Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

IJsland Compact

*** Vanwege de beperkte beschikbaarheid zijn reizen naar IJsland enkel op aanvraag te boeken. Neem contact op met ons team om je wensen te bespreken: [email protected]  |  030-230 8010 ***

De IJsland Compact autoreis is erg in trek bij wie niet veel tijd beschikbaar heeft. Deze ‘compacte’ reis leidt je in 11 dagen langs de hoogtepunten rond IJsland. Je reist dagelijks door naar je volgende verblijf. Halverwege de reis in Noord-IJsland is een extra overnachting ingepast om al het moois in deze regio rond Mývatn te zien.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Welkom op IJsland

De Hallgrimskerk en het aangrenzende plein in Reykjavik.

In slechts 3 uur vlieg je naar Keflavik Airport, IJsland. Vluchten bieden wij aan met Icelandair en Transavia, naar jouw keuze. Bekijk hier de vluchttijden en opties. Na aankomst haal je direct de huurauto op en begin je aan de rit naar de hoofdstad van IJsland. De rit naar Reykjavik is niet zo lang, maar hoe eerder je in de stad bent, hoe meer je kunt doen! In de gezellige stad is genoeg te beleven, voor de liefhebbers zijn er vele winkeltjes, voornamelijk gelegen aan de hoofdstraat: Laugavegur.

Maar shoppen is niet het enige, een bezoek aan de Hallgrimskerk of Harpa behoort ook tot de mogelijkheden. Of wat denk je van een interactief museum? Bij Aurora Reykjavik leer je alles over het magische noorderlicht. De stad is daarnaast goed voorzien wat horeca betreft, bij mooi weer leeft de stad buiten en worden er op elke hoek terrassen gevormd voor een hapje en een drankje. Bijna iedere keuken is te vinden in het centrum, geen problemen voor je diner van vanavond.

Je verblijft 1 nacht in of nabij het centrum.

Leuk om deze dag te doen:
OV FlyOver Iceland


Dag 2
ca. 293 km

Lavawaterval, turfboerderij en Sagen

Vanuit Reykjavík begin je aan de route richting het westen van IJsland. Je eindpunt is uiteindelijk de plaats Varmahlid, gelegen in het noordwesten van IJsland. Onderweg kom je langs Reykholt, gelegen tussen Borgarnes en de gletsjer Langjökull én de geboorteplaats van Snorri Sturluson, één van IJslands bekendste sagaschrijvers.

De Hraunfossar waterval in IJsland in de herfst met geel kleurende struiken.Deildártunguhver, IJslands meest productieve heetwaterbron ligt vlakbij. Hier wordt warm water via pijpleidingen vervoerd naar de omliggende dorpen en steden. Eveneens een bezoek meer dan waard is de prachtige lavawaterval Hraunfossar, waarbij het water zich door de lavawand perst, waardoor het water prachtig blauw van kleur is. Even verderop vind je de Barnafoss.

Na deze tussenstop rijd je door richting Noord-IJsland. De route is absoluut niet saai, er is genoeg moois te zien onderweg. Je ziet wel veel van hetzelfde, waardoor er waarschijnlijk niet veel gestopt wordt. Net voorbij Laugarbakki kom je langs een zijweg richting weg nr. 715, als je deze weg uitrijdt kom je de mooie kloof Kolugljúfur tegen.

Nieuwsgierige schaapjes in de groene vallei in Noord IJslandAls laatste bezoek van vandaag staat een stop bij de oude turfboerderij Glaumbaer in het disctrict Skagafjördur op de planning. Deze boerderij geeft een goed beeld van het leven in vroeger tijden.

Overnachting in de omgeving van Varmahlid.

Leuk om deze dag te doen:
OV The Battle of Iceland


Dag 3
ca. 193 km

Botanische tuin Akureyri en waterval

Akureyri gelegen tussen besneeuwde bergen in Noord IJsland.Je rijdt vandaag vanuit de omgeving van Varmahlid naar Mývatn/Húsavík. Onderweg passeer je de 2e stad van IJsland, waar je even kunt stoppen voor minstens een kopje koffie en gebak. Via de stad met z’n gezellige centrum, botanische tuin en markante kerk, gaat de reis uiteindelijk door naar de Godafoss, de waterval van de goden, zeker een bezoek waard!

