• maatwerkspecialist
 • snel & professioneel contact
 • onbezorgd op reis
Snel contact
030 - 230 80 10

De autoreis Hooglanden en Westfjorden IJsland, is een avontuurlijke autoreis per terreinwagen over de ruige hooglandenroutes en de bijzondere Westfjorden van IJsland. Je bezoekt zowel Kerlingarfjöll op de Kjölur als Landmannalaugar én steekt dwars het land door via de Sprengisandur route. Via het schitterende noorden van IJsland reis je door de Westfjorden en leiden de routes je langs prachtige fjorden en watervallen, uiteindelijk naar de vogelrijke rots Látrabjarg bekend vanwege z’n papegaaiduikers. Dankzij een optionele dagtocht naar de Askja en het rijden van de Kaldidalur route op één van je laatste dagen, is jouw Hooglanden en Westfjorden avontuur compleet!

Inbegrepen bij de reis

 • Ontbijt (deels/volledig)
 • Huurauto
 • Verblijf naar keuze
 • Reisgids en/of wegenkaart
 • Vlucht
Reisduur
19 dagen
Soort reis
Individuele reis
Thema
Autoreis
Prijs
Vanaf € 4.210,00

Dagprogramma

Dag 2 en 3 | Golden Circle & hooglandengebied Kerlingarfjöll

Je rijdt vanuit Keflavík in de richting van het Nationale Park Thingvellir. Deze plaats is in de geschiedenis van IJsland van groot belang geweest, hier is namelijk het eerste parlement gesticht. Het bijzondere vandaag de dag, waar de meeste bezoekers op af komen, is de scheur tussen de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse tektonische platen. Je kunt hier tevens prachtig wandelen en snorkelen of duiken in het heldere water.

Vervolgens reis je langs het geisergebied Geysir. Vernoemd naar de nu (meestal) slapende gelijknamige geiser maar vooral bekend vanwege de actieve geiser Strokkur. Elke 5 tot 10 minuten spuit Strokkur heet water metershoog de lucht in. Je kunt ook hier een stukje gaan wandelen en naast Strokkur andere warmwaterbronnen bewonderen.

Even verderop ligt de ‘Gouden Waterval’ Gullfoss. Het is algemeen bekend dat vanwege het vele stuifwater er veel regenbogen boven de waterval schitteren wanneer de zon schijnt. Hij dankt dan ook hier zijn naam aan. Het water valt in twee niveaus naar de rivier Hvíta, wat witte rivier betekent. Als het weer het toelaat is het mogelijk om een pad te bewandelen, dat je dichterbij de waterval brengt.

Vanuit Gullfoss rijd je zo weg nr 35 op, wat uiteindelijk de F35 wordt. Je bevindt je nu op hooglandenroute Kjölur. Deze weg brengt je uiteindelijk naar het prachtige Kerlingarfjöll gebied waar je zult overnachten. Het geothermische gebied leent zich uitstekend voor het maken van prachtige wandelingen. Als je iets verder doorrijdt kom je via een ruige weg uit bij het dal Hveradalur, wat een absolute aanrader is!

Kerlingarfjöll is een walhalla voor wandelliefhebbers. Er zijn veel gemarkeerde wandelroutes uitgezet. Een voorbeeld hiervan is de 3 km lange wandeling ‘Hveradalir Adventure’. Een wandeling van ca. 2 tot 3 uur. Voor meer uitdaging kies je voor de 7 km lange wandeling ‘Austurfjöll, trailing the peaks’. Of combineer een kortere wandeling met een sneeuwscootertour op de gletsjer Langjökull.

Na het wandelen ben je wel toe aan extra ontspanning. Wij raden je aan het warmwaterbad van Hveravellir te bezoeken, gelegen op ca. 38 km van Kerlingarfjöll. Tip: doe vooraf wat boodschappen, onderweg is niets meer te krijgen.

