gefotografeerde plaatsje van de Færøer, Gjógv met z’n beschermde ingang naar de fjord. Andere bezienswaardigheden zijn het plaatsje Eidi met het museum Blástova en Leurvík, vertrekpunt voor de ferry naar het eiland Bordoy. Voor geïnteresseerden is in Sydrugøta de wolfabriek Tøting waar men prachtige Faringse wollen truien fabriceert en verkoopt.

Kalsoy, Kunoy, Vidoy, Fugloy, Svinoy en Bordoy

Dit zijn de noorderlijke eilanden. Belangrijkste plaats voor deze eilanden is Klaksvík op het eiland Bordoy, waar de ferry uit Leirvík aankomt. Vanuit Klaksvík kun je een excursie maken naar het plaatsje Vidareidi, met z’n prachtige met gras bedekte daken. Klaksvík heeft een goed hotel en kent eveneens goede restaurants en is daardoor uitermate geschikt als startpunt van excursies naar de overige noordelijke eilanden. Wanneer je wat meer tijd hebt, kun je met de postboot vanaf Hvannasund op het eiland Vidoy naar de eilanden Svinoy en Fugloy reizen. Hier leeft de lokale bevolking nog in complete harmonie met de natuur en is in grote mate op zichzelf aangewezen. Vanuit Klaksvík vaart een postboot naar het eiland Kalsoy. Deze tocht kan als excursie worden geboekt, waarbij een bustocht en een wandeling over het eiland wordt gemaakt. Het eiland Kunoy is per bus vanuit Klaksvík te bereiken.

Sandoy en Skúvoy

Sandoy is een relatief vlak eiland en daardoor uitermate geschikt voor fiets- en wandeltochten. Vanuit Sandoy vertrekt de ferry naar het eiland Skúvoy, dat bekend is om z’n vogelkliffen. Gedurende de zomer worden er boottochten vanuit Sandoy aangeboden waarbij er rond Skúvoy wordt gevaren. Weersomstandigheden voorbehouden worden er vanuit Sandoy boottochten georganiseerd naar het rotseiland Stóra Dímun.

Suduroy

Suduroy is het meest zuidelijke eiland van de archipel. De ferryoversteek vanuit Tórshavn naar Drelsnes duurt ongeveer 2 uur. Suduroy is uitermate geschikt voor een wat langer verblijf, waarbij excursies gemaakt kunnen worden afgewisseld met wandelingen. De belangrijkste plaats is Tvøroyri, waar een zeer ondernemend VVV kantoor is gevestigd. Op dit eiland bevinden zich o.a. prachtige basaltformaties en steile kliffen, terwijl het midden van het eiland tamelijk vlak is. Er worden lokaal diverse excursies aangeboden, waaronder een aantal pittige wandeltochten, een sightseeing tour per helicopter en diverse boottochten.

Weersinformatie Faroer

Faeroer - uitzichtDe Faroer eilanden hebben een zeeklimaat, wat inhoudt dat het weer erg veranderlijk is. Zon, mist en regenbuien wisselen elkaar in een hoog tempo af. Laat je echter niet afschrikken door dit gegeven, want is het mistig of bewolkt op de ene plek, dan kan 20 km verderop de zon schijnen! De temperatuur wordt sterk bepaald door de ligging in zee. De gemiddelde zomertemperatuur is 11 C, maar kan op beschutte plaatsen oplopen tot ca. 20 C.

Beste reisperiode

De beste reistijd is de zomerperiode vanaf half mei tot eind september. Er zijn echter ook in de winter mogelijkheden om naar deze prachtige eilandengroep af te reizen.

 

Flora en fauna

faeroer - vestmannaVooral de schapen zijn verantwoordelijk voor het ontbreken van een uitbundige vegetatie en ook bomen zul je  er weinig vinden. De Færøer eilanden beschikken wel over een rijk vogelleven, veel voorkomende soorten zijn zeekoeten, drieteenmeeuwen en papegaaiduikers. Jan van genten zijn er alleen op het eiland Mykines en op het eilandje Nólsoy bevindt zich de grootste stormvogelkolonie ter wereld. Kortom, in de zomermaanden zijn de Faroer een paradijs voor ‘vogelaars’.

Paspoort

Voor reizen naar de Faroer eilanden is een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart benodigd, tenminste geldig tot en met de terugreisdatum. Deze informatie is geldig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Vaccinaties

Voor reizen naar de Faroer eilanden zijn geen vaccinaties verplicht of aanbevolen.

Geldzaken

Op de Færøer betaal je met Deense of Færingse Kronen (de waarde is gelijk). De wisselkoers op dit moment is € 1 = ca. 7,5 Deense Kronen. Pinautomaten zijn alleen in de grotere plaatsen te vinden. Creditcards (denk aan je pincode) worden op steeds meer plekken geaccepteerd. Het is daarnaast altijd verstandig om ook contant geld bij je te hebben.

Openbaar vervoer Færøer Eilanden

Bussen: De Færøer Eilanden hebben een uitgebreid busnetwerk, met rode Bussleiðin stadbussen in Tórshavn en blauwe Bygdaleiðir bussen die de verbinding tussen de dorpen op het platteland onderhouden. Het bus- en ferry netwerk wordt uitgevoerd door Strandfaraskip Landsins in opdracht van de Faroese regering. De hoofdroute loopt van Tórshavn naar Klavsvík in het noordoosten, welke via de Norðoyatunnilin tunnel loopt. Bussleiðin is de naam van de lokale busmaatschappij van Tórshavn, die 5 routes heeft en uitgevoerd wordt door de stad Tórshavn. Sinds 2007 is het busvervoer in Tórshavn gratis. Dit groene initiatief is opgezet om de lokale bevolking zoveel mogelijk uit de auto te halen.

Ferries: De belangrijkste ferryverbindingen zijn die van Tórshavn naar het meest zuidelijke eiland Suduroy en vanaf Tórshavn naar de eilanden Sandoy en Skúvoy en Nólsoy. Daarnaast is er een ferryverbinding vanaf het eiland Vágar naar het het meest westelijk gelegen (vogel)eiland Mykines en een postboot vanaf het noordelijke eiland Vidoy naar de meest oostelijk gelegen eilanden Fugloy en Svinoy.

Faeroer - helicopterHelicopters: Deze vorm van vervoer is in de eerste plaats voor de eilandbewoners zelf en is in verhouding tot andere bestemmingen dan ook zeer redelijk geprijsd. Eilandbewoners  hebben altijd voorrang op de buitenlandse bezoekers. Helicopter vervoer is dus altijd onder voorbehoud van beschikbaarheid en zal nooit in de vorm van een retourvlucht worden aangeboden.

Wegennet
De Faroer beschikt over een wegennet van meer dan 600km. Er wordt tussen en op de eilanden veel gebruikt gemaakt van tunnels, bruggen en veerponten. De afstanden tussen de eilanden is niet groot.

 

 

Wandelen op de Faroer

Faeroer - VuurtorenWanneer je van wandelen houdt, kan je hier je hart ophalen. Veel oude wandelpaden zijn weer in ere hersteld en zijn voor de echte sportievelingen een forse uitdaging. Het eiland Sandoy is een relatief vlak eiland, Suðuroy heeft veel wandelpaden aangegeven staan, daardoor zijn beide eilanden uitermate geschikt voor wandeltochten.

Onderwerpen

Kaart Faroer