Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Speciaal reisaanbod

Op het moment is het reisadvies van Buitenlandse Zaken voor IJsland oranje en is het daarom niet wenselijk onze reizen uit te voeren. Maar er zijn goede vooruitzichten voor versoepelingen deze zomer, waardoor de verwachting is dat reizen naar IJsland kunnen worden uitgevoerd.

Op het moment hebben wij geen speciaal aangepast reisaanbod, omdat de verwachting is dat dit met de aangekondigde maatregelen niet nodig is. Wel vind je hier meer informatie over belangrijke zaken rondom reizen in coronatijd aan evenals belangrijke websites en partners voor meer informatie.

Bekijk hier onze informatie-flyer met de belangrijkste informatie gebundeld. Ons team update deze pagina zodra er aanvullend nieuws is.

Heb je na het doornemen van de informatie nog vragen, dan zijn wij per mail bereikbaar via [email protected] of bel 030-230 80 10. We kunnen telefonisch wellicht minder goed bereikbaar zijn dan je van ons gewend bent, maar antwoorden binnen uiterlijk één werkdag op je e-mail.

Vertrekmaand


Reisduur


IJsland Rond15 dagen

De IJsland Rond autoreis is onze bestseller sinds jaar en dag. Tijdens deze autoreis bezoek je de hoogtepunten rond de ringweg van IJsland in een relatief rustig tempo. Lees verder ›

100% IJsland14 dagen

Een prettige 14-daagse busrondreis in rustig tempo, waarbij onder leiding van een Nederlandstalige gids veel highlights van IJsland worden bezocht! Lees verder ›

Indrukwekkend IJsland12 dagen

Bij deze Nederlandstalige groepsreis komen alle aspecten van IJsland aan bod. Je rijdt met de bus door het verrassende binnenland en bezoekt indrukwekkende natuurgebieden. Lees verder ›

 

Onderwerpen

IJslandNederland

De situatie in IJsland

IJsland heeft gedurende de Corona-crisis de afgelopen jaar al het mogelijke in het werk gesteld om verspreiding van het virus in te dammen en nieuwe besmettingen tegen te gaan, onder andere door zoveel mogelijk te testen. Dat heeft ertoe geleid dat er verhoudingsgewijs weinig Corona-gerelateerde ziekte- en sterfgevallen te betreuren zijn geweest, maar ook dat er afgelopen winter strenge quarantaineverplichtingen voor binnenkomende reizigers zijn gehanteerd. Met de vordering van de vaccinatiecampagne worden hierin versoepelingen mogelijk.

Reizen in IJsland wordt nu weer geleidelijk opgestart. Zo zijn de meeste hotels, restaurants en zwembaden bijvoorbeeld weer open, en worden ook de meeste excursies weer uitgevoerd. Het toerisme zal deze zomer nog niet terug op het oude niveau zijn qua bezoekersaantallen, wat reizigers een unieke kans geeft in alle rust van de mooie natuur én de populairste highlights te genieten.

Er zijn wel nog enkele beperkingen, zo mogen er bijvoorbeeld niet meer dan 50 mensen tegelijk samenkomen. Of dat mensen zich moeten houden aan hygiëneregels en meewerken aan een basis-infectiecontrole. Denk hierbij aan de vragen die je in Nederland bij de huisarts krijgt. Ook hebben locaties als winkels, restaurants en zwembaden te maken met capaciteitsbeperkingen om afstand te kunnen behouden en op locaties waar dit niet mogelijk is, is een mondkapje verplicht (uitgezonderd kinderen geboren in of na 2005).

Iedereen in IJsland wordt aangemoedigd om de traceer-app Rakning C-19 op zijn telefoon te downloaden en te gebruiken, ook de reizigers. Gezamenlijk pakken IJslanders en de bezoekers van hun land de pandemie op een verantwoorde manier aan, maar keren ze tegelijkertijd terug naar het dagelijks leven.

Grensbeleid

Let op: op dit moment wordt er veel gesproken over een stoplicht systeem met de kleuren rood, oranje en groen. Wij in Nederland werken echter met een 4e kleur: geel. Waar in IJsland gesproken wordt over oranje, bedoelen ze geel als we kijken naar de Nederlandse voorwaarden en maatregelen.

