Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Noorderlicht Mini Tour

Deze winterse groepsreis Noorderlicht Mini Tour in Zuid-IJsland is een reis waarbij je overdag een ontdekkingsreis langs de hoogtepunten van Zuid-IJsland maakt en ’s avonds uitleg krijgt over het verschijnsel ‘noorderlicht’.
Er worden tijdens het verblijf in Zuid-IJsland lezingen en presentaties gegeven en begeleide excursies gemaakt waarbij we op zoek gaan naar de beste locaties om het noorderlicht te spotten.  Je reist met een internationaal gezelschap.

Tijdens de reis worden er korte wandelingen gemaakt tot maximaal 1 á 1,5 uur per dag (schoenen met goed profiel zijn een vereiste). Alle bezienswaardigheden zijn makkelijk bereikbaar. Optioneel kan een gletsjerwandeling gemaakt worden (vooraf bij te boeken).

Liever langer de kans om het noorderlicht te spotten? Bekijk hier onze 8-daagse reis.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Welkom op IJsland

Het terras bij een rood café in het centrum van Reykjavik, in IJsland.

Vanuit Amsterdam Schiphol vlieg je in ca. 3 uur naar Keflavik Airport, IJsland. Na aankomst stap je in de transferbus en reis je binnen ca. 45 tot 60 minuten naar de hoofdstad, Reykjavik. De bus zet je af bij je hotel, of bij de dichtstbijzijnde bushalte. Je verblijft, afhankelijk van je keuze, in Hotel Cabin of Hotel Klettur. Het diner vanavond is op eigen gelegenheid, de stad Reykjavik heeft een breed en gevarieerd aanbod aan restaurants.Dag 2

Borrelende modderpotten en Blue Lagoon

Na het ontbijt volgt de kennismaking met de gids, gevolgd door een city sightseeing Reykjavík, waarbij de bekendste plekjes van Reykjavík bezocht worden. Denk bijvoorbeeld aan de imposante Hallgrímmskirkja, gelegen op de heuvel in de stad is de kerk vrijwel altijd te zien.

Bezoekers bewonderen de kleurrijke, borrelende en pruttelende modderpotjes in het geothermisch gebied bij Krysuvik op Reykjanes, IJsland.We bezoeken het schiereiland Reykjanes, wat zich kenmerkt door imponerende lavalandschappen. Bezienswaardigheden zijn het even buiten Grindavík gelegen geothermische gebied Krýsuvík, met sterk ruikende zwavelbronnen en borrelende modderpoelen evenals het, bij de vuurtoren van Reykjanes gelegen geothermisch gebied Gunnuhver. Dit gebied is vernoemd naar de heks Gunna, de IJslanders zeggen dat haar geest de aarde nooit verlaten heeft na een onopgeloste ruzie met de sheriff voor haar dood.

In de middag bezoeken we de Blue Lagoon, waar het heerlijk ontspannen is in het warme mineraalrijke water. Het bad, of eigenlijk het kunstmatige meer, ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld. Het water heeft een temperatuur van 39 graden Celsius en bevat ongeveer 2,5% zout. Het water is rijk aan mineralen, silicaten en blauwwieren die het een lichtblauwe, bijna opalescerende kleur geven. Dit bad is een van de grootste toeristische trekpleisters van IJsland.
Als je morgen een gletsjerwandeling wilt gaan maken, vraag dan vandaag aan de gids om dit voor je te boeken.

Prachtige groene strepen noorderlicht boven de bergtoppen in IJsland.

Na het bad rijden we naar ons overnachtingsadres voor de komende 2 nachten in het dorpje Hella. We verblijven in Arhus, waar overnacht wordt in een huttencomplex aan de oever van een rivier, of Stracta Hotel Hella (gelegen op ca. 10 minuten lopen van Arhus). In de avond zal de gids een informatiebijeenkomst organiseren bij Arhus waarbij je meer achtergrondinformatie krijgt over het ontstaan van het noorderlicht. Zodra het echt donker wordt gaan we naar buiten, op zoek naar het noorderlicht. Wanneer je verblijft in het Stracta Hotel kun je ’s avonds naar Arhus toe wandelen.

Bij het Kerstvertrek op 23 december vier je vanavond kerst met een kerstdinner en een gegidste wandeling langs de kerstlichtjes in Hvollsvollur en Hella. Bij de andere vertrekken in het diner niet inbegrepen.

 Dag 3

Adembenemend mooie zuidkust

Zwarte houten huisjes met groen grasdak in het Skogar open lucht museum in zuid IJsland.

Vandaag maken we een tocht langs de zuidkust van IJsland en maken een stop in de omgeving van de vulkaan Eyjafjallajökull die in 2010 is uitgebarsten. Vervolgens bezoeken we een tweetal prachtige watervallen. De eerste is de Seljalandsfoss, waar het mogelijk is achter de waterval langs te lopen. De tweede waterval is de 60m hoge Skógafoss, die vlakbij het streekmuseum van Skógar ligt, waar naast een aantal turfhuizen ook een interessante collectie voorwerpen te bewonderen is. Deze voorwerpen zijn vooral verzameld na diverse schipbreuken die in vroeger tijden aan dit deel van de kust veel voorkwamen.

