Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Groenland

Reusachtige ijsbergen, torenhoge gletsjers, vrolijk gekleurde huizen en dorpjes, de vriendelijke inheemse Inuit-bevolking, walvissen, zeehonden, muskusossen en 500 soorten planten: Welkom in Groenland! Dit immense eiland is voor 85% bedekt met een ruim 2 km dikke ijskap. Het toerisme is hier, met veel zorg voor natuur en cultuur, volop in ontwikkeling.

Bekijk direct al onze reizen op deze pagina, of bekijk meer informatie voor tips en wetenswaardigheden over een vakantie naar Groenland!

Weet jij al wat je (ongeveer) wilt zien maar kan je dé reis niet vinden in al die verschillende vakanties die hieronder staan? Bel, mail of chat met ons en wij helpen je verder! Waarom IJsland Tours? Lees het hier!

Vertrekmaand


Reisduur


Thema


Soort reis


Zuid Groenland Avontuur15 dagen

Groepsreis Zuid Groenland. 15-daags avontuur door Zuid Groenland. Ideaal voor de avonturier die natuur in zijn puurste vorm wil aanschouwen. Lees verder ›

West Groenland Compleet4 dagen

Ilulissat in West Groenland is de populairste bestemming in West Groenland. Een 4-daagse en complete 'stedentrip' naar Ilulissat inclusief excursies! Lees verder ›

Diskobaai Droomreis12 dagen

Tijdens de Diskobaai Droomreis Groenland zie je ijsbergen in alle kleuren en vormen. Hoogtepunt: het 2-daags verblijf in het Eqi ijskamp met uitzicht op gletsjer Eqip Sermia. Lees verder ›

Winter in West Groenland5 dagen

Bezoek Ilulissat in de winter en ontdek de ruime keuze aan excursiemogelijkheden. Denk aan hondensledetochten en noorderlichttours! Lees verder ›

Winter in Oost Groenland7 dagen

Ga mee op stap met een Groenlandse menner en zijn honden in het winterse Kulusuk, Oost-Groenland. De beste reisperiode hiervoor is maart en april. Lees verder ›

 

Groenland is een autonoom deel van Denemarken met ca. 57.000 inwoners, maar is geen lid van de EU. De hoofdstad is Nuuk. Deens en Groenlands zijn de officiële talen, maar in de meer toeristische gebieden wordt ook Engels gesproken. In de ‘steden’ zijn de voorzieningen redelijk modern, in de kleine nederzettingen daarentegen heb je vaak het gevoel een stap terug te gaan in de tijd. Hier leeft men nog van de jacht en visserij. Gezien de enorme afmetingen kent Groenland diverse klimaten, gemiddeld bedraagt de zomertemperatuur 10°C. Dit klinkt koud, maar door de lage luchtvochtigheid voelt het veel warmer aan. De beste reisperiode is van half juni tot eind augustus. Winterse activiteiten zoals hondensledetochten zijn met name in de maanden maart en april een unieke en onvergetelijke ervaring.

Oost Groenland

Door de geïsoleerde ligging heeft Oost-Groenland veel van haar oude karakter weten te behouden. Pas tegen het einde van de 19e eeuw kwam de leefgemeenschap voor het eerst in aanraking met de Westerse wereld. Kulusuk (300 inwoners) is het op één na grootste dorp aan de oostkust van Groenland en heeft een luchthaven. Er is een helikopterverbinding met het pittoreske dorp Tasiilaq (Ammassalik), schitterend gelegen aan een fjord.

Kulusuk is een traditioneel, Groenlands dorp waarvan het voortbestaan afhankelijk is van jagen en vissen. Er wonen niet meer dan 250 mensen in het dorp en dankzij de luchthaven kunnen sommigen van de toeristen leven en souvenirs verkopen – want de dorpelingen zijn zeer bekwame tupilaq-carvers. Tupilak betekent ‘ziel van de voorouder’ en is een gesneden figuur die de eigenaar beschermt tegen vijandelijke aanvallen, maar nu een populair souvenir is. In Kulusuk heb je geen zicht op de ijskap, maar het lijkt er bijna wel op omdat de Apusiaajik-gletsjer op het naburige eiland ligt, waar je wel zicht op hebt.