Op het moment worden er beperkt reizigers toegelaten, waardoor bij een geel of groen reisadvies vanuit de Nederlandse overheid (zie het kopje Nederland bij onderwerpen) alleen volledig gevaccineerde reizigers, of reizigers die een eerdere besmetting kunnen aantonen, kunnen reizen.

Reizigers moeten voor vertrek een pre-registratie formulier invullen op covid.is. Bij aankomst worden dan alle reizigers getest (PCR-test), het resultaat van deze test is na maximaal 24 uur bekend. Tot het resultaat van deze test bekend is moet je in quarantaine. Het certificaat om vaccinatie of een eerdere besmetting aan te kunnen tonen moet wel aan elke eisen voldoen. De huidige eisen vind je op covid.is.

Grensbeleid per 1 juni 2021

Dankzij een helder plan van aanpak van de IJslandse overheid is een stap in de goed richting gezet om reizen vanaf 1 juni 2021 – onder voorwaarden – weer mogelijk te maken. In de informatie-flyer hebben we de informatie die op dit moment bekend is voor je verzameld.

Alle reizigers moeten voor vertrek een pre-registratie formulier invullen op covid.is. Bij aankomst worden dan alle reizigers getest (PCR test), dit geldt ook voor kinderen en gevaccineerde reizigers. Het resultaat van deze test is na maximaal 24 uur bekend, ontvang je binnen 24 uur geen bericht, dan is je test negatief. Afhankelijk van de vaccinatiestatus zijn er de volgende aanvullende eisen:

  • Reizigers uit Europese landen met een gele of groene kleurcode moeten voor vertrek een negatief (PCR)testresultaat kunnen tonen. Tot het resultaat van de aan de grens afgenomen test bekend is (maximaal 24 uur moet je in quarantaine. Na het ontvangst van je negatieve testresultaat kun je vrij rondreizen.
  • Volledig gevaccineerde reizigers moeten voor vertrek hun vaccinatiecertificaat tonen. Tot het resultaat van de aan de grens afgenomen test bekend is (maximaal 24 uur) moet je in quarantaine. Na het ontvangst van je negatieve testresultaat kun je vrij rondreizen.
  • Reizigers die reeds corona hebben gehad moeten dit voor vertrek aantonen. Tot het resultaat van de aan de grens afgenomen test bekend is (maximaal 24 uur) moet je in quarantaine. Na het ontvangst van je negatieve testresultaat kun je vrij rondreizen.

De huidige eisen voor het vaccinatie certificaat or een certificaat van een eerdere besmetting vind je op covid.is.

Kinderen geboren in of na 2005 worden, net als alle andere reizigers, direct na aankomst aan de grens (verplicht) getest. Kinderen hoeven na een negatief testresultaat alleen in quarantaine als de ouders of voogden waarmee ze reizen ook in quarantaine moeten, een tweede test na een eventuele quarantaine is niet nodig.

Aanvullende informatie

Voor actuele informatie en ontwikkelingen in IJsland in verband met het Corona-virus verwijzen wij naar onderstaande websites:

Icelandair (engelstalig)
Iceland is open (engelstalig)
Icelandic Tourist Board (engelstalig)
Ministerie van gezondheid (engelstalig)
IJsland – informatie Corona
 (engelstalig)

Naast de inreisbeperkingen die een land heeft ingesteld is ook het reisadvies vanuit het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken van toepassing. Wanneer het Nederlandse reisadvies voor een land negatief (oranje of rood) is kunnen wij onze reizigers niet op reis laten gaan. Houd er rekening mee dat er in Nederland gewerkt wordt met een 4e kleurcode: geel. In het buitenland, waaronder IJsland, wordt vaak met maar 3 kleuren gewerkt. Hierdoor is code oranje in IJsland in feite code geel voor ons.

Nederlands reisadvies voor IJsland

Op het moment is het reisadvies van Buitenlandse Zaken voor IJsland oranje, dit advies geldt tot 15 mei 2021. Vanaf 15 mei kun je op wijsopreis.nl de status van je vakantiebestemming controleren.

Na een verblijf in IJsland hoef je bij terugkeer in Nederland niet in thuisquarantaine te gaan. Er is ook geen testverplichting voordat je terugkeert naar Nederland.

