Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

IJsland Rond

*** Vanwege de beperkte beschikbaarheid zijn reizen naar IJsland enkel op aanvraag te boeken. Neem contact op met ons team om je wensen te bespreken: [email protected]  |  030-230 8010 ***

De IJsland Rond autoreis is onze bestseller sinds jaar en dag. Plan je een reis naar IJsland, dan wil je natuurlijk zo veel mogelijk zien! Tijdens deze autoreis  worden alle hoogtepunten rond IJsland bezocht. Door het relatief rustig tempo is het mogelijk om diverse excursies te maken. Deze reis kan uitstekend gemaakt worden met een 2-WD huurauto, maar een terreinwagen geeft een extra dimensie aan de reis.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1
ca. 120 km

Welkom op IJsland

Drie toestellen van luchtvaartmaatschappij Icelandair op de luchthaven van Keflavik, IJsland.In slechts 3 uur vlieg je naar Keflavík Airport, IJsland. Vluchten bieden wij aan met Icelandair en Transavia, naar jouw keuze. Bekijk hier de vluchttijden en opties. Na aankomst op Keflavik haal je direct de huurauto op en begint je autoreis!

Vanaf het Reykjanes schiereiland rijd je naar het westen van IJsland, richting Borgarnes. Eén van de grotere plaatsen van het westen, hier is een bezoek aan het lokale sagamuseum aan te raden.

Je verblijft 2 nachten in de regio Borgarnes.Dag 2
ca. 300 km

Rondje Snæfellsnes

Het zwarte kerkje van Budir West IJsland, gefotografeerd tussen gele bloemetjes door.Vanuit Borgarnes rijd je gemakkelijk het schiereiland Snæfellsnes op, aan de zuidkust bevindt zich de prachtige zwarte kerk van Budir. De kerk is zwart geschilderd met pek. Het idee is, dat zelfs het onvoorspelbare, ruige weer op IJsland de Budakirkja ongemoeid laat. Het is een prachtig zicht, omgeven door de mosvelden waar je goed kunt wandelen is dit de stop meer dan waard. Verderop vind je de vissersdorpen Arnarstapi en Hellnar, deze 2 slaperige dorpjes liggen aan de voet van de gletsjer. Via een circa 2,5 km lange wandelroute kun je de prachtige kustlijn, met zijn vele rotsformaties, tussen de twee dorpen verkennen.

Snaefellsjokull in West IJsland, gefotografeerd over het water heen.Wanneer je verder rijdt kom je langs Snæfellsjökull Nationaal Park, het park wordt gedomineerd door de 1446m hoge vulkaan Snæfellsjökull, die ca. 2000 jaar geleden voor het laatst is uitgebarsten. Het grootste deel van dit schiereiland, met zijn prachtige vogelkliffen en rotsformaties, maakt deel uit van het nationaal park. Het is de moeite waard lavagrot Vatnshellir te bezoeken.

De ronde Súgandisey vuurtoren in Stykkisholmur in West IJsland.Als je het rondje verder rijdt is het de moeite waard te stoppen in Rif, waar je ’s zomers een grote kolonie arctische sternen vindt. Via vissersdorp Ólafsvik, waar een walvisexcursie gemaakt kan worden, kom je uit in aan de noordzijde van het schiereiland. Het gezellige havenstadje Stykkishólmur is een bezoekje waard, met zijn leuke restaurants en een interessant vulkaanmuseum. Vanuit de haven kun je een boottocht door de fjord maken.

Leuk om deze dag te doen:
EXC88 Puffins paradise
EXC24 Cavetour Vatnshellir
EXC94 Viking Sushi Adventure


Dag 3
ca. 320 km

Lavawatervallen en een zeehondenkolonie

We raden je aan om vanuit Borgarnes eerst door te rijden naar Reykholt, gelegen tussen Borgarnes en de gletsjer Langjökull en de geboorteplaats van Snorri Sturluson, één van IJslands bekendste sagaschrijvers. Deildártunguhver, IJslands meest productieve heetwaterbron ligt vlakbij. Hier wordt warm water via pijpleidingen vervoert naar de omliggende dorpen en steden.

De Hraunfossar waterval in IJsland in de herfst met geel kleurende struiken.Wat je in deze regio absoluut niet mag missen zijn de circa 1 km brede Hraunfossar lavawatervallen, gelegen even voorbij Reykholt. Deze spectaculaire watervallen persen zich onder een lavawand door, in de rivier de Hvitá, waardoor het water een unieke blauwe kleur krijgt. Achter de Hraunfossar vind je tevens waterval Barnafoss.

