• maatwerkspecialist
 • snel & professioneel contact
 • onbezorgd op reis
Snel contact
030 - 230 80 10

Tijdens deze 12-daagse Grand Tour IJsland reis je in groepsverband met Engelstalige reisleiding langs de bekendste plekjes van IJsland, maar bezoek je daarnaast ook minder druk bezochte pareltjes in het oosten, noorden en op de Westfjorden. Op het programma staan o.a. bezoeken aan het geisergebied, prachtige watervallen, waaronder de krachtigste waterval van IJsland de Dettifoss, het ijsbergenmeer, een aantal nationale parken en het vulkanisch actieve gebied Mývatn.

Inbegrepen bij de reis

 • Vlucht
 • Verblijf naar keuze
 • Ontbijt (deels/volledig)
 • Half- of volpension (deels/volledig)
 • Reisgids en/of wegenkaart
Reisduur
12 dagen
Soort reis
Groepsreis
Thema
Busrondreis
Prijs
Vanaf € 6.468,00

Dagprogramma

Dag 2 | Ontdek de Golden Circle

Vandaag staan de misschien wel, bekendste highlights van IJsland op het programma.
De Golden Circle bestaat uit 3 bezienswaardigheden die allen adembenemend mooi, indrukwekkend en bijzonder zijn.
Maar we beginnen met een bezoek aan een geothermisch verwarmde kas waar tomaten worden gekweekt. Er is ook tijd voor een bezoek aan een manege waar je een selfie kunt maken met een IJslands paard. Uiteraard krijg je hier uitgebreide informatie over dit unieke paardenras.

Vervolgens gaan we naar de ‘Gouden Waterval’ Gullfoss. Het is algemeen bekend dat vanwege het vele stuifwater er veel regenbogen boven de waterval schitteren wanneer de zon schijnt. Hij dankt dan ook hier zijn naam aan. Het water valt in twee niveaus naar de rivier Hvíta, wat witte rivier betekent. Als het weer het toelaat is het mogelijk om een pad te bewandelen, dat je dichterbij de waterval brengt.

Hierna is het geisergebied van Geysir aan de beurt. Vernoemd naar de nu (meestal) slapende gelijknamige geiser maar vooral bekend vanwege de actieve geiser Strokkur. Elke 5 tot 10 minuten spuit Strokkur heet water metershoog de lucht in. Je kunt ook hier een stukje gaan wandelen en naast Strokkur andere warmwaterbronnen bewonderen.

Als laatste voor vandaag bezoeken we het Nationale Park Thingvellir. Deze plaats is in de geschiedenis van IJsland van groot belang geweest, hier is namelijk het eerste parlement gesticht. Het bijzondere vandaag de dag, waar de meeste bezoekers op af komen, is de scheur tussen de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse tektonische platen.

Via de Hvalfjördur fjord in het Westen reizen we af naar Icelandair Hotel Hamar, waar we vannacht verblijven.

Dag 3 | Schiereiland Snaefellsnes en lava grot

We verkennen het schiereiland Snæfellsnes, ook wel ‘het schiereiland van de besneeuwde berg’ genoemd, dat uitsteekt als een lange arm langs de westkust van IJsland met de mystieke 1446m hoge Snæfellsjökull stratovulkaan. We bezoeken de meest populaire plekken van het Snæfellsjökull Nationaal Park waar vulkanische kraters, lava velden, een ijskap, gletsjer toppen, fjorden, stranden en hoge kliffen het landschap vormen.

Vandaag volgen we het avontuur van de beroemde schrijver Jules Verne door een ‘reis naar het middelpunt der aarde’ te maken. Je maakt een unieke tour naar een lava grot onder de gletsjer van de Snæfellsjökull, 35m onder de grond en 200m diep in de lava kubus genaamd Vatnshellir. Via een lange smalle trap bereik je het eerste gedeelte van de grot met unieke formaties en lava standbeelden. In het onderste gedeelte ervaar je totale rust en duisternis als je gids het licht uit doet. De tour duurt ongeveer een uur.

We vervolgen onze weg naar de veerboot Baldur van Stykkishólmur naar Brjánslækur in de Westfjorden. Op weg naar de Breiðafjörður baai, stopt de veerboot op het eiland Flatey. Als het mooi weer is kun je genieten van een prachtig uitzicht over de ontelbare eilanden van de baai, evenals de gletsjer Snæfellsjökull. Overnachting in Fosshotel Westfjords.

