Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

De 7 mooiste plekjes van Zuid-Groenland

Door: Linde Heddes

Groenland – die grote witte vlek op de kaart. Hoe kan een land dat voor 80% bestaat uit gletsjer en ijskap nou Groenland heten en wat kan je er doen?

De naam is gegeven door Erik de Rode, die in de 10e eeuw Groenland ontdekte en wilde gaan koloniseren. En hoe verkoop je een kolonie het beste? Juist, door het een aantrekkelijke naam te geven. Het is ook geen leugen, want de zuidkust van Groenland heeft vergeleken met andere delen van Groenland een vrij mild klimaat en een ijsvrije zone die écht groen is. In deze regio zijn de restanten van deze Vikingkolonies nog steeds terug te vinden. Het zuiden van Groenland staat bekend om zijn wandelmogelijkheden en veel groen. De beste reisperiode voor deze regio is van juni tot en met september, wanneer je optimaal kunt genieten van wat deze regio te bieden heeft.

Zelf heb ik een schitterende, actieve reis door dit gebied gemaakt.
Dit is mijn top 7: De mooiste plekjes van Zuid-Groenland!

7. Bloemenvallei

In Narsarsuaq ligt een, naar Groenlandse maatstaven, zeer lange asfaltweg. Volg deze weg tot het einde, van de haven langs de luchthaven richting het noordoosten. Aan het einde van de weg vind je een een karrenspoor dat je volgt tot aan de bloemenvallei. De wandeling naar de bloemenvallei is makkelijk, al scheelt het enkele kilometers als je aan het einde van de weg begint. De vallei ligt in een beschut rivierdal waar verschillende kleurrijke bloemsoorten voorkomen en daarom een prima plek is voor een picknick!

Lees verder na de foto!

Na de klim heb je schitterend uitzicht, met de bloemenvallei in de verte

Vanuit de bloemvallei is het mogelijk om via een steil pad omhoog te klimmen. Je hoeft geen klimervaring te hebben, maar een goed evenwicht en bereidheid om je handen vies te maken (wanneer het slimmer is om die zanderige steen vast te pakken) is wel handig. Op sommige steile stukken zijn touwen bevestigt om de klim makkelijker te maken. Boven krijg je eerst een geweldig uitzicht over de riviervallei waar je net doorheen gelopen bent, om dan via een een meertje naar het uitkijkpunt aan de andere kant te lopen. Hier heb je een schitterend uitzicht over de gletsjertong in de diepte. Sla je de steile klim liever over dan is het ook mogelijk om naar de voet van de gletsjertong te lopen.

6. Brattahlid

In het dorpje Qassiarsuk, aan de andere kant van de fjord dan de internationale luchthaven Narsasuaq, vind je Brattahlid. Mooi gelegen aan de fjord liggen de ruïnes van de boerderijen van Erik de Rode. Ik vertelde in het begin al over deze Viking die in de 10e eeuw, tijdens zijn tijdelijke verbanning uit IJsland, Groenland ontdekte. Er zijn verhalen dat anderen dit al eerder deden, Erik de Rode ging na zijn verbanning echter terug naar IJsland om mensen te ronselen voor een Groenlandse kolonie. Bij de ruïnes van Brattahlid zijn van verschillende gebouwen de stenen funderingen te onderscheiden, meerdere boerderijen en een kerk onder andere. Naast deze ruïnes zijn er verschillende gebouwen recent nagebouwd. Zo is er een reconstructie van het eerste kerkje en een Viking boerderij, maar ook een reconstructie van een Inuit turfhuis. Bij meerdere van onze reizen naar Zuid Groenland breng je een bezoek aan deze nederzetting en onder leiding van een gids kun je ook binnen in deze gebouwen een kijkje nemen.

Reconstructie van het 1e kerkje in Brattahlid

5. Qaqortoq

De grootste ‘stad’ van Zuid Groenland is een pittoresk en kleurrijk plaatsje. De bebouwing is tegen verschillende heuvels opgebouwd en daardoor ziet deze plaats er vanaf het water als vanuit de hoge locaties er leuk uit. Ook een wandeling door het plaatsje is zeker de moeite waard. In het oude centrum vind je een werkende fontein, een museum en natuurlijk de kerk en vishaven. Naast dit oude centrum is een wandeling door de nieuwere, hoger gelegen wijken ook aan te raden. Al is het alleen voor het uitzicht! In Qaqortoq vind je ook meerdere winkels, een goede plek om op zoek te gaan naar souvenirs!