In het jaar 1000 na Christus heeft IJsland het christendom aanvaard als nationale godsdienst, hoewel binnenshuis andere godsdiensten nog aanboden mogen worden. Als blijk van waardering gooide de bedenker van deze constructie, Thorgeir Thorkelsson, zijn heidense afgodsbeelden in deze waterval. Vandaar de naam Godafoss.

Eén van de brandgeschilderde ramen in de kerk van Akureyri herinnert aan dit verhaal. Naast de kerk in Akureyri is het ook de moeite waard de heuvel van de stad op te lopen op weg naar de botanische tuin, waar in de zomermaanden (als het goed is) alles mooi in bloei staat. Mocht je dus iets meer tijd hebben dan voor enkel een kop koffie, is dit een aanrader.

Twee rode visserboten in de haven van Dalvik.Als je niet zoveel tijd wilt besteden in de stad dan kun je vanuit Varmahlid ‘bovenlangs’ via Siglufjördur naar Dalvík rijden. Vanuit de haven van Dalvík worden ‘s zomers walvisexcursies uitgevoerd. Na deze kleinschalige tour worden lekkernijen uit zee gevist en gebarbecued. De route wordt dan ca. 283 km.

Je verblijft 2 nachten in de omgeving van het “muggenmeer” Mývatn of vissersdorp Húsavík.

Leuk om deze dag te doen:
EXC82 Dalvík walvistour


Dag 4
ca. 137 km

Wonderen rondom het Mývatn meer

Het turquoise water van het meertje viti met op de achtergornd rijzende stoom uit de krafla centrale.

Mývatn is het gebied waar je vreemdsoortige lavaformaties, borrelende zwavel- en modderpoelen, prachtige basaltformaties en pseudokraters vindt. Geen wonder dat je vandaag de hele dag in deze regio zult besteden. Het volgende rondje rondom dit meer is een absolute aanrader.

Je begint de dag bij de vulkaan Krafla, waar je door dampende lavavelden kunt lopen, die zijn ontstaan bij de erupties in de periode 1975-1984. Vanuit Krafla rijd je weer terug naar het meer, onderweg kom je langs de borrelende modderpotten van Namaskard. Dit prachtige gebied, waar de oranje en gele kleuren goed uit het landschap ‘schieten’ staat ook wel bekend als Hverir, Hverarönd en Namafjall.

Een Harlekijneenden stel in het water op IJsland.

Deze route loopt ten oosten van het meer in de richting van Hverfjall, een wandeling naar de rand van deze explosiekrater is een aanrader. Goed om te weten is dat rond het meer verschillende zeldzame eenden nestelen, zoals bijvoorbeeld de harkelijneend. In combinatie met o.a. de vele wandelmogelijkheden is dit een uniek gebied.
Niet ver van Hverfjall liggen de gekke lavaformaties van Dimmuborgir. Je kunt in dit gebied kiezen uit verschillende wandelingen, die allen variëren van lengte. Aan de zuidkant van het meer vind je de pseudokraters van Skutustadir.

Om deze dag vol indrukken ontspannen te beëindigen, raden wij je aan het rondje vol te rijden en te stoppen bij de Mývatn Nature Baths aan de noordzijde van het meer voor een warm bad.
De Mývatn Nature Baths zou je het ‘kleine broertje’ van de Blue Lagoon kunnen noemen (de populaire en commerciëlere warmwaterbaden vlakbij de internationale luchthaven).

Leuk om deze dag te doen:
EXC15 Myvatn Baths


Dag 5
170-220 km

Walvissen Húsavík en Oost-IJsland

De staart van een bultrugwalvis steekt boven het water uit in noord IJsland.

