Bel mij terug

Vul je telefoonnummer in en wij bellen je zo snel mogelijk terug

Alleen mogelijk op maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur

IJsland Korte Fly-Drive

De IJsland Korte Fly-Drive autoreis brengt je langs geisers, gletsjers, vulkanen en watervallen, kortom naar alle hoogtepunten van Zuid-IJsland. Ook een bezoek aan Reykjavík ontbreekt niet. Tijdens deze autoreis verblijf je één nacht in een accommodatie in de omgeving van de Eyjafjallajökull vulkaan, waar het avondeten is inbegrepen. Deze vakantie kun je het hele jaar door boeken.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1
ca. 50 km

Welkom op IJsland

Vanuit Amsterdam Schiphol vlieg je in ca. 3 uur naar Keflavik Airport. Na aankomst haal je direct de huurauto op en begin je aan de rit naar de hoofdstad van IJsland. De rit naar Reykjavik is niet zo lang, maar hoe eerder je in de stad bent, hoe meer je kunt doen! In de gezellige stad is genoeg te beleven, voor de liefhebbers zijn er vele winkeltjes, voornamelijk gelegen aan de hoofdstraat: Laugavegur.

Maar shoppen is niet het enige, een bezoek aan de Hallgrimskerk of Harpa behoort ook tot de mogelijkheden. Of wat denk je van een interactief museum? Bij Aurora Reykjavik leer je alles over het magische noorderlicht. De stad is daarnaast goed voorzien wat horeca betreft, bij mooi weer leeft de stad buiten en worden er op elke hoek terrassen gevormd voor een hapje en een drankje. Bijna iedere keuken is te vinden in het centrum, geen problemen voor je diner van vanavond.

Je verblijft 1 nacht in of nabij het centrum.

Leuk om deze dag te doen:
OV Aurora Reykjavik
OV FlyOver Iceland
EXC97 Sails, Lights & Winter Nights


Dag 2
225 km

Nationaal Park Thingvellir en de Zuidkust

IJsland - Thingvellir6Je rijdt vandaag van Reykjavík naar de regio Vik/Skogar. We raden je aan via Nationaal Park Thingvellir te rijden. Het NP is gelegen op de breuklijn van de continenten Europa en Amerika, waardoor er diverse ravijnen en diepe kloven te vinden zijn. Tussen 930 en 1798 was dit park de zetel van het IJslandse parlement en herinneringen aan deze periode zijn nog steeds zichtbaar.

FW13 - Gijsbers - Uitzicht op de Hekla

Op de route verder zuidwaarts is bij mooi weer de top van de Hekla, de meest beruchte vulkaan van IJsland, te zien. Rond het jaar 1104 vond hier een enorme uitbarsting plaats waarbij boerderijen in de wijde omtrek onder de vulkaanas bedolven werden.

Bij Stöng is een reconstructie van zo’n boerderij terug te vinden. In de zomer kun je hiervandaan je naar het prachtige ravijn Gjáin wandelen. ‘s Winters zal dat niet mogelijk zijn, maar kun je wel de waterval Hjálparfoss bereiken.

Terwijl je richting Hvolsvöllur rijdt, kom je langs de vulkaan Eyjafjallajökull, die in 2010 voor de nodige overlast zorgde. Hun informatiecentrum is inmiddels dicht, maar in Hvolsvöllur leer je in het Lava Centre álles over vulkanen. Dit interactieve museum is een aanrader voor jong en oud.

Bij de afslag naar het hooglandengebied Thórsmörk kun je de waterval Seljalandsfoss, waar je achter langs kunt lopen, al vanaf de weg zien. Wanneer je de ringweg vervolgt, kom je bij de 60m hoge waterval Skógafoss. Even voorbij Skógar is de afslag naar de gletsjertong Sólheimajökull, waar je een gletsjerwandeling o.l.v. een gids kunt maken.

Je verblijft 1 nacht in een countryhotel op basis van halfpension in de omgeving van Skógar.

Leuk om deze dag te doen:
EXC31 Gletsjerwandeling Zuid
OV Lava Centre


Dag 3
ca. 360 km

Op weg naar ijs en gletsjers

Je vervolgt je weg naar het Zuidoosten van IJsland. IJs en gletsjers zullen het zicht domineren wanneer je in de buurt komt van het Nationaal Park Vatnajökull. In juni 2008 is het gebied rondom de gletsjer Vatnajökull tot nationaal park uitgeroepen. Met een oppervlakte van 12.000 km², wat 12% van de totale oppervlakte van IJsland bedraagt, is dit het grootste nationale park van Europa. Het omvat de gletsjer Vatnajökull, de lavavelden (hrauns) aan de noord- en westkant en de berg Mt. Snæfell aan de oostkant.

Het eerste dorp wat je tegenkomt in Zuidoost IJsland is Kirkjubæjarklaustur, een klein dorpje met ca. 300 inwoners, omgeven door een imposant landschap, dat bestaat uit uitgestrekte lavavelden bedekt met een dikke laag mos, diepe kloven, basaltrotsen en watervallen.