Dag 4 en 5 | Kleurrijk Landmannalaugar

Vanuit Kerlingarfjöll reis je weer terug naar het Golden Circle gebied. Vanaf de Gullfoss waterval rijd je via Fludir, waar een ‘duik’ in de Secret Lagoon een relaxte pauze kan zijn, door naar het Highland Center via weg nr. F26. Dit is de Sprengisandur hooglandenroute, welke je na het verblijf in het Highland Center gaat rijden richting Noord-IJsland.

Maar eerst breng je een bezoek aan één van de bekendste en misschien wel mooiste binnenlandgebieden van IJsland: Landmannalaugar. Met zijn geelachtige ryoliet bergen, afgewisseld met een scala van andere kleuren, is dit een plek die je gezien moet hebben! Deze plek herbergt een warme natuurlijke beek, wat na een dag wandelen een geliefde locatie is om te ontspannen.

Je verblijft 2 nachten in het Highland Center.

De Dynjandi waterval | IJsland Tours

Dag 6 | Ruig binnenland en bijzonder Mývatn

Vandaag reis je door de ruige zand- en steenwoestijn over de Sprengisandur route naar Noord-IJsland. Onderweg is niets te krijgen, zorg dus dat je een lunchpakketje van het Highland Center meeneemt! Richting het einde van de Sprengisandur vind je de prachtige Aldeyjarfoss waterval. Deze met basaltkolommen omringde waterval is misschien wel één van de mooiste van IJsland en absoluut de stop waard.

Uiteindelijk kom je terug in de bewoonde wereld en niet zomaar één: het bijzondere meer van Mývatn en zijn omgeving is het decor voor de komende dagen.

Je verblijft 3 nachten in de regio Mývatn/Húsavík.

Dag 8 | Optie: Indrukwekkende dagtour Askja

Askja was niet erg bekend, tot op 29 maart 1875 een grootse eruptie begon. Ongeveer 20 miljard kubieke meter aan materiaal werd binnen een paar uur gelanceerd! De asregen vergiftigde met name het land in het oostelijke fjordengebied van IJsland en doodde een groot gedeelte van het vee. De laatste eruptie van de Askja was in 1961. Dit indrukwekkende gebied trekt veel bezoekers. Dankzij je terreinwagen kun je zelf de rit naar de Askja afleggen. Mocht je dit niet prettig vinden, dan is er altijd een dagtour per bus te boeken.

Eén van de bekendste met water gevulde explosiekrater is toch wel Víti. Met zijn 150m in doorsnede is dit geen ‘kleine jongen’. Het meer is maar liefst 80m diep en heeft een prachtige opaal blauwgroene kleur. Dit komt doordat het meer veel opgeloste mineralen bevat. Je kunt erin zwemmen, het meer heeft een aangename temperatuur.

Dag 9 | Waterval van de goden & vissersdorpjes

Je verlaat de regio van het meer en reist door naar Akureyri. Vlak voor de stad kom je langs de Godafoss, de waterval van de goden, wat een stop zeker waard is! In het jaar 1000 na Christus heeft IJsland het christendom aanvaard als nationale godsdienst, hoewel binnenshuis andere godsdiensten nog aanboden mogen worden.
Als blijk van waardering gooide de bedenker van deze constructie, Thorgeir Thorkelsson, zijn heidense afgodsbeelden in deze waterval. Vandaar de naam Godafoss.Akureyri, de 2e stad van IJsland met ca. 18.000 inwoners, is wel iets anders dan je afgelopen dagen hebt meegekregen. De stad voelt echter niet té druk aan en je hebt hier weer meer keuze uit restaurantjes en winkeltjes.

Eén van de brandgeschilderde ramen in de kerk van Akureyri herinnert aan het verhaal van Thorgeir Thorkelsson (Godafoss). Naast de kerk in Akureyri is het ook de moeite waard de heuvel van de stad op te lopen op weg naar de botanische tuin, waar in de zomermaanden (als het goed is) alles mooi in bloei staat.

Na deze korte stop verlaat je de stad weer en uiteraard zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden, dus geven wij je graag enkele tips om de rest van de route in te vullen. We raden je aan voorbij Akureyri de ringweg te verlaten en af te slaan naar weg nr. 82 richting Dalvík.

