Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Badderen op IJsland

Door: Astrid Wiesenekker

Je bent niet op IJsland geweest als je niet in één van de  geothermische of natuurbaden hebt gebadderd. Ik noem een paar van mijn favoriete baden, de populairste én de ‘hidden gems’!

De allerbekendste: Blue Lagoon

Een reis naar IJsland wordt vaak in één adem genoemd met de Blue Lagoon. Veel mensen hebben in ieder geval wel eens van de Blue Lagoon gehoord en mooie beelden gezien van het mineraalrijke water van het kunstmatige meer. Het water is rijk aan mineralen, silicaten en blauwwieren die het bad de intense lichtblauwe kleur geven. Dit steekt mooi af tegen de zwarte lava velden rondom. De Blue Lagoon is één van de grootste toeristische trekpleisters van IJsland. En is ook zeker een unieke ervaring als je voor het eerst IJsland bezoekt.

De immens populaire Blue Lagoon met zijn prachtige uiterlijke kenmerken!

Maar inmiddels is het ook bekend dat het niet meer mogelijk is om er op de bonnefooi naar toe te gaan. Om te voorkomen dat er teveel mensen tegelijkertijd binnen zijn en er geen kluisjes meer beschikbaar zijn, werkt de Blue Lagoon met tijdslots. Ruim voor vertrek kun je de entree boeken op een dag en tijdstip, zodat je er van verzekerd bent om te kunnen baden in dit mineraalrijke water van ca. 39 graden Celsius. De entreeprijs is inmiddels gestegen naar een vanafprijs van € 104. Hiervoor is het gebruik van een handdoek, een silica moddermasker en een drankje inbegrepen.

De omgeving rondom de Blue Lagoon

Er zijn gelukkig nog genoeg andere mogelijkheden op IJsland…

Mývatn Nature Baths

Mývatn Nature Baths in het noorden van IJsland vlakbij de pruttelende modderpoelen van Namaskard. Dit bad zou je het kleine broertje van de Blue Lagoon kunnen noemen. Het ligt midden in de natuur, is kleinschaliger dan de Blue Lagoon en met een drankje in de hand kun je al badderend van het mooie uitzicht genieten. En als je aan het eind van de dag gaat kun je ook van de prachtige zonsondergang genieten. 

Mývatn Baths
Mývatn Baths

Laugarvatn Fontana

Laugarvatn Fontana Spa – in het Golden Circle gebied is een sauna complex met 3 mineraalbaden die in diepte variëren, stoombadfaciliteiten en een Finse sauna. Het ligt direct aan het meer waarop je vanuit alle baden prachtig uitzicht hebt.

Prachtige baden bij Laugarvatn Fontana Spa
Laugarvatn Fontana, geen verkeerd uitzicht!

Secret Lagoon

De Secret Lagoon in de omgeving van Fludir in het Golden Circle gebied,  is niet meer zo secret als de naam doet vermoeden. Het is een natuurlijke hot spring met een watertemperatuur van 38-40 graden. Je vindt er ook een kleine geiser: Litla Geysir die elke 5 minuten spuit en die je vanuit het water kunt zien.

De Secret Lagoon is niet zo ‘secret’ meer, maar een echte aanrader!

GeoSea

In de afgelopen 2 jaar zijn er verschillende nieuwe baden geopend. Zoals GeoSea bij Húsavík in het noorden. Hier kun je met uitzicht op de baai, waar in de zomer regelmatig walvissen worden gespot, en de bergketens in het westen heerlijk van het warme water genieten. Er worden per uur 30 personen toegelaten, het is dus aan te raden om van te voren de entree te boeken.

Wist je dat: er in de baai waar je op uitkijkt veel walvissen te vinden zijn (’s zomers)? Grote kans dat je tijdens het badderen een walvis spot!
GeoSea in Húsavík

Krauma Bath & Spa

Krauma Bath & Spa dit complex met geothermisch baden vind je in het westen van IJsland, bij de warmwaterbronnen Deildartunguhver in de buurt van de plaats Reykholt. Krauma Bath & Spa biedt 5 ontspannende natuurlijk geothermische baden, een koud bad, 2 sauna’s en een ontspanningsruimte.

De baden bij Krauma Bath & Spa

Vök Baths

Vök Baths is een gloednieuw baden complex in oost IJsland, 5 km ten westen van Egilsstadir en opent deze zomer. Ook weer een unieke plek. Het pure water is zelfs gecertificeerd als drinkbaar en wordt naast de baden gebruikt in het restaurant, de ‘Infusion’ bar waar je zelf je drankje kunt mixen van het water van het meer en lokale kruiden en in de lokale bierbrouwerij. Het bier wordt uiteraard koud geserveerd!

Vök Baths beloofd een bijzonder plekje te worden!
Overview van het complex en de bijzondere baden

En nu… Mijn allerleukste ervaringen met gratis baden midden in de natuur.

