Bel mij terug

Vul je telefoonnummer in en wij bellen je zo snel mogelijk terug

Alleen mogelijk op maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

Zuid Groenland Avontuur

De actieve groepsreis Zuid Groenland Avontuur laat je kennismaken met de verrassende natuur van Zuid Groenland. Verblijf is in tenten in “wilderness camps” die op prachtige locaties in de onontdekte natuur van Zuid Groenland liggen. Daarnaast verblijf je enkele nachten in hostels. Dit is de ideale reis voor de avonturier die de natuur in zijn puurste vorm wil aanschouwen. Vervoer van en naar de kampen is per Rib boot. 

Per dag wordt er gemiddeld 3 tot 4 uur gewandeld. Dit varieert van wandelingen van ca. 1 uur door een dorpje tot 6 uur in het binnenland. Vaak is het mogelijk een keuze te maken een langere wandeling in te korten.
Deze reis boek je met vertrek vanaf Keflavík of Kopenhagen. Vluchten van en naar IJsland/Kopenhagen, vervoer, maaltijden en verblijf in IJsland of Kopenhagen zijn niet inbegrepen.

* Deze reis is op basis van volpension met uitzondering van de diners in Nanortalik, Qaqortoq en Narsaq en lunch op de vertrekdag.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Aankomst in Narsarsuaq

Zuid Groenland - Qaleraliq gletsjer - tentenkampJe vliegt vanaf Keflavík of Kopenhagen naar Narsarsuaq in Groenland. Na aankomst geeft de lokale reisleiding een ‘informatiebijeenkomst’ met voorlichting over de reis. Hierna zullen we vertrekken richting Qaleraliq kamp via de Tunulliarfik fjord langs ontelbare ijsbergen. We komen aan in het Qaleraliq kamp op een zandstrand, met zicht op drie gletsjergevels is dit een bijzondere gewaarwording.

Overnachting (3 nachten) in het comfortabele ‘wildernesskamp’ Qaleraliq.Dag 2

Bezoek aan het Tasersuatsiaq meer

Zuid Groenland - Qaleraliq CampWe maken een wandeling richting het Tasersuatsiaq meer en klimmen vervolgens naar 400m hoogte voor een uitzicht over de gletsjer Inlandis en het meer, wat de grootste van Zuid Groenland is. We laten hiermee zand en ijs achter ons en kom uit in een groene tundra.

In de middag is er tijd om te vissen of om paddenstoelen en bosbessen te verzamelen (vanaf half augustus). We kijken daarnaast goed om ons heen, want elanden worden hier vaak gespot.Dag 3

Gletsjertocht

Per RIB boot varen we langs de gletsjer. De tocht voert lang drie verticale ijsmuren. Het was altijd één ijsmuur, maar door de klimaatverandering is deze nu opgesplitst in drie delen. Vervolgens maken we een gletsjerwandeling o.l.v. een ervaren berg/gletsjer gids. Een bijzondere wandeling op één van de oudste massa ijs ter wereld. We leren alles over de scheuren en spleten van de gletsjer.Dag 4

Per boot naar Narsaq

We varen naar Narsaq, de op 2 na grootste ‘stad’ van Zuid Groenland, met nu ca. 1500 inwoners. Tijdens de boottocht wordt er uitgekeken naar walvissen. Aan het eind van de dag is de overgebleven tijd ter vrije besteding voor een bezoek aan het museum, de shops, de kerk of om te dineren in één van de restaurants.

Overnachting in hostel.Dag 5

Warmwaterbron in Uunartoq

Groenland WalvisexcursieWe vertrekken per boot richting Uunartoq door de complexe samenstelling van fjorden die je doen denken aan Schotland. Het verschil zijn de ijsbergen. Onderweg  stoppen we even op Saarloq, een bijna verlaten maar zeer pittoresk plaatsje, en passeren we Alluitsup Paa, de walvishoofdstad van Zuid Groenland. Dit geeft ons een grote kans om walvissen te spotten.

Zuid Groenland - Hot Spring - Photo by David Treood‘s Middags is er de mogelijkheid om een relaxed bad te nemen in de enige toegankelijke warmwaterbron in Groenland. Je doet dit in een vakantieresort waar vele inwoners van Groenland ook zelf komen om te relaxen. De ijsbergen drijven voorbij op slechts 500m.

Overnachtingen in tenten op het eiland.Dag 6

Kuusuaq Rivier

We vertrekken richting Tasiusaq, een nederzetting met ca. 80 inwoners en een tragische geschiedenis. De nederzetting is omringd door bergen wat een prachtig zicht geeft. We maken een wandeling naar de Kuusuaq rivier, de meest populaire zalm visplek in Zuid Groenland.