In de zomermaanden is het mogelijk walvistours te maken vanuit de haven van dit vissersdorp.
Het concept is anders dan de excursies die aangeboden worden vanuit Húsavík. Tijdens deze tours wordt er ook gevist met gegarandeerde vangst en wordt er tevens aan “birdwatching” gedaan, waarbij soms papegaaiduikers te zien zijn. Aan het einde van de trip wordt de gevangen vis gegrild. De meeste geziene walvis hier is de bultrug. Andere walvissen die hier gespot worden zijn de dwergvinvis, dolfijnen en bruinvissen en heel soms de blauwe walvis. Kortom: een leuke en complete excursie.

Op het noordelijkste puntje van dit schiereiland ligt Siglufjördur, een schilderachtig vissersstadje dat zijn bekendheid te danken heeft aan de succesvolle haringvisserij in de vorige eeuw. Er is een prachtig museum, waar je terug gaat in de tijd. Iedere zomer in augustus wordt hier een haringfestival gehouden, dat bezoekers van over de hele wereld trekt.

Je komt vervolgens langs Saudárkrokur, een leuk stadje in het district Skagafjördur. In de omgeving van Saudárkrokur vind je een streekmuseum in de turfboerderij Glaumbær, waar je kunt zien hoe men in vroeger tijden leefde. In het nabijgelegen Varmahlíd worden raftingtochten aangeboden op verschillende niveaus.

Het Skagafjördur district is vooral beroemd vanwege de vele paardenfokkerijen. Je kunt hier op verschillende locaties een demonstratie bijwonen, waar het IJslandse paard de beroemde ‘tölt’ (viertakt telgang) laat zien.

Je verblijft 1 nacht in de regio Varmahlid/Blönduós.

Uitizcht over de Kerlingarfjoll | IJsland Tours

Dag 10 en 11 | Het onbekende Strandir en Drangsnes

Je vervolgt vandaag je weg naar de Westfjorden van IJsland. Iedere regio van IJsland heeft zijn charme en de Westfjorden voegen ècht iets toe aan je reis. Na de mooie highlights langs de ringweg en het ruige binnenland, maak je je nu op voor adembenemend mooie fjordenroutes die de komende dagen op de planning staan!

Je eindpunt van vandaag is de regio Strandir en/of Drangsnes, gelegen op ca. 30 km van Holmavík. Deze vrij onbekende regio is een gebied voor rustzoekers. Grote hoeveelheden drijfhout spoelen hier aan vanuit Siberië en Scandinavië, wat de kusten een bijzondere uitstraling geven.

Voor dag 11 raden we je aan een tocht te maken vanuit Drangsnes richting Djúpavík. Het is zeker 2 uur rijden over een slechte weg, In Djúpavík vind je echter een hotel, een tiental huizen en een verlaten haringfabriek. Er worden dagelijks rondleidingen gedaan, die een goed beeld geven van het leven van de mensen die hier tot ca. 1960 woonden en werkten.

Circa 18 km van Djúpavík vandaan eindigt de weg bij een warmwaterzwembad, dat Krossnes heet, aan de rand van de oceaan. Een bijzondere ervaring om te zwemmen, voor je gevoel ‘aan het einde van de wereld’.

Wie er belangstelling voor heeft kan nog even kijken bij Galdrasýning á Ströndum, een museum over heksenvervolging en tovenarij, rond de 17e eeuw, op IJsland in het algemeen en Strandir in het bijzonder. Het museum ligt in Holmavík.

Je verblijft 2 nachten in Strandir of Drangsnes.

Dag 13 | Adembenemende fjordenroute

Je kunt in de ochtend de tijd nemen om Isafjördur nog iets verder te verkennen. Of je gaat op pad in de directe omgeving. Op ca. 13 km ten noorden van Isafjördur ligt het vissersdorp Bolungarvík met zijn openluchtmuseum Osvör. Hier kun je zien hoe de vissers in vroeger tijden leefden. Een ander populair punt is de top van de berg Bolafjall met een adembenemend uitzicht! Er is een weg naar boven richting het radarstation.

