• maatwerkspecialist
  • snel & professioneel contact
  • onbezorgd op reis
Snel contact
030 - 230 80 10

De Ortelius heeft de hoogste ijsklasse (UL1 wat gelijkstaat met 1A) en is daardoor zeer geschikt om door pakijs te varen. De MV Ortelius is vernoemd naar de Nederlands/Belgische cartograaf Abraham Ortelius. Hij publiceerde de eerste wereldatlas. Het is een stoer en degelijk expeditieschip met plaats voor slechts 116 passagiers, wat per seizoen 2020 gereduceerd wordt naar 108 om de kwaliteit aan boord te blijven waarborgen. Er zijn buiten ruime, open dekken op meerdere niveaus en met banken om te zitten, waardoor er goed uitzicht is voor iedereen. Doordat het aantal passagiers beperkt is kan, ook dankzij de beperkte grootte van het schip en de flexibiliteit van de bemanning en expeditiestaf, het maximale uit de poolreizen gehaald worden.

Perfect voor elke expeditie
De reizen in het Noord- en Zuidpoolgebied zijn en blijven in de eerste plaats gericht op een actief en educatief reisprogramma, waarbij zoveel mogelijk tijd aan land wordt doorgebracht. De Ortelius wordt bemand door 22 bemanningsleden, 19 internationale hotelstaf en een dokter. In Antarctica is er 7 expeditiestaf aan boord; 1 expeditieleider en 6 gidsen/sprekers, en in Noordpoolgebied 8; 1 expeditieleider en 7 gidsen/sprekers. De “Ortelius” heeft 11 zodiacs aan boord waarvan er 9 gebruikt worden en 2 als reserve dienen. De zodiac-motoren zijn 60pk Yamaha’s.

Comfort & catering
Het comfortniveau aan boord van de ”Ortelius” willen we classificeren als “comfortable hotel standard”. Het schip heeft een u-vorm restaurant, een sfeervolle en ruime bar/lounge en een aparte ruimte voor lezingen en presentaties. Dagelijks worden drie uitgebreide maaltijden uit de internationale keuken bereidt door onze chefs, en afhankelijk van de omstandigheden geserveerd aan tafel of in buffetvorm opgediend in het restaurant. Er is elke dag de mogelijkheid te kiezen voor vlees, vis of vegetarisch en de chefs zullen altijd proberen zoveel mogelijk rekening te houden met een specifiek dieet.

Geschiedenis
De “Ortelius” werd gebouwd in Gdynia, in Polen in 1989 en voer oorspronkelijk onder de naam “Marina Svetaeva” voor de Russische Academie der Wetenschappen. Het schip is een aantal jaren geleden hernoemd en heet nu “Ortelius”. De Ortelius is, net als het andere schip van Oceanwide Expeditions, de Plancius, vernoemd naar een Vlaams/Nederlandse cartograaf, in dit geval Abraham Ortelius (1527 – 1598). Beide 16e-eeuwse cartografen geloofden in de noordwestelijke doorvaart. Ortelius publiceerde in 1570 de eerste moderne wereldatlas, het “Theatrum Orbis Terrarum” oftewel het “Theater van de Wereld”. In die tijd was deze atlas het duurste boek dat ooit was gedrukt. De “Ortelius” staat geclassificeerd onder het Lloyds Register en vaart onder de Nederlandse vlag.

Technische gegevens
Lengte 90,95 meter
Breedte 17,2 meter
Diepgang 5,4 meter
Tonnage 4090 ton
IJsklasse UL1 (equivalent aan 1A)
Voortstuwing 6 ZL 40 / 48 SULZER
Snelheid 10,5 knopen
52 bemanningsleden
Maximaal 116-123 passagiers in 53 hutten

Dresscode aan boord
In lijn met de sfeer van onze expedities is de dresscode aan boord informeel. De passagiers aan boord van de Ortelius zijn in het algemeen dan ook praktisch gekleed. Neem vrijetijds- en warme buitensport kleding mee voor alle mogelijke activiteiten. Houd er rekening mee dat je ook aan boord veel buiten zal staan, om de prachtige landschappen vanaf het dek te bewonderen, en dat het aan dek glad kan zijn. Neem hiervoor stevige schoenen mee. Draag warme kleding in meerdere lagen omdat het binnen in het schip comfortabel warm is maar aan dek meestal koud. Slippers, Croqs of andere “binnen-schoenen” met een rubberen zool zijn praktisch en comfortabel om binnen te dragen.

Conditie/gezondheid
Je moet over een goede gezondheid en een redelijke conditie beschikken en in staat zijn 3 tot 4 uur per landing te wandelen. Hoewel we ook vaak varen om de geplande route te volgen willen we zoveel mogelijk tijd aan land doorbrengen. Het staat je vrij om tijdens een landing aan boord van het schip te blijven, bijvoorbeeld wanneer landingen te vermoeiend of zwaar zijn. In de poolgebieden zijn weinig tot geen havens of kades om aan te leggen. Om op de afgelegen stranden of rotskusten aan land te gaan gebruiken we 2 zodiacs, stabiele rubberboten. Om deel te nemen aan de landingen per zodiac moet je in staat zijn om van het schip via een zogenaamde gangway, een metalen trap, af te dalen in de zodiac. De bemanning zal je daarbij assisteren. Dit zal steeds beter gaan na een paar keer oefenen. Aan land kan het glad en rotsachtig zijn. Je reist in een afgelegen gebied, zonder toegang tot geavanceerde medische faciliteiten, dus je kunt niet aan deze expeditiereizen deelnemen wanneer je een levensbedreigende aandoening hebt of als je dagelijkse medische zorg nodig hebt.

