• maatwerkspecialist
  • snel & professioneel contact
  • onbezorgd op reis
Snel contact

Op reis

Op deze pagina vind je een overzicht van vragen die je misschien hebt als je een reis wilt boeken, of juist als je je al een reis geboekt hebt. Als jouw vraag toch niet beantwoord is, bel of mail ons dan gerust! Ons team staat graag persoonlijk voor je klaar!

Incheck-informatie

Incheck-informatie

Hoe laat kan ik inchecken?
Dat verschilt per luchtvaartmaatschappij hoe lang voor je vertrek het inchecken aangeboden wordt. Bij Icelandair kun je 24 uur voor vertrek online inchecken. Bij Transavia kan dat vanaf 30 uur voor vertrek. Bij de reisbescheiden ontvang van je ons informatie over de check-in die op de voor jouw geboekte vluchten van toepassing is.

Hoe laat ik in mijn hotel terecht?
Bij de meeste hotels en guesthouses is het mogelijk in te checken vanaf einde van de middag, meestal vanaf 16:00 uur. Hier zijn altijd uitzonderingen op, soms is je kamer bij een vroegere aankomst al beschikbaar maar het kan ook voorkomen dat je nog even moet wachten omdat de kamer nog schoongemaakt wordt. Wij adviseren je om, als je verwacht laat aan te komen (na 20:00 uur), het hotel even te bellen zodat ze hiervan op de hoogte zijn. De uiterlijke tijd om uit te checken verschilt per accommodatie, je kan er bij het inchecken naar vragen.

Wat doe ik bij calamiteiten?

Wat doe ik bij calamiteiten?

tekst
tekst

Weersomstandigheden en wegen op IJsland
Bij je reispapieren sturen wij je meer informatie over hoe je het beste het weer en de geopende, of juist gesloten wegen in de gaten kunt houden. Kijk voor het weer op de website umferdin.is en voor de actuele conditie van de wegen op safetravel.is . De IJslanders zijn gewend aan de soms grillige omstandigheden. Er wordt daarom vaak met een waarschuwing gewerkt. Bijvoorbeeld om na 13:00 uur niet de weg op te gaan. Neem deze waarschuwingen serieus en vraag bij twijfel om informatie bij de receptie. Zij weten beter hoe het weer is dan wij in Nederland.

Wat moet ik doen als ik niet kan gaan rijden?
Is het weer zo slecht dat je niet op pad kunt gaan, of is er een weg afgesloten en kom je niet naar je hotel van de komende nacht? Bel dan ons op +31(0)30-2308010 voor hulp (toets '1' buiten onze kantoortijden). Wij zorgen dat je hotel bijvoorbeeld omgeboekt is zodat je nog een nachtje in het hotel waar je al zit kunt verblijven.

Gaat de excursie door als het slecht weer is?
De weersomstandigheden op onze bestemmingen kunnen behoorlijk wisselvallig zijn. Het komt voor dat er ter plaatse door de excursiemaatschappij besloten wordt dat een excursie vanwege slecht weer niet door gaat. Je wordt direct door de excursiemaatschappij, of door ons als we het vroeg genoeg weten, hiervan op de hoogte gebracht. Het is daarom van belang dat we jouw contactgegevens (tijdens de reis) in ons bezit hebben. We kijken dan naar een alternatieve datum of tijdstip. Als het niet lukt om de excursie om te boeken, zullen wij het volledige bedrag aan je restitueren.

Er gaat iets niet zoals gewenst, wat moet ik doen?
Als er iets in de accommodatie of met de huurauto niet naar wens is, probeer dit dan eerst op te nemen met de accommodatieverschaffer of autoverhuurder. Zij kunnen ter plaatse vaak meer regelen dan wij op dat moment op afstand. Mocht je er niet uit komen dan helpen wij je graag verder.