Tasiilaq is de belangrijkste stad van Oost-Groenland en is prachtig gelegen tussen de boven de stad uittorende bergen. Je zult merken hoe ver je verwijderd bent van de ‘rest van de wereld’ wanneer je naar dit deel van Groenland reist. De regio heeft zijn eigen unieke cultuur en ook de taal verschilt van bijvoorbeeld de taal die in het Westen gesproken wordt. Het dorp Tasiilaq zelf heeft ca. 2000 inwoners. De stad ligt tussen een aantal enorme bergstoppen op een manier die zelfs in Groenland een zeldzaam aangezicht zijn. De bergen in het Oosten zijn een stuk jonger dan die in het Westen, daarom hun puntige en ruige uiterlijk. Zodra je wakker wordt in Tasiilaq zie je de toppen van Polheim’s Mountain, the Priest Mountain, the Pyramid en the Sailor Mountain. In een gebied achter Tasiilaq spreidt de Floral Valley zich uit. Dit is niet zomaar een mooie naam, verzonnen om bezoekers te trekken. Net als veel andere Groenlandse locaties is het vernoemd naar zijn uiterlijk. De zomer in de Floral Valley betekent een spectaculaire overvloed aan bloemen, daarnaast ligt de vallei aan de voet van enkele van de mooiste bergen van de omgeving.

IJsbergen drijven langs het kleurrijke dorpje Tasiilaq in Oost Groenland.

Het museum in Tasiilaq is één van de meest interessante in het land. Oost-Groenland werd pas ontdekt na de komst van de Europeanen in 1884, de cultuur in dit deel van Groenland heeft daarom nog steeds sterke banden met de oorspronkelijke Inuit cultuur. Het museum heeft er een tentoonstelling over. Niet ver van Tasiilaq vind je de schilderachtige Sermilik fjord. Deze fjord is net zo belangrijk als de Ilulissat Icefjord voor Ilulissat in het Westen van Groenland is. Gigantische ijsbergen kalven af van de vele gletsjers en komen terecht in de fjord.

Zuid-Groenland

Dit deel van Groenland ligt op 2 uur vliegen van IJsland en heeft door de zuidelijke ligging een vrij groene natuur. Daarnaast vormt het drijfijs voor de kust een adembenemend en kleurrijk schouwspel. De Vikingen kwamen hier aan land en aan het grote aantal Vikingruïnes is de invloed van deze cultuur nog goed merkbaar. Zuid-Groenland leent zich uitermate goed voor het maken van prachtige wandelingen. In Narsarsuaq kun je de ijskap op twee manieren ervaren. Je kunt er naartoe lopen door de weg door de Floral Valley te volgen en de berg op te klimmen, of je kunt er per boot naartoe gaan en de Qoorooq-gletsjer vanaf de kust ervaren.

Het brede wandelpad aan het begin van de wandeling naar de bloemenvallei van Narsarsuaq, Zuid Groenland.

Het brede wandelpad aan het begin van de wandeling naar de bloemenvallei van Narsarsuaq | IJsland Tours

Narsarsuaq betekent ‘de grote vlakte’ – dus vonden de Amerikanen dat het de voor de hand liggende plaats was om een landingsbaan op te zetten bij het zoeken naar plaatsen om een tussenstop te maken in 1941. De Amerikanen zijn sindsdien weer vertrokken en de landingsbaan functioneert nu als de poort naar Groenland. Vliegtuigen vertrekken naar Kopenhagen, IJsland en Nuuk en kleinere helikopters kunnen je naar de steden in Zuid-Groenland brengen.

Gelegen tegenover Narsarsuaq, aan de andere kant van de fjord, ligt het schapenboerderijdorp Qassiarsuk, waar Erik de Rode ooit in Brattahlid neerstreek. Het dorp ligt in een prachtig, groen landschap met rode grindwegen. In Qassiarsuk kun je de ruïnes en reconstructies van de voormalige boerderij van Erik De Rode verkennen, evenals de kerk van zijn vrouw Tjodhilde.

Het standbeeld van Leif Eiriksson bij het dorpje Qassiarsuk in Zuid Groenland

Het standbeeld van Leif Eirikson bij het dorpje Qassiarsuk in Zuid Groenland | IJsland Tours

West-Groenland

Vanaf zowel IJsland als Denemarken is West-Groenland bereikbaar. Vanuit Kangerlussuaq, een voormalige Amerikaanse vliegbasis met in het achterland een prachtig natuurgebied waar o.a. muskusossen en poolvossen leven, kun je heel Groenland per boot of vliegtuig bereiken. Ilulissat is de op twee na grootste stad van Groenland, gelegen aan de Diskobaai. Hier ligt de meest productieve gletsjer van Groenland, waarvan een ongekend aantal ijsbergen dagelijks afkalft en naar zee drijft.