Op ca. 23 km van Isafjördur kom je uit bij Sudureyri, wat een typisch voorbeeld van een IJslands vissersdorp is. Het dorp begon zich pas in het begin van de 20e eeuw te vormen en groeide snel met de mechanisatie van de visindustrie. Onlangs hebben dorpelingen de kans aangegrepen om de vistraditie te combineren met toerisme; elke zomer bezoeken honderden zeevissers uit Europa het dorp en beproeven hun geluk op het vangen van kabeljauw en heilbot in de fjord. Voor de mensen die meer visvriendelijke activiteiten verkiezen, is het mogelijk de kabeljauw te voeren, net buiten het dorp in de lagune.

In de fjord ‘verderop’ vind je Flateyri, wederom een vissersdorp waar je goed je hengel uit kunt gooien. Er zijn geweldige mogelijkheden om te kajakken. De oude boekenwinkel van het dorp is omgebouwd tot een museum, waar bezoekers meer te weten kunnen komen over de geschiedenis van Flateyri terwijl ze tweedehands boeken kopen en het huis van de oude koopman bezoeken. Een internationaal poppenmuseum en het populaire Nonsense-museum vind je er ook.

Je rijdt nu in de Önundarfjörður. Een bijzonder mooie fjord, zelfs naar Westfjorden-normen. Dit is deels te wijten aan het Holt-strand, een uitgestrekt gouden zandstrand en duinsysteem dat zich in de fjord krult en waar het tijdens een paar warme dagen in het jaar een beetje op Spanje kan lijken. Je kunt er geweldig wandelen én de duinen zijn een beschermd nestgebied voor eidereenden.

Uiteindelijk kom je uit in Thingeyri, waar je zult overnachten. Þingeyri, zoals het officieel geschreven wordt, is een klein dorp gelegen aan een landtong in een van de mooiste fjorden van IJsland, Dýrafjörður. Je vindt hier Simbahöllin, een huiselijk café gespecialiseerd in Belgische wafels, gevestigd in een prachtig gerenoveerd oud Noors huis uit 1915. Voor de liefhebbers is hier één van de mooiste golfbanen van IJsland te vinden, gelegen op slechts een steenworp afstand van Þingeyri, met de “Westfjords-Alps” als achtergrond, inclusief de hoogste berg van het schiereiland, Kaldbakur (998m).

Je verblijft 1 nacht in Thingeyri.

Lavaformaties en mos bij het meer Thingvallavatn | IJsland Tours

Dag 14 | Dynjandi waterval & papegaaiduikers

Voorbij Thingeyri vind je één van de mooiste watervallen van de Westfjorden, de Dynjandi.
De Dynjandi bestaat uit verschillende kleinere watervallen bij elkaar. Het water stort trapsgewijs, als een soort bruidssluier, naar beneden. Je kunt vrij dichtbij komen, op verschillende niveaus, waardoor je deze waterval niet alleen maar van een afstandje hoeft te bewonderen.

Vervolgens zet je koers richting Látrabjarg, deze bekende vogelrots zit ’s zomers vol met (o.a.) papegaaiduikers, waar je in de meeste gevallen erg dichtbij kunt komen. De weg naar Látrabjarg is onverhard en kan, afhankelijk van hoe het weer geweest is, slecht begaanbaar zijn. Trek hier dus flink wat tijd voor uit. Op de terugreis vanuit Látrabjarg kun je een tussenstop maken bij het rood/goud gekleurde zandstrand van Raudasandur.

Je verblijf 1 nacht in de regio van Patreksfjördur/Látrabjarg.

