Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

IJsland Actief

*** Vanwege de beperkte beschikbaarheid zijn reizen naar IJsland enkel op aanvraag te boeken. Neem contact op met ons team om je wensen te bespreken: [email protected]  |  030-230 8010 ***

Deze autoreis rondom IJsland laat je naast de highlights langs de ringweg ook het westelijke schiereiland Snæfellsnes ontdekken. Het tempo is rustig, je verblijft op meerdere locaties iets langer zodat je optimaal gebruik kunt maken van de wandelmogelijkheden in die regio, of wat denk je van het inplannen van excursies? Deze reis kan uitstekend gemaakt worden met een 2-WD huurauto, maar een terreinwagen geeft een extra dimensie aan de reis.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Welkom op IJsland

In slechts 3 uur vlieg je naar Keflavik Airport, IJsland. Vluchten bieden wij aan met Icelandair en Transavia, naar jouw keuze. Bekijk hier de vluchttijden en opties. Na aankomst haal je direct de huurauto op en begint je IJsland avontuur! Een goede manier om je reis te beginnen is een “duik” in de Blue Lagoon, dit populaire warmwaterbad is met zijn spectaculaire uiterlijk ongeëvenaard.

Mocht je geen zin hebben in badderen dan zijn er ook andere mogelijkheden. Het schiereiland Reykjanes kenmerkt zich door imponerende lavalandschappen.  Bezienswaardigheden zijn het even buiten Grindavík gelegen geothermische gebied Krýsuvík, met sterk ruikende zwavelbronnen en borrelende modderpoelen evenals het, bij de vuurtoren van Reykjanes gelegen geothermisch gebied Gunnuhver. Dit gebied is vernoemd naar de heks Gunna, de IJslanders zeggen dat haar geest de aarde nooit verlaten heeft na een onopgeloste ruzie met de sheriff voor haar dood.

Je overnacht in de omgeving Keflavik, nabij de luchthaven.

Leuk om deze dag te doen:
EXC1 Entree Blue Lagoon


Dag 2
ca. 300km

Thingvellir NP & lavawatervallen

Je rijdt vanuit Keflavik in de richting van het Nationale Park Thingvellir. Deze plaats is in de geschiedenis van IJsland van groot belang geweest, hier is namelijk het eerste parlement gesticht. Het bijzondere vandaag de dag, waar de meeste bezoekers op af komen, is de scheur tussen de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse tektonische platen. Je kunt hier tevens prachtig wandelen en snorkelen of duiken in het heldere water.

Je rijdt door in de richting van Borgarnes, waar een koffiestop met een heerlijk stuk gebak en een bezoek aan het sagamuseum aan te raden zijn. Snaefleesnes, de eindbestemming van vandaag ligt verder naar het noordwesten, maar we raden je aan door te rijden naar Reykholt. Reykholt is gelegen tussen Borgarnes en de gletsjer Langjökull en de geboorteplaats van Snorri Sturluson, één van IJslands bekendste sagaschrijvers. Deildártunguhver, IJslands meest productieve heetwaterbron ligt vlakbij. Hier wordt warm water via pijpleidingen vervoert naar de omliggende dorpen en steden.

Wat je in deze regio absoluut niet mag missen zijn de circa 1 km brede Hraunfossar lavawatervallen, gelegen even voorbij Reykholt. Deze spectaculaire watervallen persen zich onder een lavawand door, in de rivier de Hvitá, waardoor het water een unieke blauwe kleur krijgt. Achter de Hraunfossar vind je tevens waterval Barnafoss.

Voorbij de plaats Húsafell kan je mee de Vidgelmir cave in. De Vidgelmir cave wordt bejubeld als één van de machtigste grotten van IJsland. Met zijn 1600 meter zit de grot vol kleurenpracht en bijzondere lavaformaties.

Vanuit Borgarnes rijd je gemakkelijk het schiereiland Snæfellsnes op waar je 2 nachten verblijft, vaak in de omgeving van Stykkishólmur.