IJsland Tours is 24/7 bereikbaar
IJsland Tours is 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer +31(0)30-2308010 (buiten kantoortijden toets je een ‘1’ voor noodgevallen).
NB. Wij adviseren je met klem om ons te bellen als je nog op reis bent, in plaats van wanneer je weer thuis bent. Als je eenmaal thuis bent kunnen wij in de meeste gevallen weinig tot niets meer voor je betekenen/oplossen.

Wat doe ik bij schade aan de huurauto?
Als je ter plaatse schade hebt opgelopen aan je huurauto dan zul je ter plaatse de kosten moeten voldoen. Je creditcard wordt hiervoor belast bij het inleveren van de huurauto. Bij thuiskomst kun je bij ons een schade-aangifte formulier opvragen, mits je de autoverzekering hebt bijgeboekt. Je bent dan verzekerd bij A.s.r. Verzekeringen. Wij verzoeken je het online schade-aangifte formulier volledig in te vullen en te versturen samen met je verzekeringsbewijs (dat is je boekingsfactuur). Onze ervaring leert dat De Europeesche Verzekeringen meestal snel reageert/uitkeert.

Praktische informatie IJsland

Praktische informatie IJsland

Taal
IJsland heeft een eigen taal, het IJslands. Vrijwel overal in het land wordt daarnaast prima Engels gesproken.

Invoerbepalingen
Lees je vooraf goed in over wat je wel en niet mag invoeren via de website Skatturinn-Duty free imports.

Belastingvrij kopen
Alle bezoekers van IJsland kunnen de plaatselijke BTW terugbetaald krijgen. Dit levert een korting van maximaal 15% op de verkoopprijs op, mits je binnen 3 maanden na de aanschafdatum, IJsland verlaat. De totale koopsom (BTW incl.) moet per winkel minstens ISK 12.000 bedragen. Alle artikelen (behalve wolwaren) moeten bij de douane getoond (kunnen) worden. Je leest er meer over op de website Skatturinn-Tax refund

Hoe werkt het?
Vraag in de winkel bij je aankoop naar een Tax free formulier, de originele aankoopbon moet aan dit formulier worden vastgeniet en er moet een handtekening van de winkelmedewerker op staan.
Op de luchthaven Keflavik kun je in de vertrekhal (voor het inchecken) bij Arion bank of als het bedrag hoger is dan ISK 100.000 bij Customs, dit formulier laten afstempelen.
Het gestempelde formulier, samen met de originele aankoopbon neem je mee naar het Taks Refund Point. Hier ontvang je direct je refund. Het bedrag wordt op je creditcard teruggestort. (het Refund point vind je na de incheck balies en handbagage controle). Je dient je aankopen te (kunnen) laten zien, dus neem deze mee in je handbagage. Verlaat je IJsland met de ferry dan vind je het kantoor in Seydisfjördur in de hoofdterminal van Smyril Line.

Geldzaken
De munteenheid is de IJslandse kroon (ISK/króna). De exacte koers vind je op de website www.sedlabanki.is. Bij aankomst op de luchthaven en in de grotere plaatsen vind je geldautomaten waar je kunt pinnen. Wij adviseren je, indien je cash op zak wilt hebben, te pinnen na aankomst. Het is altijd voordeliger ter plekke geld op te nemen of euro’s bij de bank om te wisselen, dan vooraf in Nederland. De banken zijn over het algemeen open op werkdagen van 09.15 tot 16.00 uur.
Zorg dat je meerdere betaalmiddelen meeneemt naar IJsland, contant geld, een pinpas en een creditcard. Zorg tevens dat je genoeg financiële middelen hebt om onverwachte situaties tijdens je reis op te vangen (denk aan vertraging).

Creditcard
Je kunt bijna overal met een creditcard betalen. Het is op IJsland heel gewoon om bijvoorbeeld een ijsje of een kopje koffie met creditcard te betalen. Voor autohuur, zomerhuisjes, verschillende hotels, en voor het garanderen van extra’s in de accommodaties, is een creditcard verplicht. Neem je creditcard dus mee op reis.