Warmwaterbadjes midden in de natuur in vele soorten en maten, dat vind ik persoonlijk het allerleukste om op IJsland te zoeken, ontdekken en te ervaren. Ik zorg er dus voor dat ik altijd een handdoek en zwemkleding bij de hand heb als ik op pad ga. Met het Engelstalige boekje ‘Thermal Pools in Iceland’ van Jón G. Snaeland, heb ik er al verschillende gevonden en uitgeprobeerd (ISBN nummer: 9789979655664).

Als het koud en guur is, is het een hele uitdaging om je om te kleden en vooral om na het badderen in minimaal 38 graden er weer uit te moeten klimmen, want je vindt bij deze natuurbadjes geen faciliteiten om je om te kleden, dat doe je in de pure natuur van het IJslandse landschap.

Laugarvalladalur: moeilijk te vinden, énorm genieten!

Laugarvalladalur in het oosten van IJsland is het meest bijzondere wat ik op IJsland heb meegemaakt! Heel erg moeilijk te vinden, in the middle of nowhere, je hebt een 4WD nodig om er überhaupt te kunnen komen. En google maps snapt het op een gegeven moment ook niet meer, als je al bereik hebt. Op het moment dat ik het wilde opgeven, zag ik een handgeschreven bord met een pijl en de naam Laugarvalladalur erop. Toen heb ik daar de auto geparkeerd en ben te voet, gewapend met handdoek en badkleding de richting van de pijl gevolgd. Wat een beloning: GEVONDEN!! En wat een ervaring: een warmwater-waterval in the middle of nowhere. Echt uniek! Voor de liefhebbers van een dergelijk avontuur geef ik je hierbij de GPS coördinaten door. GPS: +65° 1′ 46.70″, -15° 57′ 30.51″

Landbrotalaug: 2-persoonsbadje

Landbrotalaug  op het schiereiland Snaefellsnes aan de zuidkant ca. 40 km voorbij Borgarnes. Het is een klein natuurlijk badje met water van ca. 44 graden waar je met maximaal 2 personen in past. Dit is ook weer zo’n unieke ervaring! In zo’n klein badje met heerlijk warm water, midden in de natuur ervaar je écht IJsland op en top. GPS: N64°49.933 W22°19.110.

Landbrotalaug

Kvika: voetenbadje ‘with a view’

Kvika is een warm voetenbadje net buiten Reykjavik. Echt zo grappig om met je voetjes in het warme water te genieten van het uitzicht over de baai en over Reykjavík. En het voordeel van dit badje is, dat je je niet helemaal hoeft om te kleden. Schoenen en sokken uit, broekspijpen omhoog en genieten maar! GPS: 64°09’44.0″N 22°00’26.7″W

Geen straf, dit voetenbadje!
Sjaal om, muts op en badderen maar!

Hellulaug: ‘gewoon langs de weg’…

Hellulaug in de Westfjorden vind je als je met de ferry vanuit Stykkisholmur in Brjanslaekur bent aangekomen. Je slaat dan rechts af richting Flokalundur. Het ligt aan de rechterkant van de weg. Goed opletten want je rijdt er zo voorbij. Ook weer prachtig uitzicht en heerlijk warm water. GPS: 65°34’21.3″N 23°10’21.2″W

Hellulaug

Krosslaug: schijn bedriegt

Krosslaug (Birkimelur) bij Helgavaðall in de Westfjorden. Dit badje zie er niet heel aantrekkelijk uit om mijn baantjes te gaan trekken. Het is al een aantal jaar geleden dat ik hier was. Inmiddels is het hek weggehaald zodat je een mooi uitzicht op de omgeving hebt en de kleedruimtes zijn gerenoveerd. Je mag er vanuit gaan dat het inmiddels wel aantrekkelijk is om hier je baantjes te gaan trekken. Het zwembad van 13 x 5 meter is gebouwd in 1948 door de lokale jeugdvereniging en ze begonnen hier met het geven van zwemlessen in 1949. Een stukje IJslandse zwemgeschiedenis dus. De watertemperatuur is ca. 35 graden. GPS: 65°31’10.4″N 23°24’21.5″W

Een duik? Ik sla even over vandaag…

Er zijn nog eindeloos veel meer natuur badjes en baden te vinden op IJsland. Het boekje wat ik al eerder noemde ‘Thermal Pools in Iceland’ van Jón G. Snaeland is een goede gids bij het zoeken naar deze unieke locaties. Een overzicht van alle zwembaden en natuurbaden vind je op www.hotpoticeland.com. EN… er is ook een app beschikbaar (helaas niet gratis) met een overzicht van alle zwembaden, natuurlijke baden en benzine stations op IJsland: Hot Pot Iceland (€ 12.99).

Over Astrid Wiesenekker
'Groene' landen zijn al jaren mijn favoriete vakantiebestemmingen. Sinds 2011 zit ik dus helemaal op mijn plek bij IJsland Tours. Met mijn kennis en ervaring van IJsland en de Færøer, stel ik graag mooie reizen samen naar deze fantastische bestemmingen!

Alle blogs van Astrid