Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Paklijst voor een vakantie IJsland

Door: Shanne Bax

Je hebt je vakantie naar IJsland geboekt en je bent buiten zinnen van enthousiasme, snap ik! Maar dan komt de paniek, wát moet je meenemen op reis? Wat dragen IJslanders zelf, wat moet ik aantrekken als ik een een prachtige gletsjer ga bewandelen of een vulkaan ga bewonderen (van een afstandje :-)…). Geen stress, ik ben er voor je en help je op weg met deze paklijst (of kledinglijst)! Hiermee kun je zorgeloos je vakantie voorbereiden, val je niet zo op tussen de locals en ben je op alle weertypen voorbereid. Het genieten van het waanzinnig mooie IJsland kan beginnen…

Essentials voor elk seizoen

Comfortabele kleding: Je zult veel tijd besteden aan zitten in een auto of bus om van plek naar plek te komen. Het is daarom van essentieel belang fijne en comfortabele kleding te dragen. Geen knellende spijkerbroek of nèt te kort rokje, laat staan ‘fashionable’ schoenen. Je hebt kleding nodig die altijd lekker valt, of je nu zit, staat of loopt. Een bonus is kleding die makkelijk te wassen is en (vooral) snel droogt. Met name omdat er niet zoveel wasserettes zijn wanneer je de hoofdstad verlaat.

Laagjes: Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, LAAGJES! Echt, het is een lifesaver. Je doet liever een laagje uit of aan, dan dat je in je wollen onesie loopt en je het toch nèt even te warm krijgt… (bij wijze van spreken, een onesie is niet persé een advies :)…).

Goede schoenen: Ik hoor je al vragen, ja maar wàt zijn goede schoenen? Omdat IJsland voornamelijk bestaat uit ruig, ongeplaveid en oneven terrein, is het erg fijn schoenen te hebben die op zijn minst een goed profiel hebben. Van die die-hard wandelschoenen zijn echt niet persé noodzakelijk, tenzij je die-hard wilt gaan wandelen. Maar om je sneakertjes in je koffer te stoppen valt te heroverwegen. Wil je wel graag voor die serieuze wandelschoen gaan, goed idee (!), maar loop deze voor je reis in. Niets zo vervelend als blaren op dag 2… Extra tip van mij: denk eens aan hoge schoenen, je die enkels lekker knuffelen. Zijn ook die gelijk goed ingepakt en beschermd. Inspiratie nodig, bekijk de foto hieronder.

Bovenkleding: Neem altijd, wanneer je ook gaat, een wind- en waterdichte jas mee. En als je het hebt, ook zo’n broek. Zodra je landinwaarts gaat reizen zul je geconfronteerd worden met de elementen. Met de goede bovenkleding zal een beetje wind of je regen je niet tegenhouden die prachtige waterval van dichtbij te bewonderen.

Avondkleding: In de meeste gevallen kun je je ‘s avonds, in je comfortabele accommodatie, casual kleden. Mocht je er zin in hebben een beetje glamour toe te voegen; be my guest, hoewel een black-tie misschien een beetje too much kan zijn. Denk aan een simpel overhemd of bloes, een net (polo)shirt of een fijne (gebreide) jurk -inclusief dikke panty-. Zit je toch net even lekkerder aan tafel tijdens je diner.

Zwemkleding: Hoewel IJsland geen tropische bestemming is, heerst er een serieuze zwem(bad) cultuur. Ook al heb je het niet zo op zwemmen, neem tóch je zwemkleding mee. Want je wilt toch niet aan de zijlijn blijven staan wanneer je oog in oog komt met een prachtige warme bron, waar je in alle vrijheid in mag en kunt baden?

Camera: Dit is misschien een gevalletje, moet je dit nu noemen? Maar een paklijst moet compleet zijn… Dus vergeet je camera niet!