Fooien
Het geven van fooien is niet gebruikelijk, behalve voor chauffeur en gids bij groepsreizen.

Tijdsverschil
IJsland heeft het hele jaar de Greenwich tijd (GMT). Het tijdsverschil met Nederland is tijdens onze zomertijd 2 uur (vroeger) en tijdens onze wintertijd 1 uur (vroeger).

Bereik met je mobiele telefoon
De meeste Europese mobiele telefoons werken op het IJslandse netwerk. Het bereik in gebieden langs de ringweg is goed. In de hooglanden kan het bereik er minimaal tot niet zijn. Er is een 3G netwerk en in mindere mate een 4G netwerk. IJsland is geen EU-land, maar de meeste providers nemen IJsland mee in de EU-bundel. Informeer bij je provider.

Bellen naar IJsland
Het internationale landnummer voor IJsland is +354.

Internet en wifi
In vrijwel alle hotels, restaurants etc. is er gratis wifi en op je hotelkamer meestal ook. NB Nog lang niet alle zomerhuisjes/prive-huisjes die verhuurd worden beschikken over wifi.

Elektriciteit op IJsland
Het voltage in IJsland is 230. De stekkers zijn hetzelfde als in Nederland, je hebt dus geen verloopstekker (wereldstekker) nodig.

Weer en seizoenen IJsland

Weer en seizoenen IJsland

Zomer in IJsland
De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt tussen de 10⁰C en 15⁰C. Maar er is geen vaste omschrijving van het weertype in IJsland te geven, soms komen alle seizoenen in één dag voorbij. De laatste jaren is het klimaat aanzienlijk milder geworden, waarbij temperaturen van 20⁰C zeker niet ongebruikelijk zijn. Over het algemeen valt de meeste neerslag in het zuiden. Dit komt door de aanvoer van de vele depressies vanuit het zuiden en zuidwesten.
In het voor- en najaar ligt de temperatuur overdag tussen de 5⁰C en 10⁰C.

Midzomernachtzon
In juni en juli gaat de zon nauwelijks onder, rond middernacht kleurt de lucht zich met een warme oranje gloed, wat prachtige foto’s kan opleveren. Vanaf half mei tot de eerste week van augustus kun je tot laat in de avond rondreizen, waarbij het nauwelijks donker wordt. Vooral in het noorden van IJsland, van Isafjördur tot Langanes, zijn de nachten het lichtst. Daarna keert de nacht weer in langzaam tempo terug.

Winter in IJsland
IJsland is lang niet zo koud als de naam doet vermoeden. De gemiddelde temperatuur in de wintermaanden ligt rond het vriespunt, in de binnenlanden ca. -5⁰C. Het is de wind, die het vaak veel kouder doet aanvoelen. Er staat vaak een stevige wind en het weer kan snel omslaan. Sneeuwzeker is IJsland niet, meestal valt de eerste ‘blijvende’ sneeuw vanaf kerst. De meest serieuze sneeuw valt in het noorden, waar de skipistes tot eind april geopend zijn.

Daglicht in de winter
Het is een groot misverstand dat het in IJsland ’s winters altijd donker is. In oktober is het ca. 8 uur per dag licht, hartje winter, in de maanden december en januari, is dit gemiddeld 5 uur per dag. In de loop van februari neemt het daglicht weer in rap tempo toe.

Noorderlicht
Het noorderlicht is een lichtverschijnsel in de aardatmosfeer dat bij helder weer, vooral in de maanden september tot en met maart zichtbaar is. Wanneer het noorderlicht zich voordoet, zie je vaak een lichte gloed of is het licht zichtbaar als bewegende bogen, stralenbundels of een sierlijk dansend gordijn van licht. Noorderlicht hangt samen met activiteiten op de zon, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal in worden geslingerd.

