• maatwerkspecialist
  • snel & professioneel contact
  • onbezorgd op reis
Snel contact
030 - 230 80 10
De Hekla Aurora vliegt boven Reykjavik. | Icelandair | IJsland Tours
Om de hoeveelheid verkeer in het centrum van Reykjavik terug te dringen, is het sinds een paar jaar niet meer toegestaan dat reizigers binnen een bepaalde zone door busjes worden opgehaald bij hun hotel. Ligt het hotel buiten deze zone, dan is pick-up bij het hotel nog wel mogelijk. Als alternatief zijn er verschillende bushaltes gecreëerd in de buurt van de hotels. Pick-up en drop-off voor de flybus, de velen busexcursies en vervoer naar de Blue Lagoon zijn bij deze bushaltes, waardoor veel reizigers deze haltes minimaal 1x in hun reis zullen gebruiken. Hieronder gaan we er verder op in!

Voor de meeste excursies en transfers vanuit Reykjavik word je bij de bushaltes nabij je hotel opgehaald. Pick-up kan door een minibusje of door een grote bus worden gedaan waarnaar je naar een busstation gebracht wordt. Op dit busstation kun je dan overstappen op de grotere bus richting de luchthaven, of de verschillende excursies. Omdat er meerdere bussen rond dezelfde tijd kunnen vertrekken, is het aan te raden om altijd te checken bij de chauffeur of het de juiste bus is. Bij aankomst zal de chauffeur van de ophalende bus je vertellen waar je heen moet.

Je vindt in Reykjavik twee type bushaltes:
  • De Straeto Openbaar vervoer bushaltes, herkenbaar aan het blauwe bord met de gele bus.

  • De verticale blauwe busstop zuil met een witte bus in een rood vlak. Voor excursies, de flybus en bijvoorbeeld de Blue Lagoon moet je bij deze busstop halte zijn.

Deze haltes hebben op de bushalte zuil een nummer en een naam in het IJslands en Engels, zodat je duidelijk kunt zien dat je bij de goede halte staat. Op de vouchers voor de excursie(s) staat zowel het haltenummer als de Engelse naam vermeld. Ook vind je op het voucher de tijd waarop pick-up begint.

De bushaltes worden door bussen en busjes van verschillende maatschappijen aangedaan: Reykjavik Excursions, Arctic Adventures, SmartBus en meer. Controleer dus op je voucher door welke maatschappij je wordt opgehaald. De bestuurder heeft een lijst met mensen die bij de halte opgehaald moeten worden, zodat de kans op het instappen bij een verkeerde maatschappij kleiner wordt.

Belangrijk
Omdat de pick-up routes dagelijks verschillen en afhankelijk zijn van hoeveel mensen er bij iedere halte moeten worden opgehaald, is het niet van te voren te voorspellen hoe laat de pick-up precies is. De vastgestelde tijd voor iedere pick-up ronde is 30 minuten, iedere halte kan de eerste zijn op de route, dus zorg dat je op de vermelde tijd aanwezig bent! Sta je er niet dan kan je zomaar de pick-up hebben gemist. Jouw bushalte kan echter ook de laatste op de route zijn, waardoor je pas na ruim 20 minuten wordt opgehaald. Blijf daarom rustig wachten tot de 30 minuten verstreken zijn.

Overzicht van busstops

Via deze site vind je een makkelijk overzicht van alle busstops in Reykjavik. Op deze manier kun je de dichtstbijzijnde halte van je hotel of bijvoorbeeld de bekende 'Laugavegur' winkelstraat vinden.

Busje komt zo!

Er zijn 13 bushaltes verspreid over de stad, het hoogste nummer is echter 15 omdat busstop 7 en 10 niet meer in gebruik zijn. Welke bushalte het dichtste bij is hangt af van je hotel, maar in alle gevallen is een bushalte slechts enkele minuten lopen.

Naast deze genummerde bushaltes kan het zijn dat voor de Flybus en excursies met Reykjavik Excursions het BSI busstation de dichtstbijzijnde bushalte is. De BSI terminal is de plek waar alle minibussen samen komen en reizigers overstappen op de grotere bussen die bijvoorbeeld naar de Golden Circle of de luchthaven rijden. Is jouw opstappunt dus BSI, dan scheelt het je een busritje. Bij de balies op de BSI terminal kun je vragen welke bus je moet hebben. Lees hier.

Bij enkele hotels, gelegen aan de randen van het centrum, zoals Fosshotel Baron en Hotel Klettur kun je (op dit moment) nog bij het hotel worden opgehaald. Ervaring leert dat dit altijd kan veranderen, het is daarom van belang dat je altijd je voucher goed controleert zodat je weet waar je moet wachten op de chauffeur. Het is natuurlijk ook een optie om te kiezen voor een hotel verder van het centrum, bijvoorbeeld bij het groene Laugardalur. Hier vind je Hotel Reykjavik Lights en het Reykjavik City Hostel en hier wordt ook bij het hotel opgehaald. Een nadeel hiervan is dat je al snel 40 minuten moet lopen om bij Harpa te komen (gelegen aan de rand van het centrum).

We hopen je iets meer bijgepraat te hebben over het bus systeem in Reykjavik. Eén ding kunnen we je beloven, het zal toegankelijker werken dan in Nederland...