• maatwerkspecialist
  • snel & professioneel contact
  • onbezorgd op reis
Snel contact
030 - 230 80 10

In het noordelijkste puntje van Europa, slechts 1000 km onder de Noordpool, bevindt zich de ongerepte en eenzame eilandengroep Spitsbergen. Het werd in 1596 zo genoemd door de Nederlandse poolreiziger Willem Barentsz. Het duurde enige tijd voordat de naam aansloeg; Engelse walvisvaarders noemden de archipel tot eind jaren tachtig van de achttiende eeuw Groenland. De Noorse naam is Svalbard. Het toendralandschap wordt afgewisseld met spectaculaire gletsjers, fjorden en bergen. Dit prachtige landschap tezamen met de rijke planten- en dierenwereld maken Spitsbergen tot een bijzonder aantrekkelijke bestemming. Maak nu kennis met de fascinerende Arctische wereld van Spitsbergen!

Degenen onder ons die het geluk hebben op 78˚ Noord te wonen, hebben het gevoel dat ze in een droom leven: een echt Arctisch sprookje. Ze hebben ervaringen in het dagelijks leven in dit landschap dat wordt gedomineerd door toendra, kale bergen, gletsjers, extreme lichtvariaties en een opwindend dierenleven dat nergens ter wereld moeilijk te evenaren is. Ze houden van het leven op Spitsbergen, en ze kunnen zich geen betere plek voorstellen om te wonen. We noemen dit de ‘Polar bug’, een term die het voortdurende verlangen aangeeft om terug te keren nadat je hier voor de eerste keer voeten aan land gezet hebt. Ben je klaar om gebeten te worden door de Polar bug...?

Voor niet-ingewijden lijkt Spitsbergen misschien verlaten en dor met grote open landschappen, schaarse vegetatie en eindeloze gletsjers. Maar als je verder kijkt dan deze eerste indruk, ontdek je een eldorado aan natuurbelevenissen – het hele jaar door. De seizoen variaties in het verre noorden zijn enorm: het lange, donkere seizoen wordt vervangen door heldere wintermaanden, die op hun beurt worden vervangen door een verrassend milde zomer met 24/7 zon.

Tijdens de Poolnacht, de donkere maanden van oktober tot en met januari, domineert het noorderlicht zowel overdag als 's nachts de hemel. De inwoners van Longyearbyen – de meest noordelijke stedelijke gemeenschap ter wereld – brengen veel tijd door op sociale bijeenkomsten. Ze ontmoeten elkaar in cafés en restaurants, concerten of tentoonstellingen of bij elkaar thuis. Goed eten, goede drankjes en een gevarieerd cultureel aanbod zijn de sleutel tot het genieten van dit seizoen, dat door veel lokale bewoners als de beste tijd van het jaar wordt beschouwd.

Toch kijken ze uit naar het licht aan het einde van de tunnel van duisternis, en in februari komt de zon langzaam maar zeker weer boven de horizon. Het kleurenspel dat ze in deze tijd ervaren is meer dan prachtig. Blauwe luchten en met sneeuw bedekte bergtoppen vormen de achtergrond voor de terugkeer van de zon, en de zonnestralen veranderen de blauwe kleuren in roze. We noemen dit fenomeen het ‘blauwe licht’ en, om het simpel te zeggen: het is iets dat je moet ervaren om het te begrijpen. Naarmate het licht verandert, veranderen ook de belangen van de lokale bevolking. In plaats van de gezelligheid binnenshuis op te zoeken, trekken ze op ski’s, per sneeuwscooter of op een slee achter een team enthousiaste husky’s het winterlandschap in. Soms geven ze de voorkeur aan korte reizen en soms aan langere expedities over gletsjers of bevroren fjorden. Misschien zien ze ijsberen, misschien zoeken ze beschutting in een afgelegen hut of misschien gaan ze niet ver van hun voordeur om de omringende wildernis te ervaren.

Na de winter, rond half mei, wacht er een korte lente, gevolgd door een iets langere zomer. De archipel wordt overspoeld door vogels die hier in grote aantallen migreren om te nestelen. Op de ogenschijnlijk onherbergzame toendra voltrekt zich op de grond een klein wonder: op de meest ondenkbare plekken ontstaat een rijke flora, die leven biedt waar je nauwelijks zou geloven dat planten wortel konden schieten. Wanneer het landschap opdroogt nadat de sneeuw is gesmolten, ontstaan er talloze wandelmogelijkheden. Veel lokale bewoners veranderen in enthousiaste wandelaars en gaan naar de bergtoppen die Longyearbyen omringen. Wandelschoenen maken vervolgens plaats voor boten of kajaks als ze hun zinnen zetten op iets langere tochten.

De bevolking heet je graag welkom in Longyearbyen en Svalbard – en hoopt dat je prachtige, gedenkwaardige en diepgaande ervaringen zult hebben als gast in deze kleine, lokale gemeenschap.

100% op maat

een reis speciaal voor jou samengesteld

Ons team gaat graag aan de slag met het regelen van jouw ultieme reis op maat! Geef je wensen door en je ontvangt snel een vrijblijvend voorstel voor jouw droomreis!

Het team van IJsland Tours staat voor je klaar om jouw droomreis te realiseren.

Stel jouw reis op maat samen
Expert in maatwerk voor jouw droomreis | IJsland Tours