Beste reistijd IJsland

Beste reistijd IJsland

Beste reistijd vakantie IJsland
De beste reistijd is voor IJsland lastig aan te geven. Het weer is het hele jaar ‘gegarandeerd’ wisselvallig. In de zomer zijn de temperaturen gemiddeld het hoogst en zijn de meeste hooglanden open, waardoor er onbegrensde mogelijkheden zijn. In de zomer heb je de langste dagen, met rond 21 juni, bijna 24 uur daglicht. En er zijn veel bijzondere vogels te spotten waaronder de papegaaiduiker. Wil je kans maken om het noorderlicht te zien, dan kun je beter in de wintermaanden gaan. Voor herfstkleuren is september een mooie maand. En voor het spotten van papegaaiduikers is de periode van half mei tot begin augustus de beste tijd.

Beste reistijd walvissen spotten
De beste reistijd voor het spotten van walvissen zijn de zomermaanden tussen mei en september. De walvissen verschijnen ca. begin juni en gaan ca. eind augustus weer weg. De meest voorkomende soorten walvissen zijn de dwergvinvis, de bultrug, blauwe vinvis en de gewone vinvis.

Beste reistijd orka’s spotten
Voor het spotten van orka’s zijn de maanden januari tot maart het beste, hoewel dit jaarlijks wat kan wisselen. Orka’s komen in deze periode naar IJsland om zich te voeden met haring. In het westen van IJsland, in Grundarfjördur op het schiereiland Snæfellsnes worden speciale excursies aangeboden om de orka’s te spotten.

Beste reistijd papegaaiduikers spotten
Papegaaiduikers vind je vanaf begin mei tot begin augustus op verschillende locaties in IJsland. Er zijn divers plaatsen aan de kust waar je deze zeevogels kunt spotten. Bijvoorbeeld Borgarfjördur Eystri (Bakkagerdi) in het oosten. De eilandjes Flatey in het westen, Grimsey en Drangey in het noorden. Heel bekend is de vogelrots Latrábjarg in de Westfjorden en de vogelrots Dyrhólaey in het zuiden. Deze locatie wordt in het broedseizoen van half mei tot ca. half juni afgesloten. Maar er zijn nog veel meer plekjes waar je deze grappige vogels tegen kunt komen.

Beste reistijd noorderlicht spotten
Wat is de beste tijd om noorderlicht te spotten? Tijdens de wintermaanden vanaf half september tot half maart maak je de meeste kans om het magische noorderlicht te zien. Maar eigenlijk is het niet te voorspellen. Het moet donker zijn en een heldere nacht helpt. Daarnaast moet er activiteit op de zon geweest zijn, kortom alle omstandigheden moeten perfect zijn. Maar zelfs dan is het niet te voorspellen of te garanderen. Het blijft een kwestie van puur geluk en de kers op de taart van je reis als je het te zien krijgt!

Begaanbaarheid wegen IJsland

Begaanbaarheid wegen IJsland

De ringweg rijden
De ringweg nr. 1, rond het eiland heeft een totale lengte van 1340 km, is grotendeels geasfalteerd en van mei t/m september met alle categorieën auto’s goed te rijden. In de wintermaanden verhuren wij alleen 4WD-huurauto’s zodat je bij winterse omstandigheden meer grip op de weg hebt.

B-wegen rijden
Naast de ringweg zijn er ook B-wegen. Inmiddels zijn de meeste wegen in de toeristische gebieden ook geasfalteerd. Sommige B-wegen zijn nog gravelwegen. Als het geen hooglanden route is (F weg) kun je met een gewone personenauto, met aangepaste snelheid, voorzichtig over een gravelweg rijden.

Hooglandenroutes rijden
De hooglandenroutes - deze worden aangegeven met de letter F voor het wegnummer (bijvoorbeeld F208) - zijn slechts een klein deel van het jaar (juli en augustus) toegankelijk, alleen met een (geschikte) 4WD terreinwagen. De wegenautoriteiten van IJsland bepalen wanneer een weg al dan niet opengesteld wordt. Voor meer informatie zie www.umferdin.is. Off road rijden is, ook met een 4WD terreinwagen, ten strengste verboden!!

