Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Noorderlicht Ontdekking

Winter groepsreis West- en Zuid-IJsland, waarbij je overdag een ontdekkingsreis langs de hoogtepunten van West- en Zuid-IJsland maakt en
’s avonds deelneemt aan de Noorderlicht ‘Academie’, waarbij er lezingen en presentaties worden gegeven. Begeleide excursies worden verzorgd waarbij we op zoek gaan naar de beste locaties om het noorderlicht te spotten.

Tijdens de reis worden er korte wandelingen gemaakt tot maximaal 1 á 1,5 uur per dag (schoenen met goed profiel zijn een vereiste). Alle bezienswaardigheden zijn makkelijk bereikbaar. We verblijven in hotels op kamers met douche/toilet. Opgemaakte bedden en 7x ontbijt is inbegrepen.

Deze reis kun je maken met een gezelschap van maximaal 40 personen maar ook met een gezelschap van maximaal 16 personen. Meer details hierover vind je bij de data en prijzen.

De hotelovernachtingen (onder voorbehoud van beschikbaarheid):
Dag 1: Hotel Klettur in Reykjavik
Dag 2 en 3: Icelandair Hotel Hamar, West-IJsland
Dag 4: Landhotel, Zuid-IJsland
Dag 5 en 6: Fosshotel Nupar omgeving Kirkjubæjarklaustur
Dag 7: Hotel Klettur in Reykjavik

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1
50 km

Welkom op IJsland

Een toestel van Icelandair op de luchthaven van Keflavik, IJsland.Vanuit Amsterdam Schiphol vlieg je in ca. 3 uur naar Keflavík Airport, IJsland. Na aankomst stap je in de transferbus en reis je binnen ca. 45 tot 60 minuten naar de hoofdstad, Reykjavik. De bus zet je af bij je hotel, of bij de dichtstbijzijnde bushalte.

Je verblijft in Hotel Klettur (onder voorbehoud van wijzigingen). Het diner is op eigen gelegenheid, de stad Reykjavik heeft een breed en gevarieerd aanbod aan restaurants.Dag 2
245 km

Reykjavik City Tour en bezoek Borgarfjördur

De oude vulkanische Grábrok krater in west IJsland.Na het ontbijt maak je kennis met de gids, gevolgd door een city sightseeing Reykjavik, waarbij de bekendste plekjes van Reykjavik bezocht worden. Hierna rijden we in noordwestelijke richting naar Borgarnes en het district Borgarfjördur. Even buiten Borgarnes ligt de vulkaan Grábrok, die we gaan beklimmen. Vervolgens brengen we een bezoek aan de meest productieve warmwaterbron van IJsland, Deildartunguhver, die meer dan 180 liter heet water per seconde produceert, met een temperatuur van ca. 98 graden Celsius.

De Hraunfossar waterval in IJsland in de herfst met geel kleurende struiken.Op korte rijafstand bevinden zich de kleurrijke Hraunfossar watervallen, waar het water van de rivier Hvíta zich onder het lava doorperst, waarbij het water een prachtige turquoise kleur krijgt.

Het overnachtingsadres voor de komende 2 nachten is Icelandair Hotel Hamar.

Aan het einde van de middag wordt een lezing over het ontstaan van het noorderlicht gegeven en na het diner maken we een wandeling onder leiding van een gids, waarbij we op zoek gaan naar het noorderlicht. Om weer op te warmen krijgen we een warme kop thee of chocolademelk.Dag 3
300 km

Schiereiland Snæfellsnes en boottocht

Snaefellsjokull in West IJsland, gefotografeerd over het water heen.Snæfellsnes dankt zijn naam aan de gelijknamige vulkaan die zich aan het meest westelijke deel van het schiereiland bevindt en waarvan de top bijna altijd met een laag sneeuw is bedekt. Een hoge bergrug deelt het schiereiland in tweeën.
We brengen een bezoeken we het vissersdorp Grundarfjördur. Een plaats met een indrukwekkende kustlijn en bergen, meren en watervallen verscholen achter het dorp. Vanuit deze plek heb je prachtig zicht op de meest gefotografeerde berg van IJsland, Mt. Kirkjufell.De Kirkjufell berg met op de voorgrond de Kirkjufellsfoss waterval, West IJsland.