Je rijdt vandaag de route naar het oosten van IJsland. ‘s Ochtends heb je nog tijd om enkele highlights te bezoeken waar je gisteren geen tijd voor hebt gehad. Bijvoorbeeld de vissersplaats Húsavík welke ook wel bekend staat als de “walvishoofdstad” van IJsland. Vanuit de haven vertrekken verschillende bootjes de baai in op zoek naar deze prachtige dieren. We raden je aan een tocht in een traditionele vissersboot te maken, voor diegenen die meer actie willen zijn er ook RIB-tours te boeken!

Op ongeveer 63 km van Húsavík vind je Asbyrgi, deze rots in de vorm van een hoefijzer trekt vele bezoekers vanwege zijn prachtige vorm en ligging.

Wij raden je aan onderweg een bezoek te brengen aan de krachtigste waterval van Europa, de Dettifoss. Indien de weg goed begaanbaar is, kun je weg nr. 864 vanuit Asbyrgi volgen tot je bij de Dettifoss uitkomt. Als de weg niet goed begaanbaar is volg je ringweg nr. 1 en sla je na Mývatn weg nr. 864 in. De wandeling naar de Dettifoss is al leuk om te volgen en eenmaal bij deze krachtpatser aangekomen kijk je je ogen uit!

De route naar het oosten voert langs een desolaat, woestijnachtig gebied en brengt je uiteindelijk naar één van de grootste plaatsen in het oosten, Egilsstadir, waar je zult overnachten.

Leuk om deze dag te doen:
EXC79 Walvistour per RIBboot
EXC81 Húsavík walvistour
Entree Vök Baths


Dag 6
ca. 347 km

Fjorden en vissersdorpjes

De vis hangt te drogen aan het zwarte houten schuurtje op de Faeroer eilanden.

Deze regio van IJsland is op zijn minst interessant te noemen! Je rijdt vandaag langs vele prachtige fjorden en bijzondere kleine kustdorpjes.

Eskifjördur ligt aan de gelijknamige fjord en heeft een interessant visserijmuseum. Je kunt hier een boot huren en zelf op kabeljauw vissen. Even buiten het stadje kun je een inmiddels gesloten mijn, waar het mineraal dubbelspaat gedolven werd, bezoeken. Er zijn diverse wandelroutes in de omgeving uitgezet.

In het plaatsje Stödvarfjördur staat het stenenmuseum van Petra, een particuliere stenen- en mineralencollectie, opgebouwd door een opmerkelijke vrouw. Vervolgens kom je langs Breiddalsvík (baai van de brede dalen), hier vind je de hoogste bergen in dit deel van IJsland. In deze regio bevinden zich diverse vislodges, waar men op wilde zalm kan vissen.

Djúpivogur is een klein vissersstadje, ten noordoosten van de Vatnajökull gletsjer. Tegenover het stadje ligt het onbewoonde eiland Papey, waar veel papegaaiduikers nestelen. De karakteristieke berg Búlandstindur (1069m), met z´n piramidevorm domineert het landschap.

Je rijdt vervolgens door naar Höfn voor je overnachting van vandaag. Deze plaats staat alom bekend voor de goede kreeft die je hier kunt eten.Dag 7
ca. 210 km

IJsbergenmeer en Nationaal Park Skaftafell

Prachtige oranje wolkenluchten boven het ijsbergenmeer Jokulsarlon in IJsland.

Eén van de grootste highlights van het zuidoosten is Jökulsárlón. Een ijsbergenlagune waar ijsbergen, afkomstig van de gletsjertong Breidamerkurjökull, in een meer afkalven. Je rijdt vanochtend langs deze prachtige plek, gelegen direct aan de ringweg. Je kunt het niet missen! Het meer heeft een open verbinding met zee, waardoor het strand vaak bezaaid ligt met prachtige ijssculpturen. Van eind april tot eind oktober worden er korte bootexcursies op het meer gemaakt. Een tweede wat kleiner ijsbergenmeer, dat Fjallsárlón heet, ligt ten westen van Jökulsárlón. Ook hier zijn boottochten per RIB boot te maken.

Weerspiegeling van de gletsjer in het meertje.