Veilig rijden
Op geasfalteerde wegen is de maximum snelheid 90 km per uur. Op gravelwegen is de maximum snelheid vaak 80 km per uur, omdat dit soort wegen vaak slecht(er) onderhouden worden is dit geen haalbare snelheid. Pas je snelheid daarom altijd aan naar wat in eerste instantie goed voelt. In de regel is het beter voorzichtig en daardoor langzamer te rijden, dan over dit soort wegen te ‘racen’. En houd je ook aan de snelheid, de boetes zijn fors! De IJslandse wet schrijft voor dat iedere inzittende een gordel moet dragen en kinderzitjes verplicht zijn voor jonge kinderen. Ook je verlichting moet altijd aan zijn op IJsland. Off-road rijden is strikt verboden.

Je kunt je vooraf en tijdens je reis goed voorbereiden door bijvoorbeeld gebruik te maken van de webcams. Op road.is zijn verschillende webcams te vinden: www.road.is

Prijzen ter plaatse IJsland

Prijzen ter plaatse IJsland

Prijzen ter plaatse in restaurants
De prijzen voor maaltijden in een restaurant zijn gemiddeld hoger dan in Nederland. Voor een 3 gangen diner moet je rekenen met prijzen tussen de € 75 en € 90. Voor een maaltijd bij de cafetaria van een benzinepomp (heel gebruikelijk in IJsland) kun je een dagschotel of maaltijdsoep voor ca. € 25 – € 30 per persoon krijgen.

Fooien
Het geven van fooien in restaurants is in IJsland niet gebruikelijk.

Alcoholische dranken
Deze zijn op IJsland behoorlijk prijzig. Reken voor een biertje of glas wijn, tussen de € 9 en € 11. (Per glas).
Op de luchthaven Keflavik vind je in de aankomsthal een grote supermarkt, waar je voor IJslandse begrippen voordelig alcoholische drank kan inkopen. Onderweg kun je alleen bij staatswinkels "Vinbudin" bier, wijn en ander alcoholische drank kopen.

Boodschappen
De bekendste supermarktketen in IJsland is Bonus, die je in de grotere plaatsen kunt vinden. Bonus is een beetje vergelijkbaar met een Dirk v/d Broek, Aldi of Lidl. Andere bekende namen zijn Kronan (gemiddeld voordeliger) en Hagkaup (gemiddeld hogere prijzen). De supermarkten zijn de hele week geopend, vaak vanaf 10.00 of 11.00 uur, en ook op zondag, meestal ’s middags. Reykjavík, Borgarnes, Akureyri, Egilsstadir en Selfoss hebben de meeste winkels en supermarkten. Verse vis is vaak niet te krijgen in de reguliere supermarkt (alleen diepgevroren). Je kunt proberen in de haven rechtstreeks van de vissers te kopen. Soms kun je ook bij een B&B of boerderij-accommodatie vers lamsvlees of verse vis krijgen.

Benzine prijzen
De prijzen van benzine liggen over het algemeen iets hoger dan die van diesel, en zijn redelijk gelijk (iets hoger) aan de prijzen in Nederland. Er is weinig concurrentie tussen de verschillende benzinestations. De bekendste namen zijn zijn N1, Orkan, Olís (BP) en Shell. Op deze website vind je een overzicht van up-to-date prijzen.

Praktische informatie Groenland

Praktische informatie Groenland

Taal
De officiële taal is Groenlands, deze taal maakt deel uit van een groep Inuit-talen. Daarnaast spreken de meeste Groenlanders ook Deens. En inmiddels wordt er ook steeds meer met Engels gesproken.

Geldzaken
Het wettige betaalmiddel op Groenland is de Deense kroon (DKK). We raden aan om voorafgaand aan je reis alvast wat geld om te wisselen naar Deense kronen. In een aantal grotere plaatsen zijn banken, waarvan sommige met pinautomaat. Contante geldopnames met een creditcard zijn vaak duurder dan met je gewone bankpas. Op de luchthavens van Groenland zijn geen banken en ook geen pinautomaten. Creditcards (denk aan je pincode) worden alleen in de grotere winkels/hotels geaccepteerd.