Leeftijd & nationaliteit
Passagiers op een Ortelius reis zijn meestal tussen de 30 en 80 jaar oud – een meerderheid gewoonlijk tussen de 45 en 65 jaar. De Ortelius expedities trekken reizigers van over de hele wereld aan, op veel reizen zijn er reizigers met verschillende nationaliteiten aan boord. De passagiers worden gekenmerkt door een sterke interesse in de natuur en het verlangen om afgelegen gebieden te verkennen. De vriendschappen en teamgeest die zich aan boord ontwikkelen zijn een belangrijk onderdeel van de expeditie-ervaring.

Niet roken beleid
Aan boord van de schepen geldt een niet-roken beleid. Je kunt roken in de daarvoor aangewezen ruimte. Gelieve de wensen van niet-rokers te respecteren.

Fooien
De gebruikelijke fooien aan de bemanning en expeditiestaf worden op het einde van de reis gegeven en daarna eerlijk verdeeld onder de bemanning. Je zal aan boord gedetailleerde richtlijnen hierover ontvangen. Een fooi geven is een persoonlijke kwestie en het bedrag dat je wilt geven is geheel je eigen keuze. Als algemene richtlijn suggereren we een bedrag van 8 tot 10 Amerikaanse dollar per cruise-dag per persoon. Het is het beste voor de bemanning als we hen cash Amerikaanse dollars kunnen geven.

Spreektaal aan boord
Op alle schepen is er een internationale bemanning aanwezig. Iedereen aan boord spreekt op zijn minst Engels. Vaak zijn er ook meerdere talen die gesproken worden.

Hutinformatie

De Ortelius beschikt over verschillende huttypes:

  • 2 persoons hut met porthole
  • 3 persoons hut met porthole
  • 4 persoons hut met porthole
  • 2 persoons hut met raam
  • 2 persoons hut deluxe
  • 2 persoons hut superior

Hutten met porthole
De hutten met portohole, of patrijspoort bevinden zich op dek 3, waar ook de lezingruimte is. 2-persoonshutten met porthole bevinden zicht voornamelijk op dek 4, waar ook de eetzaal is.
Iedere hut beschikt over een eigen badkamer met douche en toilet, kastruimte en een bureautje en zitplek. In de hut zijn twee 1-persoonsbedden aanwezig, in het geval een 3- en 4-persoonshut zijn er één of twee bovenbedden (stapelbedden).
Deze hutten kunnen als privé hut worden geboekt, of je kunt een of meerdere bedden op indeling boeken waardoor de rederij andere reizigers (van het zelfde geslacht) op de hut zal indelen.

Hut met raam
De hutten met raam zijn gelegen op dek 5, waar ook de obervation lounge te vinden zijn. Deze hut is in principe gelijk aan de hut met patrijspoort, maar dan met een groter raam.
Iedere hut beschikt over een eigen badkamer met douche en toilet, kastruimte en een bureautje en zitplek. In de hut zijn twee 1-persoonsbedden aanwezig.

Deze hutten kunnen als privé hut worden geboekt, of je kunt één bed op indeling boeken waardoor de rederij een tweede reiziger (van het zelfde geslacht) op de hut zal indelen.

Deluxe hut
De Deluxe en Superior hutten bevinden zich op dek 5 en hebben twee ramen en zijn iets ruimer en beschikken over een koffie/thee apparaat.
Iedere hut beschikt over een eigen badkamer met douche en toilet, kastruimte en een bureautje en bank bij het raam. In de hut zijn twee 1-persoonsbedden aanwezig.
Deze hut is in principe vergelijkbaar met de superior hut, het verschil is dat de deluxe hut 2x 1-persoonsbedden heeft en een superior hut een 2-persoonsbed.

Deze hutten kunnen als privé hut worden geboekt, of je kunt één bed op indeling boeken waardoor de rederij een tweede reiziger (van het zelfde geslacht) op de hut zal indelen.

Superior hut
Deluxe hut
De Deluxe en Superior hutten bevinden zich op dek 6 en hebben twee grote ramen en zijn iets ruimer en beschikken over een koffie/thee apparaat.
Iedere hut beschikt over een eigen badkamer met douche en toilet, kastruimte en een bureautje en bank bij het raam. In de hut zijn twee 1-persoonsbedden aanwezig.
Deze hut is in principe vergelijkbaar met de deluxe hut, het verschil is dat de deluxe hut 2 1-persoonsbedden heeft en een superior hut een 2-persoonsbed.

100% op maat

een reis speciaal voor jou samengesteld

Ons team gaat graag aan de slag met het regelen van jouw ultieme reis op maat! Geef je wensen door en je ontvangt snel een vrijblijvend voorstel voor jouw droomreis!

Het team van IJsland Tours staat voor je klaar om jouw droomreis te realiseren.

Stel jouw reis op maat samen
Expert in maatwerk voor jouw droomreis | IJsland Tours