• maatwerkspecialist
  • snel & professioneel contact
  • onbezorgd op reis
Snel contact
030 - 230 80 10

Groenland is zeer traditioneel. De vrouwen van de oudere generatie dragen de traditionele kleding nog vaak. Je zult deze kledij verder tegenkomen bij speciale gelegenheden. Typisch Groenlands is de trommeldans. De lichte trommels bestaan uit een houten frame overspannen met een vel van de blaas van een ijsbeer. Met een korte stok wordt op de trommel geslagen. De trommeldans wordt uitgevoerd door 2 personen. De muziekteksten zijn vaak ballades. Traditionele trommeldansen vind je alleen nog in het oosten en noorden van het land.

Kalaallit Nunaat, ‘het land van het volk’

In de Groenlandse taal is de naam voor Groenland Kalaallit Nunaat. ‘Het land van het volk’. Maar op een dag, ongeveer 2000 jaar geleden, was Groenland plotseling zonder mensen en was er nergens in het land een mens te vinden. Gedurende een periode van bijna 2500 jaar hadden wisselende golven van nomadische volkeren, die leefden van wat het land en de zee te bieden hadden, dit land hun thuis genoemd, maar nu had het grootste eiland ter wereld geen menselijke bevolking meer.

Stel je een landmassa voor die groter is dan de gecombineerde gebieden van Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje, Italië, Oostenrijk, Zwitserland en België, alleen overgelaten aan planten en dieren, en je krijgt een idee van hoe groot de landmassa was die de immigrerende jagers begroette uit gemeenschappen rond de Beringstraat, toen ze rond 700 na Christus aankwamen en Smith Sound tegenkwamen, dichtbij de huidige stad Qaanaaq, in het meest noordelijke deel van Groenland.

Sledehonden
Het hardere klimaat en de teleurstellende zomers leken de Thule-bevolking niet te deren, een groep zeer gespecialiseerde en flexibele nomaden, die zich rond 1300 na Christus snel verspreidden langs de ijsvrije kustlijn. Net als andere immigrantengroepen van Inuit-volken, was het Thule-volk ook naar het oosten getrokken, dit keer door de Beringstraat naar Groenland. Volgens legendes en folklore hadden ze gehoord over ijzer en zijn prachtige eigenschappen als bron voor gereedschap, en dat het ijzer gevonden kon worden in meteorieten in Noord-Groenland.

De Thule-bevolking waren walvis- en zeehondenjagers en waren hoogstwaarschijnlijk de eerste mensen die honden naar Groenland brachten, waarmee de culturele geschiedenis van het hondensleeën in Groenland werd ingeluid. Ze maakten lange reizen per hondenslee in de gebieden waar ze op jaagden en zo stichtten ze de culturele traditie die in latere tijden populair is geworden tijdens het tijdperk van expedities rond die van Knud Rasmussen's reizen in Noord-Groenland en Arctisch Canada, en die vandaag de dag is een belangrijk onderdeel geworden van de lokale cultuur en van het avontuurlijk toerisme.

Huidige tradities

De mensen van de Thule-cultuur gebruikten paden en jachtgebieden die al bekend waren bij andere eerdere immigrantengroepen in Groenland, die teruggaan tot de allereerste immigranten 4.500 jaar geleden. Rond het gebied van Sermermiut bij Ilulissat hebben archeologische opgravingen unieke inzichten opgeleverd in de verschillende groepen die hetzelfde gebied gebruiken voor jacht en visserij. Uit de sporen die ze hebben achtergelaten weten we dat ze al in de tijd langs de kusten van Groenland reisden. 2500 v.Chr.

Hoewel we geen schriftelijke verslagen hebben uit deze vroegere tijdperken, heeft een overvloed aan werktuigen en nederzettingen die overal in Groenland te vinden zijn, bevestigd dat de Inuit-culturen uit het verleden werden gekenmerkt door hetzelfde aanpassingsvermogen aan het heersende klimaat en de heersende geografie als de moderne Groenlandse cultuur. We zijn ons ervan bewust dat de allereerste immigranten in Groenland vaartuigen gebruikten die op kajaks leken en dat hun kleding de eerste glimp was van een kledingtraditie die tot op de dag van vandaag leidt met onze kleurrijke nationale kostuums en de winterkleding die door de jagers in Noord-Groenland werd gebruikt.

Tegenwoordig is de kajak een nationaal symbool in Groenland en speelt het schip een belangrijke rol als levend onderdeel van onze culturele geschiedenis, maar ook als transportmiddel dat beschikbaar is voor avontuurlijke expedities die onze ruige kustlijn willen verkennen. De nationale kostuums worden gekoesterd en zeer gewaardeerd en worden gebruikt wanneer ze bepaalde evenementen vieren of herdenken, zoals nationale heilige dagen, speciale familie-evenementen of wanneer de koningin op bezoek komt.

Gekleurde huizen

Er wordt al eeuwen gejaagd in Groenland. Vroeger leefde de hele samenleving van de jacht en visserij. Door de jacht verminderden echter de populaties dieren, waardoor uiteindelijk ook de Inuitdorpen verdwenen. Het leven van de Inuit is daardoor veranderd. Tegenwoordig leven zij in huizen in plaats van hutten en maken zij gebruik van moderne technieken zoals motorboten en sneeuwscooters in plaats van kajaks. De jacht en visserij neemt echter economisch nog steeds een belangrijke plaats in. Dankzij een introductie van de Denen zie je in Groenland veel gekleurde huizen. Vroeger was het zo dat de kleur van een huis de eigendomsverhoudingen weer gaf. Post en telefoniegebouwen waren blauw, gezondheidszorg geel, onderwijs en kerkelijke zaken groen en de handel was rood. Tegenwoordig hebben de kleuren deze betekenis niet meer, het geeft wel fraaie plaatjes.

100% op maat

een reis speciaal voor jou samengesteld

Ons team gaat graag aan de slag met het regelen van jouw ultieme reis op maat! Geef je wensen door en je ontvangt snel een vrijblijvend voorstel voor jouw droomreis!

Het team van IJsland Tours staat voor je klaar om jouw droomreis te realiseren.

Stel jouw reis op maat samen
Expert in maatwerk voor jouw droomreis | IJsland Tours