Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Weer & seizoenen

Zomer Groenland

groenland - hiking in qaqortoq - photo by camilla hyllebergIn Groenland zijn de zomers koel te noemen. In het meest zuidelijke puntje lopen de temperaturen vanaf mei t/m oktober op tot boven het vriespunt. Gemiddelde maximumtemperatuur is in juli en augustus ca. zo’n 10 tot 12 graden celcius. In sommige gevallen staat er een warme wind die het zeer aangenaam kan laten voelen. In het noorden van Groenland komt de temperatuur amper boven het vriespunt uit en kan ook hartje zomer lichte tot matige nachtvorst voorkomen. En dit allemaal bij (bijna) 24 uur daglicht in mei, juni en juli.

Winter Groenland

groenland - sermilikWinterreizen Groenland klinkt heel koud, en dit kan het ook zeker zijn. Toch valt het best wel mee, mits je jezelf er goed op voorbereid. In de winter is het in de zuidkust koel, in de binnenlanden en het noorden is het ijskoud. In het zuiden heb je overdag lichte tot matige vorst en ‘s nachts vriest het tot ca. 10/12 graden. Doordat de luchtvochtigheid meestal erg laag is voelen de lage temperaturen anders aan dan op andere koude plaatsen op de wereld, zoals IJsland of de Færøer. In Groenland speelt de hondenslede nog altijd een belangrijke rol in het leven van de lokale bevolking. IJsland Tours biedt speciale hondensledereizen aan.

Husky

Groenland - Meisje met hondIn Groenland speelt de hondenslede nog altijd een belangrijke rol in het leven van de lokale bevolking. Het trainen van een husky, die in een team moet functioneren, duurt ca. 1 jaar. Zodra een puppy de leeftijd van 8 maanden heeft bereikt, worden de jonge honden in een tuig gespannen en begint hun carrière als sledehond die ca. 10-12 jaar duurt. Een Groenlandse hond heeft de kracht om 2 x zijn eigen gewicht met een snelheid van 8-12 km per uur te trekken. De dubbeldikke pels beschermt ze tegen de kou en het tuig. ’s Avonds worden de huiskies uitgespannen en na het eten rollen ze zich op tot een balletje, wikkelen hun staart over hun neuzen en vallen dan in een diepe slaap. Iedere ochtend staat deze  dolenthousiaste dieren te popelen om weer op weg te kunnen.

Daglicht

Zuid Groenland -Kiatut GletsjerzichtNa half september worden de dagen snel korter in Groenland. Het duurt niet lang voordat de zon niet meer boven de horizon uit komt, dan beginnen de donkere maanden. Dit duurt zeker tot ca. eind februari. Een ideale tijd dus om het noorderlicht te spotten. Wanneer eind februari de zon weer boven de horizon uit komt en je weer kunt zien in wat voor schitterend landschap je bent beginnen de winterreizen Groenland vorm te krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hondensledetochten.