De Dynjandi waterval | IJsland Tours

Dag 4 | Het meest westelijke punt van IJsland

Vandaag blijven we de kustlijn volgen en stoppen bij het folklore en transport museum in Hnjotur. Daarna vervolgen we onze weg, in de zeer afgelegen en dunbevolkte regio, naar de vogelkliffen van Látrabjarg, het meest westelijke punt van IJsland (en Europa) waar papegaaiduikers vanaf half mei tot half augustus te zien zijn. We maken een onvergetelijke wandeling in de wildernis naar de top van deze hoogste vogelkliffen. Látrabjarg staat bekend om zijn hoge concentratie van Scandinavische vogels. Papegaaiduikers, alken, zeekoeten, stormvogels, aalscholvers, drieteenmeeuwen en andere vogels komen hier massaal bijeen in getale van honderden, duizenden en zelfs in de miljoenen. Dit is dé plek om heel dicht bij de zeevogels te komen. Zelfs als je geen vogelspotter bent, zal je gebiologeerd staan te kijken naar de grappige papegaaiduikers en de grote hoeveelheid vogels.

Na het bezoek aan deze machtige locatie rijden we door naar de stranden van Raudasandur, een oase van rust. Overnachting in de omgeving van Patreksfjörður, Fosshotel Westfjords.

Dag 5 | De prachtige Westfjorden

We reizen over bergen en langs oevers van de vele schilderachtige fjorden tot we de majestueuze fjord Arnarfjörður, omgeven door hoge bergen, bereiken. Aan de voet van de fjord bezichtigen we de unieke waterval Dynjandi die, met zijn zeven plateaus naar beneden kelderend water, door de bevolking van IJsland is uitgeroepen tot mooiste waterval van het land.

We vervolgen onze weg over een bergpas en passeren de zuidelijke oevers van de Westfjorden. Deze route wordt minder bereisd en wordt gekenmerkt door steile kliffen, diep uitgesneden baaien en uitgestrekte laaggelegen kustgebieden. We overnachten in het afgelegen Vogur Country Lodge, een rustige en mooie plek dicht bij de Breiðafjörður baai.

Dag 7 | Meest noordelijke stad

Siglufjördur is een schilderachtig vissersstadje dat zijn bekendheid heeft te danken aan de succesvolle haringvisserij in de vorige eeuw.
We brengen vandaag een bezoek aan deze plek en aan het prachtige Haring museum waar je terug gaat in de tijd. Iedere zomer in augustus wordt hier een haringfestival gehouden, dat bezoekers van over de hele wereld trekt.

Op de terugweg passeren we kleine vissersdorpjes en maken een stop bij een verlaten vallei. In de middag gaan we mee op een walvistour in het langste fjord onder de poolcirkel. Je maakt kans op het spotten van bultruggen, dwergvinvissen, bruinvissen en dolfijnen.

Hierna rijden we terug naar Akureyri voor diner en overnachting.

Dag 8 | Geologische wonderen en natuurbaden

Onderweg komen we langs de Godafoss, de waterval van de goden, wat een stop zeker waard is! In het jaar 1000 na Christus heeft IJsland het christendom aanvaard als nationale godsdienst, hoewel binnenshuis andere godsdiensten nog aanboden mogen worden. Als blijk van waardering gooide de bedenker van deze constructie, Thorgeir Thorkelsson, zijn heidense afgodsbeelden in deze waterval. Vandaar de naam Godafoss.

Mývatn is het gebied waar je vreemdsoortige lavaformaties, borrelende zwavel- en modderpoelen, prachtige basaltformaties en pseudokraters vindt. Geen wonder dat we vandaag de hele dag in deze regio zullen besteden.
De volgende highlights zijn rondom het meer te vinden, we zullen er meerdere op ons lijstje hebben staan! Bijvoorbeeld de vulkaan Krafla, waar je door dampende lavavelden kunt lopen, die zijn ontstaan bij de erupties in de periode 1975-1984.