Voorbij de plaats Húsafell kun je mee de Vidgelmir cave in. De Vidgelmir cave wordt bejubeld als één van de machtigste grotten van IJsland. Met zijn 1600m zit de grot vol kleurenpracht en bijzondere lavaformaties.

Over de hoogvlakte Laxárdalsheidi rijd je naar het noorden, richting het schiereiland Vatnsnes, waar zich een zeehondenkolonie bevindt. In deTwee zeehonden zwemmen tussen het wier in de Westfjorden. directe omgeving is ook de fraaie rotsformatie Hvítserkur te zien. Hvítserkur is ongeveer 15m hoog. De basis is met beton verstevigd, omdat de golfslag van de Atlantische Oceaan de rots anders allang zou hebben doen instorten. De naam betekent “wit hemd”, vanwege de vele vogeluitwerpselen op de rots, onder andere van noordse stormvogels.

Als je het schiereiland Vatnsnes overslaat en de ringweg volgt kom je weg nr. 715 tegen die je kunt volgen op weg naar de kloof Kólugljúfur. Het is een gravelweg, maar als het weer goed is geweest, is de weg goed begaanbaar voor normale personenwagens.

Overnachting in de omgeving van Varmahlid.

Leuk om deze dag te doen:
EXC23 Cavetour Vidgelmir


Dag 4
ca. 170-260 km

Paarden, museumboerderij en Akureyri

Een close-up van een bruine IJslander die zijn tong uit steekt.

Je rijdt vandaag vanuit Varmahlid naar de omgeving van Husavík en Mývatn. Als het weer het toelaat raden wij je aan bovenlangs te rijden. Je rijdt in het Skagafjördur district, vooral beroemd vanwege de vele paardenfokkerijen. Je kunt hier op verschillende locaties een demonstratie bijwonen, waar het IJslandse paard de beroemde “tölt” (viertakt telgang) laat zien. Je kunt ook even stoppen bij de museumboerderij Glaumbær voor een blik op het IJslandse leven in vroegere tijden.

Je komt o.a. langs Siglufjördur, een schilderachtig vissersstadje dat zijn bekendheid heeft te danken aan de succesvolle haringvisserij in de vorige eeuw. Er is een prachtig museum, waar je terug gaat in de tijd. Iedere zomer in augustus wordt hier een haringfestival gehouden, dat bezoekers van over de hele wereld trekt.

De vissersboot in het fjord vaart uit voor de walvistocht.

Even verderop liggen Dalvik en Hauganes, kleine vissersdorpjes waar je vanuit de haven een walvistour kunt inplannen. Het leuke van de tour in Dalvik is dat er onderweg lekkernijen uit zee gevist worden die daarna direct van de barbecue genuttigd kunnen worden. Het noorden van IJsland is dé plek om walvissen te spotten!

Je rijd door Akureyri, waar je overigens ook via ringweg nr. 1 kunt komen. Akureyri is IJslands 2e grote stad en heeft iets meer keuze qua horeca en winkeltjes dan je de afgelopen dagen bent tegengekomen. Het is zeker een leuke tussenstop! In de stad zelf vind je o.a. een prachtige botanische tuin en een geothermisch verwarmd buitenzwembad.

Onderweg naar de omgeving van Mývatn/Husavík kom je langs de Godafoss, de waterval van de goden, zeker een bezoek waard! In het jaar 1000 na Christus heeft IJsland het christendom aanvaard als nationale godsdienst, hoewel binnenshuis andere godsdiensten nog aanboden mogen worden. Als blijk van waardering gooide de bedenker van deze constructie, Thorgeir Thorkelsson, zijn heidense afgodsbeelden in deze waterval. Vandaar de naam Godafoss.

Je verblijft 3 nachten in de regio Mývatn/Husavik

Leuk om deze dag te doen:
EXC87 Drangey tour
EXC78 Hauganes walvis safari
OV The Battle of Iceland
EXC82 Dalvík walvistour


Dag 5
ca. 70 km

Kraters en gedoofde vulkanen in Mývatn

Mývatn is het gebied waar je vreemdsoortige lavaformaties, borrelende zwavel- en modderpoelen, prachtige basaltformaties en pseudokraters vindt. Geen wonder dat je vandaag de hele dag in deze regio zult besteden. Het volgende rondje rondom dit meer is een absolute aanrader.

Het turquoise water van het meertje viti met op de achtergornd rijzende stoom uit de krafla centrale.

