Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Noorderlicht reizen

Wanneer het Noorderlicht zich voordoet, zien we vaak een lichte gloed of is het licht zichtbaar als bewegende bogen, stralenbundels of gordijnen van licht. Dit kleurrijke verschijnsel trekt elk jaar weer vele reizigers naar de Noordelijke bestemmingen, in de hoop het te kunnen aanschouwen.

Het Noorderlicht of poollicht (andere benamingen zijn Aurora Borealis (noorderlicht) en Aurora Australis (zuiderlicht).) is een lichtverschijnsel in de aardatmosfeer dat bij helder weer, vooral ‘s winters zichtbaar te zien is op vooral hoge geografische breedtes. Je moet dus geluk hebben! Tijdens een reis, weg van de stadslichten, maak je de meeste kans op het spotten van dit majestueuze groene licht. Verblijf je in de stad? Boek dan vooral een bus- of bootexcursie waarbij je op zoek gaat naar het Noorderlicht.

Vertrekmaand


Reisduur


Bestemming


Noorderlicht Mini Tour5 dagen

Groepsreis Zuid-IJsland: overdag bezoek je de bekendste highlights en 's avonds leer je over het noorderlicht! Optioneel met gletsjerwandeling. Lees verder ›

Op zoek naar het Noorderlicht6 dagen

Autoreis met 4-WD terreinwagen, inclusief 4 diners in je hotel in Zuid-IJsland. Perfecte locatie voor afwisselende dagtochtjes en om het noorderlicht te spotten. Lees verder ›

Noorderlicht Ontdekking8 dagen

Winter groepsreis West- en Zuid-IJsland inclusief begeleide excursies, waarbij we op zoek gaan naar de beste locaties om het noorderlicht te spotten. Lees verder ›

Groenland Aurorareis5 dagen

Beleef het noorderlicht bij de poolcirkel in Groenland! 99% van alle Kangerlussuaq bezoekers hebben de afgelopen 10 jaar het noorderlicht kunnen zien. Lees verder ›

Winter in West Groenland5 dagen

Bezoek Ilulissat in de winter en ontdek de ruime keuze aan excursiemogelijkheden. Denk aan hondensledetochten en noorderlichttours! Lees verder ›

 

Uitleg legenda iconen

Naast de snelle benodigde informatie die je graag in één oogopslag wilt vinden, zoals duur, periode en het niveau, laten wij in de vorm van icoontjes zien wat er inbegrepen is bij onze reizen. Onder data&prijzen vind je de uitgebreide beschrijving terug.

 vluchten
 autohuur
 accommodatie
 maaltijden
 reisgids en/of wegenkaart
 excursies/entrees volgens programma

Hoe donkerder hoe beter

Het Noorderlicht is te zien vanaf ca. half september t/m eind maart. Hoe donkerder het is, hoe beter, waardoor de maanden november t/m februari het meest geschikt zijn. Het is een natuurlijk verschijnsel en niemand kan de garantie geven dat je het ook echt zult zien. Vermijd gebieden waar veel verlichting is, zoals dorpen en stadskernen.

Voorspellingen

Hoewel het noorderlicht een natuurverschijnsel is kan er wel activiteit gemeten worden. Aan de hand van de uitkomst van deze metingen is het mogelijk aan te geven of er een kans is op het zien van het noorderlicht. Het kan zijn dat er veel activiteit is maar je het alsnog niet ziet, vanwege te veel bewolking bijvoorbeeld. Het blijft daarom altijd spannend. Voorspellingen die gegeven kunnen worden zijn altijd van maximaal een paar uur vooruit.

Interessante websites

1. Positie van de ‘aurora oval’
2. Noorderlicht voorspellingen worldwide
3. Noorderlicht voorspelling IJsland

Groenland

Na half september worden de dagen snel korter in Groenland. Het duurt niet lang voordat de zon niet meer boven de horizon uit komt, dan beginnen de donkere maanden. Dit duurt zeker tot ca. eind februari. Een ideale tijd dus om het noorderlicht te spotten. Wanneer eind februari de zon weer boven de horizon uit komt en je weer kunt zien in wat voor schitterend landschap je bent beginnen de winterreizen Groenland vorm te krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hondensledetochten.

De luchthaven Kangerlussuaq en het nabijgelegen plaatsje met dezelfde naam liggen vlakbij de poolcirkel, op ca. 165 km van de kust, aan de mond van de Söndre Stromfjord. Het klimaat in deze regio is heel stabiel met weinig turbulentie, wat het een uitermate geschikte locatie maakt voor het spotten van het Noorderlicht (Aurora Borealis). Van alle bezoekers die in de afgelopen 10 jaar, ca. 4 dagen in Kangerlussuaq verbleven, heeft 99% het noorderlicht in al zijn glorie kunnen bewonderen.

Onderwerpen

Ontstaan

Ontstaan

Het noorderlicht is een lichtverschijnsel in de aardatmosfeer dat bij helder weer, vooral ‘s winters zichtbaar is. Wanneer het noorderlicht zich voordoet, zie je vaak een lichte gloed of is het licht zichtbaar als bewegende bogen, stralenbundels of een sierlijk dansend gordijn van licht. Noorderlicht hangt samen met uitbarstingen op de zon, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal in worden geslingerd. Het aardmagnetisch veld zorgt ervoor dat de deeltjesstroom in de omgeving van de aarde wordt afgebogen en in de buurt van de Noord- en Zuidpool met verhoogde snelheid de atmosfeer binnendringt. De van de zon afkomstige deeltjes bevatten veel energie, die in de bovenste kilometers van de atmosfeer door botsingen wordt overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen. Die energie komt uiteindelijk weer vrij en wordt op 80 tot 1000 kilometer hoogte uitgestraald in de vorm van het kleurrijke poollicht. Meer informatie over activiteit op de zon vind je hier.

Artikel ‘geheimen van het noorderlicht’

Het is met het Noorderlicht net als met de schoonheid van sneeuwvlokken: je krijgt er nooit genoeg van. Soms beweegt het noorderlicht in groene weelderige vormen langs een deel van de hemel, dan weer lijkt het een groen-rood-paars gordijn dat wild open en dicht wordt getrokken, de hele hemel beslaat en tenslotte uiteenspat in een kroon.