Leuk om deze dag te doen:
EXC23 Cavetour Vidgelmir
EXC71 Krauma Bath & Spa
EXC34 Into the Glacier - classic


Dag 3
ca. 200 km

Rondje Snæfellsnes

Vandaag kun je een afwisselend rondje over het Snaefelssnes schiereiland rijden. Aan de Zuidkust bevind zich de prachtige zwarte kerk van Budir, de kerk is zwart geschilderd met pek. Het idee is, dat zelfs het onvoorspelbare, ruige weer op IJsland de Budakirkja ongemoeid laat. Het is een prachtig zicht, omgeven door de mosvelden waar je goed kunt wandelen is dit de stop meer dan waard. Verderop vind je de vissersdorpen Arnarstapi en Hellnar, deze 2 slaperige dorpjes liggen aan de voet van de gletsjer. Via een circa 2,5 km lange wandelroute kun je de prachtige kustlijn, met zijn vele rotsformaties, tussen de twee dorpen verkennen.

Als je verder rijdt kom je langs Snæfellsjökull Nationaal Park, het park wordt gedomineerd door de 1446m hoge vulkaan Snæfellsjökull, die circa 2000 jaar geleden voor het laatst is uitgebarsten. Het grootste deel van dit schiereiland, met zijn prachtige vogelkliffen en rotsformaties, maakt deel uit van het nationaal park. Het is de moeite waard lavagrot Vatnshellir te bezoeken.

Als je het rondje verder rijdt is het de moeite waard te stoppen in Rif, waar ’s zomers een grote kolonie arctische sternen te vinden zijn. Via vissersdorp Olafsvik, waar een walvisexcursie gemaakt kan worden, kom je uit in Stykkishólmur aan de Noordzijde van het schiereiland. Het gezellige havenstadje Stykkishólmur is een bezoekje waard, met zijn leuke restaurants en een interessant vulkaanmuseum. Vanuit de haven kan je een boottocht door de fjord maken.

Leuk om deze dag te doen:
EXC24 Cavetour Vatnshellir
EXC94 Viking Sushi Adventure
EXC83 Olafsvík walvistour
EXC88 Puffins paradise


Dag 4
ca. 320 km

Hoogvlakte, zeehondenkolonie en rotsformatie

Je rijdt vandaag vanuit de omgeving van Stykkisholmur naar Varmahlid. Je rijdt in de meeste gevallen eerst terug naar Borgarnes om vervolgens de ringweg te volgen. Op ca. 30 minuten rijden, ten noorden van Borgarnes kom je zowel de fotogenieke Glanni waterval tegen, als ook de Grábrók krater. De krater is voorzien van trappen waardoor je deze kunt beklimmen om zo een mooi uitzicht te hebben over de omgeving.

Over de hoogvlakte Laxárdalsheidi rijd je naar het noorden, richting het schiereiland Vatnsnes, waar zich een zeehondenkolonie bevindt. In de directe omgeving is ook de fraaie rotsformatie Hvítserkur te zien. Hvítserkur is ongeveer 15 meter hoog. De basis is met beton verstevigd, omdat de golfslag van de Atlantische Oceaan de rots anders allang zou hebben doen instorten. De naam betekent “wit hemd”, vanwege de vele vogeluitwerpselen op de rots, onder andere van Noordse stormvogels.

Als je het schiereiland Vatnsnes overslaat en de ringweg volgt kom je wegnr. 715 tegen die je kunt volgen op weg naar de kloof Kólugljúfur. Het is een gravelweg, maar als het weer goed is geweest, is de weg goed begaanbaar voor normale personenwagens.

Overnachting in de omgeving van Varmahlid.

Leuk om deze dag te doen:
EXC41 The River Delta


Dag 5
ca. 100-190 km

Paarden, museumboerderij en Akureyri

Je rijdt vandaag vanuit Varmahlid naar Akureyri. Als het weer het toelaat raden wij je aan bovenlangs te rijden. Je rijdt in het Skagafjördur district, vooral beroemd vanwege de vele paardenfokkerijen. Je kunt hier op verschillende locaties een demonstratie bijwonen, waar het IJslandse paard de beroemde ‘tölt’ (viertakt telgang) laat zien. Je kunt ook even stoppen bij de museumboerderij Glaumbær voor een blik op het IJslandse leven in vroegere tijden.

