• maatwerkspecialist
  • snel & professioneel contact
  • onbezorgd op reis
Snel contact
030 - 230 80 10

Algemene informatie

Flora
Ca. 60% van de archipel is uitgeroepen tot Nationaal Park, vogel- of natuurreservaat. Voor een zo noordelijke ligging kent Spitsbergen, en dan vooral de westkust, een rijke plantengroei. Qua flora biedt Spitsbergen wel 165 verschillende soorten, waarvan het grootste deel in juli in bloei staat. In de herfst zijn het vooral de 10 tot 15 cm kleine bomen die de toendra opfleuren met hun prachtige herfstkleuren.

Fauna
’s Zomers worden veel (zee)vogels naar Spitsbergen om te broeden vanwege de voedselrijke wateren. In ontelbare aantallen zal je onder andere de drieteenmeeuwen, ivoormeeuwen, rot-, brand- en kleine rietganzen, eidereenden en sneeuwhoenderen vinden. Naast de vele vogelsoorten die Spitsbergen rijk is komen zoogdieren ook voor op Spitsbergen. Enkele voorbeelden zijn walrussen, zeehonden, walvissen, rendieren, poolvossen en uiteraard de ijsbeer. Wat betreft de fauna is het zien van een ijsbeer natuurlijk het absolute hoogtepunt. Op Spitsbergen heb je een reële kans om er één of meer te zien, vooral tijdens een cruise.

IJsbeer

De ijsbeer – ook wel bekend als de Koning van het Noordpoolgebied – is een van de grootste carnivoren ter wereld. De populatie ijsberen in de Spitsbergen-archipel en de Barentsz-zee bedraagt ongeveer 3.000. Op www.miljostatus.no staat: “In augustus 2015 schatte een onderzoek van de Noorse subpopulatie bijna 1000 ijsberen. Hiervan bevonden zich iets minder dan 300 op Spitsbergen – de meeste dicht bij de ijsrand.

De ijsbeer wordt beschouwd als een zeezoogdier omdat hij het grootste deel van zijn leven op het drijvende zee-ijs doorbrengt. Waarnemingen van ijsberen komen het meest voor op de omliggende eilanden ten oosten van Spitsbergen, maar je moet erop voorbereid zijn dat je overal op Spitsbergen een ijsbeer tegenkomt. Vrouwelijke ijsberen brengen hun welpen ter wereld in sneeuwgrotten, en de welpen blijven doorgaans bij hun moeder tot ze ongeveer twee jaar oud zijn. Hun dieet bestaat voornamelijk uit ringelrobben, de meest voorkomende zeehondensoort in de wateren rond Spitsbergen.

Volwassen ijsberen variëren in grootte van 200 tot 800 kg. Mensen worden in het leefgebied van de ijsbeer als buitenaards beschouwd, en een ijsbeer kan ons als potentiële prooi zien. De ijsbeer is ongelooflijk sterk en zelfs welpen die minder dan 100 kg wegen, kunnen extreem agressief en gevaarlijk zijn. Het hele jaar door kun je overal op Spitsbergen ijsberen tegenkomen. Je mag daarom nooit zelf de stad verlaten zonder gewapende gids. De ijsbeer wordt sinds 1973 beschermd door het internationaal recht. Het jagen, lokken, achtervolgen, voeden of storen van een ijsbeer wordt als een criminele daad beschouwd.

IJsberen zijn een bedreigde diersoort en worden door de wet beschermd. Dit betekent dat er op Spitsbergen geen ijsbeersafari's, achtervolgingen en dergelijke plaatsvinden. IJsberen kunnen echter overal op Spitsbergen voorkomen. In de winter zijn ijsberen overal op de archipel te vinden, terwijl ze in de zomer doorgaans het zee-ijs volgen en naar het noordoosten migreren. Helaas is het onmogelijk om aan te geven wanneer de beste tijd is om ijsberen te spotten. IJsberen zwerven vrij rond in de archipel, zonder enige beperking, en kunnen in slechts een paar dagen grote afstanden overbruggen. Het is moeilijk om te voorspellen waar je ze het beste kunt zien, maar hoe langer je op Spitsbergen blijft, hoe groter de kans dat je ijsberen ziet. Daarom is een expeditiecruise een uitstekende manier om ze tóch te zien!

100% op maat

een reis speciaal voor jou samengesteld

Ons team gaat graag aan de slag met het regelen van jouw ultieme reis op maat! Geef je wensen door en je ontvangt snel een vrijblijvend voorstel voor jouw droomreis!

Het team van IJsland Tours staat voor je klaar om jouw droomreis te realiseren.

Stel jouw reis op maat samen
Expert in maatwerk voor jouw droomreis | IJsland Tours