Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Zuid Groenland ‘exclusive’

Deze 8-daagse reis is gerust een avontuur te noemen waarin we 2 kanten van Zuid Groenland leren kennen. Aan de ene kant de natuur, enorme gletsjerfronten, wandelen op een gletsjertong van miljoenen jaren oud, boottransfers en een kajaktour tussen de ijsbergen door. Aan de andere kant is daar de lokale bevolking en de eeuwenoude Inuit cultuur. Dorpen en nederzettingen zoals Narsaq en Qaqortoq en idyllische kleine dorpjes zoals Igaliku en Qassiarsuk met zijn Viking ruïnes maken de reis compleet.

Het beschreven programma is een voorbeeld programma. Bij de reis doe je alle genoemde locaties aan, maar de volgorde is per vertrek verschillend en vooraf niet bekend. Aan het begin van de reis zal de reisleider het schema doorspreken en op de kaart uitleggen waar je allemaal heen gaat.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Op weg naar Zuid Groenland

Een toestel van de luchtvaartmaatschappij Air Iceland is geland op de luchthaven Narsarsuaq in Zuid Groenland.

Vanuit Reykjavik of Kopenhagen vlieg je naar Narsarsuaq in Zuid Groenland. Na aankomst in Groenland volgt er een transfer naar het hotel voor de check in en een informatiebijeenkomst. Na deze bijeenkomst, waarbij we alle ‘ins en outs’ van dit gebied te horen krijgen volgt een wandeling naar het uitzichtspunt op de gletsjer, gelegen op ongeveer 1 uur van het hotel. Eenmaal op de top hebben we een fantastisch uitzicht over de ijsbergen in de Tunulliarfik fjord en de Kiattuut gletsjer.

We overnachten in Hotel Narsarsuaq.Dag 2

Wandeling door de bloemenvallei

Uitzicht over het rivierdal en de bloemenvallei in de omgeving van Narsarsuaq, Zuid Groenland.

Vanmorgen staat één van de bekendste wandelingen in Zuid Groenland op het programma; de bloemenvallei. Een prachtige wandeling met uitzicht op de Kiattut rivier en gletsjer. Doordat de vallei beschut gelegen is en er bijna consequent sedimentatie van de gletsjers is, groeien en talloze bloemen in de vallei.

 

De kleurrijke haven en huizen van Qaqortoq in Zuid Groenland.

We wandelen terug naar Narsarsuaq en varen door een complex fjordensysteem naar Qaqortoq. Onderweg kijk je je ogen uit want we de ene na de andere ijsberg dient zich aan. Aangekomen in het deze hoofdstad van Zuid Groenland, opgericht in 1775 met nu ongeveer 3000 inwoners, volgt een informatiebijeenkomst. Qaqortoq wordt beschreven als één van de charmantste en aantrekkelijkste steden van Zuid Groenland.

We overnachten in Hotel Qaqortoq.Dag 3

Excursiedag Qaqortoq

Schoenen, trommel en andere voorwerpen in een gereconstrueerd viking longhouse in zuid Groenland.

Vandaag kan je de tijd nemen, wandel door de stad terwijl je geniet van de schoonheid van de gekleurde huizen en de adembenemende landschappen. Breng een bezoekje aan het museum, de traditionele kajak-club, de kerk of de enige fontein in het land. Of je kiest voor wat meer actie, er zijn verschillende (optionele) excursies mogelijk vandaag.

Excursie naar de Hvalsey kerk: Per boot reizen we af naar Hvalsey, ook wel walvis eiland genoemd met de eeuwenoude naam Hvalseyfjördur. Hier vinden we de ruïnes van de Hvalsey kerk, gebouwd in de 14e eeuw en één van de best bewaard gebleven kerken in Groenland. De omgeving van de kerk is door de jaren heen nauwelijks veranderd. De kerk is prachtig omgeven door heuvels en de fjord. Deze excursie heeft een minimum van 4 deelnemers, vooraf boeken wordt daarom aangeraden.

Bootjes aan de steiger in de haven van Narsaq, zuid Groenland.

In de middag reizen we per zodiac door naar Narsaq, de ‘3e’ stad van Groenland als je kijkt naar inwoners aantal. We overnachten in Hotel Narsaq.Dag 4

Qaleraliq gletsjerkamp

Panoramisch uitzicht over het Qaleraliq kamp en de nabijgelegen gletsjers, Zuid Groenland.