Je komt o.a. langs Siglufjördur, een schilderachtig vissersstadje dat zijn bekendheid heeft te danken aan de succesvolle haringvisserij in de vorige eeuw. Er is een prachtig museum, waar je terug gaat in de tijd. Iedere zomer in augustus wordt hier een haringfestival gehouden, dat bezoekers van over de hele wereld trekt.

Even verderop ligt Dalvik, een klein vissersdorp waar je vanuit de haven een walvistour kunt inplannen. Het leuke van deze tour is dat er onderweg lekkernijen uit zee gevist worden die daarna direct van de barbecue genuttigd kunnen worden. Het noorden van IJsland is dé plek om walvissen te spotten!

Je eindigt de dag in Akureyri, waar je overigens ook via ringweg nr. 1 kunt komen. Deze 2e stad van IJsland heeft iets meer keuze qua horeca en winkeltjes dan je de afgelopen dagen bent tegengekomen en is een leuke tussenstop. In de stad zelf vind je o.a. een prachtige botanische tuin en een geothermisch verwarmd buitenzwembad.

Overnachting in of nabij Akureyri.

Leuk om deze dag te doen:
OV The Battle of Iceland
EXC82 Dalvík walvistour


Dag 6-7
100 km

Kraters en gedoofde vulkanen in Myvatn

Je rijdt vandaag vanuit Akureyri naar de omgeving van Myvatn/Husavik. Onderweg kom je langs de Godafoss, de waterval van de Goden, wat een stop zeker waard is! In het jaar 1000 na Christus heeft IJsland het Christendom aanvaard als nationale godsdienst, hoewel binnenshuis andere godsdiensten nog aanboden mogen worden. Als blijk van waardering gooide de bedenker van deze constructie, Thorgeir Thorkelsson, zijn heidense afgodsbeelden in deze waterval. Vandaar de naam Godafoss.

Mývatn is het gebied waar je vreemdsoortige lavaformaties, borrelende zwavel- en modderpoelen, prachtige basaltformaties en pseudokraters vindt. Geen wonder dat je vandaag de hele dag in deze regio zult besteden. Het volgende rondje rondom dit meer is een absolute aanrader.

Je begint de dag bij de vulkaan Krafla, waar je door dampende lavavelden kunt lopen, die zijn ontstaan bij de erupties in de periode 1975-1984. Vanuit Krafla rijd je weer terug naar het meer, onderweg kom je langs de borrelende modderpotten van Namaskard. Dit prachtige gebied, waar de oranje en gele kleuren goed uit het landschap ‘schieten’ staat ook wel bekend als Hverir, Hverarönd en Namafjall.

Deze route loopt ten Oosten van het meer in de richting van Hverfjall, een wandeling naar de rand van deze explosiekrater is een aanrader. Goed om te weten is dat rond het meer verschillende zeldzame eenden nestelen, zoals bijvoorbeeld de Harkelijneend. Dit, in combinatie met o.a. de vele wandelmogelijkheden, maakt dit gebied uniek. Niet ver van Hverfjall liggen de gekke lavaformaties van Dimmuborgir. Je kunt in dit gebied kiezen uit verschillende wandelingen, die allen variëren van lengte. Aan de zuidkant van het meer vind je de pseudokraters van Skutustadir.

Om deze dag vol indrukken ontspannen te beëindigen raad ik je aan het rondje vol te rijden en te stoppen bij de Myvatn Baths aan de noordzijde van het meer voor een warm bad. De Myvatn Baths worden vaker dan eens het ‘kleine broertje’ van de Blue Lagoon genoemd, de populaire en commerciëlere warmwaterbaden vlakbij de internationale luchthaven.

Je verblijft 3 nachten in de omgeving van Myvatn/Husavik.