Je begint de dag bij de vulkaan Krafla, waar je door dampende lavavelden kunt lopen, die zijn ontstaan bij de erupties in de periode 1975-1984. Vanuit Krafla rijd je weer terug naar het meer, onderweg kom je langs de borrelende modderpotten van Namaskard. Dit prachtige gebied, waar de oranje en gele kleuren goed uit het landschap ‘schieten’ staat ook wel bekend als Hverir, Hverarönd en Namafjall.Een Harlekijneenden stel in het water op IJsland.

Deze route loopt ten oosten van het meer in de richting van Hverfjall, een wandeling naar de rand van deze explosiekrater is een aanrader. Goed om te weten is dat rond het meer verschillende zeldzame eenden nestelen, zoals bijvoorbeeld de harkelijneend. In combinatie met o.a. de vele wandelmogelijkheden is dit een uniek gebied. Niet ver van Hverfjall liggen de gekke lavaformaties van Dimmuborgir. Je kunt in dit gebied kiezen uit verschillende wandelingen, die allen variëren van lengte. Aan de zuidkant van het meer vind je de pseudokraters van Skútustadir.

Het heldere blauwe water van Myvatn Baths in noord IJsland.

Om deze dag vol indrukken ontspannen te beëindigen, raden wij je aan het rondje vol te rijden en te stoppen bij de Mývatn Nature Baths aan de noordzijde van het meer voor een warm bad. De Mývatn Nature Baths zou je het ‘kleine broertje’ van de Blue Lagoon kunnen noemen (de populaire en commerciëlere warmwaterbaden vlakbij de internationale luchthaven).

Leuk om deze dag te doen:
EXC15 Myvatn Baths
EXC13 Askja Lunar Tour


Dag 6
ca. 130 km

Walvishoofdstad van IJsland

De staart van een bultrugwalvis steekt boven het water uit in noord IJsland.

Je rijdt vandaag naar de vissersplaats Húsavík welke ook wel bekend staat als de “walvishoofdstad” van IJsland bezoeken. Vanuit de haven vertrekken verschillende bootjes de baai in op zoek naar deze prachtige dieren. We raden je aan een tocht in een traditionele vissersboot te maken, voor diegenen die meer actie willen zijn er ook RIB-tours te boeken!

Vlakbij de opvallende gele vuurtoren van Húsavík vind je GeoSea, een geothermisch badencomplex met een bijzondere highlight: uitzicht op de walvisbaaien. Je hebt dus tijdens het badderen grote kans op het spotten van de vissersbootjes die uitkijken naar de walvissen, en uiteraard de walvissen zelf! Er worden zelfs regelmatig Puffins gespot in de baai.

Team IJsland Tours wandelt in Asbyrgi, een mooie kloof in Noord-IJsland.

Ten oosten van Husavik vind je Asbyrgi, deze rots in de vorm van een hoefijzer trekt vele bezoekers vanwege zijn prachtige vorm en ligging.

Leuk om deze dag te doen:
EXC22 Entree GeoSea Husavik
OV Walvisexcursie Husavík
EXC79 Walvistour per RIBboot


Dag 7
ca. 175 km

Op weg naar Oost-IJsland

Je rijdt vandaag de route naar het oosten van IJsland. Breng onderweg tevens een bezoek aan de krachtigste waterval van Europa, de Dettifoss. Indien de weg goed begaanbaar is, kun je weg nr. 864 vanuit Ásbyrgi volgen tot je bij de Dettifoss uitkomt. Als de weg niet goed begaanbaar is volg je ringweg nr. 1 en sla je na Mývatn weg nr. 864 in. De wandeling naar de Dettifoss is al leuk om te volgen, eenmaal bij deze krachtpatser aangekomen kijk je je ogen uit!

De Hengifoss waterval in oosten van IJsland stort naar beneden langs rode lava rotsen.

De route naar het oosten voert langs een desolaat, woestijnachtig gebied en brengt je uiteindelijk naar één van de grootste plaatsen in het oosten, waar ook genoeg te doen is. Wat dacht je van het kleurrijke Seydisfjördur of de waterval Hengifoss?

Je overnacht in de omgeving van Egilsstadir

Leuk om deze dag te doen:
Entree Vök Baths


Dag 8
ca. 250 km

Fjorden en vissersdorpjes

Deze regio van IJsland is op zijn minst interessant te noemen. Er zijn vele prachtige fjorden en bijzondere kleine plaatsjes te bezoeken!

Eskifjördur ligt aan de gelijknamige fjord en heeft een interessant visserijmuseum. Je kunt hier een boot huren en zelf op kabeljauw vissen.
Even buiten het stadje kun je een inmiddels gesloten mijn, waar het mineraal dubbelspaat gedolven werd, bezoeken. Er zijn diverse wandelroutes in de omgeving uitgezet.

