Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Kjölur Paardrijtour

Tijdens de 7-daagse Kjölur Paardrijtour door het ruige hart van IJsland is avontuur verzekerd! We doorkruisen IJsland van zuid naar noord (of vice versa) over een eeuwenoude hooglandenroute. We rijden dwars door kale zandvlaktes omringd door enorme gletsjers en passeren vulkanen en gletsjermeren en doorkruisen rivieren. Aan het begin van de reis bezoek je ook Gullfoss en Geysir, must see locaties in Zuid-IJsland. Alleen geschikt voor zeer geoefende ruiters. Elke tweede tour gaat van Noord- naar Zuid-IJsland.

Tijdens de tocht, die uitgevoerd wordt met een internationaal gezelschap, wordt er overnacht in berghutten midden in de prachtige natuur van IJsland.

Meer informatie over het speciale paardenras ‘de IJslander’? Klik hier.

Korte tourbeschrijving:
7 dagen, 6 nachten – 6 dagen rijden
Totale rijafstand: ca. 240 km

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Aankomstdag

We ontmoeten elkaar op het BSI busstation in Reykjavik. Als je vanuit de luchthaven komt kun je per transferbus (Flybus) hier gemakkelijk naartoe reizen. Vanuit het BSI busstation reizen we gezamenlijk naar de boerderij Vellir vlakbij Hveragerdi waar je overnacht in een guesthouse. Tijdens het diner in het daar gelegen hotel Eldhestar kunnen we elkaar leren kennen en zal de tour voor de komende dagen besproken worden.

Leuk om deze dag te doen:
RT Flybus transfers IJsland


Dag 2
ca. 20 km - 4 uur

Start van de tour

Na het ontbijt maken we kennis met ons reisgezelschap en de paarden tijdens een korte rit. Na een vroege lunch verplaatsen we ons naar een plek vlakbij de boerderij Reykholt in het prachtige gebied van Biskupstúngur. We rijden we via onverharde wegen door dit prachtige gebied naar een rivier die we gaan doorkruisen. Eindbestemming is de boerderij Myrkholt, in de buurt van de hete bronnen bij Geysir die we dan ook bezoeken.

Overnachting in slaapzakaccommodatie.Dag 3
ca. 27 km - 5-6 uur

Waterval en wildernis

We beginnen met de tour vanuit Myrkholt en onze eerste stop wordt de machtige waterval Gullfoss. Vanuit hier rijden we ‘into the wilderness’ en zul je weinig anders dan een indrukwekkende woestijn van zwart zand en stenen aan je voorbij zien gaan.

 

We volgende rivier Hvítá naar het westen tot we aankomen bij ‘Mount Bláfell’. Op 1160m boven zeeniveau geeft deze berg ons hopelijk een magnifiek uitzicht over de Kjölur en als het weer het toelaat hebben we zicht op de drie gletsjers, Hofsjökull, de beruchte Eyjafjallajökull en de op één na grootste gletsjer Langjökull. Ook de vulkaan Hekla en Mt. Hlödufell kunnen gezien worden als we geluk hebben.

We overnachten ten zuiden van Bláfell in de berghut Fremstaver.Dag 4
ca. 30 km - 6-7 uur

Op weg naar de Kjölur route

We rijden in oostelijke richting langs Bláfell en steken de Hvíta rivier over via een brug. Via de waterval Ábóta komen we aan bij het beginpunt van de Kjölur route. Kjölur is de oudste weg tussen Zuid- en Noord-IJsland. Tijdens onze route hebben we zicht op de gletsjers Langjökull en Hofsjökull en passeren we de Kerlingafjöll mountains. We volgen de Svartá rivier tot aan de hut Árbúdir, waar we overnachten.Dag 5
ca. 45 km - 8 uur

Baden in warmwaterbronnen

De tour start vandaag met de tocht richting Hvítárnes, een groen gebied waar ‘s zomers Fifibloemen wit en pluizig worden. Dit geeft het gebied een bijzondere uitstraling. Vanuit dit gebied komen we aan bij het lavaveld van Kjalhraun. Door een nauwe passage heen arriveren we vervolgens bij een ronde vallei, verstopt achter de bergen. Dit is één van de weinige plekken op de Kjölur route waar gras te vinden is. Via een bergkam komen we uiteindelijk uit bij ons eindpunt, het gebied Hveravellir met zijn natuurlijke bronnen waar we een ontspannend bad kunnen nemen in een hot spring.Dag 6
ca. 32 km - 6-7 uur

Geothermisch Hveravellir

Voordat we de paarden weer opzadelen hebben we eerst wat vrije tijd in het geothermische gebied Hveravellir. Hierna rijden we door naar het noorden en passeren tijdens onze tocht de bergen Sandkúlufell, Hanskafell en Saudafell en de ruïnes van de hut van de legendarische bandiet Fjalla-Eyvindur. We overnachten in de berghut Áfangi.Dag 7
ca. 28 km - 5-6 uur

Laatste rijdag, terug naar Rekjavik

Via onverharde wegen en bergpaden vervolgen we onze reis richting bewoond gebied. We eindigen in de groene vallei Vatnsdalur. Van daar uit rijden we per bus terug naar Reykjavik waar we vroeg in de avond aankomen. Het diner is op eigen gelegenheid. De laatste overnachting, vluchten en luchthaventransfers zijn niet inbegrepen bij deze reis, maar kunnen wij evenals een eventuele verlenging, gemakkelijk bijboeken.