Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

‘How to drive in Iceland’

Door: Ilse van den Hoven

Autoreizen rond IJsland zijn een populaire manier van reizen. De bezienswaardigheden onderweg zijn talrijk en adembenemend. Maar dit prachtige en ruige landschap kan ook uitdagingen creëren die bestuurders misschien niet eerder in andere landen zijn tegengekomen. Zorg ervoor dat je volledig bent voorbereid en de regels van de weg kent. Hier zijn enkele nuttige tips voor het rijden in IJsland.

DRIVING BY YOURSELF IN ICELAND IS A UNIQUE WAY TO EXPERIENCE THE COUNTRY

Het IJslandse wegennet is uitgebreid en gemakkelijk te navigeren. Weg nr. 1, beter bekend als de ringweg, is de meest bereisde route rond IJsland. De weg is het hele jaar door geopend, maar weersomstandigheden kunnen tijdelijke sluitingen veroorzaken in de winter. De meeste grote wegen zijn verhard, maar het kan reizigers verbazen dat een groot deel van het IJslandse wegennet bestaat uit onverharde wegen, met name in de hooglanden!

ISAK

Onverharde wegen kunnen in verschillende condities verkeren, met kuilen of wasbordoppervlakken, maar in de meeste gevallen is het een goede rit, zéker als je voorzichtig bent. Je moet altijd voorzichtig over deze wegen navigeren, omdat losliggend grind en gesteente moeilijk kan zijn om over te rijden. Wees voorzichtig als je een ander voertuig passeert. Zand en kleine steentjes kunnen gemakkelijk schade aan auto’s veroorzaken, zoals steenslag, sterretjes in de voorruiten of beschadiging aan de lak.

Denk altijd aan het weer!

Autorijden in IJsland vereist bepaalde aandacht voor de omstandigheden. Vooral als je van plan bent om naar de hooglanden te reizen. Zorg ervoor dat je de juiste auto voor de klus hebt. Een 4×4-voertuig is van essentieel belang in de hooglanden, waar je mogelijk ruw terrein en ongebreidelde wateren tegenkomt. De hooglandwegen zijn in de winter gesloten en het weer zorgt er soms voor dat ook andere wegen worden afgesloten.

Als je in de winter rijdt, kun je sneeuw, ijzige wegen en duisternis verwachten. Als je buiten bevolkte gebieden reist, zorg er dan altijd voor dat je de weersomstandigheden en de staat van je voertuig controleert. Hoe leuk de IJslandse natuur ook is, je zult uiteindelijk toch ook je weg terug willen vinden.

De meeste bergwegen zijn afgesloten tot eind juni, of zelfs langer, vanwege sneeuw en modderige omstandigheden, waardoor ze onbegaanbaar zijn. Wanneer deze wegen worden geopend voor verkeer, kunnen veel van hen alleen worden genavigeerd door hoog op de wielen staande voertuigen met vierwielaandrijving. Voor sommige bergpaden wordt sterk aangeraden dat twee of meer auto’s samen reizen. Je kunt de conditie van de wegen checken op road.is.

ISAK at Seljalandsfoss

Off-road rijden in IJsland is verboden! Vanwege de korte zomers zijn de IJslandse bodem en vegetatie uiterst kwetsbaar. Bandensporen kunnen tientallen jaren sporen achterlaten. Respecteer de IJslandse natuur en loop voorzichtig.

Over Ilse van den Hoven
Al sinds 2006 ben ik bij deze leuke organisatie werkzaam! Inmiddels heb ik diverse mooie reizen naar IJsland, Groenland, Spitsbergen en de Faeroer gemaakt. Onze bestemmingen vind ik stuk voor stuk uniek, en ik deel mijn enthousiasme graag!

Alle blogs van Ilse