Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Indrukwekkend IJsland

Wil je echt alles uit je reis halen? Tijdens deze Nederlandstalige groepsreis van 12 dagen komen alle aspecten van IJsland aan bod. Uniek in deze busreis zijn, behalve de bekende hoogtepunten, de bezoeken aan de schitterende hooglandengebieden Landmannalaugar en de Kjölur. Overdag doe je veel indrukken op en ’s avonds kun je nagenieten en relaxen in het hotel. We reizen met een vrij kleine groep, en maken regelmatig lichte wandelingen door de indrukwekkende IJslandse natuur, waarbij de wandelduur varieert van een half uur tot ongeveer twee uur. Soms maken we meerdere wandelingen per dag. Natuurlijk kan je, als je dat wilt, wel eens een (deel van de) wandeling overslaan en met de bus meegaan. Ook op de langere rijdagen, per IJslandse bus, wordt regelmatig gestopt voor een kort uitstapje, een mooi uitzicht of een bezoek aan een bezienswaardigheid.

Uitgebreid dagprogramma

Klik op een dag om het dagprogramma te bekijken.

Dag 1

Welkom op IJsland

De Hekla Aurora is een bijzonder vliegtuigtoestel van Icelandair waar het noorderlicht te bewonderen is.Vanaf Schiphol vlieg je ’s middags met Icelandair naar Keflavík in het zuidwesten van IJsland. De bus met chauffeur wacht je hier op. De reisleiding reist met je mee naar IJsland of staat je eveneens op te wachten op het vliegveld van Keflavík.

We gaan op pad via de lavavelden van het schiereiland Reykjanes. Het is een indrukwekkende kennismaking met de mooie vergezichten, weidsheid en het ruige landschap van IJsland. Vervolgens rijden we naar het eerste overnachtingsadres in de omgeving van Hveragerdi, dat ook ons uitgangspunt voor de dagtocht van morgen is.Dag 2

Geysir, Gullfoss waterval en Thingvellir Nationaal Park

De beroemde geiser Strokkur in het Golden Circle gebied in IJsland spuit met regelmaat tot wel 25 meter hoog.De hele dag hebben we tot onze beschikking om kennis te maken met de bekendste hoogtepunten van IJsland als we de gouden cirkel route volgen. We bezoeken de imposante waterval Gullfoss, waar een enorme hoeveelheid water in twee trappen naar beneden valt. Vlak daarbij is het Geysir gebied met de springbron Strokkur, die ongeveer elke acht minuten spuit.

Vervolgens gaan we naar Thingvellir, een beschermd Nationaal Park. Het is een 6 kilometer brede en 40 kilometer lange verzakking, die wordt begrensd door diepe kloven en scheuren. Thingvellir ligt op de grens van de Europese en Amerikaanse tektonische platen en die is ontstaan als gevolg van het uiteendrijven van deze platen. Hier werd ooit ’s werelds eerste democratie geboren, toen de Vikingen op deze beschutte plek bijeen kwamen om hun jaarlijkse volksvergadering te houden.Dag 3

Kjölur binnenlandroute

Dreigende lucht overschaduwt het mooie landschap op de Kjolurroute in IJsland.Een lange maar boeiende busrit brengt je dwars door het indrukwekkende centrale hoogland naar Noord-IJsland. Deze route door het binnenland is de Kjölur, een oude paardenroute uit de tijd van de Vikingen, die over de kale hoogvlakte loopt tussen twee enorme gletsjers. Ongeveer halverwege ligt Hveravellir, een prachtig geothermisch veld met meer dan dertig hete en warme bronnen. De één nog mooier dan de ander.

Aan het einde van de route komen we aan in de omgeving van Saudárkrókur, waar we de nacht doorbrengen.Dag 4

Akureyri, Godafoss en Mývatn

De kerk van Akureyri boven op de heuvel is mooi verlicht.