Leuk om deze dag te doen:
EXC78 Hauganes walvis safari
EXC79 Walvistour per RIBboot
EXC15 Myvatn Baths
OV Walvisexcursie Husavík
EXC22 Entree GeoSea Husavik


Dag 8

Indrukwekkende dagtour Askja

Askja was niet erg bekend, tot op 29 maart 1875 een grootse eruptie begon. Ongeveer 20 miljard kubieke meter aan materiaal werd binnen een paar uur gelanceerd, en de asregen vergiftigde met name het land in het oostelijke fjordengebied van IJsland en doodde een groot gedeelte van het vee. De laatste eruptie van de Askja was in 1961. Dit indrukwekkende gebied trekt veel bezoekers. Dankzij een terreinwagen kan je zelf de rit naar de Askja afleggen. Mocht je dit niet prettig vinden of geen terreinwagen tot je beschikking hebben, dan is er altijd een dagtour per bus te boeken.

Eén van de bekendste met water gevulde explosiekrater is toch wel Víti. Met zijn 150 meter in doorsnede geen ‘kleine jongen’, het meer is maarliefst 80 meter diep en heeft een prachtige opaal blauwgroene kleur. Dit komt doordat het meer veel opgeloste mineralen bevat, het heeft daarnaast een aangename temperatuur, dus je kunt erin zwemmen.

Leuk om deze dag te doen:
EXC13 Askja Lunar Tour


Dag 9
ca. 175km

Op weg naar Oost IJsland

Je rijdt vandaag de route naar het Oosten van IJsland. ’s Ochtends heb je nog tijd om enkele highlights te bezoeken waar je gisteren geen tijd voor gehad hebt. Bijvoorbeeld de vissersplaats Husavík welke ook wel bekend staat als de ‘walvishoofdstad’ van IJsland. Vanuit de haven vertrekken verschillende bootjes de baai in op zoek naar deze prachtige dieren. We raden je aan een tocht in een traditionele vissersboot te maken, voor diegenen die meer actie willen zijn er ook RIB-tours te boeken!

Op ongeveer 63km van Husavik vind je Asbyrgi, deze rots in de vorm van een hoefijzer trekt vele bezoekers vanwege zijn prachtige vorm en ligging.

Wij raden je aan onderweg een bezoek te brengen aan de krachtigste waterval van Europa, de Dettifoss. Indien de weg goed begaanbaar is, kan je weg nr. 864 vanuit Asbyrgi volgen tot je bij de Dettifoss uitkomt. Als de weg niet goed begaanbaar is volg je ringweg nr. 1 en sla je na Myvatn weg nr. 864 in. De wandeling naar de Dettifoss is al leuk om te volgen en eenmaal bij deze krachtpatser aangekomen kijk je je ogen uit!

De route naar het Oosten voert langs een desolaat, woestijnachtig gebied en brengt je uiteindelijk naar één van de grootste plaatsen in het Oosten, Egilsstadir, waar je zult overnachten. Het genoemde aantal kilometers is voor de rechtstreekse route Myvatn-Egilsstadir.

Leuk om deze dag te doen:
EXC79 Walvistour per RIBboot
EXC81 Húsavík walvistour
Entree Vök Baths


Dag 10
ca. 250 km

Fjorden en vissersdorpjes

Deze regio van IJsland is op zijn minst interessant te noemen. Er zijn vele fjorden en bijzondere kleine plaatsjes te bezoeken. Onbekend maakt onbemind is een bekend gezegde en dat geldt zeker voor het Oosten van IJsland. Onterecht vinden wij! Je rijdt vandaag langs enkele kustdorpjes en prachtige fjorden.

Eskifjördur ligt aan de gelijknamige fjord en heeft een interessant visserijmuseum. Je kunt hier een boot huren en zelf op kabeljauw vissen. Even buiten het stadje kun je een inmiddels gesloten mijn, waar het mineraal dubbelspaat gedolven werd, bezoeken. Er zijn diverse wandelroutes in de omgeving uitgezet.

In het plaatsje Stödvarfjördur staat het stenenmuseum van Petra, een particuliere stenen- en mineralencollectie, opgebouwd door een opmerkelijke vrouw. Vervolgens kom je langs Breiddalsvík (baai van de brede dalen), hier vind je de hoogste bergen in dit deel van IJsland. In deze regio bevinden zich diverse vislodges, waar men op wilde zalm kan vissen.

