• maatwerkspecialist
  • snel & professioneel contact
  • onbezorgd op reis
Snel contact
030 - 230 80 10

De m/v “Plancius” is uitermate comfortabel en gezellig ingericht, maar het is geen cruiseschip. De reizen in het Noord- en Zuidpoolgebied zijn en blijven in de eerste plaats gericht op een actief en educatief expeditie-reisprogramma, waarbij zoveel mogelijk tijd aan land wordt doorgebracht. De Plancius is hier zeer geschikt voor: het schip heeft ruime, open dekken op meerdere niveaus, met wandelruimte rondom het dek 4, en heeft ook banken aan dek waardoor je ook buiten van het landschap en de natuur kunt genieten.

Het schip
Het schip is uitgerust met een diesel-elektrisch aandrijfsysteem dat het lawaai en de trillingen van de motor aanzienlijk vermindert wanneer er elektrisch gevaren wordt. Uniek aan dit schip is dan ook om langs het pakijs te varen in bijna complete stilte. De 3 dieselmotoren genereren 1230 pk elk, zodat het schip een snelheid van 10 – 12 knopen kan halen. Het schip is versterkt tegen ijs en werd speciaal gebouwd voor oceanografische reizen. De m/v “Plancius” wordt bemand door 18 bemanningsleden, 19 hotelmedewerkers (6 chefs, 1 hotelmanager, 1 steward-barman en 11 stewards / schoonmakers), 7 expeditiestaf in Antarctica (1 expeditieleider en 6 gidsen/sprekers), voor het Noordpoolgebied 8 expeditiestaf (1 expeditieleider en 7 gidsen/sprekers) en 1 dokter. De Plancius is uitgerust met 10 Mark V zodiacs inclusief 40 pk 4-takt buitenboordmotoren en 2 gangways aan stuurboordzijde voor snelle zodiac-operaties. In 2019 zijn de superior hutten volledig geüpgraded en hebben de overloop van dek 5 en het restaurant een renovatie gehad.

Geschiedenis
De m/v Plancius werd in 1976 gebouwd als oceanografisch onderzoeksschip voor de Koninklijke Marine en kreeg de koninklijke titel “Hr. Ms. Tydeman”. Het schip voer voor de Nederlandse marine tot juni 2004 en werd uiteindelijk gekocht door Oceanwide Expeditions. Het schip werd in 2009 compleet herbouwd als een expeditie passagiersschip met plaats voor 116 reizigersm wat vanaf seizoen 2020 gereduceerd wordt naar 108 om de kwaliteit aan boord te blijven waarborgen. Het voldoet aan de meest recente SOLAS-voorschriften (Safety of Life at Sea). De m/v “Plancius” staat geregistreerd in het Lloyds Register en vaart onder Nederlandse vlag.

Technische gegevens
Lengte 89 meter
Breedte 14,5 meter
Diepgang 5 meter
IJsklasse 1D (Plancius heeft een Lloyds klasse-notatie 100A1 Passagiersschip, IJsklasse 1D en een diepgang van 5 meter)
Tonnage 3211 ton
Voortstuwing 3x Diesel-Electrisch
10 zodiacs
Snelheid 10,5 knopen
47 bemanningsleden
Passagiers maximaal 116 in 53 hutten

Comfort & karakter
Het comfortniveau aan boord van de ”Plancius” willen we classificeren als “comfortable hotel standard”. De Plancius biedt plaats aan 116 passagiers in 53 passagiers hutten, met alle privé toiletten en douches: 4 vierpersoons hutten met patrijspoort, 2 driepersoons hutten met patrijspoort, 9 tweepersoons hutten met patrijspoort, 26 tweepersoons hutten met venster en 2 deluxe tweepersoons hutten (ong. 12,5 vierkante meter) en 10 tweepersoons superieure hutten (ong. 21 vierkante meter). Alle hutten beschikken over lage bedden (één queen-size bed in de superieure hutten en twee eenpersoonsbedden in de tweepersoons hutten), behalve in de 4 vierpersoons hutten (voor 4 personen in 2x hoge en lage bedden) en in 2 driepersoons hutten (1 stapelbed en 1 laag bed). Het schip heeft een restaurant op dek 3 en op deck 5 een ruime Observation Lounge met bar en bibliotheek. De grote vensters in de Observation Lounge bieden een fantastisch panoramisch uitzicht.

Dresscode aan boord
In lijn met de sfeer van onze expedities is de dresscode aan boord informeel. De passagiers aan boord van de Plancius zijn in het algemeen dan ook praktisch gekleed. Neem vrijetijds- en warme buitensport kleding mee voor alle mogelijke activiteiten. Houd er rekening mee dat je ook aan boord veel buiten zal staan, om de prachtige landschappen vanaf het dek te bewonderen, en dat het aan dek glad kan zijn. Neem hiervoor stevige schoenen mee. Draag warme kleding in meerdere lagen omdat het binnen in het schip comfortabel warm is maar aan dek meestal koud. Slippers, Croqs of andere “binnen-schoenen” met een rubberen zool zijn praktisch en comfortabel om binnen te dragen.

Leeftijd & nationaliteit
Passagiers op een Plancius reis zijn meestal tussen de 30 en 80 jaar oud – een meerderheid gewoonlijk in de leeftijdscategorie tussen 45 en 65 jaar. De Plancius expedities trekken reizigers van over de hele wereld aan, op veel reizen zijn er reizigers met verschillende nationaliteiten aan boord. Ze worden gekenmerkt door een sterke interesse in de natuur en het verlangen om afgelegen gebieden te verkennen. De vriendschappen en teamgeest die zich aan boord ontwikkelen zijn een belangrijk onderdeel van de expeditie ervaring.