Een mooie rit door het Öxnadalur voert ons naar Akureyri, ook wel de hoofdstad van het noorden genoemd,  gelegen aan IJslands langste fjord. We hebben de gelegenheid om het stadje te bekijken. Er is een moderne winkelstraat, een bijzondere kerk met mooie glas-in-lood ramen en een botanische tuin.

Er zijn in Noord-IJsland twee plekken met een tot museum omgebouwde historische turfboerderij. Bij één van beide nemen we vandaag een kijkje, zodat je de met gras bedekte huizen van binnen en buiten ziet. Op weg naar ons overnachtingsadres bezoeken we ook nog de indrukwekkende waterval Godafoss.

We eindigen deze dag in de omgeving van Laugar en Mývatn, waar we twee nachten zullen verblijven.Dag 5

Busdagtocht met wandelingen rond Mývatn

Het turquoise meertje Viti met daarachter de grillige stoompluimen van de Krafla centrale.

Vandaag verkennen we de omgeving van Mývatn. We vallen van de ene verbazing in de andere, want het is hier buitengewoon rijk bedeeld met vulkanische verschijnselen. We maken diverse wandelingen, o.a. bij de grillige lavaformaties van Dimmuborgir, de ringvormige explosiekrater Hverfjall en de zwarte lavavelden van Leirhnjúkur met pruttelende modderpotten en rokende gaten in de grond. De wandelingen kun je geheel of gedeeltelijk lopen.Dag 6

Op weg naar de Oostfjorden

Reizigers kijken in IJsland naar de modderpotten Namaskard in de verte.Vroeg in de morgen neem je passend afscheid van Mývatn met een bezoek aan de zwavelbronnen en modderpoelen van Námaskard. We vervolgen onze route oostwaarts naar de Dettifoss. Dit is één van de krachtigste watervallen van IJsland en met verbazing kijken we naar het watergeweld.

Door een desolate lavawoestijn rijden we naar het stadje Egilsstadir. Nog iets oostelijker bereiken we de fjordenkust, waar de fjorden van elkaar gescheiden zijn door steile en hoge bergplateaus. De sterke geleding van de oostkust ontstond tijdens de laatste ijstijd, toen de gletsjertongen de uit lava lagen opgebouwde plateaus uitschuurde tot een diep fjordenstelsel. Onderweg kunnen we de opmerkelijke trapsgewijze opbouw van zowel oude als jongere basaltlagen bewonderen.

We overnachten in één van de dorpen in de Oostfjorden.Dag 7

IJsbergenmeer Jökulsárlón

IJsbergen drijven in het ijsbergenmeer Jokulsarlon in een prachtig IJslands landschap.In Zuidoost-IJsland komen we in de buurt van de Vatnajökull, een ijskap die zo omvangrijk is dat alle gletsjers van Scandinavië en het Alpengebied er gemakkelijk in verdwijnen. De komende dagen bezoeken we natuurverschijnselen die hier onderdeel van uitmaken.

Een amfitbieboot op het ijsbergenmeer in IJsland vaart voor de gletsjer langs.

Vandaag het prachtige Jökulsárlón, een sprookjesachtig meer aan de voet van de Breidamerkurjökull, waar tal van ijsbergen in ronddrijven. Al wandelend langs de oever van het meer ontdek je steeds nieuwe ijsbergen in de meest wonderlijke vormen en witblauwe kleurschakeringen. Als alternatief voor de wandeling kun je een mooi boottochtje op het meer maken (optioneel).

De  komende twee nachten verblijven we in de omgeving van Skaftafell.Dag 8

Ingólfshöfdi (optioneel) en Skaftafell nationaal park

Grappige papegaaiduikers vliegen naar hun nestjes.Vandaag kun je optioneel de excursie maken naar het vogeleiland Ingólfshöfdi. Op dit eilandje, dat in een soort waddengebied ligt, broeden diverse zeevogels zoals de  papegaaiduikers en grote jagers. Samen met een lokale gids rijden we naar het eiland, waar je kunt rondwandelen. Je loopt tijdens deze wandeling langs indrukwekkende kliffen en een fotogenieke vuurtoren. Bij helder weer is bovendien het uitzicht over de omgeving en de zwarte stranden heel bijzonder om te zien. Met een beetje geluk kun je ook de vele vogels bij de kliffen van dichtbij bestuderen en fotograferen.