Groenland, Spitsbergen & de Faerøer Eilanden

Op het moment is het reisadvies van Buitenlandse Zaken voor deze bestemmingen oranje, dit advies geldt tot 15 mei 2021. Vanaf 15 mei kun je op wijsopreis.nl de status van je vakantiebestemming controleren.

Na een verblijf in deze bestemmingen ga je bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Op dag 5 van de quarantaine kun je je bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode.

Je dient als reiziger (van 13 jaar of ouder) uit deze bestemmingen een negatieve (PCR)-test van maximaal 24 uur oud bij het aan boord gaan laten zien. Of in het bezit zijn van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur voor het boarden is afgenomen en een negatieve (PCR)-test die is afgenomen maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland.

Aanvullende informatie

Op de luchthaven(s) en in het vliegtuig is het gebruik van een mondkapje verplicht. Omdat mondkapjes niet op alle luchthavens of aan boord van elke vlucht worden uitgedeeld of kunnen worden aangeschaft adviseren wij je om vooraf zelf voor een geschikt mondkapje te zorgen.

Voor actuele informatie en ontwikkelingen rond reisbeperkingen in verband met het Corona-virus verwijzen wij naar onderstaande websites:

ANVR 
Reisadvies Buitenlandse Zaken
Calamiteitenfonds
Europeesche Verzekeringen

Test in Nederland – Reizen naar IJsland

Er is, dankzij een helder plan van aanpak van de IJslandse overheid, een stap in de goede richting gezet om reizen naar IJsland vanaf 1 juni 2021 – onder voorwaarden – weer mogelijk te maken.

Voorafgaand aan je vertrek naar IJsland zul je een corona (PCR) test moeten doen. Het certificaat of een verklaring van de negatieve testuitslag neem je mee op reis.

Als je kunt aantonen van een eerdere coronabesmetting te zijn genezen en/of als je een bewijs van vaccinatie kunt overleggen, is een test voor vertrek niet nodig.

De PCR test vooraf in Nederland kun je via een van de vele commerciële aanbieders regelen.
Om onze reizigers tegemoet te komen zijn wij bezig om de test voor vertrek met korting aan te kunnen bieden. Hierover volgt binnenkort meer informatie.

Je zou deze kunnen verzorgen via Coronalab.eu, een RIVM gevalideerd laboratorium voor COVID-19 PCR testen. Je kunt je laten testen op maandag t/m zaterdag tussen 08:00 en 15:30 uur (Wisselt per locatie). De uitslag ontvang je dezelfde dag rond 22:00 uur. Wij adviseren je de afspraak ruim van te voren in te plannen zodat je zeker weet dat er plaats is op de gewenste dag en tijd.

Het maken van een afspraak doe je via coronalab.eu/#afspraak. De kosten voor een PCR test (inclusief een COVID-19 certificaat)  zijn € 119,00 per persoon. Dit bedrag kan per pin worden voldaan.

Verzekering

Indien de uitslag van de test positief is, kun je de annuleringskosten van de reis claimen bij de verzekeraar, mits je een verzekering hebt afgesloten. Wij adviseren daarom al onze reizigers direct bij boeking een Standaard kortlopende annuleringsverzekering (5,5% van de reissom) of Allrisk annuleringsverzekering (7% van de reissom) en een reisverzekering (€ 1,92 per persoon, per dag) af te sluiten. Dit is gemakkelijk aan te vinken in ons boekingssysteem, er wordt tevens direct een berekening gemaakt. Deze verzekeringen sluiten wij af bij De Europeesche Verzekeringen in Nederland.

Of dit een mogelijkheid is bij elke verzekeraar is ons niet bekend. Ben je doorlopend verzekerd? Neem dan contact op met je eigen verzekeraar.

Test in IJsland

Iedereen dient na aankomst op Keflavik airport een corona test te ondergaan. Op het moment is deze test gratis, het kan zijn dat hier in een later stadium wel kosten voor worden berekend.

Is deze test onverhoopt positief word je verplicht gesteld (minimaal) 2 weken in isolatie te gaan. De kosten hiervoor worden geregeld en betaald door de IJslandse overheid indien je zelf geen geschikte locatie hebt.

In het geval van een positieve test biedt een bij ons afgesloten reis- of annuleringsverzekering geen dekking voor de niet genoten reisdagen of de eventuele meerkosten voor aanpassingen n.a.v. de positieve test.