Tijdsverschil
In Groenland is het 4 uur vroeger dan in Nederland.

Bereik met je mobiele telefoon
Op Groenland heb je meestal goed bereik. Niet elke provider heeft service op Groenland. Informeer daarnaar bij je eigen provider (ook naar de kosten). Tijdens (expeditie-)cruises in Groenland heb je geen bereik.

Bellen naar Groenland
Het internationale landnummer voor Groenland is +299.

Internet en wifi
Op Groenland heb je goede toegang tot internet. Steeds meer hotels bieden wifi aan. In de grotere plaatsen zijn er wifi hotspots en internetcafés.

Elektriciteit
In Groenland worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland. Het voltage is 230 volt.

Weer en seizoenen Groenland

Weer en seizoenen Groenland

Zomer in Groenland
In Groenland zijn de zomers koel te noemen. In het meest zuidelijke puntje lopen de temperaturen vanaf mei t/m oktober op tot boven het vriespunt. Gemiddelde maximumtemperatuur is in juli en augustus ca. zo’n 10 tot 12°C. In sommige gevallen staat er een warme wind die het zeer aangenaam kan laten voelen. In het noorden van Groenland komt de temperatuur amper boven het vriespunt uit en kan ook hartje zomer lichte tot matige nachtvorst voorkomen. En dit allemaal bij (bijna) 24 uur daglicht in mei, juni en juli.

Winter in Groenland
Winterreizen Groenland klinkt heel koud, en dit kan het ook zeker zijn. In de winter is het in de zuidkust koel, in de binnenlanden en het noorden is het ijskoud. In het zuiden heb je overdag lichte tot matige vorst en ‘s nachts vriest het tot ca. 10-12 graden. Doordat de luchtvochtigheid meestal erg laag is voelen de lage temperaturen anders aan dan op andere koude plaatsen op de wereld, zoals IJsland of de Færøer. In Groenland speelt de hondenslede nog altijd een belangrijke rol in het leven van de lokale bevolking. IJsland Tours biedt speciale hondensledereizen aan.

Daglicht
Na half september worden de dagen snel korter in Groenland. Het duurt niet lang voordat de zon niet meer boven de horizon uit komt, dan beginnen de donkere maanden. Dit duurt zeker tot ca. eind februari. Een ideale tijd dus om het noorderlicht te spotten. Wanneer eind februari de zon weer boven de horizon uit komt en je weer kunt zien in wat voor schitterend landschap je bent, beginnen de winterreizen Groenland vorm te krijgen.

Beste reistijd Groenland

Beste reistijd Groenland

Beste reistijd vakantie Groenland
De beste reistijd voor een vakantie naar Groenland is van half juni tot half september. Het weer is gunstig er is volop daglicht. In de tweede helft van juni, in juli en in augustus zijn er veel muggen. Dus vergeet niet muggenbescherming en een netje mee te nemen als je in deze periode reist.

Beste reistijd walvissen spotten
Walvissen kun je het hele jaar door spotten op Groenland maar de beste tijd is van mei tot oktober. Daarnaast kun je ook verschillende robbensoorten, walrussen, muskusossen, ijsberen en rendieren tegen komen.

Praktische informatie Spitsbergen

Praktische informatie Spitsbergen

Taal
De officiële taal is Noors. Daarnaast wordt er prima Engels gesproken.

Geldzaken
Spitsbergen is een deel van Noorwegen. Het wettige betaalmiddel is de Noorse kroon (NOK). Wij raden aan om voorafgaand aan je reis alvast wat geld om te wisselen naar Noorse kronen. In de hoofdstad Longyearbyen is een pinautomaat.

Tijdsverschil
Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Spitsbergen.

Bereik met je mobiele telefoon
Op Spitsbergen heb je meestal goed bereik. Tijdens (expeditie-)cruises in Spitsbergen heb je geen bereik. Je kunt op een schip gebruik maken van een satelliet telefoon en internet tegen kosten.