De route voert je verder langs het Nationale Park Skaftafell, dat tussen de plaatsjes Höfn en Kirkjubæjarklaustur ligt en heeft een oppervlakte van 1700 km². Hier vind je de waterval Svartifoss, de vallei Morsárdalur en de gletsjer Skaftafellsjökull, een onderdeel van de Vatnajökull. In Skaftafell N.P. zijn prachtige wandelroutes uitgezet. Er worden diverse actieve excursies aangeboden, waaronder een gletsjerwandeling op de Svinafellsjökull.

Je eindpunt van vandaag is Kirkjubæjarklaustur, een klein dorpje met ca. 300 inwoners.  Omgeven door een imposant landschap, dat bestaat uit uitgestrekte lavavelden bedekt met een dikke laag mos, diepe kloven, basaltrotsen en watervallen.

Je overnachting in de omgeving van Kirkjubæjarklaustur.

Leuk om deze dag te doen:
EXC32 Gletsjerwandeling Z/oost
EXC95 Boottocht IJsbergenmeer
EXC96 Boottocht Fjallsarlon


Dag 8
ca. 107 km

Spleetvulkaan Lakagígar of prachtig Vík!

Een mooi, groen landschap van met mos bedekte rotsen met uitzicht op bergen in zuid IJsland.

Je rijdt vandaag vanuit Kirkjubæjarklaustur naar Vík. In de maanden juli en augustus is de hooglandenroute naar het gebied van Lakagígar geopend. In het jaar 1783 kwam hier een 25 km lange spleetvulkaan tot uitbarsting, waarbij lava uit ca. 130 kraters over kostbare landbouwgrond stroomde. Dit was de meest verwoestende vulkaanuitbarsting die IJsland ooit gekend heeft. Giftige gaswolken vernietigden meer dan 50% van de veestapel, wat uiteindelijk leidde tot hongersnood, waarbij een kwart van de bevolking omkwam.

De kraters zijn nu met een dikke laag groene mos begroeid en de rode en zwarte tinten van de lava geven een prachtig contrast. Het is de moeite waard vandaag een bezoek te brengen aan dit unieke gebied! Let op: je kunt enkel per terreinwagen zelf de weg naar Laki rijden, anders is het mogelijk een excursie per superjeep bij te boeken.

De golven slaan tegen de basaltrotsen bij het zwarte strand van Vik in zuid IJsland.

Als je geen bezoek brengt aan Laki, is de eerste grote stad die je tegen gaat komen Vík í Mýrdal, tevens het meest zuidelijkste puntje van IJsland (vasteland). Deze plek staat bekend om de gitzwarte zandstranden, bezaaid met basaltkolommen, de sterke stroming en de vogelrots Dyrhólæy. De rots is privé bezit en wordt meestal na de 3e week van juni geopend voor het publiek, dit vanwege het broedseizoen, waarna de rots vaak vol zit met papegaaiduikers.

Uitzicht door het water, van achter de Seljalandsfoss in Zuid IJsland.

Voorbij Vík, richting Skógar rijd je langs de 60m hoge waterval Skógafoss. Even verderop, bij de afslag naar hooglandengebied Thórsmörk kun je de waterval Seljalandsfoss, waar je achter langs kunt lopen, al vanaf de weg zien.

Je overnacht in de omgeving van Vík/Skógar.

Leuk om deze dag te doen:
EXC12 Laki Superjeep tour


Dag 9
ca. 216 km

Adembenemende zuidkust

Een reiziger met gele jas fotografeert de gletsjertong Solheimajökull, in zuidwest IJsland.

Als je gisteren nog niet al het moois hebt kunnen bewonderen heb je vanochtend nog een extra kans! Voor de avonturiers: je vindt even voorbij Skógar de afslag naar de gletsjertong Sólheimajökull, waar je een gletsjerwandeling onder leiding van een gids kunt maken.

Terwijl je richting Hvolsvöllur rijdt, kom je langs de vulkaan Eyjafjallajökull, die in 2010 voor de nodige overlast zorgde. Het informatiecentrum is gesloten, maar in Hvolsvöllur leer je in het Lava Centre álles over vulkanen. Dit interactieve museum is een aanrader voor jong en oud.