In het plaatsje Stödvarfjördur staat het stenenmuseum van Petra, een particuliere stenen- en mineralencollectie, opgebouwd door een opmerkelijke vrouw.
Vervolgens kom je langs Breiddalsvík (baai van de brede dalen), hier vind je de hoogste bergen in dit deel van IJsland. In deze regio bevinden zich diverse vislodges, waar men op wilde zalm kan vissen.

Een close-up van twee schattige, vrolijk gekleurde papegaaiduikers.

Djúpivogur is een klein vissersstadje, ten noordoosten van de Vatnajökull gletsjer. Tegenover het stadje ligt het onbewoonde eiland Papey, waar veel papegaaiduikers nestelen. De karakteristieke berg Búlandstindur (1069m), met z’n piramidevorm domineert het landschap.

Je rijdt vervolgens door naar Höfn voor je overnachting van vandaag. Deze plaats staat alom bekend voor de goede kreeft die je hier kunt eten.Dag 9-10
ca. 200 km

IJsbergenmeer en Nationaal Park Skaftafell

Landschap met weerspiegeling van de ijsbergen in het meer.Eén van de grootste highlights van het zuidoosten is Jökulsárlón. Een ijsbergenlagune waar ijsbergen, afkomstig van de gletsjertong Breidamerkurjökull, in een meer afkalven. Je rijdt vanochtend langs deze prachtige plek, gelegen direct aan de ringweg. Je kunt het niet missen! Het meer heeft een open verbinding met zee, waardoor het strand vaak bezaaid ligt met prachtige ijssculpturen. Van eind april tot eind oktober worden er korte bootexcursies op het meer gemaakt. Een tweede wat kleiner ijsbergenmeer, dat Fjallsárlón heet, ligt ten westen van Jökulsárlón. Hier zijn ook boottochten per RIB boot te maken.

De Svartifoss waterval in Skaftafell valt tussen de basaltkolommen in een winters landschap.

De route voert je verder langs het Nationale Park Skaftafell, dat tussen de plaatsjes Höfn en Kirkjubæjarklaustur ligt en heeft een oppervlakte van 1700 km². Hier vind je de waterval Svartifoss, de vallei Morsárdalur en de gletsjer Skaftafellsjökull, een onderdeel van de Vatnajökull. In Skaftafell N.P. zijn prachtige wandelroutes uitgezet. Er worden diverse actieve excursies aangeboden, waaronder een gletsjerwandeling op de Svinafellsjökull.

De lavavelden in zuidoost IJsland zijn bedekt met een laagje mos.Je eindpunt van vandaag is Kirkjubæjarklaustur, een klein dorpje met ca. 300 inwoners, omgeven door een imposant landschap, dat bestaat uit uitgestrekte lavavelden bedekt met een dikke laag mos, diepe kloven, basaltrotsen en watervallen.

Je verblijft 2 nachten in de omgeving van Skaftafell of Kirkjubæjarklaustur.

Leuk om deze dag te doen:
EXC96 Boottocht Fjallsarlon
EXC95 Boottocht IJsbergenmeer
EXC32 Gletsjerwandeling Z/oost
EXC12 Laki Superjeep tour
EXC50 Highlands from the sky
EXC93 Ingolfshöfdi vogeltour
EXC25 Sneeuwscooter Zuidoost


Dag 11
ca. 200 km

Adembenemende zuidkust

Een mooi, groen landschap van met mos bedekte rotsen met uitzicht op bergen in zuid IJsland.

Vanuit Kirkjubæjarklaustur rijd je door het met mos begroeide lavaveld Eldhraun richting het westen. De eerste grote stad die je tegen gaat komen is Vík í Mýrdal, tevens het meest zuidelijkste puntje van IJsland (vasteland). Deze plek staat bekend om de gitzwarte zandstranden, bezaaid met basaltkolommen, de sterke stroming en de vogelrots Dyrhólæy.
De rots is privé bezit en wordt meestal na de 3e week van juni geopend voor het publiek, dit vanwege het broedseizoen, waarna de rots vaak vol zit met papegaaiduikers.

De brede Skogafoss waterval met regenboog in de winter.Voorbij Vík, richting Skógar rijd je langs de 60m hoge waterval Skógafoss. Even verderop, bij de afslag naar hooglandengebied Thórsmörk kun je de waterval Seljalandsfoss, waar je achter langs kunt lopen, al vanaf de weg zien. Even voorbij Skógar is de afslag naar de gletsjertong Sólheimajökull, waar je een gletsjerwandeling onder leiding van een gids kunt maken.

Vulkaanuitbarsting Fimmvörðuháls op IJsland in 2010, niet veel later volgde Eyjafjallajökull.

