Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Waar doe je boodschappen in IJsland?

Door: Astrid Wiesenekker

Als je onderweg bent tijdens je roadtrip door IJsland en in vakantiehuisjes of op een camping verblijft zal je boodschappen moeten doen. Maar je wilt misschien ook wel eens zelf je lunchpakketje samenstellen voor onderweg. Daarom geef ik je tips voor een boodschappenrondje op IJsland. De bekendste supermarktketens van IJsland zijn: Bónus, Krónan en Hagkaup.

Bónus

Dit is de bekendste budgetwinkel en is meestal de goedkoopste supermarkt. De winkels zijn vrij spartaans ingericht en ze hebben misschien niet de meest uitgebreide selectie, maar je vindt hier meer dan genoeg om een ontbijt, lunch of diner zelf samen te stellen. Bónus herken je makkelijk aan het roze varkentje. Het budgetmerk van Bónus is Euroshopper, waar heb ik dat eerder gehoord?

IJslandse supermarkt Bónus

Openingstijden (afhankelijk van de locatie): maandag tot en met donderdag vanaf 11:00 uur tot 18:30 uur. Op vrijdag van 10:00 uur tot 19:30 uur, zaterdag vanaf 10:00 uur tot 18:00 uur en zondag vanaf 12:00 tot 18:00 uur.

Krónan

Krónan is ook een keten van budget winkels. Deze supermarkten hebben een grotere selectie aan producten zeker ook als je op zoek bent naar vers vlees en verse vis. Ze hebben ook een behoorlijk grote gezonde afdeling waar je levensmiddelen kan vinden zonder gluten, conserveermiddelen en vegetarische producten. Het budgetmerk van Krónan is First Price. Krónan heeft ruime openingstijden (afhankelijk van de locatie): dagelijks vanaf 09:00 of 10:00 uur tot 21:00 uur.

IJslandse supermarkt Krónan

Hagkaup

Hagkaup is een duurdere supermarkt, of beter gezegd hypermarkt. Hier verkopen ze naast levensmiddelen ook kleding, cosmetica en andere goederen. Het interieur heeft meer weg van een mall dan van een supermarkt. Maar de keuze is reuze! En de winkel is op veel locaties dagelijks van 08:00 uur tot 24:00 uur geopend.

IJslandse winkel Hagkaup

Nettó

Daarnaast heb je nog Nettó. Deze supermarkt is begonnen in Akureyri, in het noorden van IJsland, maar heeft inmiddels steeds meer winkels door het hele land geopend. Zij verkopen naast levensmiddelen ook allerlei non-food zoals wol en bordspellen. Het budgetmerk is X-tra en Coop. Openingstijden (afhankelijk van de locatie): dagelijks van 10:00 uur tot 19:00 of 21:00 uur.

IJslandse supermarkt Nettó

Buiten Reykjavik vind je ook wat kleinere supermarkten die beginnen met de naam Samkaup. Deze zijn aanzienlijk duurder dan de Bónus en de Krónan. In de stad heb je tevens de wat kleinere 24/7 supermarkten. Het zijn kleine winkels en nogal duur, maar kan een redder in nood zijn als je na de openingstijden van de goedkopere supermarkten iets nodig hebt.

De lijst is zeker nog niet compleet maar met deze tips kan je al een prima keuze maken. Houd er trouwens rekening mee dat sterke drank op IJsland alleen wordt verkocht in staatswinkels met de naam Vínbúðin.

Heerlijk! Echte IJslandse Skyr

Maar kijk ook eens naar het assortiment in de tankstations. Dit is ook niet de voordeligste optie, maar zij hebben vaak een verrassend groot aanbod om een goede lunch zelf samenstellen. En je kan hier zeker een kleine verpakking met opvouwbaar lepeltje Skyr scoren voor onderweg!

Over Astrid Wiesenekker
'Groene' landen zijn al jaren mijn favoriete vakantiebestemmingen. Sinds 2011 zit ik dus helemaal op mijn plek bij IJsland Tours. Met mijn kennis en ervaring van IJsland en de Færøer, stel ik graag mooie reizen samen naar deze fantastische bestemmingen!

Alle blogs van Astrid