Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Zuid Groenland Avontuur

De actieve groepsreis Zuid Groenland Avontuur laat je kennismaken met de verrassende natuur van Zuid Groenland. Verblijf is in tenten in “wilderness camps” die op prachtige locaties in de onontdekte natuur van Zuid Groenland liggen. Daarnaast verblijf je enkele nachten in hostels. Dit is de ideale reis voor de avonturier die de natuur in zijn puurste vorm wil aanschouwen.

Vervoer van en naar de kampen is per Rib boot. Per dag wordt er gemiddeld 3 tot 4 uur gewandeld, dit varieert van wandelingen van ca. 1 uur door een dorpje tot 6 uur in het binnenland. Vaak is het mogelijk een keuze te maken door een langere wandeling in te korten.

Het beschreven programma is een voorbeeld programma. Bij de reis doe je alle genoemde locaties aan, maar de volgorde is per vertrek verschillend en vooraf niet bekend. Aan het begin van de reis zal de reisleider het schema doorspreken en op de kaart uitleggen waar je allemaal heen gaat.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Aankomst in Narsarsuaq

Je vliegt vanaf Reykjavik naar Narsarsuaq in Groenland, met een beetje geluk is het helder weer en heb je vanuit de lucht al een mooie eerste blik op de ijskap en de drijvende ijsbergen in de diepte. Na aankomst geeft de lokale reisleiding een ‘informatiebijeenkomst’ met voorlichting over de reis en krijg je de mogelijkheid om spullen over te pakken in een andere tas. Eventueel kun je wat bagage achterlaten in het Brattahlid hostel.

Een groep dome teneten in het Qaleraliq kamp in zuid Groenland.

Hierna zullen we per RIB boot vertrekken richting Qaleraliq kamp via de Tunulliarfik fjord. Onderweg vaar je langs ontelbare ijsbergen en is de tocht op zich al een schitterend avontuur. We komen aan in het Qaleraliq kamp op een zandstrand, met zicht op drie gletsjergevels is dit een bijzondere gewaarwording. Het kamp zelf is iets hoger gelegen en een charmante combinatie van primitief en luxe. Iedere groep heeft zijn eigen kook en eettent waar je samen kunt eten en droog kunt zitten om een spelletje te spelen. Slapen doe je in de 4-persoons dome-tenten met stretches in stapelbedformatie. Stromend water of douches zijn er niet, maar wel zijn er wc tenten opgezet.

Overnachting (3 nachten) in het ‘wildernesskamp’ Qaleraliq.Dag 2

Bezoek aan het Tasersuatsiaq meer

Uitzicht over de gletsjertongen en ijskap boven het Qaleraliq kamp in zuid Groenland.Indien het weer goed is staat voor vandaag een wandeling richting het Tasersuatsiaq meer op de plannen en klimmen we vervolgens naar 400m hoogte voor een uitzicht over de gletsjertongen en de binnelandse ijskap. Het meer, wat de grootste van Zuid Groenland is in rijk aan volgelleven en gelegen in een groene toendra. In de omgeving leven Caribou, sneeuwhazen en andere diersoorten die je onderweg misschien wel gaat zien.

In de middag is er tijd om te vissen of om paddenstoelen en bosbessen te verzamelen (vanaf half augustus) en durf je het aan dan is dit de plek om een duik te nemen in het koude water van de fjord.Dag 3

Gletsjertocht

Een groep reizigers wandelt op een gletsjer tijdens een excursie in Groenland.

Per RIB boot varen we langs de gletsjertongen. Twintig jaar geleden was het nog een grote gletsjertong, maar door het terugtrekken van het ijs is deze ondertussen opgesplitst in 3 kleinere ijsmuren. Als je in de buurt komt zijn deze echter nog zeer imposant en groot en het afbreken van ijs een oorverdovend kabaal.

Vervolgens maken we een gletsjerwandeling o.l.v. een ervaren gids. Een bijzondere wandeling op één van de oudste massa ijs ter wereld. We leren alles over de scheuren en spleten van de gletsjer. Deze wandeling op het ijs geeft natuurlijk ook een ander perspectief en het uitzicht is fantastisch.Dag 4

Per boot naar Narsaq

De kleurrijke huizen van het dorpje Narsaq in Zuid Groenland op de glooiende hellingen voor de bergtop.De boot komt ons weer ophalen en we varen naar Narsaq, de op 2 na grootste ‘stad’ van Zuid Groenland, met nu ca. 1500 inwoners. Tijdens de boottocht wordt er uitgekeken naar walvissen en genieten we van de mooie fjorden en het voorbij drijvende ijs.