Een uitgestrekt mosveld met gele plantjes komt uit bij de gletsjer’s Middags hebben we tijd voor een wandeling in het, voor IJslandse begrippen,  bos- en bloemrijke Skaftafell. We lopen in het nationaal park, dat ligt ingeklemd tussen twee gletsjertongen, en hebben mooi uitzicht op de spoelzandvlakte aan de kust. Bovendien kunnen we het gletsjerijs van heel dichtbij bewonderen, zodat we de scheuren en spleten in de ijsmassa zien. Halverwege ligt de mooie waterval, Svartifoss, die wordt omringd door gigantische basaltzuilen.

We overnachten op dezelfde plaats als gisteren.Dag 9

Langs de zuidkust en richting Landmannalaugar

De reynisdrangar rotsformaties vanaf het zwarte strand van Vik in het zuiden van IJsland.We verlaten de omgeving van de Vatnajökull gletsjer en vervolgen onze weg langs de zuidkust. Via een landschap van met mos begroeide eeuwenoude lava rijd je naar het plaatsje Vik. Het ligt aan de kust, een grote kaap en zwart strand. Iets verder ligt Skogar met de Skogafoss waterval en een volksmuseum.

De waterval Seljalandsfoss in zuidwest IJsland waar je achter langs kan lopen.Meer landinwaarts liggen de gletsjers Eyjafjallajökull en Myrdalsjökull, die in 2010 in het nieuws waren door de uitbarsting van de vulkaan eronder. De route gaat verder onder andere langs de waterval Seljalandsfoss, nog een juweel van de IJslandse natuur, en in de verte zie je aan je linkerhand de elf kilometer uit de kust gelegen Westmaneilanden liggen.

Net voorbij de plaats Hella slaan we rechtsaf naar ons overnachtingsadres richting het binnenland, zodat we morgen niet ver hoeven reizen naar Landmannalaugar. Een wel heel bijzondere plek om te overnachten.Dag 10

Wandeling in Landmannalaugar en naar Reykjavík

Schitterend uitzicht op de gele heuvels van Landmannalaugar in het hooglandengebied.

We bezoeken Landmannalaugar, één van de mooiste berggebieden van IJsland, waar je naar keuze een kortere of langere wandeling maakt. Het landschap met ryolietbergen is kleurrijk en we lopen langs een meanderende rivier en door een lavaveld, hier en daar met pittige klimmetjes met als beloning een schitterend uitzicht. De indrukwekkende wandeling kun je afsluiten met een heerlijk bad in de warme bron van Landmannalaugar.

Aansluitend reizen we naar het hotel in Reykjavík. ’s Avonds kun je in Reykjavík dineren. De reisleider heeft tips voor leuke restaurants of kan een gezamenlijk diner voor de groep regelen. Dit diner is voor eigen rekening.Dag 11

Vrije dag in Reykjavík

Het uitzicht over Reykjavik en Laugadalur vanaf Perlan.

In Reykjavík is van alles te zien en te doen: wat dacht je van een stadswandeling, winkelen, museumbezoek, de stad van boven bekijken vanuit de Halgrímmskerk of zwemmen in één van de maar liefst zeven zwembaden. In de avond kunnen we gezamenlijk in één van de vele restaurants van Reykjavík uit eten (niet inbegrepen).Dag 12

Vertrekdag

Een toestel van Icelandair op de luchthaven van Keflavik, IJsland.We rijden naar Keflavík voor de terugvlucht met Icelandair naar Amsterdam.