We brengen een bezoek aan de Vatnshellir Cave. Een indrukwekkende tour door de lavagrot op Snaefellsnes, je volgt letterlijk de lavastroom 200 meter de grot in. Zo diep onder de grond ervaar je absolute stilte.

Op de weg terug naar Borgarnes zal de gids tips geven over het fotograferen van het noorderlicht. In de avond gaan we weer op zoek naar het noorderlicht of kunnen we heerlijk ontspannen in één van de “hotpots” van het hotel.Dag 4
260 km

Golden Circle en IJslandse paarden

Vanaf een mooie route door Nationaal Park Thingvellir in IJsland heb je mooi zicht op het landschap en het meer.

Vandaag staan de misschien wel, bekendste highlights van IJsland op het programma. Onderweg maken we een stop bij een typisch IJslandse wolwinkel, waar je kunt zien wat er van de vacht van schapen wordt gemaakt. Daarna rijden we door naar het Golden Circle gebied.
Dit gebied bestaat uit 3 bezienswaardigheden die allen adembenemend mooi, indrukwekkend en bijzonder zijn. Te beginnen met het Nationale Park Thingvellir. Deze plaats is in de geschiedenis van IJsland van groot belang geweest, hier is namelijk het eerste parlement gesticht. Het bijzondere vandaag de dag, waar de meeste bezoekers op af komen, is de scheur tussen de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse tektonische platen.

Een reiziger van FotoClass maakt een foto bij de geiser Strokkur in IJsland terwijl de zon door de stoomwolk probeert te breken.

Op naar het geisergebied van Geysir. Vernoemd naar de nu (meestal) slapende gelijknamige geiser maar vooral bekend vanwege de actieve geiser Strokkur. Elke 5 tot 10 minuten spuit Strokkur heet water metershoog de lucht in. Je kunt ook hier een stukje gaan wandelen en naast Strokkur andere warmwaterbronnen bewonderen. Bij het restaurant Geysir krijgen we een typisch in de grond gebakken broodje met boter, ei en haring. Als laatste is de ‘Gouden Waterval’ Gullfoss aan de beurt.

Close up van de Gullfoss waterval, in het Golden Circle gebied in zuid IJsland, met kleurrijke regenboog

Het is algemeen bekend dat vanwege het vele stuifwater er veel regenbogen boven de waterval schitteren wanneer de zon schijnt. Hij dankt dan ook hier zijn naam aan. Het water valt in twee niveaus naar de rivier Hvíta, wat witte rivier betekent. Als het weer het toelaat is het mogelijk om een pad te bewandelen, dat je dichterbij de waterval brengt.

Een close up van het hoofd van een mooi bruin IJslands paard.

In de middag brengen we een bezoek aan een geothermische kas en een paardenboerderij waar we alles horen over de geschiedenis en bijzondere onderscheidende gangen van het IJslandse paard. Er is vandaag de dag maar één paardenras op IJsland: de IJslander. De Vikingen namen rond 800/900 hun beste paarden mee naar IJsland vanuit Europa. Slechts ca. 100 jaar daarna is de ‘grens gesloten’ en mocht er geen paarden meer ingevoerd worden om virussen, ziektes en infecties te voorkomen. Deze regel geldt nu nog steeds. Daarom ook dat er sindsdien raszuiver gefokt wordt.

We overnachten in Landhotel in Hella.Dag 5
220km

Watervallen en de vulkaan Eyjafjallajökull

De waterval vanaf de zijkant in een groen landschap met helder blauwe lucht.

Vandaag maken we een tocht langs de zuidkust van IJsland en bezoeken het Lava Center, waar we alles te weten komen over het dagelijkse leven onder de rook van een actieve vulkaan. We rijden daarna langs een tweetal prachtige watervallen.
De eerste, de Seljalandsfoss, zullen we op de terugreis bezoeken.

Bij de tweede waterval,  de 60m hoge Skógafoss, maken we een stop. De brede Skogafoss waterval met regenboog in de winter.Deze waterval ligt vlakbij het streekmuseum van Skógar, waar naast een aantal turfhuizen ook een interessante collectie voorwerpen te bewonderen is. Deze voorwerpen zijn vooral verzameld na diverse schipbreuken die in vroeger tijden aan dit deel van de kust veel voorkwamen. In de middag maken we een wandeling over het zwarte lavastrand van Reynisfjara in de omgeving van Vík.