In Narsaq neemt de gids je mee voor een korte tour door de kleurrijke plaats. Interessant is bijvoorbeeld de strikt gescheiden vissershaven en pleziervaart haven. Aan het eind van de dag is de overgebleven tijd ter vrije besteding voor een bezoek aan het museum, de shops, de kerk of om te dineren in één van de restaurants van deze kleurrijke plaats.

De overnachting is in een slaapzaal in een hostel.Dag 5

Warmwaterbron in Uunartoq

Gekleurde huizen langs de helling van de fjord in Zuid Groenland.We vertrekken per boot richting Uunartoq en varen door een fjordencomplex die je doen denken aan Schotland. Het verschil zijn de ijsbergen. Onderweg  stoppen we even op Saarloq, een bijna verlaten maar zeer pittoresk plaatsje voor een picknick lunch. We passeren Alluitsup Paa, de walvishoofdstad van zuid Groenland. Dit geeft ons een grote kans om onderweg walvissen te spotten.

Badderen in de natuurlijke warme bron Uunartoq op Groenland, met op de achtergrond ijsbergen in de fjord.

’s Middags is er de mogelijkheid om een relaxed bad te nemen in de enige toegankelijke warmwaterbron in Groenland. Je doet dit in een vakantieresort waar vele inwoners van Groenland ook zelf komen om te relaxen. De ijsbergen drijven voorbij op slechts 500m en een walvis spotten is ook mogelijk.

We overnachten vandaag in tenten op het eiland, op slechts enkele minuten lopen van de warmwaterbron. Op het eiland zijn geen faciliteiten aanwezig behalve een klein omkleed hutje bij de warme bron.Dag 6

Kuusuaq Rivier

Kleurrijke huisjes in Tasiusaq, Zuid Groenland.

We vertrekken richting Tasiusaq, een nederzetting met ca. 80 inwoners en een tragische geschiedenis. Zo’n 140 jaar geleden zijn alle toenmalige bewoners van het dorp door verhongering om het leven gekomen, want hoe schitterend de omgeving ook is, het leven was hier niet makkelijk. De nederzetting is omringd door bergen wat een prachtig zicht geeft.

Na deze stop varen we door de fjord in en zetten we het kamp op, vanavond overnachten wij weer in tenten in het Kuusuak river camp, zonder faciliteiten. We maken nog een wandeling naar de Kuusuaq rivier, de meest populaire zalm visplek in Zuid Groenland en genieten van de schitterende natuur in deze afgelegen fjord. Met een beetje geluk kunnen we hier ook nog adelaars spotten.

 Dag 7

Overnachting onder arctisch wonder

De gletsjertong en bergtop weerspiegelen in het water van de Tasermiut fjord in zuid Groenland.We vertrekken vandaag richting de Tasermiut gletsjer aan het einde van de gelijknamige fjord. Tijdens deze reis hebben we zicht op drie imposante rotswanden, Ketil, Ulamertorssuaq en Tinitertuup aan de grens van de gletsjer. De gletsjer aan het einde van de fjord rijkt tegenwoordig niet meer tot het water, maar door het grote verval van 1400 meter van het gletsjerplateau in de fjord zorgt ervoor dat het een ijzige waterval lijkt.

Rustig naast de tent zitten in de Tasermiut fjord in Groenland.

We overnachten onder de Ulamertorsuaq, één van de grootste en steilste rotsmuren van de wereld, groter zelfs dan de ‘Capitán’ in Yosemite. De fjord is daarom benoemd als één van de tien arctische wonderen. Het kamp hier ligt een stukje lopen van de plaats waar de boot kan komen. Je loopt daarom ca. 10 minuten met je bagage omhoog waar de tenten worden opgezet, we overnachten hier 3 nachten. De grote koepelvormige keukententen zijn ook hier weer aanwezig, zodat de groep een fijne plek heeft om bij elkaar te zitten.Dag 8

Camp met prachtige ligging

Een groep reizigers wandelt tussen rotsblokken in de Tasermiut fjord in zuid Groenland.We maken een dagwandeling richting de Nalumasortoq rotswand met een zowat gepolijst oppervlak en zeer geliefd onder klimmers die hier soms weken kamperen voor een poging deze of een van de andere rotswanden te beklimmen. Vanaf het uitzichtpunt wat we bereiken zien we de zuidkant van de Ketil en de noordkant van de Ulamertorssuaq en nog velen anderen bergmuren, een heel mooi uitzicht.

