Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Laugavegur Individueel

Tijdens de wandelreis Laugavegur individueel volg je de bekendste wandelroute van IJsland. Je loopt dagelijks 5-7 uur en overnacht in berghutten met stapelbedden. Vervoer vanaf Reykjavik naar het begin- en eindpunt is inbegrepen, evenals de overnachtingen en een maaltijdenpakket. De afstand Landmannalaugar naar Thórsmörk (ca. 56 km) loop je in 6 dagen en de afstand Landmannalaugar naar Skógar (totaal 84 km) in 7 dagen. Voorafgaand en na afloop van de reis verblijf je nachten in Reykjavik.
Totale reisduur is hierdoor 8 of 10 dagen omdat er bij de langere versie een nacht in Skógar in een guesthouse wordt toegevoegd.

In Reykjavík ontvang je een pakket met trekkingmaaltijden. Bestek, mok en bord moet je zelf meenemen. Kookgerei is ter plekke aanwezig. De hutten zijn al vroeg in het seizoen volgeboekt omdat grote wandelorganisaties deze afblokken voor hun groepsreizen. Hierdoor kan het voorkomen dat je een tent wordt aangeboden. Mocht er later in het seizoen weer plaats vrijkomen, dan word je omgeboekt naar de hut. Zou je de drukte in de hut willen omzeilen, dan kun je tijdens de 8-daagse reis ervoor kiezen de gehele periode in een tent te verblijven. Tijdens de 9-daagse versie van de reis is dit niet mogelijk.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Aankomst IJsland

Je verblijft vandaag een nacht in een guesthouse in Reykjavik. Je hebt de tijd om Reykjavik te verkennen. ’s Zomers is het lang licht, wat je de mogelijkheid biedt om de stad te verkennen.

Van verre kun je Hallgrimmskirkja al zien, die zeker de moeite van een bezoek waard is. Ook de concerthal Harpa, door velen geprezen als een uitzonderlijk stukje architectuur, moet je gezien hebben!

In het guesthouse worden je maaltijdpakketten bezorgd voor de wandeltour.Dag 2

Vertrek vanuit Reykjavik naar Landmannalaugar

Vandaag ga naar het BSI busstation in Reykjavik waar de bus naar Landmannalaugar om 08.00 uur vertrekt. Aankomst Landmannalaugar rond 12.30 uur. In de middag kun je een wandeling in Landmannalaugar maken en daarna heerlijk ontspannen in de warme beek.

Overnachting Landmannalaugar.Dag 3
ca. 10 km

Geothermische activiteit en lavaveld

Van Landmannalaugar (575m) loop je door het in 1477 gevormde lavaveld Laugahraun. Dit is een gebied met veel geothermische activiteit in de vorm van stoombronnen en borrelende warmwaterbronnen.

De route brengt je naar het zwarte obsidiaanmassief Hrafntinnuskerplateau tot over de 1000m hoogte. Vanaf de pas heb je een prachtig uitzicht over de ongerepte omgeving.

Wandelafstand: ca. 10 km
Duur: ca. 4 uur
Je stijgt ca. 500m

Overnachting is in de Hrafntinnusker hut vanwaar je nog een middagwandeling kunt maken.Dag 4
ca. 11 km

Rhyolietlandschap, tufsteenbergen en ijskappen

Surrealistisch is waarschijnlijk het enige woord dat in de buurt komt om de sfeer te beschrijven die het landschap rondom de Hrafntinnusker uitstraalt. Aquareltinten worden doorsneden met stoomflarden en in de scherp ingesneden canyons groeit felgekleurd bronmos.

Na een golvend rhyolietlandschap volgt een stevige afdaling naar de vlakkere gronden waar het Álftavatn is gelegen, een prachtig meer. Achter je liggen de onbegroeide rhyolietbergen, vóór je donker gekleurde tufsteenbergen en witte ijskappen.

Wandelafstand: ca. 11 km
Duur: ca. 5 uur
Je daalt 490m

Overnachting in de hut bij Álftavatn of Hvangill.Dag 5
ca. 16 km

Woestijnlandschap en spectaculaire canyon

Al snel na het verlaten van de hut moet je door koud water waden, waarna je zeker helemaal wakker bent. Na een aantal korte klimmetjes en afdalingen belanden we in een desolaat woestijnlandschap, de sandervlakte van de Myrdalsjökull. Zwart vulkanisch zand is het enige dat je kilometerslang onder de schoenzolen te verwerken krijgt. Een korte wandeling vanuit de Emstrurhut naar de spectaculaire canyon van de Markarfjótrivier complementeert deze dag vol contrasten.

Wandelafstand: ca. 16 km
Duur: ca. 6 uur
Je daalt ca. 200m

Overnachting in de Botnar hut.Dag 6
ca. 13 km

Op weg naar groen landschap

Naarmate je dichter bij Thórsmörk komt wordt het landschap groener en meer bebost, wat een groot contrast is met de dag hiervoor.

Wandelafstand: ca. 13 km
Duur: ca. 5 uur
Je daalt 300m

Overnachting in één van de hutten in Thórsmörk.Dag 7
ca. 16 km

Ruig morenenlandschap of terug naar Reykjavik

Wanneer je ervoor kiest vandaag met de bus naar Reykjavik te gaan, vertrekt de bus net voor 9 uur. Rond 1 uur arriveer je weer op de busterminal in Reykjavik. Je verblijft aan het einde van de tour nog een nacht in Reykjavik in een guesthouse.

Thórsmörk naar Fimmvörduháls

Je begint de dag met het doorkruisen van de enorme dalbodem waar de rivier Krósá heer en meester is. Bij de hut Básar begint de klim waardoor je je langzaam maar zeker ver boven de vallei zult verheffen.

De vegetatie wordt schaarser en uiteindelijk kom je in een ruig morenelandschap waar nog niet zo lang geleden de Mýrdalsjökull en Eyjafjallajökull aan elkaar vastlagen.

Wandelafstand: ca. 16 km
Duur: ca. 6 uur
Je stijgt 1100m

Overnachting is in een prachtig gelegen hut boven op de pas vanwaar je uitzicht hebt op de oceaan, Thórsmörk en de omringende ijsmassa’s.Dag 8
ca. 12 km

Watervallen

Naarmate je lager komt en een voetgangersbrug passeert, zie je meer vegetatie. Er is geen wandeling te verzinnen waarbij er meer watervallen op een dag kunnen worden aanschouwd dan deze. Bij de laatste waterval, de Skógafoss, ben je weer terug op zeeniveau en heb je de Laugavegur afgerond.

Wanneer je kiest voor de 7-daagse versie bedraagt de wandelafstand ca. 12 km, duur ca. 5 uur en je daalt 1050m.

Je verblijft aan het einde van de tour nog een nacht in Skógar omdat het busschema van de rit naar Reykjavik niet aansluit op de wandeldag. Daarna verblijft u nog een nacht in Reykjavik in een guesthouse. De totale reisduur wordt daarom 1 nacht extra (10 dagen in totaal).