Djúpivogur is een klein vissersstadje, ten noordoosten van de Vatnajökull gletsjer. Tegenover het stadje ligt het onbewoonde eiland Papey, waar veel papegaaiduikers nestelen. De karakteristieke berg Búlandstindur (1069m), met z´n piramidevorm domineert het landschap.

Je rijdt vervolgens door naar Höfn voor je overnachting van vandaag. Deze plaats staat alom bekend voor de goede kreeft die je hier kunt eten.Dag 11-12
ca. 200 km

IJsbergenmeer en Nationaal Park Skaftafell

Eén van de grootste highlights van het zuidoosten is Jökulsárlón. Een ijsbergenlagune waar ijsbergen, afkomstig van de gletsjertong Breidamerkurjökull, in een meer afkalven. Je rijdt vanochtend langs deze prachtige plek, gelegen direct aan de ringweg. Je kunt het niet missen! Het meer heeft een open verbinding met zee, waardoor het strand vaak bezaaid ligt met prachtige ijssculpturen. Van eind april tot eind oktober worden er korte bootexcursies op het meer gemaakt. Een tweede wat kleiner ijsbergenmeer, dat Fjallsárlón heet, ligt ten westen van Jökulsárlón. Ook hier zijn boottochten per RIB boot te maken.

De route voert je verder langs het Nationale Park Skaftafell, dat tussen de plaatsjes Höfn en Kirkjubæjarklaustur ligt en heeft een oppervlakte van 1700 km². Hier vind je de waterval Svartifoss, de vallei Morsárdalur en de gletsjer Skaftafellsjökull, een onderdeel van de Vatnajökull. In Skaftafell N.P. zijn prachtige wandelroutes uitgezet. Er worden diverse actieve excursies aangeboden, waaronder een gletsjerwandeling op de Svinafellsjökull.

Je eindpunt van vandaag is Kirkjubæjarklaustur, een klein dorpje met ca. 300 inwoners, omgeven door een imposant landschap, dat bestaat uit uitgestrekte lavavelden bedekt met een dikke laag mos, diepe kloven, basaltrotsen en watervallen.

Indien je iets van de binnenlanden van IJsland wilt zien, is het mogelijk dag 12 hiervoor te reserveren. Denk bijvoorbeeld aan Landmannalaugar of Lakagígar.

Je verblijft 2 nachten in de omgeving van Skaftafell.

Leuk om deze dag te doen:
EXC25 Sneeuwscooter Zuidoost
EXC32 Gletsjerwandeling Z/oost
EXC12 Laki Superjeep tour
EXC17 Bus Landmannalaugar
EXC50 Highlands from the sky
EXC95 Boottocht IJsbergenmeer
EXC96 Boottocht Fjallsarlon
EXC93 Ingolfshöfdi vogeltour


Dag 13
ca. 100-180 km

Adembenemende Zuidkust

Vanuit Skaftafell rijd je door het met mos begroeide lavaveld Eldhraun richting het Westen. De eerste grote stad die je tegen gaat komen is Vik i Myrdal, tevens het meest Zuidelijkste puntje van IJsland (vasteland). Deze plek staat bekend om de gitzwarte zandstranden, bezaaid met basaltkolommen, de sterke stroming en de vogelrots Dyrhólæy. De rots is privé bezit en wordt meestal na de 3e week van juni geopend voor het publiek, dit vanwege het broedseizoen, waarna de rots vaak vol zit met Papegaaiduikers.

Voorbij Vík, richting Skógar rijd je langs de 60m hoge waterval Skógafoss. Even verderop, bij de afslag naar hooglandengebied Thórsmörk kun je de waterval Seljalandsfoss, waar je achter langs kunt lopen, al vanaf de weg zien. Even voorbij Skógar is de afslag naar de gletsjertong Sólheimajökull, waar je een gletsjerwandeling o.l.v. een gids kunt maken.

Je verblijft 1 nacht in de regio Vík/Skógar.