Bellen naar Spitsbergen
Het internationale landnummer voor Spitsbergen is hetzelfde als voor Noorwegen: +47.

Internet en wifi
In bewoonde gebieden is 4G internet beschikbaar. De meeste hotels, restaurants en cafés bieden gratis wifi aan. Tijdens een expeditiecruise is internet alleen tegen kosten beschikbaar.

Elektriciteit
In Spistbergen worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland. Het voltage is 220 volt. Op de schepen is het voltage ook 220 volt.

Weer en seizoenen Spitsbergen

Weer en seizoenen Spitsbergen

Seizoenen
Spitsbergen heeft eigenlijk 5 verschillende seizoenen. De winter splitst zich feitelijk op in twee seizoenen, het lichte en het donkere seizoen.

Lichte winter, maart – mei
Van maart tot mei is het de lichte winter. Zodra het licht terug komt na de donkere winter geeft het Spitsbergen en zijn inwoners nieuwe energie om weer naar buiten te gaan. De dagen worden langzaamaan steeds langer tot eind april de middernachtzon weer terug is. Deze tijd van het jaar is ideaal voor sneeuwscooter- en hondensledetochten.

Winters weer
De winterperiode in Spitsbergen is een stuk milder in vergelijking met andere plaatsen op dezelfde breedtegraad. De temperaturen variëren echter sterk waardoor je met alles rekening moet houden. Denk hierbij aan temperaturen tussen de -5 en de -20°C. In de vroege winter zijn zelfs dagen met temperaturen rond het vriespunt niet ongewoon.

Zomers weer
In de zomermaanden, juli en augustus, is het ongeveer 4 tot 6°C. Op een hele mooie dag kan het zijn dat de temperatuur stijgt tot 12°C. Een unieke ervaring was juli 1979, toen werd het maar liefst 21,3 °C.

Beste reistijd Spitsbergen

Beste reistijd Spitsbergen

Beste reistijd vakantie Spitsbergen
Dé periode voor wandel- en vaarvakanties is van midden juni t/m eind augustus. De westkust van Spitsbergen is dan ijsvrij. Dat heeft te maken met een warme golfstroom. Van 19 april tot 23 augustus is het 24 uur per dag licht en de gemiddelde temperatuur bedraagt 6°C. Door de lage luchtvochtigheid voelt het echter vaak minder koud aan. Wanneer je graag helemaal rond wilt varen, adviseren wij zo laat mogelijk in het seizoen te gaan. In juni en begin juli kunnen bepaalde doorvaarten namelijk nog door pakijs afgesloten zijn. Het breken van ijs is dan echter wel een belevenis op zich.

Beste reistijd ijsberen spotten
IJsberen komen het hele jaar voor op Spitsbergen. De maanden juni en juli maak je de meeste kans ze te zien. De ijsberen worden dan wakker uit winterslaap en gaan aan de rand van het pakijs op zoek naar voedsel. In deze periode zijn er ook ontelbare aantallen vogels te zien: onder andere drieteen meeuwen, ivoormeeuwen, rot-, brand- en kleine rietganzen, eidereenden en sneeuw hoenderen. Andere zoogdieren zoals walrussen, zeehonden, walvissen, rendieren en poolvossen vind je ook op Spitsbergen.

Praktische informatie Færøer

Praktische informatie Færøer

Taal
Færøers en Deens zijn de officiële talen. Daarnaast wordt er prima Engels gesproken.

Belastingvrij kopen
Alle bezoekers van de Færøer kunnen de plaatselijk BTW (VAT) terugkrijgen. Dit levert een korting van maximaal 25 % van de verkoopprijs op. De totale koopsom moet per winkel minimaal DKK 300 (incl. BTW) zijn.