Het kleurrijke Qaqortoq

4. Qaleraliq Gletsjerkamp

De Ikersuaq fjord heeft meerdere aftakkingen. Aan het einde van één van hen staat in de zomer het Qaleraliq gletsjerkamp. Faciliteiten zijn er eigenlijk niet, maar het ligt zó mooi! Aan het overkant van het water liggen drie muren van ijs, waar de gletsjer de fjord raakt.
Om daar op een bankje te kunnen zitten luisteren, naar het ijs dat afbreekt in de verte en de fjord in stort, is zó indrukwekkend.
Vanuit het kamp kan je verschillende wandelingen maken, met onderweg kans op het spotten van kariboe, poolhazen en watervogels. Wanneer het weer het toelaat zie je vanaf een nabijgelegen top de binnenlandse ijskap liggen. Naast wandelen is een boottocht naar de gletsjers een absolute must! Vanaf dichtbij krijg je te zien hoe ijsblokken naar beneden komen, of je maakt onder leiding van een gids een gletsjerwandeling.

Uitzicht over het Qaleraliq kamp

3. Uunartoq Hotsprings

Om bij de hot spring van Uunartoq te komen maak je (om te beginnen) een boottocht langs de Zuid Groenlandse kust. De hotsprings zelf liggen op een bijna verlaten eiland. Enkele gebouwtjes, twee vakantiewoningen en een aanlegsteiger, meer is er niet. Het licht glooiende eiland heeft geen hoge begroeiing. De eenvoud van rotsen, zand en grassen met op de achtergrond schitterende bergpieken en ijsbergen in het blauwe water is adembenemend. Het water van de hotspring was, toen ik er was, lauwwarm. Iets lager gelegen is er nog een tweede bad, dit bad was toen ik er was nog iets minder warm dan het grote bad dus dat hebben we niet uitgeprobeerd. De hotspring is een ovaal bad van zo’n 5-7 meter doorsnede met gravel op de bodem, prima om in te zitten. Omdat het gras nog net iets omhoog loopt heb je, als je gewoon in het water zit, geen zicht op de fjord. Zodra je op de rand leunt heb je dit wel, wàt een uitzicht!

Gezellige drukte in de Uunartoq hotsprings

2. Kajakken tussen de IJsbergen

Vanuit het dorpje Qassiusaq kan je via verschillende paden naar Tasiusaq lopen. Wandel je liever niet, dan is er ook de mogelijkheid om per jeep hier heen te rijden. Tasiusaq is een nederzetting van twee boerderijen en een hostel, gelegen aan een kleine baai in de Sermilik fjord. De gletsjer aan het einde van deze fjord is zeer actief, waardoor er vrijwel constant veel ijs in deze baai rond drijft. Perfect om een kajaktochtje te maken! Doordat het een redelijk beschutte baai is is het kajakken goed te doen voor iedereen, ook zonder ervaring. En ook al maak je tijdens reizen in Zuid Groenland veel boottochten, kajakken is toch echt wat anders. Je bevindt je zo dicht op het oppervlakte van het water dat de ijsbergen nog imposanter zijn!

Kajakken tussen het ijs in de Tasiusaq baai

1. Tasermiut fjord

Deze schitterende en verlaten fjord ten noorden van Nanortalik zie ik als het hoogtepunt van de reis Zuid Groenland Avontuur. Door de afgelegen locatie kom je maar heel beperkt menselijke invloeden tegen en is het een perfecte plek om op een steen te klimmen en te genieten van de natuur. Je kunt er schitterend wandelen. Locals hebben er verschillende favoriete visplekjes. En klimmers kamperen hier iedere zomer om een poging te doen de hoge, verticale wanden van verschillende toppen te beklimmen. Aan het einde van de fjord raakt de gletsjer het water niet, maar komt het nog zeer dichtbij. Niet ver hiervandaan vind je een gletsjermeer dat uitmond in de fjord via een kort riviertje, waar met hoog water een boot naar binnen kan varen. Door de relatief steile en hoge wanden is een boottocht naar het einde van deze fjord zeker imposant. Alles bij elkaar is er zo veel moois te zien in deze fjord. De totale afwezigheid van menselijke invloeden maakt het nog imposanter!

Gewoon zitten en genieten van het landschap in de Tasermiutfjord

Over Linde Heddes
In 2017 ben ik bij IJsland Tours begonnen, net terug en verliefd op het ruige landschap van IJsland en het gemoedelijk groene Færøer. Ik vind het geweldig om dit enthousiasme te gebruiken om ook anderen te laten genieten van deze prachtige bestemmingen.

Alle blogs van Linde