Grappig wegwijzer bordje op luchthaven van Kangerlussuaq, in Groenland, met vliegtuigen van Air Greenland.

Wegwijzer bord op de airport van Kangerlussuaq | IJsland Tours

De ijskap bevindt zich op 25 kilometer van Kangerlussuaq en wanneer je in de stad bent, moet je deze ‘ijzige’ ervaring niet missen. Voor de meeste mensen is de wandeling iets te lang – in plaats daarvan kun je gemakkelijk een excursie per jeep boeken. Kangerlussuaq heeft een rijke ‘wildlife’. De bekendste soorten zijn waarschijnlijk de muskusossen, het rendier en de poolvos.

Kangerlussuaq is dé plek om het noorderlicht te spotten in Groenland. Het noorderlicht is zeer krachtig in de lente, de winter en de herfst. Het klimaat in deze regio is heel stabiel met weinig turbulentie, wat het een uitermate geschikte locatie maakt. Van alle bezoekers die in de afgelopen 10 jaar, ca. 4 dagen in Kangerlussuaq verbleven, heeft 99% het noorderlicht in al zijn glorie kunnen bewonderen.

De Ilulissat Icefjord is één van de meest bijzondere en ongelofelijke plekken op Groenland. Opgenomen in de UNESCO wereld erfgoedlijst is het een populaire bestemming. Op ca. 1,5 km ten Zuiden van Ilulissat vind je de nederzetting Sermermiut, omringd door prachtige ijsbergen. Verschillende Inuit culturen hebben hier voor meer van 4000 jaar geleefd en overblijfselen hiervan vind je vandaag de dag nog steeds terug.

Een bootje voor een enorme ijsberg tijdens een avond boottocht vanuit Ilulissat, West Groenland.

Zomer in Groenland

In Groenland zijn de zomers koel te noemen. In het meest zuidelijke puntje lopen de temperaturen vanaf mei t/m oktober op tot boven het vriespunt. Gemiddelde maximumtemperatuur is in juli en augustus ca. zo’n 10 tot 12 graden celcius. In sommige gevallen staat er een warme wind die het zeer aangenaam kan laten voelen. In het noorden van Groenland komt de temperatuur amper boven het vriespunt uit en kan ook hartje zomer lichte tot matige nachtvorst voorkomen. En dit allemaal bij (bijna) 24 uur daglicht in mei, juni en juli.

Noordse stormvogels tussen de ijsbergen in de oranje gloed van de avondzon in west Groenland.

Noordse stormvogels in de avondzon | IJsland Tours

Winter in Groenland

Winterreizen Groenland klinkt heel koud, en dit kan het ook zeker zijn. Toch valt het best wel mee, mits je jezelf er goed op voorbereid. In de winter is het in de zuidkust koel, in de binnenlanden en het noorden is het ijskoud. In het zuiden heb je overdag lichte tot matige vorst en ‘s nachts vriest het tot ca. 10/12 graden. Doordat de luchtvochtigheid meestal erg laag is voelen de lage temperaturen anders aan dan op andere koude plaatsen op de wereld, zoals IJsland of de Færøer. In Groenland speelt de hondenslede nog altijd een belangrijke rol in het leven van de lokale bevolking. IJsland Tours biedt speciale hondensledereizen aan.

Deze reiziger rust uit op een hondenslee, terwijl de honden zitten en liggen voor de slee, op de gletsjer in west Groenland.

Een hondenslee op de gletsjer | IJsland Tours (fotograaf onbekend)

Daglicht

Na half september worden de dagen snel korter in Groenland. Het duurt niet lang voordat de zon niet meer boven de horizon uit komt, dan beginnen de donkere maanden. Dit duurt zeker tot ca. eind februari. Een ideale tijd dus om het noorderlicht te spotten. Wanneer eind februari de zon weer boven de horizon uit komt en je weer kunt zien in wat voor schitterend landschap je bent beginnen de winterreizen Groenland vorm te krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hondensledetochten.