We overnachten wederom in tenten met een prachtige ligging en uitzicht op de westkant van de Ulamertorssuaq en de zon als deze onder gaat. In de omgeving kunnen we bessen of paddenstoelen vinden of een poging tot vissen doen.Dag 9

Wandeling naar Ulamertorssuaq

Wandeling naar biggwals aan de Tasermiut fjord in zuid Groenland.

Vandaag staat er nog een mooie dagwandeling op de planning. We lopen aan de andere kant het kamp uit naar de voet van de Ulamertorssuaq muur, benoemd als de beste arctische ‘bigwall’ en één van de tien beste klimmuren ter wereld. Onderweg passeren we enkele stroompjes en we lunchen bij de rivier waar je als je zin hebt kan pootjebaden in het ijskoude water of gewoon kan genieten van de zon als het weer meezit.

Overnachting in tenten.Dag 10

Tradities en cultuur in Nanortalik

Zodiac boot als vervoersmiddel op de Tasermiut fjord in Groenland.

We varen met een RIB boot naar Nanortalik, de op één na meest bewoonde stad van Zuid Groenland met ca. 2300 inwoners. Hier bezoeken we het museum van de tradities en cultuur van de Inuit (Museum of Inuit Culture and Tradition), beschreven als het beste museum van het zuiden. Je vindt hier diverse interessante gebouwen met een oude levertraan verwerkingsfabriek maar ook echte ouderwetse Groenlandse kajaks. ’s Avonds is er vrije tijd en zorg je zelf voor het diner en verblijf je in een hostel in gedeelde kamers.

Optioneel is er een gegidste stads/omgevingstour te boeken.Dag 11

Qaqortoq

Uitzicht over de stad Qaqortoq in Zuid Groenland

Uitzicht

We varen eerst naar Alluitsup Paa, een klein vissersdorp gelegen aan de open zee. Hier maken we een wandeling, vervolgens varen we naar Qaqortoq, de hoofdstad van Zuid Groenland, gesticht in 1775 met nu ca. 3000 inwoners. Deze stad wordt ook wel de charmantste en meest aantrekkelijke stad van Groenland genoemd. We maken een excursie in de ochtend waarbij je de karakteristieke rode huizen, het mooie landschap en de verschillende rotsformaties verspreid over de stad bezichtigt. ‘s Middags is er vrije tijd om op eigen gelegenheid de stad te ontdekken of misschien wat te shoppen.

Overnachting in een hostel in gedeelde kamers.Dag 12

Igaliko en Qoorooq gletsjer

Uitzicht over het dorpje Igaliku en de fjord in de diepte.

We varen per RIB boot naar Itilleq, waar we te voet de koningsroute nemen naar Igaliko. Hierna bezoeken we per boot de Qoorooq fjord en bezichtigen dat wat waarschijnlijk de meest spectaculaire gletsjer van Zuid Groenland is. We varen door tot het ijs ons tegenhoud en we moeten terugvaren.

Overnachting in hostel.Dag 13

Tasiusaq-Sermilik, de ijsbergenbaai

De gereconstureerde vikingkerk van Brattahlid in hedendaags Qassiarsuk in Zuid Groenland.

We wandelen naar de Tasiusaq boerderij waar de mensen geïsoleerd leven naast de Sermilik fjord. ’s Middags gaan we zalmvissen of een wandeling in de omgeving maken. Optioneel is het mogelijk een 2 uur durende Kayak excursie te maken (ca. € 85 p.p.) in de ‘ijsbergenbaai’. We maken een wandeling rond Qassiarsuk, voorheen Brattahlid en zien met eigen ogen de overblijfselen van het Viking tijdperk. Dit is de plek waar Viking Erik de Rode zich settelde in 985.

Overnachting in een hostel.Dag 14

Narsarsuaq

Het brede wandelpad aan het begin van de wandeling naar de bloemenvallei van Narsarsuaq, Zuid Groenland.

We varen per RIB boot naar Narsarsuaq waar we een wandeling maken door de bloemenvallei. We lopen tot we uitzicht hebben op de Kiattut gletsjer en het omringende landschap. ’s Avonds is er een gezamenlijk afscheidsdiner.

Overnachting in een hostel.Dag 15

Vertrekdag

Transfer naar Narsarsuaq. Voordat we vertrekken is er nog tijd om het lokale museum van Narsarsuaq en de omgeving te bekijken. Daarna is het tijd om afscheid te nemen en terug te vliegen naar Keflavik.

N.B. Het programma kan inhoudelijk veranderd worden, zoals gezegd wordt: ’the weather is boss in Greenland’.