Vanuit Krafla rijd je weer terug naar het meer, onderweg kom je langs de borrelende modderpotten van Namaskard. Dit prachtige gebied, waar de oranje en gele kleuren goed uit het landschap ‘schieten’ staat ook wel bekend als Hverir, Hverarönd en Namafjall. Deze route loopt ten Oosten van het meer in de richting van Hverfjall, een wandeling naar de rand van deze explosiekrater is een aanrader. Goed om te weten is dat rond het meer verschillende zeldzame eenden nestelen, zoals bijvoorbeeld de harkelijneend. In combinatie met o.a. de vele wandelmogelijkheden is dit een uniek gebied.

Niet ver van Hverfjall liggen de gekke lavaformaties van Dimmuborgir. Je kunt in dit gebied kiezen uit verschillende wandelingen, die allen variëren van lengte, voor ieder wat wils. Aan de zuidkant van het meer vind je de pseudokraters van Skutustadir.

Om deze dag vol indrukken ontspannen te beëindigen stoppen we bij de Mývatn Nature Baths aan de noordzijde van het meer voor een warm bad. De Mývatn Nature Baths worden vaker dan eens het ‘kleine broertje’ van de Blue Lagoon genoemd, de populaire en commerciëlere warmwaterbaden vlakbij de internationale luchthaven. Overnachting in de omgeving van het Mývatn meer, Sel Hotel Mývatn.

Dag 9 | Het geheim van het oosten

We reizen naar Dettifoss, Europa’s meest krachtige waterval in het noordelijke deel van Vatnajökull National Park. Van daaruit gaan we via de onbewoonde hooglanden naar Oost-IJsland, waar we beginnen met een bezoek aan Mödrudalur, de hoogst gelegen permanent bewoonde locatie van IJsland, gelegen op 469m boven zeeniveau.

Het geïsoleerde dorpje Bakkagerði bijvoorbeeld, heeft slechts 120 inwoners en is een charmant dorpje, gebouwd naast de steile berghelling. Bakkagerdi staat ook wel bekend als Borgarfjördur Eystri (of andersom). Bekend om z’n elvenburcht (IJslanders geloven heilig in het bestaan van elven) en kwarts-gesteente. Hier vind je in het haventje de vogelrots Hafnarhólmi, waar veel papegaaiduikers te zien zijn. In het dorp Borgarfjörður Eystri is een kunstgalerij in het dorp, dat het werk van Jóhannes Kjarval weergeeft, een bekende IJslandse schilder die opgroeide in Borgarfjörður Eystri. Borgarfjörður Eystri is tevens de thuisbasis van een uitgebreide populatie van elfen, volgens de 172 lokale volksverhalen met elfen. Aan de rand van het dorp ligt Álfaborg, een beschermd gebied waar de koningin van de elfen in een rots kasteel blijkt te wonen.

Overnachting in Borgarfjörður Eystri, Country Guesthouse Alfheimar.

Diamond Beach en haar ijsblokken | IJsland Tours

Dag 10 | Diepe fjorden en ijsbergenmeer

De route van vandaag leid ons door de Oostfjorden. Misschien het minst bekende deel van IJsland, met slaperige vissersplaatsjes en diepe fjorden. Oost-IJsland is, geologisch gezien, het oudste deel van IJsland waar je o.a. kwarts en andere mineralen vindt. Onderweg stoppen we een paar keer om van de prachtige uitzichtpunten te genieten.

In het plaatsje Stödvarfjördur staat het stenenmuseum van Petra, een particuliere stenen- en mineralencollectie, opgebouwd door een opmerkelijke vrouw. Fáskrúdsfjördur is een vissersdorpje, dat door de Fransen in de 19e eeuw als uitvalsbasis werd gebruikt, wanneer men in het fjordengebied viste. Men had hier hun eigen ziekenhuis, kapel en kerkhof.

Eén van de grootste highlights van het zuidoosten is Jökulsárlón. Een ijsbergenlagune waar ijsbergen, afkomstig van de gletsjertong Breidamerkurjökull, in een meer afkalven. We maken een boottocht op het ijsbergenmeer. En wandelen daarna naar Diamond Beach. Het meer heeft een open verbinding met zee, waardoor dit zwarte strand vaak bezaaid ligt met prachtige ijssculpturen.

Overnachting in de buurt van Skaftafell in het zuidelijke deel van het Vatnajökull National Park, Fosshotel Glacier Lagoon.