In het noorden van Groenland zal je voornamelijk zien dat de grond bedekt is met een tapijt van verschillende mossen en lage struiken. Bloeiende planten zijn o.a. moerasrozemarijn en gele papaver. In zuid Groenland is de flora overvloediger. In Groenland is de fauna relatief rijk. Met meer dan 200 soorten zijn voornamelijk de vogel- en visfauna goed vertegenwoordigd. Daarnaast zou je ook verschillende robbensoorten, walrussen, diverse walvissoorten, muskusossen, ijsberen en rendieren tegen kunnen komen.

Een wilde sneeuwhaas zit bij een steen. Close-up van een walvisstaart.

Traditioneel Groenland

Groenland is zeer traditioneel. De vrouwen van de oudere generatie dragen de traditionele kleding nog vaak. Je zult deze kledij verder tegenkomen bij speciale gelegenheden. Typisch Groenlands is de trommeldans. De lichte trommels bestaan uit een houten frame overspannen met een vel van de blaas van een ijsbeer. Met een korte stok wordt op de trommel geslagen. De trommeldans wordt uitgevoerd door 2 personen. De muziekteksten zijn vaak ballades. Traditionele trommeldansen vind je alleen nog in het oosten en noorden van het land.

Jacht en visserij

Er wordt al eeuwen gejaagd in Groenland. Vroeger leefde de hele samenleving van de jacht en visserij. Door de jacht verminderden echter de populaties dieren, waardoor uiteindelijk ook de Inuitdorpen verdwenen. Het leven van de Inuit is daardoor veranderd. Tegenwoordig leven zij in huizen in plaats van hutten en maken zij gebruik van moderne technieken zoals motorboten en sneeuwscooters in plaats van kajaks. De jacht en visserij neemt echt economisch nog steeds een belangrijke plaats in.

Gekleurde huizen

Dankzij een introductie van de Denen zie je in Groenland veel gekleurde huizen. Vroeger was het zo dat de kleur van een huis de eigendomsverhoudingen weer gaf. Post en telefoniegebouwen waren blauw, gezondheidszorg geel, onderwijs en kerkelijke zaken groen en de handel was rood. Tegenwoordig hebben de kleuren deze betekenis niet meer, het geeft wel fraaie plaatjes.

Geel en blauw huis langs een weggetje in het dorpje Ilimanaq in west Groenland.

Fel gekleurde huizen in west Groenland | IJsland Tours

Husky

In Groenland speelt de hondenslede nog altijd een belangrijke rol in het leven van de lokale bevolking. Het trainen van een husky, die in een team moet functioneren, duurt ca. 1 jaar. Zodra een puppy de leeftijd van 8 maanden heeft bereikt, worden de jonge honden in een tuig gespannen en begint hun carrière als sledehond die ca. 10-12 jaar duurt. Een Groenlandse hond heeft de kracht om 2 x zijn eigen gewicht met een snelheid van 8-12 km per uur te trekken. De dubbeldikke pels beschermt ze tegen de kou en het tuig. ’s Avonds worden de huiskies uitgespannen en na het eten rollen ze zich op tot een balletje, wikkelen hun staart over hun neuzen en vallen dan in een diepe slaap. Iedere ochtend staat deze  dolenthousiaste dieren te popelen om weer op weg te kunnen.

Een hondenslee met de menner in een sneeuwlandschap in Groenland.

Hondenslee in Groenland | IJsland Tours

Paspoort

Voor reizen naar Groenland is een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart benodigd, tenminste geldig tot en met de terugreisdatum. Deze informatie is geldig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Belangrijk: Voor reizen naar Groenland van 3 dagen of langer is een reisverzekering met werelddekking benodigd.

Vaccinaties

Voor reizen naar Groenland zijn geen vaccinaties verplicht of aanbevolen.

Geldzaken

Het wettige betaalmiddel is de Deense kroon.  Het is aan te bevelen voorafgaand aan je reis alvast wat geld om te wisselen naar Deense kronen. In een aantal grotere plaatsen zijn banken, waarvan sommige met pinautomaat. Contante geldopnames met een Eurocard en/of Visa creditcard zijn vaak duurder dan via je gewone bankpas. Op de luchthavens van Groenland zijn geen banken en ook geen pinautomaten. Creditcards (denk aan je pincode) worden alleen in de grotere winkels/hotels geaccepteerd.

Taal

Deens en Groenlands zijn de officiele talen, maar in de meer toeristische gebieden wordt ook redelijk goed Engels gesproken.