Andere essentiële items: je paspoort of ID-kaart. Telefoon- en camera opladers. Mijn tip: koop een multifunctionele lader zodat je niet allerlei losse snoeren mee moet nemen, en evenveel stopcontacten nodig hebt. Het kan soms zelfs slim zijn (als je ruimte over hebt) een klein verlengsnoer mee te nemen. Je zonnebril is een absolute must, en denk dat ook gelijk aan zonnebrand, de zon kan fel zijn -zeker bovenop een gletsjer-. En tot slot persoonlijke hygiëne spullen. Er is, zeker in hotels, eigenlijk altijd shampoo en/of een sopje voorhanden, maar alles wat je dagelijks graag gebruikt: neem mee!

Essentials in de winter

Als toevoeging op de hiervoor genoemde items zijn er een paar extra spulletjes die je mee moet nemen wanneer je in de winter gaat reizen.

Muts, sjaal, handschoenen: Het zal geen verassing zijn wanneer ik zeg dat de winters in IJsland best ‘fris’ kunnen zijn. Gelukkig zorgt het droge klimaat er wel voor dat je je makkelijk kunt kleden tegen de kou. Neem dus een (wollen) muts, sjaal(s) en handschoenen en/of wanten (liefst beide) mee zodat je jezelf tegen de gure kou kan weren.

Waterdichte schoenen: Er is geen erger gevoel dan natte voeten. En aangezien natte voeten in de winter ook snel koude voeten worden, is het slim waterdichte schoenen mee op reis te nemen. In de winter moet je voorbereid zijn op regen en sneeuw. Naast dit soort schoenen zijn wollen sokken een uitkomst tegen die koukleumen onder ons. Zorg dat je genoeg sokken mee neemt, want een extra paar is altijd fijn, of je nu natte voeten krijgt, of simpelweg 2 laagjes aan wilt trekken. You’ll see…

Stijgijzers: Geen must, maar mocht je ze hebben liggen (of ergens op de kop kunt tikken) is het geen verkeerd idee ze mee op reis te nemen. De keuze is aan jou: waggelen als een pinguïn, of fluitend over die ‘icy road’?

Reizen in de zomer

Slaapmasker: Een zonnebril is essentieel, hebben we net al gelezen, en waar IJsland is zo’n bestemming waarbij het ‘cool’ (lees: noodzakelijk) is om met een “zonnebril” te gaan slapen, is het weinig comfortabel. Hulde aan het slaapmasker! De welbekende ‘midnight sun’ betekent letterlijk dat het niet donker wordt, en hoewel er echt wel accommodaties zijn die hier iets slims op bedacht hebben (gevoerde gordijnen), is niet iedereen zo slim geweest. Een must voor de lichte slaper dus.

Zomerkleding: Het klinkt gek, aangezien de gemiddelde temperatuur zo’n 10 tot 15 graden is in de zomer. Maar zodra de zon zich laat zien en je geluk hebt met een plekje uit de wind, kan het aangenaam vertoeven zijn. Niet zo gek dat de IJslanders hier gretig gebruik van maken en daarom al snel in een korte broek of t-shirt te zien zullen zijn. Dankzij de laagjes, die je eerder al ingepakt hebt, kun je snel schakelen als het toch te koud wordt.

Zonnebrand: Ik noemde het eerder al even, maar ik ben heel serieus. Vergeet je zonnebrand niet mee te nemen. De zonnekracht is veel sterker dan wij gewend zijn omdat je zo dicht bij de Arctic Circle zit. Een reflectie via water of sneeuw kan hard op je huid aankomen. Better safe than sorry!

Bron: Iceland Travel

Over Shanne Bax
Het fijne van ons werk als specialist, is dat je volledig op kunt gaan in alle 'ins' en 'outs' van onze geliefde bestemmingen. Sinds 2013 doe ik dit dan ook vol overgave. Mijn favoriet...? Een cruise rond Spitsbergen is een onvergetelijke ervaring!

Alle blogs van Shanne