Mensen fotograferen de spuitende geiser Strokkur in het Golden Circle gebied op IJsland.

Op naar het geisergebied van Geysir. Vernoemd naar de nu (meestal) slapende gelijknamige geiser maar vooral bekend vanwege de actieve geiser Strokkur. Elke 5 tot 10 minuten spuit Strokkur heet water metershoog de lucht in. Je kunt ook hier een stukje gaan wandelen en naast Strokkur andere warmwaterbronnen bewonderen.

Als laatste is de ‘Gouden Waterval’ Gullfoss aan de beurt. Het is algemeen bekend dat vanwege het vele stuifwater er veel regenbogen boven de waterval schitteren wanneer de zon schijnt. Hij dankt dan ook hier zijn naam aan. Het water valt in twee niveaus naar de rivier Hvíta, wat witte rivier betekent. Als het weer het toelaat is het mogelijk om een pad te bewandelen, dat je dichterbij de waterval brengt.Reizigers volgen het pad langs de indrukwekkende Gullfoss waterval

Je overnacht in de omgeving van Selfoss of Flúdir.

Leuk om deze dag te doen:
EXC31 Gletsjerwandeling Zuid
OV Lava Centre


Dag 10
ca. 108 km

Op weg naar vulkanisch Reykjanes

Mooi uitzicht op het meer in Thingvellir, met basaltformaties bedekt met IJslands mos op de voorgrond.

De Golden Circle bestaat uit 3 bezienswaardigheden die allen adembenemend mooi, indrukwekkend en bijzonder zijn. Je brengt vanochtend een bezoek aan het Nationale Park Thingvellir, om je reis langs de Golden Circle compleet te maken. Deze plaats is in de geschiedenis van IJsland van groot belang geweest, hier is namelijk het eerste parlement gesticht.

Het bijzondere vandaag de dag, waar de meeste bezoekers op af komen, is de scheur tussen de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse tektonische platen. Je kunt hier tevens prachtig wandelen en snorkelen of duiken in het heldere water.

Er is in zuid IJsland zoveel te zien, dat het schiereiland Reykjanes vaak onterecht overgeslagen wordt. Dit vulkanische schiereiland is de thuisbasis van de internationale luchthaven. Ons advies is de route via de zuidkust van het schiereiland te nemen.

Standbeeld en kerkje bij ondergaande zon bij Strandakirkja op Reykjanes in IJsland.

Het schiereiland Reykjanes kenmerkt zich door imponerende lavalandschappen. Bezienswaardigheden zijn het even buiten Grindavík gelegen geothermische gebied Krýsuvík, met sterk ruikende zwavelbronnen en borrelende modderpoelen evenals het, bij de vuurtoren van Reykjanes gelegen geothermisch gebied Gunnuhver. Dit gebied is vernoemd naar de heks Gunna, de IJslanders zeggen dat haar geest de aarde nooit verlaten heeft na een onopgeloste ruzie met de sheriff voor haar dood.

Als je doorrijdt vind je de Blue Lagoon, waar het heerlijk badderen is in het warme mineraalrijke water. De populaire baden liggen vlakbij de luchthaven, wat iedere bezoeker van IJsland de kans geeft dit fenomeen te bewonderen. Hoewel er inmiddels vele andere warmwaterbaden zijn op IJsland, blijft de Blue Lagoon één van de spectaculairste!

Tot slot kun je op Reykjanes ook de “Brug der Continenten” bezoeken, op de grenslijn van de Amerikaanse plaat in het westen en de Euraziatische plaat in het oosten.

Je verblijft 1 nacht in de regio Keflavík.

Leuk om deze dag te doen:
EXC46 Silfra snorkeltour


Dag 11

Vertrekdag

Vliegtuig, Hekla Aurora, van Icelandair in de kleuren van het noorderlicht.

Na het (vroege) ontbijt vertrek je naar de luchthaven. Je reistijd is kort vandaag, maximaal 10 tot 20 minuten, afhankelijk van de ligging van je hotel. Je levert de huurauto in op de luchthaven en reist terug naar huis.