• maatwerkspecialist
 • snel & professioneel contact
 • onbezorgd op reis
Snel contact
030 - 230 80 10

Combineer de populaire Cruise Rond Spitsbergen met de Noordoost Groenland cruise! Deze expeditie is een avontuur voor echte pool liefhebbers. Vaar mee, na de route rondom Spitsbergen, mee naar het pakijs en uiteindelijk Scoresby Sund. Bezoek de meest afgelegen en desolate gebieden van de Arctic en maak grote kans om ijsberen, walvissen, zeehonden en walrussen te zien! Aanschouw het ongerepte poollandschap, waaronder het bijzondere pakijs en ga mee op zoek naar de schitterende pooldieren. En ‘last but not least’ met ‘s nachts een kans op het spotten van het Noorderlicht!

De cruises Rond Spitsbergen zijn expeditiecruises en daarom hebben deze reizen een sportief karakter. Bij de cruises staat het beleven van de prachtige natuur centraal en worden er naast de landbezoeken ook lezingen gegeven over flora, fauna, geologie en geschiedenis.

Deze cruise wordt met 3 verschillende schepen uitgevoerd: de Hondius, Ortelius en Plancius. Ieder schip heeft zijn eigen kenmerken en er zijn ook kleine verschillen in de hutten. Bekijk de schipinformatie voor meer informatie. Wanneer je voorkeur uitgaat naar een specifiek schip vind je bij inbegrepen een overzicht van welk vertrekken met welk schip worden uitgevoerd.

Inbegrepen bij de reis

 • Verblijf naar keuze
 • Half- of volpension (deels/volledig)
 • Reisgids en/of wegenkaart
Reisduur
23 dagen
Soort reis
Groepsreis
Thema
Cruise
Prijs
Vanaf € 13.560,00

Dagprogramma

Dag 2-9 | Rondje met de klok mee

Krossfjorden en Ny Ålesund
We varen noordwaarts langs de westkust en arriveren tegen de ochtend in Krossfjorden met een prachtig uitzicht op de gletsjerfronten. In de middag varen we naar Ny Ålesund, de meest noordelijke nederzetting op aarde. Ny Ålesund was ooit een mijndorp dat werd bediend door de meest noordelijke spoorlijn ter wereld (je kunt de sporen nog steeds zien) en is nu een onderzoekscentrum. Dicht bij de gemeenschap ligt een broedplaats voor brandganzen, kleine rietganzen en noordse sterns. En als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de Arctische verkenning, bezoek dan de ankermast die werd gebruikt door de poolreizigers Amundsen en Nobile in hun luchtschepen Norge (1926) en Italia (1928).

De enorme Monaco-gletsjer
Afhankelijk van het weer kun je de Liefdefjorden binnenvaren, landen bij Texas Bar en cruisen in het zicht van het 5 kilometer lange oppervlak van de steile Monaco-gletsjer. De wateren voor deze gletsjer zijn een favoriete voedselplek voor duizenden drieteenmeeuwen, en de onderkant van het ijs is een populair jachtgebied voor ijsberen. Een andere mogelijkheid is de monding van Wijdefjorden met aan weerszijden toendralandschap en het gletsjerfront van Nordbreen. Als de ijsomstandigheden het onmogelijk maken om hier vroeg in het seizoen te varen, kan een alternatieve route langs de westkust van Spitsbergen worden geïmplementeerd.

Sorgfjord, herinnering aan moeilijke tijden
Je kunt naar de Sorgfjord gaan, met gezonken Franse en Nederlandse schepen (eind 17e eeuw) diep onder de oppervlakte. Je hebt de kans om een ​​kudde walrussen te vinden ergens ten westen van de graven van 17e-eeuwse walvisvaarders in Eolusneset. Een natuurwandeling hier kan u dichter bij families van ptarmigans brengen. De andere kant van de fjord bij Heclahamna is ook een prachtig gebied voor een excursie in een halfwoestijngebied.

Stop bij de zeven eilanden
Het meest noordelijke punt van je reis kan ten noorden van Nordaustlandet liggen, bij Chermsideøya en Phippsøya op de Zeven Eilanden. Hier bereik je 80° noorderbreedte, slechts 870 km (540 mijl) van de geografische noordpool. IJsberen en walrussen bevolken deze regio. Het schip vaart oostwaarts tussen het pakijs en vaart door het gebied waar de Italiaanse kapitein Sora in 1928 de Nobile-expeditie probeerde te redden.

De grootste ijskap van Europa
We varen langs de oostkant van Austfonna op Nordaustlandet en stoppen bij Isisøya (voorheen een Nunatak omgeven door gletsjers maar nu een eiland in de zee) voor een rondvaart per Zodiac-cruise. Je passeert dan Kapp Mohn, onderdeel van de grootste ijskap van Europa en beroemd om zijn smeltwaterwatervallen. Van daaruit zetten we koers naar de nooit bezochte wateren van Kong Karls Land, waar we op ruim een ​​halve kilometer van de kust varen. Het is een beroemd verblijfgebied voor ijsberen.

