Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Auto huren op IJsland

Door: Shanne Bax

Je vakantieplannen zijn gemaakt en je kiest voor een autorondreis per huurauto door IJsland. Uitstekende keuze! Alleen welke huurauto is het meest geschikt? Er hangt veel af van je gezelschap en hoeveelheid bagage, het seizoen maar vooral welke typen wegen je wilt gaan rijden. Wij leggen graag uit welke auto je het beste kunt huren!

Het huren van een auto tijdens je vakantie geeft je optimale vrijheid om IJsland te ontdekken. We hebben dan ook veel verschillende type huurauto’s, hieronder volgt een kleine opsomming van enkele populaire categorieën en de do’s en don’ts per categorie.

Lees ook eens onze blog ‘How to drive in Iceland‘!

Twee auto's op de besneeuwde weg bij Mývatn in Noord IJsland.

Categorie ZZ, Toyota Yaris of gelijkwaardig

Dit is onze kleinste categorie. Een prima auto voor reizigers die alleen of met zijn tweeën reizen. Deze categorie wordt enkel verhuurd in de zomermaanden en bij voorkeur van juni t/m augustus. In mei en september kunnen er (nog, in mei – en al, in september) winterse omstandigheden zijn, waardoor dit lichte autotype nèt niet fijn genoeg is. Hoe langer de reis is, hoe comfortabeler het kan zijn om een iets grotere auto met een zwaardere motor te kiezen, puur voor het comfort. Voor alle 2WD auto’s geldt dat hooglandenroutes er niet mee gereden mogen worden.

Categorie B, Toyota Auris of gelijkwaardig

Dit is een zeer geliefde categorie en doordat hij net iets groter en zwaarder is dan de vorige, prima geschikt voor het seizoen mei t/m september. In de wintermaanden wordt deze auto niet verhuurd. Voor alle 2WD auto’s geldt dat hooglandenroutes er niet mee gereden mogen worden. Geschikt tot 3 personen inclusief bagage.

Categorie E, Skoda Octavia of gelijkwaardig

Dit autotype is geschikt voor gezinnen en reisgezelschappen tot 5 personen en is tevens het gehele jaar door te huren. Dankzij de 4WD is dit autotype geschikt voor de wintermaanden. Ook wanneer je met zijn tweeën reist, zal dit de minimale categorie huurauto zijn, die je mee op reis krijgt. Ondanks de 4WD staat deze auto laag op zijn wielen is is hij daardoor niet geschikt voor hooglandenroutes.

Categorie E2, Dacia Duster of gelijkwaardig

Ik stel je graag voor aan categorie E2. Dit is onze ‘instap’ terreinwagen. Ideaal voor reizigers die houden van een hoge instap en het comfort dat dit en de 4WD met zich meebrengt. Je hoeft er dus niet persé mee de hooglanden in. Wil je dat graag wel? Deze auto is enkel geschikt voor de minst heftige hooglandenroutes. In dit geval de Kjölur (F35) en de Kaldidalur (F550). Andere hooglandenroutes worden hiet niet mee gereden.

Categorie F, Toyota RAV of gelijkwaardig

De categorie F is de eerste echte terreinwagen die verhuurt wordt. Met deze wagen, geschikt voor gezelschappen tot 3 personen inclusief bagage, mogen de hooglandenroutes zonder rivierdoorwadingen gereden worden. Dit zijn de Kjölur (F35) en de Kaldidalur (F550). Ook de weg naar Landmannalaugar vanuit Hella via de F26 en de F208 kan met deze auto gereden worden. Voor rivierdoorwadingen is deze terreinwagen niet geschikt.

Categorie I, Toyota Landcruiser of gelijkwaardig

Dit is de (bijna) alleskunner; categorie I is dé terreinwagen voor jouw hooglandenavontuur. Met deze auto, geschikt tot 5 personen inclusief bagage, kan je alle hooglandenroutes rijden en zijn rivierdoorwadingen geen probleem (mits voorzichtig!). De uitzondering op de regel is de Krossá rivier richting Thórsmörk. Bij hoog water, of slechte weersomstandigheden, is het advies om de bus te nemen en niet zelf de rivier te doorkruisen.

Bekijk het volgende filmpje maar eens, van een (zo te zien) véél te overijverige bestuurder van een Suzuki Jimny.

Spoiler alert: de auto wordt niet gered, de bestuurder wel.

Gelukkig gaat het ook wél goed… Mits je weet wat je doet, de juiste auto tot je beschikking hebt én wacht op anderen zie je evt. kunnen helpen als het niet goed gaat.

Over Shanne Bax
Het fijne van ons werk als specialist, is dat je volledig op kunt gaan in alle 'ins' en 'outs' van onze geliefde bestemmingen. Sinds 2013 doe ik dit dan ook vol overgave. Mijn favoriet...? Een cruise rond Spitsbergen is een onvergetelijke ervaring!

Alle blogs van Shanne