Twee personen met ijsbijlen tijdens een gletsjerwandeling IJsland.

’s Middags kun je optioneel deelnemen aan een spectaculaire gletsjerwandeling (€ 94 p.p., bij boeking bij te boeken). Deze wandeling duurt in totaal ca. 3 uur (1,5 uur op het ijs). Wie niet meegaat met de gletsjerwandeling, vervolgt de route deze middag in zuidelijke richting en bezoekt o.a. de mooie zwarte lava-stranden bij Vík.

In de avond wordt een tweede presentatie gegeven over het noorderlicht en als alles meezit kunnen we daarna getuige zijn van dit fascinerende verschijnsel. Het gebied waar beide accommodaties zich bevinden is erg donker, ideaal voor het spotten van het noorderlicht!

Bij het nieuwjaars vertrek op 29 december vier je vanavond oud en nieuw door middel van een gegidste tour van de nieuwjaarsvuren in Hella en Hvollsvollur gevolgd door een feestelijk 4-gangen diner. Bij de andere vertrekken is het diner niet inbegrepen.Dag 4

Golden Circle en IJslandse paarden

Zwart-wit foto van een IJslands paard dat recht in de camera kijkt.

In de ochtend brengen we een bezoek aan een paardenboerderij waar we alles horen over de geschiedenis en bijzondere onderscheidende gangen van het IJslandse paard. Er is vandaag de dag maar één paardenras op IJsland: de IJslander. De Vikingen namen rond 800/900 hun beste paarden mee naar IJsland vanuit Europa. Slechts ca. 100 jaar daarna is de ‘grens gesloten’ en mochten er geen paarden meer ingevoerd worden om virussen, ziektes en infecties te voorkomen. Deze regel geldt nu nog steeds. Dat is de reden dat er sindsdien raszuiver gefokt wordt.

De donkere Almannagja kloof, in het Golden Circle gebied in IJsland, is bedekt met een dik pak sneeuw.

Na dit bezoek reizen we af naar een kas die op geothermische energie wordt gerund. De regio waarin we verblijven maakt veel gebruik van de warmte uit de grond, zoals op meer plekken op IJsland gebeurt. Verder vandaag staan de misschien wel, bekendste highlights van IJsland op het programma. De Golden Circle bestaat uit 3 bezienswaardigheden die allen adembenemend mooi, indrukwekkend en bijzonder zijn. Te beginnen met het Nationale Park Thingvellir. Deze plaats is in de geschiedenis van IJsland van groot belang geweest, hier is namelijk het eerste parlement gesticht. Het bijzondere vandaag de dag, waar de meeste bezoekers op af komen, is de scheur tussen de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse tektonische platen.

Op naar het geisergebied van Geysir. Vernoemd naar de nu (meestal) slapende gelijknamige geiser maar vooral bekend vanwege de actieve geiser Strokkur. Elke 5 tot 10 minuten spuit Strokkur heet waterReizigers worden nat van het stuifwater van de geiser Strokkur in het Golde Circle gebied in IJsland. metershoog de lucht in. Je kunt ook hier een stukje gaan wandelen en naast Strokkur andere warmwaterbronnen bewonderen.

Als laatste is de ‘Gouden Waterval’ Gullfoss aan de beurt. Het is algemeen bekend dat vanwege het vele stuifwater er veel regenbogen boven de waterval schitteren wanneer de zon schijnt. Hij dankt dan ook hier zijn naam aan. Het water valt in twee niveaus naar de rivier Hvíta, wat witte rivier betekent. Als het weer het toelaat is het mogelijk om een pad te bewandelen, dat je dichterbij de waterval brengt.

Close up van de Gullfoss waterval, in het Golden Circle gebied in zuid IJsland, met kleurrijke regenboog

We overnachten de laatste nacht weer in Reykjavík in Hotel Cabin of Hotel Klettur. ’s Avonds kun je (ter plaatse) een noorderlicht avond-cruise excursie bijboeken, indien het weer dit toelaat.

Bij het kerstvertrek op 23 december en het nieuwjaars vertrek op 29 december is vanavond een diner in een traditioneel IJslands restaurant in Reykjavik inbegrepen. Bij de andere reizen is diner op eigen gelegenheid.Dag 5

Vertrekdag

Vliegtuig, Hekla Aurora, van Icelandair in de kleuren van het noorderlicht.

Na het (vroege) ontbijt vertrek je naar de luchthaven. Per transferbus word je naar Keflavik Airport gebracht, op tijd voor de aansluitende vlucht.

Belangrijk: de hier beschreven route is onder voorbehoud van wijzigingen en afhankelijk van de weersomstandigheden. De gids/chauffeur kan ter plekke dus besluiten de route aan te passen indien de weersomstandigheden het niet toelaten de beschreven route te volgen.