Dag 17 en 18 | Lavawatervallen en Reykjavik

Vandaag reis je af naar Reykjavik. Maar als je tijd over hebt en niet te vroeg in de stad wilt zijn, raden we je aan een bezoekje te brengen aan iets wat je absoluut niet mag missen! De circa 1 km brede Hraunfossar lavawatervallen, gelegen even voorbij Reykholt. Deze spectaculaire watervallen persen zich onder een lavawand door, in de rivier de Hvitá, waardoor het water een unieke blauwe kleur krijgt. Achter de Hraunfossar vind je tevens waterval Barnafoss.

Je kunt de reis uitbreiden met nóg een hooglanden avontuur(tje) door de Kaldidalur (weg 550) te nemen richting Reykjavik (ca. 277 km totaal). En als je er dan toch bent; breng een bezoek aan de ijstunnel op de gletsjer Langjökull. Het startpunt van deze tour bevindt zich namelijk op de Kaldidalur. De door mensen gemaakte ijstunnel is een unieke excursie op IJsland! De enthousiaste gidsen nemen je mee op pad en leren je alles over de tunnel en de gletsjer.

De Kaldidalur eindigt vlakbij het Nationaal Park Thingvellir. Deze plaats is in de geschiedenis van IJsland van groot belang geweest, hier is namelijk het eerste parlement gesticht. Het bijzondere vandaag de dag, waar de meeste bezoekers op af komen, is de scheur tussen de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse tektonische platen. Je kunt hier tevens prachtig wandelen en zelfs snorkelen en duiken voor de liefhebbers.

Je rijdt naar Reykjavik, in de gezellige stad is genoeg te beleven, voor de liefhebbers zijn er vele winkeltjes, voornamelijk gelegen aan de hoofdstraat: Laugavegur. Maar shoppen is niet het enige, een bezoek aan de Hallgrimskerk, Perlan of Harpa behoort ook tot de mogelijkheden. De stad is daarnaast goed voorzien wat horeca betreft, bij mooi weer leeft de stad buiten en worden er op elke hoek terrassen gevormd voor een hapje en een drankje. Het diner vanavond is op eigen gelegenheid, de stad Reykjavik heeft een breed en gevarieerd aanbod aan restaurants.

Je verblijft 2 nachten in of nabij het centrum.

Dag 19 | Vertrekdag

Na het (vroege) ontbijt vertrek je naar de luchthaven, op tijd voor de aansluitende vlucht. Vóór vertrek lever je de huurauto in op Keflavík Airport.

Een vliegtuig van Icelandair vliegt boven IJsland | Icelandair | IJsland Tours
Bekijk alle dagen

Boek deze reis

Hooglanden & Westfjorden | 19 dagen

Wat is inbegrepen?

Inbegrepen
 • Vlucht op basis van een stelpost per periode, inclusief: luchthavenbelasting, handbagage, ruimbagage, gratis stoelreservering
 • Huurauto voor 18 etmalen, inclusief: ongelimiteerd aantal km, Airport Service Charge, BTW-, CDW-, TP- en WSP-verzekering
 • Verblijf voor 18 nachten: op basis van de gekozen kamertype/klasse
 • Verzorging: 1 nacht logies, 17 nachten logies en ontbijt
 • Ferry Breidafjördur
 • IJsland Dominicus reisgids en IJsland wegenkaart
 • Dag-tot-dag-routesuggestie
Niet inbegrepen
 • Aanvullende auto-casco-schadeverzekering via a.s.r. Verzekeringen
 • Reserveringskosten a € 35 per boeking
 • Calamiteitenfonds bijdrage a € 2,50 per boeking (tot max. 9 personen)
 • SGR Consumentenbijdrage a € 5 per persoon
 • Eventuele toeslagen
Extra informatie
Boekingsvoorwaarden

100% op maat

een reis speciaal voor jou samengesteld

Ons team gaat graag aan de slag met het regelen van jouw ultieme reis op maat! Geef je wensen door en je ontvangt snel een vrijblijvend voorstel voor jouw droomreis!

Het team van IJsland Tours staat voor je klaar om jouw droomreis te realiseren.

Stel jouw reis op maat samen
Expert in maatwerk voor jouw droomreis | IJsland Tours