Dag 11 | Vatnajökull National Park en het zuiden

IJs en gletsjers domineren het zicht in de omgeving van het Nationaal Park Vatnajökull in het zuidoosten van IJsland. In juni 2008 is het gebied rondom de gletsjer Vatnajökull tot nationaal park uitgeroepen. Met een oppervlakte van 12.000 km², wat 12% van de totale oppervlakte van IJsland bedraagt, is dit het grootste nationale park van Europa. Het omvat de gletsjer Vatnajökull, de lavavelden (hrauns) aan de noord- en westkant en de berg Mt. Snæfell aan de oostkant.

Op weg naar het westen rijden we door lavaveld Eldhraun, gelegen vlakbij Kirkjubæjarklaustur, een klein dorpje met ca. 300 inwoners. Het dorp is omgeven door een imposant landschap, dat bestaat uit uitgestrekte lavavelden bedekt met een dikke laag mos, diepe kloven, basaltrotsen en watervallen.

Vík í Mýrdal is de volgende stop van vandaag en is het meest zuidelijkste puntje van IJsland (vasteland). Het gebied staat bekend om de gitzwarte zandstranden, bezaaid met basaltkolommen, de sterke stroming en de vogelrots Dyrhólæy. De rots is privé bezit en wordt meestal na de 3e week van juni geopend voor het publiek, dit vanwege het broedseizoen, waarna de rots vaak vol zit met papegaaiduikers.

We reizen verder langs de zuidkust en komen langs de watervallen Skogafoss en Seljalandsfoss, waar je achter langs kunt lopen en welke je al vanaf de weg kunt zien. De 60m hoge waterval Skógafoss wordt als één van de mooiste watervallen van de zuidkust bestempeld.

Onze laatste stop van vandaag is bij het Lava Centre! Dit is een interactieve en educatieve tentoonstelling in Hvolsvöllur . Vol met hightech snufjes over vulkanische activiteit, aardbevingen en de kracht van moeder natuur die IJsland als eiland gedurende miljoenen jaren creëerde. Terug in Reykjavík hebben we een afscheidsdiner in een restaurant. Overnachting in Reykjavik, Hotel Klettur.

Dag 12 | Vertrekdag

Na het (vroege) ontbijt vertrek je naar de luchthaven. Per transferbus wordt u naar Keflavík Airport gebracht, voor de terugreis.

Een vliegtuig van Icelandair vliegt boven IJsland | Icelandair | IJsland Tours
Bekijk alle dagen

Boek deze reis

Grand Tour IJsland | 12 dagen

Wat is inbegrepen?

Inbegrepen
 • Vlucht op basis van een stelpost per periode, inclusief: luchthavenbelasting, handbagage, ruimbagage, gratis stoelreservering
 • Vervoer ter plaatse en Engelstalige reisleiding vanaf dag 2 t/m dag 11
 • Verblijf voor 11 nachten: op basis van kamers met eigen douche/toilet
 • Verzorging: 1 nacht logies, 10 nachten halfpension
 • Entree lava grot Snæfellsnes
 • Ferry naar de Westfjorden
 • Entree folklore en transport museum Hnjotur
 • Bezoek aan geothermische kas
 • Walvistour
 • Entree Haring Museum
 • Entree en handdoek Vök baths
 • Bezoek stenencollectie in het oosten
 • Boottocht ijsbergenmeer
 • Entree Skogar museum
 • Bezoek en film in Lava Centre Hvolsvöllur
 • IJsland Dominicus reisgids
Niet inbegrepen
 • Niet genoemde maaltijden (lunches, diner dag 1)
 • Facultatieve excursies (prijzen conform uitvoerende organisatie)
 • Reserveringskosten a € 35 per boeking
 • Calamiteitenfonds bijdrage a € 2,50 per boeking (tot max. 9 personen)
 • SGR Consumentenbijdrage a € 5 per persoon
 • Eventuele toeslagen
Extra informatie
Boekingsvoorwaarden

100% op maat

een reis speciaal voor jou samengesteld

Ons team gaat graag aan de slag met het regelen van jouw ultieme reis op maat! Geef je wensen door en je ontvangt snel een vrijblijvend voorstel voor jouw droomreis!

Het team van IJsland Tours staat voor je klaar om jouw droomreis te realiseren.

Stel jouw reis op maat samen
Expert in maatwerk voor jouw droomreis | IJsland Tours