• maatwerkspecialist
  • snel & professioneel contact
  • onbezorgd op reis
Snel contact
030 - 230 80 10

Het dansende noorderlicht aan de nachtelijke hemel is haast een schouwspel van de goden dat wintervakantiegangers in Groenland naar alle waarschijnlijkheid zullen meemaken. Vanaf het vroege najaar wordt de nachtelijke hemel regelmatig verlicht door de groene gloed van het noorderlicht. Het is een natuurlijk fenomeen dat altijd opwinding en verwondering veroorzaakt bij degenen die het nog nooit eerder hebben gezien.

'Dansen met een walrusschedel'

De Inuit-bevolking heeft zich door de eeuwen heen ook verwonderd over het schouwspel, en het noorderlicht heeft vaak de verbeelding uitgedaagd.

Een bekende legende vertelt dat wanneer het noorderlicht aan de nachtelijke hemel danst, dit betekent dat de doden voetballen met een walrusschedel.

Tegenwoordig denken bepaalde groepen dat kinderen bijzonder intelligent zullen zijn als ze verwekt worden in de magische gloed van het noorderlicht.

Beste periode

Het noorderlicht – of Aurora Borealis zoals het officieel heet – komt eigenlijk het hele jaar door voor, maar is tijdens de zomermaanden op Groenland niet te zien vanwege de middernachtzon. Het fenomeen wordt vaak rond middernacht waargenomen en kun je het beste ervaren op een donkere, heldere nacht.

Het noorderlicht is te zien vanaf ca. half september t/m eind maart. Hoe donkerder het is, hoe beter, waardoor de maanden november t/m februari het meest geschikt zijn. Het is een natuurlijk verschijnsel en niemand kan de garantie geven dat je het ook echt zult zien. Vermijd gebieden waar veel verlichting is, zoals dorpen en stadskernen, hier kun je het moeilijker waarnemen. Houd er rekening mee dat het spektakel slechts een half uur kan duren, maar ook meerdere uren. Als het noorderlicht zich laat zien, is het aan te raden direct te gaan kijken.

'Patience is Key'

Hoe spot je het noorderlicht het beste? Allereerst: je hebt duisternis en een heldere hemel nodig, of op zijn minst openingen in de bewolking. Als het weer meewerkt, ben je al halverwege. Je kunt de weersomstandigheden, bewolking en Aurora-activiteit altijd bekijken op verschillende sites. Er zijn uiteraard ook meerdere apps te downloaden die je helpen bijhouden wat de kansen zijn.

Als de bewolking in je voordeel is, is het tweede criterium de zonnewindactiviteit boven normaal. Het noorderlicht kan op elk moment van de dag of nacht verschijnen, het hele jaar door (mits het donker is). De activiteit is echter meestal het sterkst rond middernacht en een paar uur ervoor en erna.

Wanneer de activiteit begint, verschijnt er meestal een groene boog richting het noorden. De beste gids voor oriëntatie op een sterrennacht is de poolster die vanaf de aarde in het ware noorden schijnt. De beste manier om de poolster te vinden is door het sterrenbeeld Grote Beer te vinden, dat naar de poolster wijst. Als je de groene boog ziet, is de kans groot dat je het ziet bewegen. Houd er rekening mee dat de jacht op het noorderlicht soms veel geduld vergt, maar wie wacht, wordt vaak enorm beloond.

Fotograferen

Wat de uitrusting betreft, is het belangrijkste dat je een statief en een kabelontspanner om het gevreesde shaken-photo-syndroom te voorkomen, meeneemt op reis. Als je geen draadontspanner hebt, stel dan de zelfontspanner van je camera in op een sluitervertraging van twee of tien seconden, indien beschikbaar.

Fotografietip 1
Een goed statief is een vereiste i.v.m. de langere sluitertijden (10-30 seconden). Uit de hand fotograferen is hierdoor niet mogelijk.

Fotografietip 2
Neem de snelste groothoeklens mee, f2.8 volstaat, f2.4 is beter maar f1.4 is de beste keuze.

Fotografietip 3
Gebruik een goede digitale- of filmcamera met minimum 400 ASA film.

Fotografietip 4
Draag warme kleding en laarzen, het kan zijn dat je een aantal uren stil moet staan in koude weersomstandigheden. Liever een extra laag kleding dan één te weinig.

100% op maat

een reis speciaal voor jou samengesteld

Ons team gaat graag aan de slag met het regelen van jouw ultieme reis op maat! Geef je wensen door en je ontvangt snel een vrijblijvend voorstel voor jouw droomreis!

Het team van IJsland Tours staat voor je klaar om jouw droomreis te realiseren.

Stel jouw reis op maat samen
Expert in maatwerk voor jouw droomreis | IJsland Tours