In de ochtend zetten we koers naar het Qaleraliq kamp, onze basis naast de ijskap. Het kamp bestaat uit een tentenkamp gebaseerd op een zandstrand, waardoor het contrast met het zicht op de drie gletsjertongen enorm is. Nadat we even tot rust gekomen zijn navigeren we langs de verticale gletsjerfronten, terwijl we met open mond de schoonheid van de ijsmuren bewonderen, gedurende hun tocht van meer dan 10km naar de zee.

Een groep reizigers wandelt op een gletsjer tijdens een excursie in Groenland.

Aan het einde van de ochtend hebben we een gletsjerwandeling op het programma staan. ‘Gewapend’ met stijgijzers trotseren we het ijs en ontdekken al zijn scheuren en grotten. We worden begeleid door een gespecialiseerde berggids die zorgt dat de veiligheid gewaarborgd blijft. Ondertussen kan hij ons alles vertellen over de gletsjers van Zuid Groenland. We picknicken op het ijs of terug in het kamp, afhankelijk van het weer.

In de middag varen we weer terug naar Narsaq, hopelijk worden we verrast door afkalvende ijsbergen van de Eqaloruutsit gletsjer en hun reis door de Sermilik fjord. We overnachten weer in Hotel Narsaq.Dag 5

Idyllisch Igaliku

Uitzicht over het dorpje Igaliku en de fjord in de diepte.

In de ochtend hebben we tijd vrij te besteden in Narsaq, bezoek het museum, de winkeltjes of wandel langs de vismarkt. Daarna gaan we op pad naar nederzetting Igaliku. Na het aanmeren bewandelen we het ‘Path of the Kings’ naar deze kleine Inuit nederzetting waar de ruïnes van Gardar, de religieuze hoofdstad van Groenland in het Viking tijdperk.

We dineren en overnachten in het Igaliku country hotel (kamers met gedeelde faciliteiten).Dag 6

Excursie naar de Qooroq ijsfjord

Drijvende ijsbergen in de Narsarsuaq ijsfjord Zuid Groenland | IJsland ToursDe groene heuvels van Igaliku in combinatie met de spectaculaire Einarsfjord zorgt voor een uitzicht om even bij tot rust te komen voordat we weer terugwandelen naar de boot. Eenmaal aan boord zetten we koers naar de actiefste gletsjer van Zuid Groenland. We navigeren door de enorme blokken ijs totdat de dichtheid van het ijs ons toegang belemmerd. Je kunt je nauwelijks voorstellen hoe klein je bent tussen die enorme ijsbergen.

Vanuit Qooroq varen we weer naar Narsarsuaq, voor een overnachting in het gelijknamige hotel.Dag 7

Viking ruïnes en kajakken tussen de ijsbergen

Een gereconstrueerde vikingkerk met op de achtergrond een longhouse in het vikingdorp Brattahlid.

Reconstructie van een viking kerk en longhouse in qassiarsuk groenland | IJsland Tours

Per boot verplaatsen we ons van Narsarsuaq naar Qassiarsuk, voorheen bekend als Brattahlid, hoofdstad van Groenland in het Viking tijdperk. We wandelen door het dorp waar ca. 50 personen wonen en leren over de geschiedenis van Erik de Rode, die hier in 985 ‘The Green Land’ ontdekte en zich settelde. We vinden hier reconstructies van oude Viking huizen en Inuit woningen en gaan mee terug in de tijd naar het harde en ruige leven van de Inuit.

 

Nadat we cultureel opgeladen zijn is het tijd voor actie, per 4×4 voertuig rijden we naar de Tasiusaq boerderij, waar 7 mensen geïsoleerd leven vlakbij de Sermilik fjord. De fjord is bijna geheel geblokkeerd door het ijs afkomstig van de Eqaloruutsit gletsjer. We hebben een picknick bij het Tasiusaq hostel of, als het weer het toelaat, buiten!

Het is vandaag mogelijk een optionele kajakexcursie in ‘Iceberg bay’ te boeken. Een 2 uur durende zeekajak trip voor beginners langs de ijsbergen in één van de veiligste en mooiste plekken van Groenland. Het minimum aantal personen is 2.

Na deze interessante dag reizen we per jeep weer terug naar Qassiarsuk en varen we naar Narsarsuaq voor wederom een overnachting in het hotel.Dag 8

Een toestel van de luchtvaartmaatschappij Air Iceland is geland op de luchthaven Narsarsuaq in Zuid Groenland.

Terugvlucht

Vandaag heeft u wat vrije tijd in Narsasuaq, waar een bezoek aan het Blue West One museum een goede optie is voordat we terugvliegen naar Reykjavik of Kopenhagen.