De vele premies van Storfjorden
We zullen ervoor kiezen om tegen de stroom in te varen door Heleysundet tussen West-Spitsbergen en Barentsøya, wanneer je aankomt in een landschap van nabijgelegen gletsjers zoals Negribreen. Later op de dag landen we mogelijk aan de monding van de vallei Skjolddalen op West-Spitsbergen, vier kilometer van een Ivoormeeuwenkolonie. Een landing bij Diskobukta op Edgeøya, vlakbij een kloof met een grote Drieteenmeeuwkolonie, is ook een optie. Andere landingen zoals bij Kvalhovden nabij machtige gletsjerfronten zijn ook mogelijk.

Land van de Puntige Bergen
Je begint de dag met een cruise over de zijfjorden van het Hornsund-gebied in het zuiden van Spitsbergen, waarbij je de torenspitsachtige toppen in je opneemt: Hornsundtind stijgt 1.431 meter (4.695 voet) en Bautaen is een perfecte illustratie van waarom vroege Nederlandse ontdekkingsreizigers dit eiland noemden Spitsbergen, wat 'puntige bergen' betekent. Er zijn 14 grote gletsjers in dit gebied, evenals mogelijkheden voor het spotten van zeehonden, beluga-walvissen en ijsberen. Mogelijk landen we in Samarinvaagen en Birgerbukta, waar we mooie mogelijkheden hebben voor een lange wandeling.

De flora, fauna en angstaanjagende geschiedenis van Bell Sound
Vandaag bevind je je in Bell Sund, een van de grootste fjordsystemen in Spitsbergen. De zeestromingen maken dit gebied iets warmer dan andere gebieden in de archipel, wat tot uiting komt in de relatief weelderige vegetatie. Hier zijn er uitstekende mogelijkheden om te genieten van zowel de geschiedenis als de natuur. Een mogelijkheid is Ahlstrandhalvøya, aan de monding van de Van Keulenfjorden, waar stapels beluga-skeletten te vinden zijn. Deze overblijfselen van de 19e-eeuwse walvisslachting zijn een angstaanjagende herinnering aan de gevolgen van de ongebreidelde uitbuiting. Gelukkig zijn beluga's niet met uitsterven bedreigd en is de kans groot dat je een groep tegenkomt. Als alternatief kan je, terwijl je door de zijfjorden van Bellsund vaart, de toendra verkennen waar rendieren zich graag voeden, evenals rotshellingen waar kleine alken broeden, in de buurt van Vaarsolbukta.

Dag 14 | Het Duivelsslot

Via het Teufelschloss (Het Duivelskasteel), een berg met een mooie gelaagde geologie, varen we naar de Blomster Bugt, waar we willen landen om hier de mooie geologische formaties te bekijken. Vaak zien we hier de mooie witte Poolhazen en in een meer zitten vaak IJsduikers met jongen.

In de namiddag varen we de Antarctic Sound binnen, langs de eilanden Ruth, Maria en Ella Ø. Mogelijk maken we hier nog een landing op Maria.

Dag 15 | Alpefjord’s torenhoge pieken

In de ochtend varen we de Segelsällskapets Fjord binnen, met aan de noordzijde de prachtige Berzelius Mountains. We landen op een wonderlijke plek aan de zuidzijde van de fjord, waar zeer oude sedimentaire geologische structuren aan onze voeten liggen. Een mooie wandeling brengt ons bij een meertje waar we goede kansen hebben op Muskusossen, Sneeuwhazen en Sneeuwhoenders.

In de middag varen we de Alpe Fjord binnen, die zijn naam eer aandoet met zijn hoge, Alpiene bergen. Hier gaan we op een lange zodiac tocht naar de Gully Gletsjer, die eens de ingang tot het binnenste van de fjord blokkeerde, maar waar we nu langs kunnen varen tot diep in de fjord.

Dag 16 | De kleuren van de Arctische herfst

De eerste helft van de dag brengen we door in Antarcticahavn, een breed en uitgestrekt dal waar we mogelijk ook groepen Muskusossen kunnen zien. In deze tijd van het jaar maken de gele en oranje herfstkleuren van de Arctische vegetatie de landschappen nog veel kleurrijker, samen met de lage zon op de ijsbergen in de fjorden.

Muskusossen grazen in een rood landschap | J.C. Hill - Visit Greenland | IJsland Tours

Dag 18 | De gekleurde kaap

We vervolgen onze route door de met ijsbergen bezaaide fjorden. Ons doel is een Zodiaccruise tussen de spectaculair gevormde blauwe ijsbergen rond het eiland Røde Ø, waar we ongelooflijk mooie rode zandsteenformaties kunnen zien met donkergekleurde Basalt intrusies die contrasteren met de in de fjord drijvende blauwe ijsbergen.