Conditie/gezondheid
Je moet over een goede gezondheid en een redelijke conditie beschikken, en in staat zijn 3 tot 4 uur per landing te wandelen. Hoewel we ook vaak varen om de geplande route te volgen willen we zoveel mogelijk tijd aan land doorbrengen. Het staat je vrij om tijdens een landing aan boord van het schip te blijven, bijvoorbeeld wanneer landingen te vermoeiend of zwaar zijn. In de poolgebieden zijn weinig tot geen havens of kades om aan te leggen. Om op de afgelegen stranden of rotskusten aan land te gaan gebruiken we 2 zodiacs, stabiele rubberboten. Om deel te nemen aan de landingen per zodiac moet je in staat zijn om van het schip via een zogenaamde gangway, een metalen trap, af te dalen in de zodiac. De bemanning zal je daarbij assisteren. Dit zal steeds beter gaan na een paar keer oefenen. Aan land kan het glad en rotsachtig zijn. Je reist in een afgelegen gebied, zonder toegang tot geavanceerde medische faciliteiten, dus u kunt niet aan deze expeditiereizen deelnemen wanneer je een levensbedreigende aandoening hebt of als je dagelijkse medische zorg nodig hebt.

Fooien
De gebruikelijke fooien aan de bemanning en expeditiestaf wordt op het einde van de reis gegeven en worden daarna eerlijk verdeeld onder de bemanning. Je zal aan boord gedetailleerde richtlijnen hierover ontvangen. Een fooi geven is een persoonlijke kwestie en het bedrag dat je wilt geven is geheel uw eigen keuze. Als algemene richtlijn suggereren we een bedrag van 8 tot 10 Amerikaanse dollar per cruise-dag per persoon. Het is het beste voor de bemanning als we hen cash Amerikaanse dollars kunnen geven.

Niet-roken beleid
Aan boord van onze schepen geldt een niet-roken beleid. Je kunt roken in de daarvoor aangewezen ruimtes. Gelieve de wensen van niet-rokers te respecteren.

Spreektaal aan boord
Op alle schepen is er een internationale bemanning aanwezig. Iedereen aan boord spreekt op zijn minst Engels. Vaak zijn er ook meerdere talen die gesproken worden.

Hutinformatie

De Plancius beschikt over verschillende huttypes:

  • 2 persoons hut met porthole
  • 3 persoons hut met porthole
  • 4 persoons hut met porthole
  • 2 persoons hut met raam
  • 2 persoons hut deluxe
  • 2 persoons hut superior

Hutten met porthole
De hutten met portohole, of patrijspoort bevinden zich op dek 3, waar ook de lezingruimte is. 2-persoonshutten met porthole bevinden zicht voornamelijk op dek 4, waar ook de eetzaal is.
Iedere hut beschikt over een eigen badkamer met douche en toilet, kastruimte en een bureautje en zitplek. In de hut zijn twee 1-persoonsbedden aanwezig, in het geval een 3- en 4-persoonshut zijn er één of twee bovenbedden (stapelbedden).
Deze hutten kunnen als privé hut worden geboekt, of je kunt een of meerdere bedden op indeling boeken waardoor de rederij andere reizigers (van het zelfde geslacht) op de hut zal indelen.

Hut met raam
De hutten met raam zijn gelegen op dek 5, waar ook de obervation lounge te vinden zijn. Deze hut is in principe gelijk aan de hut met patrijspoort, maar dan met een groter raam.
Iedere hut beschikt over een eigen badkamer met douche en toilet, kastruimte en een bureautje en zitplek. In de hut zijn twee 1-persoonsbedden aanwezig.

Deze hutten kunnen als privé hut worden geboekt, of je kunt één bed op indeling boeken waardoor de rederij een tweede reiziger (van het zelfde geslacht) op de hut zal indelen.

Deluxe hut
De Deluxe en Superior hutten bevinden zich op dek 5 en hebben twee ramen en zijn iets ruimer en beschikken over een koffie/thee apparaat.
Iedere hut beschikt over een eigen badkamer met douche en toilet, kastruimte en een bureautje en bank bij het raam. In de hut zijn twee 1-persoonsbedden aanwezig.
Deze hut is in principe vergelijkbaar met de superior hut, het verschil is dat de deluxe hut 2x 1-persoonsbedden heeft en een superior hut een 2-persoonsbed.

Deze hutten kunnen als privé hut worden geboekt, of je kunt één bed op indeling boeken waardoor de rederij een tweede reiziger (van het zelfde geslacht) op de hut zal indelen.

Superior hut
Deluxe hut
De Deluxe en Superior hutten bevinden zich op dek 6 en hebben twee grote ramen en zijn iets ruimer en beschikken over een koffie/thee apparaat.
Iedere hut beschikt over een eigen badkamer met douche en toilet, kastruimte en een bureautje en bank bij het raam. In de hut zijn twee 1-persoonsbedden aanwezig.
Deze hut is in principe vergelijkbaar met de deluxe hut, het verschil is dat de deluxe hut 2 1-persoonsbedden heeft en een superior hut een 2-persoonsbed.

100% op maat

een reis speciaal voor jou samengesteld

Ons team gaat graag aan de slag met het regelen van jouw ultieme reis op maat! Geef je wensen door en je ontvangt snel een vrijblijvend voorstel voor jouw droomreis!

Het team van IJsland Tours staat voor je klaar om jouw droomreis te realiseren.

Stel jouw reis op maat samen
Expert in maatwerk voor jouw droomreis | IJsland Tours