Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Winter in West Groenland

Het plaatsje Ilulissat, gelegen in West Groenland is bij uitstek geschikt voor een wintervakantie, er zijn zelfs volop excursiemogelijkheden om uit te kiezen. Zo kun je op stap met een Groenlandse menner en zijn honden, een boottocht maken door de ijsfjord of uiteraard een noorderlichttour inplannen. Vergeet ons niet te vragen naar de mogelijkheden voor een nacht in een Iglo!

In de winter is de hondenslede in Ilulissat, dat 500 km boven de poolcirkel in West-Groenland ligt, het belangrijkste vervoermiddel. Ilulissat ligt temidden van enorme ijsbergen en gletsjers en is de op één na grootste stad van Groenland, met ca. 5000 inwoners. Met zijn ligging aan de rand van de immense, 60 km lange ijsfjord is Ilulissat de laatste jaren uitgegroeid tot de grootste publiekstrekker van Groenland.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Aankomstdag

Rode, houten huisjes in de baai van Ilulissat, west Groenland, met uitzicht op drijvende ijsbergen.

In de ochtend vertrek je vanuit Kopenhagen naar Kangerlussuaq, na deze ca. 4,5 uur durende vlucht vlieg je na een korte stop door naar Ilulissat waar je binnen ca. 45 minuten bent. Tijdens deze vlucht krijg je al goed zicht op het bijzondere Groenlandse landschap. Na dit natuurgeweld lijkt Ilulissat ‘opeens’ te verschijnen, het contrast van de gekleurde huizen tegen de met sneeuw bedekte bergen is een prachtig gezicht.

Op de luchthaven word je opgehaald en reis je per bus naar Hotel Arctic, waar je de komende nachten zult verblijven. De gids staat je op te wachten in het hotel en zal je informeren over de vele mogelijkheden van deze regio. Wanneer je geen excursiepakket vooraf bijboekt (wel te adviseren) kan je bij de gids nog tours boeken, mits beschikbaar.

Husky hond Pluto rust uit op de rots voor zijn hok in west Groenland.

Tijdens je verblijf zijn de dagen ter vrije besteding, vooraf is het mogelijk een excursiepakket bij te boeken. Vandaag adviseren we je een gegidste wandeling door Ilulissat te maken(inbegrepen in het excursiepakket). De gids neemt je mee op pad en je leert alles over de geschiedenis van de stad en de interessante aspecten die het te bieden heeft, zoals bijvoorbeeld de ontelbare sledehonden die in de stad te vinden zijn.

Na deze verfrissende wandeling keer je terug naar Hotel Arctic voor een welkomstdiner, gevolgd door je 1e overnachting.

Leuk om deze dag te doen:
Winter west Groenland, excursies jan-maa.
Winter west Groenland, Stay in an Igloo pakket


Dag 2

Excursiedag 1

Als het excursiepakket  is bijgeboekt maak je vandaag een boottocht langs de ijsbergen van Ilulissat en een noorderlichttour.

IJsbergen, in west Groenland, drijven in het water in de mist.

De boottocht langs de ijsbergen in de baai bij Ilulissat is min of meer een ‘must’ als je in deze prachtige omgeving verblijft. Meer dan 40 miljoen ton aan ijs passeren de baai in een tijdsbestek van 24 uur. Het resultaat hiervan is gigantische ijsbergen in allerlei vormen met een hoogte van soms wel meer dan 100 meter boven het water! Deze giganten stranden aan het einde van de fjord, waardoor het prachtig is hier doorheen te varen. Vergeet je warme kleding niet! Ter plaatse kan er tevens traditionele kleding gehuurd worden.

’s Avonds krijg je de kans om mee te gaan op een Noorderlichtsafari, het zou de kers op de taart zijn als dit majestueuze groene licht zich laat zien! We verlaten de stad, weg van het licht zodat we de ideale omstandigheden hebben. De trip duurt ca. 90 minuten en tijdens de tour vertelt de gids meer over dit bijzondere fenomeen en hoe je dit goed kan fotograferen.Dag 3

Excursiedag 2

Van januari t/m april is het mogelijk een hondensledetocht te boeken. De tour duurt ca. 2 uur (2 personen per slede) en laat je kennismaken met één van de meest gebruikte vervoersmiddelen in Groenland. De ervaring op een slede is niet uit te leggen, je moet het gewoon meemaken!

En wil je ècht iets bijzonders? Wat denk je van een overnachting in een Iglo?

Witte glamping tenten voor de overnachting bij Eqi in west Groenland.

Voor de avonturiers onder ons is het mogelijk voor het outdoor excursiepakket te kiezen. Het pakket heeft naast de genoemde excursies van de pakketten iets extra’s, vandaag is dat een verblijf in een iglo gevormde winter lodge nabij de magnifieke Eqi gletsjer. ‘s Avonds word je meegenomen op een sneeuwscootertour, op zoek naar het noorderlicht!

Je verblijft aan de voet van de bergen in een (mogelijkheid tot verwarmde) iglo. De Igloo Lodge bestaat uit 5 ruime iglo’s, elk geschikt voor 2 personen. Rendierenhuiden en warme winterslaapzakken bedekken de bedden. Er staat ook een petroleumlamp op het nachtkastje, wat betekent dat de temperatuur rond het vriespunt in de cabine ligt. Het staat echter in schril contrast met de beneden tot de misschien wel minus 20 graden Celsius buiten.

Als je in de Igloo Lodge verblijft is er een avontuurlijke sneeuwschoen wandeling naar een uitkijkpunt met zicht op de Kangia ijsfjord.Dag 4

Excursiedag 4

Hardlopers aan het hardlopen op de boardwalk in Semermiut in west Groenland, met uitzicht op de ijsfjord.

Vandaag is er geen excursie ingepland volgens het excursiepakket en heb je dus alle tijd om de ins en outs van Ilulissat te bekijken. Een tip voor vandaag is de wandeling naar Sermermiut, een oude nederzetting aan de mond van de ijsfjord waar gigantische ijsbergen stranden in een oude morene. In het centrum kan je het museum bezoeken wat gevestigd is in het ouderlijk huis van ‘Polar Explorer’ Knud Rasmussen. Op de markt kan je de vissers en koopmannen aan het werk zien en volledig opgaan in de sfeer in dit stadje. Daarnaast zijn er in Ilulissat voldoende restaurants waar je naast een ‘normale’ hap ook origineel Groenlands eten kunt proberen en kunt genieten van verse Groenlandse cakes.

Heb je gekozen voor het verblijf in een iglo dan keer je vandaag terug naar Ilulissat en is de hondensledetocht die op dag 3 gepland staat doorgeschoven naar vanmiddag.Dag 5

Vertrekdag

Na dit weekend vol indrukken is het tijd om weer naar huis te gaan. Via Kangerlussuaq vlieg je naar Kopenhagen waar je laat in de avond zult arriveren.