We overnachten in Fosshotel Nupar gelegen in de omgeving van Kirkjubaejarklaustur. We verblijven weg van stadslichten en hebben dus een ideale locatie voor het spotten van het noorderlicht, als we geluk hebben!Dag 6
200 km

Skaftafell en het ijsbergenmeer Jökulsárlón

Prachtige oranje wolkenluchten boven het ijsbergenmeer Jokulsarlon in IJsland.

Deze dag staat geheel in het teken van ijs en gletsjers. We beginnen de dag met een bezoek aan het ijsbergenmeer Jökulsárlón, een meer gevuld met drijvende ijsbergen, waar vaak zeehonden tussendoor zwemmen. Hier is voldoende tijd beschikbaar om te genieten van het uitzicht en naar het strand te wandelen, waar meestal ijsbergen te zien zijn in de meest aparte vormen en afmetingen. Daarna rijden we naar het turfkerkje van Hof.

De middag brengen we door in het Vatnajökull Nationaal Park dat een oppervlakte heeft van ca. 12.000 km2. Vanavond kun je genieten van een videopresentatie over het noorderlicht, als onderdeel van de Noorderlicht Academie.
Ga vooral niet te vroeg naar bed, want op deze afgelegen en rustige locatie mag je het noorderlicht gewoon niet missen!

Een reiziger met rode jas kijkt naar het indrukwekkende ijs in de ijsgrot.

Optionele excursie van oktober t/m maart: een spectaculaire icecave tour! Op dag 2 van de reis is het mogelijk jezelf op te geven voor een icecave tour die vandaag in de middag ingepland zal worden. De minimum leeftijd is 10 jaar, boeken kan bij de gids. De kosten zijn
ca. €185. Als je graag mee gaat op de icecave tour zijn er een paar stops die je moet missen, je kunt nu eenmaal niet alles zien. Gelukkig is voor iedereen de stop bij het ijsbergenmeer inbegrepen!

We overnachten in Fosshotel Nupar, gelegen in de omgeving van Kirkjubaejarklaustur.Dag 7
370 km

Watervallen en zwarte zandstranden

Een reiziger op het zwarte strand van Vik in Zuid IJsland, met de Reynisdrangar op de achtergrond.Op onze reis terug richting hoofdstad Reykjavik passeren we de lavavelden op weg naar de zuidelijkst gelegen plaats, Vík. Hier genieten we van de omgeving tijdens een fotostop. De hoge vogelkliffen en beukende golven op het zwarte lava strand zijn indrukwekkend.

Eenmaal op weg komen we langs de indrukwekkende Seljalandsfoss waterval waar een pad achterlangs loopt. Voor de durfals die nat willen worden is dit een aanrader!

Aan het einde van de middag bezoeken we de Blue Lagoon, waar het heerlijk ontspannen is in het warme mineraalrijke water.

Het bad, of eigenlijk het kunstmatige meer, ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld. Het water heeft een temperatuur van 39 graden Celsius en bevat ongeveer 2,5% zout. Het water is rijk aan mineralen, silicaten en blauwwieren die het een lichtblauwe, bijna opalescerende kleur geven.
Dit bad is een van de grootste toeristische trekpleisters van IJsland.

Vanavond maken we nog een laatste tocht op zoek naar het noorderlicht voordat we de stadslichten van Reykjavik weer opzoeken. Je zult hier vanavond laat arriveren voor je laatste overnachting op IJsland.

Diner op eigen gelegenheid.Dag 8
50 km

Vertrekdag

Een close up van een vliegtuig van Icelandair.

Na het (vroege) ontbijt vertrek je naar de luchthaven. Per transferbus word je naar Keflavík Airport gebracht, op tijd voor de aansluitende vlucht.

Belangrijk: de hier beschreven route is onder voorbehoud van wijzigingen en afhankelijk van de weersomstandigheden. De gids/chauffeur kan ter plekke dus besluiten de route aan te passen indien de weersomstandigheden het niet toelaten de beschreven route te volgen.