Overnachting in tenten in het Kuusuak river camp.Dag 7

Overnachting onder arctisch wonder

We vertrekken vandaag richting de Tasermiut gletsjer en reizen langs de gelijknamige fjord. Tijdens deze reis hebben we zicht op drie imposante bergen, Ketil, Ulamertorssuaq en Tinitertuup aan de grens van de gletsjer. Een val van 1400 meter van het gletsjerplateau in de fjord zorgt ervoor dat het een ijzige waterval lijkt.

We overnachten onder de Ulamertorsuaq, één van de grootste en steilste muren van de wereld, groter zelfs dan de ‘Capitán’ in Yosemite. De fjord is benoemd als één van de tien arctische wonderen.

Overnachting in tenten.Dag 8

Camp met prachtige ligging

We maken een wandeling naar de voet van de gletsjer. Vanaf het uitzichtpunt wat we bereiken zien we de zuidkant van de Ketil en de noordkant van de Ulamertorssuaq en nog velen anderen bergmuren, een heel mooi uitzicht. We overnachten wederom in tenten met een prachtige ligging en uitzicht op de westkant van de Ulamertorssuaq en de zon als deze onder gaat.

Overnachting in tenten.Dag 9

Wandeling naar Ulamertorssuaq

Een wandeling naar de voet van de Ulamertorssuaq muur, benoemd als de beste arctische ‘bigwall’ en één van de tien beste klimmuren ter wereld.

Overnachting in tenten.Dag 10

Tradities en cultuur in Nanortalik

We varen met een RIB boot naar Nanortalik, de op één na meest bewoonde stad van Zuid Groenland met ca. 2300 inwoners. Hier bezoeken we het museum van de tradities en cultuur van de Inuit (Museum of Inuit Culture and Tradition), beschreven als het beste museum van het zuiden. ‘s Avonds is er vrije tijd en zorg je zelf voor het diner. Optioneel een gegidste stads/omgevingstour te boeken.

Overnachting in een hostel.Dag 11

Qaqortoq

Zuid GroenlandWe varen eerst naar Alluitsup Paa, een klein vissersdorp gelegen aan de open zee. Hier maken we een wandeling, vervolgens varen we naar Qaqortoq, de hoofdstad van Zuid Groenland, gesticht in 1775 met nu ca. 3000 inwoners. Deze stad wordt ook wel de charmantste en meest aantrekkelijke stad van Groenland genoemd. We maken een excursie in de ochtend waarbij je de karakteristieke rode huizen, het mooie landschap en de verschillende rotsformaties verspreid over de stad bezichtigt. ‘s Middags is er vrije tijd om op eigen gelegenheid de stad te ontdekken.

Overnachting in hostel.Dag 12

Igaliko en Qoorooq gletsjer

Zuid Groenland - IgalikoWe varen per RIB boot naar Itilleq, waar we te voet de koningsroute nemen naar Igaliko. Hierna bezoeken we per boot de Qoorooq fjord en bezichtigen dat wat waarschijnlijk de meest spectaculaire gletsjer van Zuid Groenland is. We varen door tot het ijs ons tegenhoud en we moeten terugvaren.

Overnachting in hostel.Dag 13

Tasiusaq-Sermilik, de ijsbergenbaai

Zuid Groenland - BrattahlidWe wandelen naar de Tasiusaq boerderij waar de mensen geïsoleerd leven naast de Sermilik fjord. ‘s Middags gaan we zalmvissen of een wandeling in de omgeving maken. Optioneel is het mogelijk een 2 uur durende Kayak excursie te maken (ca. € 85 p.p.) in de ‘ijsbergenbaai’. We maken een wandeling rond Qassiarsuk, voorheen Brattahlid en zien met eigen ogen de overblijfselen van het Viking tijdperk. Dit is de plek waar Viking Erik de Rode zich settelde in 985.

Overnachting in een hostel.Dag 14

Narsarsuaq

Zuid Groenland - Bloemenvallie - Kiatut GletsjerWe varen per RIB boot naar Narsarsuaq waar we een wandeling maken door de bloemenvallei. We lopen tot we uitzicht hebben op de Kiattut gletsjer en het omringende landschap. ‘s Avonds is er een gezamenlijk afscheidsdiner.

Overnachting in een hostel.Dag 15

Vertrekdag

Transfer naar Narsarsuaq. Voordat we vertrekken is er nog tijd om het lokale museum van Narsarsuaq en de omgeving te bekijken. Daarna is het tijd om afscheid te nemen en terug te vliegen naar Keflavík of Kopenhagen.

N.B. Het programma kan inhoudelijk veranderd worden, zoals gezegd wordt: ‘the weather is boss in Greenland’.