Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Flora en fauna

Flora en fauna

Noord-oost Groenland - muskusossenIn het noorden van Groenland zal je voornamelijk zien dat de grond bedekt is met een tapijt van verschillende mossen en lage struiken. Bloeiende planten zijn o.a. moerasrozemarijn en gele papaver. In zuid Groenland is de flora overvloediger. In Groenland is de fauna relatief rijk. Met meer dan 200 soorten zijn voornamelijk de vogel- en visfauna goed vertegenwoordigd. Daarnaast zou je ook verschillende robbensoorten, walrussen, diverse walvissoorten, muskusossen, ijsberen en rendieren tegen kunnen komen.

Traditioneel Groenland

Oost-Groenland - Tasiilaq Groenland is zeer traditioneel. De vrouwen van de oudere generatie dragen de traditionele kleding nog vaak. Je zult deze kledij verder tegenkomen bij speciale gelegenheden. Typisch Groenlands is de trommeldans. De lichte trommels bestaan uit een houten frame overspannen met een vel van de blaas van een ijsbeer. Met een korte stok wordt op de trommel geslagen. De trommeldans wordt uitgevoerd door 2 personen. De muziekteksten zijn vaak ballades. Traditionele trommeldansen vind je alleen nog in het oosten en noorden van het land.

Jacht en visserij

Groenland Rodebay2Er wordt al eeuwen gejaagd in Groenland. Vroeger leefde de hele samenleving van de jacht en visserij. Door de jacht verminderden echter de populaties dieren, waardoor uiteindelijk ook de Inuitdorpen verdwenen. Het leven van de Inuit is daardoor veranderd. Tegenwoordig leven zij in huizen in plaats van hutten en maken zij gebruik van moderne technieken zoals motorboten en sneeuwscooters in plaats van kajaks. De jacht en visserij neemt echt economisch nog steeds een belangrijke plaats in.

Gekleurde huizen

West-Groenland - Illulissat Dankzij een introductie van de Denen zie je in Groenland veel gekleurde huizen. Vroeger was het zo dat de kleur van een huis de eigendomsverhoudingen weer gaf. Post en telefoniegebouwen waren blauw, gezondheidszorg geel, onderwijs en kerkelijke zaken groen en de handel was rood. Tegenwoordig hebben de kleuren deze betekenis niet meer, het geeft wel fraaie plaatjes.