Het Nationale Park Skaftafell, dat tussen de plaatsjes Kirkjubæjarklaustur en Höfn ligt, heeft een oppervlakte van 1700 km². Hier vind je de waterval Svartifoss, de vallei Morsárdalur en de gletsjer Skaftafellsjökull, een onderdeel van de Vatnajökull.  In Skaftafell N.P. zijn prachtige wandelroutes uitgezet. Er worden diverse actieve excursies aangeboden, waaronder een gletsjerwandeling op de Svinafellsjökull. In de wintermaanden is het mogelijk een spectaculaire tocht naar een natuurlijke ijsgrot te maken.

Eén van de grootste highlights van het zuidoosten is Jökulsárlón. Een ijsbergenlagune waar ijsbergen, afkomstig van de gletsjertong Breidamerkurjökull, in een meer afkalven. Het meer heeft een open verbinding met zee, waardoor het strand vaak bezaaid ligt met prachtige ijssculpturen. Van eind april tot eind oktober worden er korte bootexcursies op het meer gemaakt. Een tweede wat kleiner ijsbergenmeer, dat Fjallsárlón heet, ligt ten westen van Jökulsárlón.

Je verblijft 1 nacht in de regio Kirkjubæjarklaustur

Leuk om deze dag te doen:
EXC33 Icecave Vatnajökull
EXC95 Boottocht IJsbergenmeer
EXC96 Boottocht Fjallsarlon
EXC37 IJsklimmen


Dag 4
ca. 200 km

Geisergebied en ‘gouden’ waterval Gullfoss

Je rijdt vandaag vanuit Kirkjubaejarklaustur naar de omgeving van Selfoss/Fludir. Alle highlights die je nog een keer wilt bezoeken, of die je misschien heb moeten overslaan kunnen vandaag nog een keer bezocht worden. Er zijn ook nieuwe plekjes te ontdekken, dus verdeel je tijd wijs!

Op naar het geisergebied van Geysir. Vernoemd naar de nu (meestal) slapende gelijknamige geiser maar vooral bekend vanwege de actieve geiser Strokkur. Elke 5 tot 10 minuten spuit Strokkur heet water metershoog de lucht in. Je kunt ook hier een stukje gaan wandelen en naast Strokkur andere warmwaterbronnen bewonderen.

Vlakbij Geysir ligt de ‘Gouden Waterval’ Gullfoss. Vanwege het vele stuifwater is het algemeen bekend dat er veel regenbogen boven de waterval schitteren als de zon schijnt, hij dankt dan ook hier zijn naam aan. Het water valt in twee niveau’s naar de rivier Hvíta, wat witte rivier betekent. Als het weer het toelaat is het mogelijk om een pad te bewandelen wat je dichterbij de waterval brengt.

De natuurlijke hotspring ‘Secret Lagoon’ ligt in het plaatsje Fludir in de directe omgeving van het Golden Circle gebied. De temperatuur van het water is 38 tot 40 graden celcius gedurende het hele jaar waardoor het zowel ’s zomers als ’s winters te bezoeken is.

Je overnacht nabij Flúdir.

Leuk om deze dag te doen:
EXC6 Secret Lagoon
EXC27 Sneeuwscooter West


Dag 5
ca. 110km

Ontdek vulkanisch Reykjanes

Er is in Zuid IJsland zoveel te zien, dat het schiereiland Reykjanes vaak onterecht overgeslagen wordt. Dit vulkanische schiereiland is de thuisbasis van de internationale luchthaven, en als je vanuit Keflavik Airport begint te rijden rijd je bijna over de maan, zo surrealistisch is het landschap. Tijd dus om dat van dichterbij te bekijken tijdens je rit naar dit schiereiland.

Het schiereiland Reykjanes kenmerkt zich door imponerende lavalandschappen.  Bezienswaardigheden zijn het even buiten Grindavík gelegen geothermische gebied Krýsuvík, met sterk ruikende zwavelbronnen en borrelende modderpoelen evenals het, bij de vuurtoren van Reykjanes gelegen geothermisch gebied Gunnuhver. Dit gebied is vernoemd naar de heks Gunna, de IJslanders zeggen dat haar geest de aarde nooit verlaten heeft na een onopgeloste ruzie met de sheriff voor haar dood.

Als je door rijdt vind je de Blue Lagoon, waar het heerlijk badderen is in het warme mineraalrijke water. De populaire baden liggen vlakbij de luchthaven, wat iedere bezoeker van IJsland de kans geeft dit fenomeen te bewonderen. Hoewel er inmiddels vele andere warmwaterbaden zijn op IJsland, blijft de Blue Lagoon één van de spectaculairste!

Tot slot kun je op Reykjanes ook de ‘Brug der Continenten’ bezoeken, op de grenslijn van de Amerikaanse plaat in het westen en de Euraziatische plaat in het oosten.

Je verblijft 1 nacht in de regio Keflavik

Leuk om deze dag te doen:
EXC1 Entree Blue Lagoon


Dag 6
ca. 15km

Vertrekdag

Na het vroege ontbijt maak je je klaar voor vertrek. Je vertrekt ’s ochtends weer naar Amsterdam, nadat de auto is ingeleverd op Keflavik Airport.