Terwijl je richting Hvolsvöllur rijdt, kom je langs de vulkaan Eyjafjallajökull, die in 2010 voor de nodige overlast zorgde. Het informatiecentrum is inmiddels dicht, maar in Hvolsvöllur leer je in het Lava Centre álles over vulkanen. Dit interactieve museum is een aanrader voor jong en oud.

Je overnacht (2 nachten totaal) in de omgeving van Selfoss of Flúdir.

Leuk om deze dag te doen:
OV Lava Centre
EXC31 Gletsjerwandeling Zuid
EXC12 Laki Superjeep tour


Dag 12
ca. 180 km

Het Golden Circle gebied

De Golden Circle bestaat uit 3 bezienswaardigheden die allen adembenemend mooi, indrukwekkend en bijzonder zijn. Mocht je op dag 2 nog geen bezoek hebben gebracht aan het Nationaal Park Thingvellir, is dit vandaag nog mogelijk. Deze plaats is in de geschiedenis van IJsland van groot belang geweest, hier is namelijk het eerste parlement gesticht. Het bijzondere vandaag de dag, waar de meeste bezoekers op af komen, is de scheur tussen de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse tektonische platen. Je kunt hier tevens prachtig wandelen en snorkelen of duiken in het heldere water.

De spuitende geiser Strokkur in het Golden Circle gebied in zuid IJsland.

Op naar het geisergebied van Geysir. Vernoemd naar de nu (meestal) slapende gelijknamige geiser maar vooral bekend vanwege de actieve geiser Strokkur. Elke 5 tot 10 minuten spuit Strokkur heet water metershoog de lucht in. Je kunt ook hier een stukje gaan wandelen en naast Strokkur andere warmwaterbronnen bewonderen.

Als laatste is de ‘Gouden Waterval’ Gullfoss aan de beurt. Het is algemeen bekend dat vanwege het vele stuifwater veel regenbogen boven de waterval schitteren wanneer de zon schijnt. Hij dankt dan ook hier zijn naam aan. Het water valt in twee niveaus naar de rivier Hvíta, wat witte rivier betekent. Als het weer het toelaat is het mogelijk om een pad te bewandelen, dat je dichterbij de waterval brengt.De Gullfoss waterval in de zomer

Als je nog tijd over hebt zijn Vikingboerderij Stöng en het prachtige natuurgebied Gjaín een absolute aanrader! De wegen hier naartoe kunnen in slechte staat zijn, waardoor ze niet begaanbaar zijn voor alle voertuigen.

Leuk om deze dag te doen:
EXC27 Sneeuwscooter West
EXC46 Silfra snorkeltour
EXC48 Raften Zuid IJsland
EXC6 Secret Lagoon
EXC38 Countryside charm


Dag 13-14
ca. 60 km

Op weg naar hoofdstad Reykjavik

Na het ontbijt heb je uiteraard nog de mogelijkheid enkele bezienswaardigheden in deze regio te bezoeken.

Het uitzicht over Reykjavik en Laugadalur vanaf Perlan.

In de gezellige stad is genoeg te beleven, voor de liefhebbers zijn er vele winkeltjes, voornamelijk gelegen aan de hoofdstraat: Laugavegur.
Maar shoppen is niet het enige, een bezoek aan de Hallgrimskerk, Perlan of Harpa behoort ook tot de mogelijkheden. De stad is daarnaast goed voorzien wat horeca betreft, bij mooi weer leeft de stad buiten en worden er op elke hoek terrassen gevormd voor een hapje en een drankje. Het diner vanavond is op eigen gelegenheid, de stad Reykjavík heeft een breed en gevarieerd aanbod aan restaurants.

Twee papegaaiduikers bij hun nest.Liever iets actievers? Als je op tijd in de stad arriveert is het mogelijk een boottocht te boeken waarbij je op zoek gaat naar papegaaiduikers. Of je verkent de stad op een Hollandse manier, op de fiets!

Mocht je toch liever nog een extra dagje de natuur ingaan, dan zijn er verschillende leuke dagtochtjes vanuit Reykjavík met je huurauto te maken.

Overnachtingen (2) in een hotel in of nabij het centrum.

Leuk om deze dag te doen:
EXC100 Fietstour Reykjavík
EXC2 Vulkanisch Reykjanes
EXC73 Buggytour Reykjavik
EXC89 Puffin express


Dag 15

Vertrekdag

Een toestel van Icelandair, partner van IJsland Tours, vliegt boven het wolkendek.

Na het (vroege) ontbijt vertrek je naar de luchthaven. Je levert de huurauto in op de luchthaven voorafgaand aan je terugvlucht naar huis.