Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Busstops in Reykjavik stad

Door: Linde Heddes

Sinds een paar jaar is het in het centrum van Reykjavik niet meer toegestaan dat busjes reizigers ophalen bij hun hotel, ligt je hotel buiten deze zone dan is pick up bij het hotel nog wel mogelijk. Om de hoeveelheid verkeer in het centrum terug te dringen zijn er verschillende bushaltes gecreëerd. Pick up en drop off voor de flybus, de velen busexcursies en vervoer naar de Blue Lagoon is bij deze bushaltes waardoor veel reizigers deze haltes minimaal 1x in hun reis zullen gebruiken en bij een citytrip als de Reykjavik Compleet sta je er dagelijks.

Bushalte 13, de Raudararstigur – de bushalte voor bijvoorbeeld Fosshotel Lind

Voor de meeste excursies en transfers vanuit Reykjavik word je bij de bushaltes of je hotel opgehaald. Pick up kan door een minibusje of door een grote bus worden gedaan, daarna word je naar een busstation gebracht. Op dit busstation kun je dan overstappen op de grotere bus richting de luchthaven, of de verschillende excursies. Omdat er meerdere bussen rond dezelfde tijd kunnen vertrekken is het navragen of het de juiste bus is wanneer je instapt aan te raden. Bij aankomst zal de chauffeur van de ophalende bus je echter ook vertellen waar je heen moet.

Je vindt in Reykjavik twee type bushaltes: de Straeto Openbaar vervoer bushaltes, herkenbaar aan het blauwe bord met de gele bus, en de verticale blauwe busstop zuil met een witte bus in een rood vlak. Voor excursies, de flybus en bijvoorbeeld de Blue Lagoon moet je bij deze busstop halte zijn. Deze haltes hebben op de bushalte zuil een nummer en een naam in het IJslands en Engels, zodat je duidelijk kunt zien dat je bij de goede halte staat.

De Busstop bushaltes zien er duidelijk anders uit dan de OV (Straeto) bushaltes

Op de vouchers voor de excursie(s) en in onze brief ‘belangrijke reisinformatie’ die je altijd bij de reisbescheiden ontvangt staat zowel het haltenummer als de Engelse naam vermeld. Ook vind je op het voucher de tijd waarop pick up begint.

Omdat de pick up routes dagelijks verschillen en afhankelijk zijn van hoeveel mensen er bij iedere halte moeten worden opgehaald is het niet van te voren te voorspellen hoe laat de pick up precies is. De vastgestelde tijd voor iedere pick up ronde is 30 minuten, iedere halte kan de eerste zijn op de route, dus zorg dat je op de vermeldde tijd aanwezig bent! Sta je er niet dan kan je zomaar de pick up hebben gemist. Jouw bushalte kan echter ook de laatste op de route zijn, waardoor je pas na ruim 20 minuten wordt opgehaald. Blijf daarom rustig wachten tot de 30 minuten verstreken zijn.

Overzicht van busstops

Is de pick up locatie bij je hotel dan wordt er gevraagd om buiten klaar te staan. Is het nu echt nat en vies weer is binnen wachten een optie, maar let dan wel op en loop direct naar buiten wanneer de bus arriveert zodat je zichtbaar bent voor de chauffeur. Omdat voor sommige hotels de pick up locatie niet direct voor de deur is, maar bijvoorbeeld om de hoek kan het handig zijn dit vooraf bij de receptie even te vragen.

De bushaltes worden door bussen en busjes van verschillende maatschappijen aangedaan: Reykjavik Excursions, Arctic Adventures, SmartBus en meer. Controleer dus op je voucher door welke maatschappij je wordt opgehaald. De bestuurder heeft een lijst met mensen die bij de halte opgehaald moeten worden, zodat de kans op het instappen bij een verkeerde maatschappij kleiner wordt.

Verschillende bussen van verschillende busmaatschappijen

Er zijn 13 bushaltes verspreid over de stad, het hoogste nummer is echter 14 omdat busstop 7 niet meer in gebruik is. Welke bushalte het dichtste bij is hangt af van je hotel, maar in alle gevallen is een bushalte slechts enkele minuten lopen. Naast deze genummerde bushaltes kan het zijn dat voor de Flybus en excursies met Reykjavik Excursions het BSI busstation de dichtstbijzijnde bushalte is. De BSI terminal is de plek waar alle minibussen samen komen en reizigers overstappen op de grotere bussen die bijvoorbeeld naar de Golden Circle of de luchthaven rijden. Is jouw opstappunt dus BSI, dan scheelt het je een busritje. Bij de balies op de BSI terminal kun je vragen welke bus je moet hebben.

Bushalte nr 1: City Hall – de halte voor bijvoorbeeld Centerhotel Plaza

Bij enkele hotels, gelegen aan de randen van het centrum, zoals Fosshotel Baron, Icelandair Hotel Marina en Hotel Klettur kun je op het moment nog bij het hotel worden opgehaald. Ervaring leert dat dit toch op korte termijn kan veranderen en volgende zomer misschien al niet meer mogelijk is. Het is natuurlijk ook een optie om te kiezen voor een hotel verder van het centrum, bijvoorbeeld bij het groene Laugardalur. Hier vind je bijvoorbeeld Hotel Reykjavik Lights en het Reykjavik City Hostel en hier wordt wel bij het hotel opgehaald. Een nadeel hiervan is dat je al snel 40 minuten moet lopen om bij Harpa te komen (gelegen aan de rand van het centrum).

Eén van onze partners, Arctic Adventures, heeft een filmpje gemaakt waarin ze het proces uitleggen, nu gaan zij niet naar een busstation, wat sommige andere maatschappijen wel doen. Maar het basisprincipe is hetzelfde.

Over Linde Heddes
In 2017 ben ik bij IJsland Tours begonnen, net terug en verliefd op het ruige landschap van IJsland en het gemoedelijk groene Færøer. Ik vind het geweldig om dit enthousiasme te gebruiken om ook anderen te laten genieten van deze prachtige bestemmingen.

Alle blogs van Linde