Leuk om deze dag te doen:
EXC31 Gletsjerwandeling Zuid


Dag 14-15
ca. 100 km

Het Golden Circle gebied

De Golden Circle bestaat uit 3 bezienswaardigheden die allen adembenemend mooi, indrukwekkend of bijzonder zijn. Je brengt vanochtend een bezoek aan het Nationale Park Thingvellir. Deze plaats is in de geschiedenis van IJsland van groot belang geweest, hier is namelijk het eerste parlement gesticht. Het bijzondere vandaag de dag, waar de meeste bezoekers op af komen, is de scheur tussen de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse tektonische platen. Je kunt hier tevens prachtig wandelen en snorkelen of duiken in het heldere water.

Op naar het geisergebied van Geysir. Vernoemd naar de nu (meestal) slapende gelijknamige geiser maar vooral bekend vanwege de actieve geiser Strokkur. Elke 5 tot 10 minuten spuit Strokkur heet water metershoog de lucht in. Je kunt ook hier een stukje gaan wandelen en naast Strokkur andere warmwaterbronnen bewonderen.

Als laatste is de ‘Gouden Waterval’ Gullfoss aan de beurt. Vanwege het vele stuifwater is het algemeen bekend dat er veel regenbogen boven de waterval schitteren als de zon schijnt, hij dankt dan ook hier zijn naam aan. Het water valt in twee niveau’s naar de rivier Hvíta, wat witte rivier betekent. Als het weer het toelaat is het mogelijk om een pad te bewandelen wat je dichterbij de waterval brengt.

Als je nog tijd over hebt zijn Vikingboerderij Stöng en het práchtige natuurgebied Gjaín een absolute aanrader! De wegen hier naartoe kunnen in slechte staat zijn, waardoor ze niet begaanbaar zijn voor alle voertuigen.

Als je richting Hvolsvöllur rijdt, kom je langs de vulkaan Eyjafjallajökull, die in 2010 voor de nodige overlast zorgde. Hun informatiecentrum is inmiddels dicht, maar in Hvolsvöllur leer je in het Lava Centre álles over vulkanen. Dit interactieve museum is een aanrader voor jong en oud.

Je verblijft 2 nachten in de omgeving van Selfoss/Flúdir.

Leuk om deze dag te doen:
EXC46 Silfra snorkeltour
EXC47 Silfra duikexcursie
OV Lava Centre
EXC6 Secret Lagoon


Dag 16-17
ca. 60km

Op weg naar hoofdstad Reykjavik

Na het ontbijt heb je uiteraard nog de mogelijkheid enkele bezienswaardigheden in deze regio te bezoeken. De rit naar hoofdstad Reykjavik is niet zo lang. In de gezellige stad is genoeg te beleven, voor de liefhebbers zijn er vele winkeltjes, voornamelijk gelegen aan de hoofdstraat: Laugavegur.

Maar shoppen is niet het enige, een bezoek aan de Hallgrimskerk, Perlan of Harpa behoort ook tot de mogelijkheden. De stad is daarnaast goed voorzien wat horeca betreft, bij mooi weer leeft de stad buiten en worden er op elke hoek terrassen gevormd voor een hapje en een drankje. Bijna iedere keuken is te vinden in het centrum, geen problemen voor je diner van vanavond.

Liever iets actievers? In Reykjavik is het mogelijk een boottocht op zoek naar Papegaaiduikers te boeken, of de stad op de fiets te verkennen!

Mocht je toch liever nog een extra dagje de natuur ingaan, dan zijn er verschillende leuke dagtochtjes vanuit Reykjavík met je huurauto te maken.

Je verblijft 2 nachten in of nabij het centrum van Reykjavik.

Leuk om deze dag te doen:
EXC100 Fietstour Reykjavík
EXC2 Vulkanisch Reykjanes
EXC89 Puffin express
EXC52 Lava Heli-tour
OV FlyOver Iceland


Dag 18

Vertrekdag

De reis zit erop. Na het (vroege) ontbijt vertrek je naar de luchthaven. Je levert de huurauto in op de luchthaven voorafgaand aan je terugvlucht naar huis.