Wanneer de ijscondities het toelaten proberen we Røde Fjord binnen te varen, beroemd vanwege zijn schoonheid. We willen hier een landing maken over de in herfstkleuren getooide toendra, met vaak Muskusossen en gegarandeerd fantastische uitzichten.

Dag 19 | Enorme bergen en Sneeuwhazen

En route naar Sydkap in Scoresby Land ontmoeten we gigantische ijsbergen, sommige meer dan 100 m hoog en meer dan een kilometer lang. De meeste van deze bergen zijn aan de grond gelopen omdat de fjord hier slechts zo’n 400 meter diep is. We gaan aan land bij Sydkap, waar veel Sneeuwhazen voorkomen en van waar er mooie uitzichten zijn over de zeestraat Hall Bredning.

Dag 20 | Een bijzonder dorp

Vandaag maken we een toendra wandeling op Liverpoolland, in de Hurry Inlet. In de middag bezoeken we Ittoqqortoormiit, de grootste nederzetting van Scoresby Sund, met ongeveer 500 inwoners. Er is een postkantoor annex winkeltje van waaruit ansichtkaarten gestuurd kunnen worden en we kunnen een rondwandeling maken door het dorp en de sledehonden en drogende huiden van zeehonden, Muskusossen en IJsberen bekijken.

In de namiddag varen we richting het zuiden, langs het pittoreske landschappen van de Blosseville Coast.

Dag 22 | Een trappers leven

We naderen Groenland. Mogelijk ligt er nog ijs in de Foster Bugt maar we zullen pogen hier doorheen te varen om onze eerste landing te kunnen maken in Myggebugten.

Er bevindt zich hier een oude jachthut uit de eerste helft van de vorige eeuw, toen Noorse trappers hier op IJsberen en Poolvossen joegen. De uitgestrekte toendra achter de hut wordt bevolkt door Muskusossen. Op de kleine meertjes vinden we vaak ganzen.

We varen door de spectaculaire Kaiser Franz Joseph Fjord, vol gigantische ijsbergen en met aan weerszijden torenhoge bergen. Een andere mogelijkheid is de mooie Sofia Sund.

Dag 23 | Helemaal het einde: Akureyri

Aan ieder avontuur, hoe mooi ook, komt uiteindelijk een einde. Je monstert af in Akureyri, met als bagage de diepe indrukken die deze bijzondere reis en de ruige natuur op je gemaakt hebben. Op verzoek is er een tranfer per bus (een zes uur durende busrit die vooraf geboekt moet worden) naar Reykjavik centrum.

Bekijk alle dagen

Boek deze reis

Cruise Rond Spitsbergen & Scoresby Sund | 23 dagen

Wat is inbegrepen?

Vertrek- en schipinformatie De vertrekdata van ieder schip zijn als volgt:
Inbegrepen
 • Verblijf voor 22 nachten: op basis van de gekozen hut type
 • Verzorging: 22 nachten op basis van volpension beginnend met diner op dag 1 en eindigend met ontbijt op dag 23
 • Engelstalige reisleiding
 • Alle Lezingen aan boord, zodiac cruises, excursies aan wal en groepsactiviteiten gedurende de reis
 • Gebruik van rubber laarzen.
Niet inbegrepen
 • Retourvlucht Amsterdam-Longyearbyen
 • evt. overnachtingen in Oslo op heen- en of terugweg
 • Reserveringskosten a € 35 per boeking
 • Calamiteitenfonds bijdrage a € 2,50 per boeking (tot max. 9 personen)
 • SGR Consumentenbijdrage a € 5 per persoon
 • Eventuele toeslagen
Extra informatie
N.B. de kans dat we een volledige Spitsbergen-rondreis kunnen maken is (gebaseerd op ervaringen van 1992 tot 2019) ongeveer 30% in de eerste helft van juli, 70% in de tweede helft van juli, 90% in de eerste helft van augustus en 95% in de tweede helft van augustus. Mochten we vanwege het pakijs geen volledige rondreis kunnen maken dan zullen we terugvallen op een programma in het noordoosten en zuidoosten van Spitsbergen.

Deze routebeschrijving is slechts een indicatie. Het programma kan variëren afhankelijk van ijs, weer, en wildlife condities. Landingen zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van locaties, vergunningen en milieuoverwegingen volgens AECO regelgeving. Officiële vaarschema's en landingsplaatsen worden gepland in samenwerking met AECO vóór de start van het seizoen, maar de expeditieleider bepaalt het definitieve vaarschema. Flexibiliteit is van het grootste belang voor expeditie cruises.
Boekingsvoorwaarden

100% op maat

een reis speciaal voor jou samengesteld

Ons team gaat graag aan de slag met het regelen van jouw ultieme reis op maat! Geef je wensen door en je ontvangt snel een vrijblijvend voorstel voor jouw droomreis!

Het team van IJsland Tours staat voor je klaar om jouw droomreis te realiseren.

Stel jouw reis op maat samen
Expert in maatwerk voor jouw droomreis | IJsland Tours