Hoe werkt het?
Vraag in de winkel om een Tax Refund cheque. Vul het formulier in en bewaar de officiële aankoopbon. Op het vliegveld Vágar, voor je gaat inchecken, kun je bij Customs dit formulier laten afstempelen. Je dient je aankopen te (kunnen) laten zien, dus neem deze mee in je handbagage. Als je met de Smyril Line reist, moet je de cheque voordat je aan boord gaat laten stempelen bij de douane. De BTW wordt op je creditcard teruggestort. Dit kan 6-8 weken duren.

Geldzaken
Op de Færøer betaal je met Deense of Færingse Kronen (de waarde is gelijk). De bankbiljetten worden gedrukt in Færingse Kronen de munten zijn Deens. De wisselkoers is (september 2023) € 1 = ca. 7,4 Deense Kronen. Pinautomaten zijn alleen in de grotere plaatsen te vinden. Creditcards (denk aan je pincode) worden op steeds meer plekken geaccepteerd. NB de Færingse bankbiljetten zijn niet geldig in Denemarken. Maak ze dus op voordat je weer vertrekt van deze mooie eilandengroep.

Tijdsverschil
Op de Færøer is het 1 uur vroeger dan in Nederland.

Bereik met je mobiele telefoon
Op de Færøer heb je meestal goed bereik op alle eilanden. Er is een 3G en 4G netwerk. Check bij je provider of de Færøer in je EU bundel inbegrepen is.

Bellen naar de Færøer
Het landnummer voor de Færøer is +298.

Internet en wifi
De Færøer hebben een uitstekende internet verbinding. In de hotels, de meeste cafés en restaurants is wifi. Bij de toeristen informatie kantoren op de verschillende eilanden kan je ook gebruik maken van wifi.

Elektriciteit
Op de Færøer worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland. Het voltage is 230 volt.

Weer en seizoenen Færøer

Weer en seizoenen Færøer

Zomer op de Færøer
De Færøer eilanden hebben een vrij mild klimaat. De temperatuur is in de zomer gemiddeld 13°C. Het weer is onvoorspelbaar. Zon, regen en mist wisselen elkaar snel af Je kan 4 seizoenen in 1 dag meemaken. Zelfs tussen de verschillende eilanden kunnen er, ondanks de korte afstanden, grote verschillen zijn. Juli is gemiddeld de warmste maand en is ook de maand met veel mist.

Winter op de Færøer
In de wintermaanden is de gemiddelde temperatuur 3°C. Er is dan gemiddeld 5 uur daglicht.

Beste reistijd Færøer

Beste reistijd Færøer

Beste reistijd vakantie Færøer
De beste reistijd is toch wel de zomerperiode, vanaf half mei tot eind september. Met name omdat de Færøer bij uitstek een bestemming is om prachtig te wandelen, fietsen en om vogels te spotten. Dit alles kun je alleen maar doen wanneer de grond niet zompig is van de verdwijnende vorst en nestelende zeevogels vind je nu eenmaal alleen in de zomermaanden op de eilanden. Het fijne aan de zomer is ook dat je veel daglicht hebt waardoor je het optimale uit de dag kunt halen (19 uur, 45 minuten op de langste dag, 21 juni).

Beste reistijd papegaaiduikers spotten
Vanaf ca. eind april tot half augustus kun je papegaaiduikers spotten op de Færøer. Je vindt ze verspreid over de eilanden. Het eiland Mýkines staat bekend om de grote aantallen papegaaiduikers in deze periode.

Begaanbaarheid wegen Færøer

Begaanbaarheid wegen Færøer

Wegennet op de Færøer
De Færøer beschikt over een wegennet van meer dan 600 km. Alle wegen zijn geasfalteerd. Er wordt tussen, en op de eilanden veel gebruikt gemaakt van tunnels, bruggen en veerponten. De afstanden tussen de verschillende eilanden is niet groot.

Tunnelfee
Diverse eilanden zijn door middel van toltunnels met elkaar verbonden. Elke keer als je door een tunnel rijdt dien je bij het eerst volgende benzine station de tol te voldoen.